rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Dslr / Slr-like Hüsranlarınız

Burada bu konuyu açmamın sebebi satın aldığınız yada tecrübe ettiğiniz bir makine ile kullanmaya başladığınızda karşılaştığınız hüsran yada ummadığınız bir eksiklik-özellik..
Bir örnek vereyim
Nikon CP 8800 ü bir arkadaşımdan ödünç aldım. Harika gece ve şehir fotoları çekmeyi planlarken
Bulb (perdeyi açık tutan fonksiyon) çekim esnasında manuel yada motorlu olarak zoom yapamadığımı öğrendim..

cihazları ve sizi üzen yanlarını kısaca yazalım istiyorum

Tarih: 21 Temmuz 2006, 15:50 - İp: 85.***.**5.232
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

"Kit lens" konusu bence biraz satış yada pazarlama takdiği..
Daha önce Eos500n (filmli) makina alırken 28-80 mm kit lensi ile birlikte almıştım. Daha sonraki tecrübelerimde gördümki çok daha pahalıya çok daha kaliteli görüntüler (keskinlik) aynı açılarda ölçülerde lensler mevcut..
Burada herhang bir markayı işaret ederek kötülemek istemem ama kit lensler bize body yi aldırmak için bir eşantiyon olarak düşünülmeli. Daha sonra bolca para dökerek alacağınız lensleri takabileceğiniz body yi yani gövdeyi satabilmek için kit lensler "bonus" kıvamında..
Herşey dönüp dolaşıp "bütçe" ve "tercih" konusuna geliyor..
Bütçe geniş ve rahatsa kit lens düşünülmemeli sadece body..
body ye takılacak lens ise ihtiyaca göre ayrıca araştırılmalı..
Bunun "Hüsran" konusuyla ne alakası var derseniz..
kit lensleri daha pahalı lenslerin performansıyla karşılaştırdığınızda "hüsran"ı göreceksiniz.

 

Tarih: 18 Eylül 2006, 17:30 - İp: 85.***.**8.141
sudulus
sudulus (üye)
İstanbul / Amatör

FZ-7'nin sadece f8 de 2000 enstantaneye çıkmasından rahatsız oluyorum.
f2.8 - f3.6 arası 1000
f4 - f5 arası 1300
f5.6 - f7.1 arası 1600
f8 2000
bunlar maksimum değerler... çok kısıtlayıcı geliyor bana...
yaklaşık 3 aydır kullanıyorum onun haricinde gerçekten canımı sıkacak bir sorunu yok makinenin... hatta pil, ebat ve filtre eklenebilmesi açısından oldukça tatmin edici...

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 17:36 - İp: 85.***.**9.117
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Sudulus eline sağlık

DFM almayı düşünen insanların karşılaşabileceği "hüsranlar" konusunda ciddi bir veri bankası yönünde ilerliyor bu topik..

Bu arada sağdan soldan alınma bilgileri ben ekleyeyim..
Sevgili adnan ustamız (nam-ı diğer as) Yabancı forum ve sitelerden edindiği bilgiye göre Nikon D80 makinalarda "hotpixel" olayına (hüsranına) rastlanmış.. Çok takılası bir problem olmasada hüsran kavramı içinde bir konu..

 

Tarih: 20 Eylül 2006, 13:23 - İp: 85.***.**8.141
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

benim makinemden yana pek bir hüsranım olmadı aslında. sony h2. çok büyük beklentilerle almadığım için hayal kırıklığı yaşaymadı bana.

ama o makinede kullanmak için aldığım close -up set için aynı şeyi söyleyemem. net hatırlamıyorum ama epeyce bir para vermiştim. makro fotoğraflara büyük katkısı olacağını sanıyordum ama diyebilirim ki kayda değer hiç bir faydasını görmedim.

tamam, alan derinliğinin çok az olması makro için tercih edilir fakat, bu kadar da olmaz. bir çekirge çekeceğim , çekirgenin sadece bir kısmı net. yani çok daraltıyor.

h2 gibi çok yakından çekim yapabilen yani süper makrosu olan makineler için gereksiz bir şey, ben bunu anladım.

tabi, raynoxlar filan alırsanız onlar daha farklıdır, o ayrı konu.

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 08:37 - İp: 85.***.**1.16
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

buffalo ellerine sağlık..
close-up setin tam içeriğini ve teknik ayrıntısını bilmediğim için soruyorum... Zoom lens yada zoom arttırıcı özelliği varmı ?

