ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

K10d'yi Satıp Ne Almalıyım?

Merhaba, geçen sene aldığım makinamdan çok memnun değilim. Memnuniyetsizliğim imaj kalitesiyle ilgili değil, mükemmel ışıkta ve pozlamayla ve sonrasında mükemmel post processing ile çok iyi sonuçlar elde edebiliyorum fakat her zaman herşey mükemmel olmuyor. Çektiğim 50-60 fotoğraftan bir kaç tane beni tatmin edebilecek fotoğraf çıkıyor. Geri kalanında sorun ne mi oluyor? Netsizlik, karanlık veya çok aydınlık, renklerde donukluk vs. En büyük sorun az ışıkta çok yavaş AF yapması veya hiç yapamaması. Bu sebeplerden ötürü makinamı Nikon D300 veya Canon 50d ile değiştirmeyi düşünüyorum fakat çeşitli forum sitelerinde Pentax'ın bahsettiğim diğer kameralardan daha iyi imaj kalitesine sahip olduğundan bahsediliyor.

Bunun yanı sıra www.pentaxphotogallery.com sitesine girdiyseniz oradaki çoğu fotoğrafın harkulade fotoğraflar olduğunu görmüşsünüzdür, öyleki bunlar benim makinamla çekildiyseler benimkinden niye bu kadar net, keskin ve renkli fotoğraflar çıkmıyor diye kendi kendime sormadan edemiyorum. 18-55 kit lens kullanıyorum ama bu sitedeki aynı lensle çekilmiş fotoğraflarda bahsettiğim yönlerden çok daha iyi neticeler vermiş. Bunun yanında plarize filtre falan da kullanmadım, alma fırsatım olmadı, eminim bunların da farkı oluyordur. Tabiki ben de çok iyi çekemiyor olabilirim ama o kadar da kötü değilimdir eminim.

Çok belirli bir türle ilgilenmemekle beraber manzara, close up, şehir, insan, portre ve hayattaki çeşitli objelerin fotoğraflarını çekmekten hoşlanıyorum. Genel olarak www.pentaxphotogallery.com ve nikon D700'ün sitesindeki - http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d700/home.htm - hemen hemen her fotoğraf bana hitap ediyor. Spor ya da haber fotoğrafçısı değilim, bu yüzden D300'ü kafadan elemeli miyim bilmiyorum çünkü K20D'nin imaj kalitesinin D300'den çok daha iyi olduğu söyleniyor, D300'den ise süper hızlı bir kamera olarak bahsediliyor. Hız tabiki önemli, değiştirmek istememin en büyük sebebi de bu ama spor gibi çok hareketli şeylerle çok fazla ilgilenmediğim için imaj kalitesinden fedakarlık yapmak istemem, benim için en önemli şey imaj kalitesi fakat güzel şeyleri yakalamak için de makinanın yeteri kadar hızlı olmasını isterim. 50D çok yeni olduğu için hakkında kimsenin bilgisi yok. Bir yandan da pentaxphotogallery.com'daki fotoğraflara bakıp acaba K20D alıp yanına 16-50 ve 50-135 mi alsam diye düşünmeden de edemiyorum ama K10D'den bahsettiğim sebeplerden ötürü mutsuz olmuşken yine Pentax almak büyük bir hata mı olur acaba? Çok uzun yazdım, sonuna kadar okur musunuz bilmiyorum, tam olarak ne istediğimi ve sıkıntılarımı ifade etmek istedim, sonuna kadar okuyan olursa bu arkadaşlardan fikirlerini dile getirmelirini rica ediyorum. Teşekkürler.

Tarih: 27 Eylül 2008, 22:50 - İp: 88.***.**4.105
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

kafanın çok rahat etmesini istiyorsan,aşağıdaki seti eksiksiz al

d700+sigma 12-24 , yada nikon14-24
birde nikon 70-200 f2.8 VR
birde nikon 24-70 f2.8G ED VR

body'i de değiştire değiştere yıllar geçer.Ha gene güzel fotoğraf gelmiyor yapacak birşey yok ,.Digital fotoğraf bir bütündür.Darkroom yerine Yeni tabir ligthroom becerinizde iyi olmalı.
Makine içi kontrast,sat,sharp,dr arttırımı benzeri ayarlarda bir sunum editleme işlemidir.

Değirşirseniz FF gövde geniş açı açısından iyi olacaktır.

Ben :D 3 sene sonra piyasa durumuna göre bakıp karar vereceğim.
Daha makinenin hakkını verecek kaç kere çekebildim ki
yada üst donanımlarla çekilmiş nice karelerden daha iyi çektim (bkz. galerilerim)

Sadece manzaralarda 12mm FF :D ağrısı çekiyorum :=)


#onixon' tarafından 28.09.2008 15:00:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 14:54 - İp: 85.***.**0.25
evren-
evren- (üye)
İstanbul / Amatör

@ kad-ir

Mavinin tonunu çok beğendim sandaldaki. Işık doğru yerden alınmış ve güzel bir kare olmuş. Tebrik ederim.

Makine ve lens bilgilerini de yazarmısınız?

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 14:56 - İp: 88.***.**0.145
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğrafları, makinanın yavaşlığını kanıtlamak için koymadım, o apayrı bir konu, canon ya da nikonla imaj kalitesi yönünden daha iyi sonuç alınacağını düşünmüyorum ama beni fazla yormayacağını umdum. Koyduğum fotoğraflar üzerinden konuşmuyorum, tekrarlıyorum, o benim sebebini çok iyi anlayamadığım bir konu, dediğim gibi d70 de kullandım ve genel olarak bu kadar puslu sonuçlar almıyordum, fakat ilginç bir şekilde K10D ile mükemmel koşullarda (çok iyi bir ışıkta) nikondan daha da iyi sonuçlar alabiliyorum yani benim bundan anladığım sanki pentax biraz naz yapıyor, herşeyi mükemmel verirsen sana harkulade fotoğraflar verebiliyor gibi hissettim.

Kadir bey fotoğrafınızın renkleri gerçekten çok hoş, özellikle de gökyüzüne müdahale etmeden bu rengi nasıl elde ettiğinizi öğrenmek isterim, polarize filtre mutlaka kullanmış olmalısınız ama, filtre gerçekten bu kadar etkili mi? Filtre midir bu maviyi veren? Daha önce karanlık bölgelerle ilgili sorularım olmuştu evet, sormamın nedeni, diğer makinalarla (bir süre nikon kullandım, canon'u sadece bir kaç kere) gölgelerde bu kadar koyulukla karşılaşmamış olmamdı, üstelik daha hızlı pozlamalarla ve daha az ışıkta. Acaba bu makinanın kişilği ile mi alakalı yoksa ben mi yanlış yapıyorum diye merak ettim, ne de olsa çok iyi tanımadığım bir makina idi, tanımak için daha uzun süre kullanmış arkadaşlara danışmak istedim. Tekrar ediyorum makinayı değiştirmek istememin en büyük sebebi az ışıkta Af yapmakta zorlanması ikinci olarak iyi sonuç elde etmek için çok iyi koşullara ihtiyaç duymam, bunun yanında tabi mutlaka daha fazla pratik gerekiyor. Fotoğrafınızın renklerini gerçekten çok beğendim, emeğinize sağlık, ben de nadiren hiçbir müdahale yada az müdahale ile çok iyi renkler elde ettiğim oluyor, bunlardan bir örnek vermek isterim. Filtre kullanmadım.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 15:04 - İp: 78.***.**7.233
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

sigma 10-20 kullanıyorum.
polarize ve tripd hiç kullanmam

makinenin saturation,contrast ayarları ve ene önemli faktör eksik pozlama değerine getirmek. eV değerini -0,7 yaparsan daha iyi sonuç alırsın.

başka hangi lensiniz var bu arada.
bende sadece 18-55 varken bende çok bunalıyordum.50 mm 2,8 aldığım zaman makineyi yeni almış gibi oldum.
lens bu konuda en önemli faktör.
sigma 17-70 kullannaların fotolarındaki renkler ve keskinlik de çok güzel belki dikkat etmişsinizdir.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 15:11 - İp: 85.***.**5.147
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

d700 almak için durumum müsayit değil, 70-200 lesne de şu an için ihtiyacım olduğunu düşünmüyorum, çektiğim fotoğrafların çoğuen fazla 85mm gerektiriyor, daha ziyade geniş açı alışkanlığım var, bu sebeple nikonda karar kılacaksam d300+16-85 yada belki tamron 17-50. Bütçem çok fazla el vermediği için 17-50'yi pek düşünmedim, çünkü daha az bir aralığa sahip olduğu için yanına daha geniş açı ve biraz daha tele için iki adet daha lens ihtiyacı duyarım. 16-85 için iyi yorumlar okudum ama dediğim gibi hiçbirşey için karar vermedim sadece düşünüyorum.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 15:11 - İp: 78.***.**7.233
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

18,55'in dışında sigma 70-300 APO kullandım, sonuçları kesinlikle daha iyiydi fakat tele kullanma alışkanlığımın olmadığını farkettiğim için uygun bir fiyata sattım (ekipmanımı ABD'den getirttiğim için pek sorun olmadı) Polarize filtre kullanmamış olmanız gerçekten çok şaşırttı beni. Bu arada son koyduğum fotoğraf kompozisyon ve pozlama olarak değil de renkler, netlik ve keskinlik açısından iyi bulduğum bir fotoğraf olduğu için koydum.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 15:18 - İp: 78.***.**7.233
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

@ikarussel : İlk gönderdiğiniz fotoğraf için sormak istediklerim ;

Bence görüntü keskinliğinde biraz sorun var;

1- 1/25sn ile çekilmiş. 18mm fokal uzunluk. Crop faktörünü de göz önüne alırsak ELDE çekim için sınırda sayılacak bir hız. Acaba tripod kullandınız mı?