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 13:06 - İp: 85.***.**1.181
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

bunlar tek tek ya da set halinde satılıyorlar. benim aldığım set halindeydi ve 4 lensten oluşuyordu(birini kaybettim, bulan varsa bi zahmet getirsin +2 yazar üstünde).
zoom u artırmaktan çok bildiğimiz mercek vazifesi görüyor. görüntüyü büyütüyor. set halinde alınıyorsa üst üste takıp da kullanılabiliyor. böylece teorik olarak daha büyük görüntü oluyor. ancak makinenin odağı çok daralıyor. hatta lenslerin çerçevesi bile fotoğrafa giriyor. alan derinliği inanılmaz ölçüde azalıyor. bir sineğin kafası ancak net oluyor. köşelerde görüntü bile yok. o nedenle ancak tek tek kullanıyorum ben. hatta artık hiç kullanmıyorum.

ben süper makroya özellikli bir makinesi olan kimseye önermiyorum. ama 5-10 cm den makro çekenler var, onlarda işe yarar muhtemelen.

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 13:17 - İp: 85.***.**1.16
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

buffalo ayrıntılı verdiğin bilgiler için teşekkürler.. Anladığım kadarıyla makro amacıyla yapılan büyütmede zoom özelliğide oluyor.. yani 12x olan optik zoom 24x e çıkıyor. fakat kullanılabilirliği pek iyi değil..

Bundan bağımsız olarak
h2 almayı düşünen biri olarak sormak istedğim bir konu daha var..
Sanırım makinede bulp özelliği yok (deklanşör basılı tutulduğu sürece pozlama yapan yani perdeyi açık tutan özellik)
manuel ayarlarda 30 saniyelik pozlama süresi var bildiğim kadarıyla.. bu özellikde yani 30 saniye pozlama yapılırken zoom aktif mi? 30 saniye süresinde kadrajı değiştirebiliyor muyuz?

(( Bu topikte bahsi geçen hüsranları özet yada tek cümlelik maddeler halinde altına imzaları (nikleri) koyarak toparlamayı düşünüyorum.. Bu konuda öneri ve fikirleriniz varsa almak isterim))

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 13:35 - İp: 85.***.**1.181
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

yok öyle diyemeyiz, yani 12* 24* olmuyor. şöyle açıklayayım.
makinenin objektifi bir çiçeğe dayadık. önüne close-up takarsak çiçek daha büyük görünüyor. makro lens de diyorlar bu nedenle.zoomla ilgisi bile yok. hatta bırakın optik zoomu ikiye katlamayı, 30-40 cm den sonra close-up takılıysa makine önünü bile göremiyor.hani mercekten bakınca uzaklar görükmez ya.

12* i 24 e çıkaranlara teleconverter diyorlar. optik zoomu ikiye katlıyor yani. o çok farklı bir şey.

h2 de bulb yok evet. 30 saniye pozlarken zoom yapılır mı?

bak bunu hiç denemedim, hiç aklıma da gelmedi. bilemiyorum. makine yanımda yok şu an. gece belki eve gidebilirsem denerim. aslında ilginç bir şey olabilir. denemekte fayda var.
gece uzun pozlamada makinenin performansı çok iyi ama onu söyleyebilirim.

#buffalo' tarafyndan 22.09.2006 13:53:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 13:49 - İp: 85.***.**1.16
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

buffalo bu özelliği pek kullanmayıp fikri olmayanlar olarak yalnız değilsiniz. Daha önce H5 Fz30 gibi makinalar alıpta bu özzeliği sorupta cevap alamadığım (forumda aktif olan) 3. kişisiniz.
Zahmetinize şimdiden teşekkür edip, neticeyi hüsranlar bölümüne tek cümle halinde döktürmenizi merakla bekliyorum.

bu özellik aslında pek bilinmiyor.. Ya elimizdeki aletlerin sınırlarını özelliklerini tam merak etmediğimizden yada hiç ihtiyaç duymadığımızdan..
Fotoğraf temelde "o anı" dondurmak olarak düşünülürse; 30 saniyelik bir süreyi dondurmak nasıl olur diye sorgulayabiliriz. Peki ya o 30 saniyelik anı dondurmak normal görümüzle (yanlış yazmadım gözün gördüğü anlamında yazdım) algılayamadığımız yada düşünemediğimiz görüntüyü verebilecek özelliklere sahip bir cihazla ıııı eeee cuzzttt.. cümleyi toparlayamadım şimdilik burda bırakayım bi ara toparlarım

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 14:07 - İp: 85.***.**1.181
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

tamam onu deneyeceğim.
makine uzun pozlarken vizörü ve lcd yi kitliyor zaten. bir şey görünmüyor.sadece bir yazı yazıyor lcd de.

açıkçası böyle bir eksikliğin hiç önemli bir şey olduğunu sanmıyorum. esasında bir eksiklik olduğunu da sanmıyorum. teknik bir zorluk hatta imkansızlık mı, bir mantık hatası mı, yoksa sony mühendislerinin böyle bir şeyi düşünmemeleri mi bilemiyorum.

sanırım bulb yok onun yerine 30 saniyelik uzun pozlamayı kullanabilir miyim diye düşünüyorsunuz. ben kullanamazsınız diyorum. ikisi çok farklı şeyler çünkü.

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 14:14 - İp: 85.***.**1.16