2- Yakın öğelerin keskinliğini de korumak için hyperfocal mesafeye göre mi netleme yaptınızmı? (sanırım bu koşulda yaklaşık 1.5metre gibi bir uzaklığa) Yoksa sonsuza mı odaklama yaptınız?

Kusura bakmayın tecrubenizi de çok bilmediğim için belki de zaten dikkat ettiğiniz şeyler olmasına rağmen soruyorum..

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 15:27 - İp: 88.***.**9.63
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

incelediğim onlarca fotoğraftan anladım ki, canon " ten "rengini çok doğal veriyor, portre fotoğrafları çok doğal ve gerçekçi oluyor. pentaks da ya da sony de gördüğüm renkler daha çok plastik bir hava içerisinde, yapay çiçek gibi... ama sony pentaks , manzara fotoğraflarında ise tam tersi, muhteşem canlı fotoğraflar vererek rakiplerinin önüne geçiyorlar, kadir abinin yüklediği kayık fotoğrafında olduğu gibi.. aslında bu değerlendirmeler tamamen kişisel zevkler belirteyim.

tabi renk konusu biraz objektifle de alakalı, hatta daha çok objektifle alakalı , o yüzden , iyi incelemek ve değerlendirmek gerekiyor.

www.flickr.com sitesine girip, orada lensleri , makineleri araştırabilirsiniz, her markanın, lensin grupları var, yüklenmiş binlerce fotoğrafı izleyebilirsiniz, ben genelde öyle yapıyorum ve kendi değerlendirmelerim her zaman daha gerçekçi ve olumlu oluyor... siz de öyle yapın, çünkü başkalarının tavsiyeleri genelde kişisel beğeninizin çok dışında kalabilir...

selamlar...

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 15:28 - İp: 78.***.**6.23
ikarussel
ikarussel (üye)
İstanbul / Amatör

@larmor: çok iyi hatılamamamla beraber manzara olduğu için sanırım netlemeyi sonsuza yaptım, her yerin net olması için f10 gibi bir değer tercih ettim. Böyle olunca doğru pozlama için 1/25sn gibi bir hız gerekti haliyle. Tripod malesef kullanmadım, bu tip çekimlerde şart olduğuna inanıyorum fakat heryere araçsız gittiğim için makina ve lenslerle beraber oldukça ağırlık yapıyor ama sanırım bu zahmete katlanmam gerek, ya da en yakın zamanda bir araç edinmem

Tecrübem çok fazla değil, temel şeyleri biliyorum, sinema okuduğum için fotoğraf hep ilgimi çekti ama maddi sebeplerden ötürü makina almam ancak mezun olduktan sonra gerçekleşebildi. Yani anlayacağınız mezun olmadan önce ancak uzaktan ilgilenebildim, teorik bilgilerle yetindim, mezun olduktan sonra 6 ay gibi bir sürede bana ait olmayan bir nikon kullandım ve pentax kendime ait ilk makine. Fotoğraf işine bulaşmak için 28 yaşına kadar beklememek gerekirdi ama böyle oldu işte. Bu kısa özgeçmişimden sonra konuya dönelim, böyle bir manzara çekimi için yakındaki objeye netleme yaparsam uzaktakiler netsiz olabilir diye düşünmüş olabilirim bu konuda hata etmiş olabilirim, zaten f10 gibi bir değer seçmiş olduğum için belki de buna gerek yoktu. Sizce hangisi doğru olurdu?

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 16:28 - İp: 78.***.**7.233
larmor
larmor (üye)
İstanbul / Amatör

Şimdi kontrol ettim de 1.63 metre diyor bu parametrelerle bu makinada (K10D).. Sonsuz yerine bu mesafeye odaklansaydınız tahminim önden yaklaşık bir metre kadar bir netlik alanı daha kazanırdınız..

Ama çekim tripodsuz ise çok farkediyor dostum. Yani 1/25 gibi olunca fotoğraf kabul edilebilir kalitede oluyor ama o "keskin" görüntü biraz şanssızsan gidiyor. Düzgün bir tripod da çok pahalı. Nasıl yaparsın bilmiyorum..

Ama bu tariflediğin sorunların çoğu bence makineden değil.. Sana şöyle ucuzundan bir m42 vidalı manuel focus lens alsak 50mm civarı.. f/1.8 felan bişeyler.. Biraz daha ışık alırsın, biraz daha hızlanır çekim.. Manuel odaklama bana uyar dersen bir bakın.. Fikre ihtiyacın olursa sor.. konuşuruz..

#larmor' tarafından 28.09.2008 18:10:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Eylül 2008, 18:01 - İp: 88.***.**9.63