thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Ve Sanat

Fotoğrafın sanat olma kimliği, fotoğrafçısının sanatçı olma gerekliliğini taşıması, herkes tarafından bilinir.Sanatçı olmanın yolu da üretimlerinin sanat olması ve ispat edilmesi gerekliliği taşıdığına göre, fotoğraf sanatçısı nasıl biri olmalıdır ki, üretimi sanat olarak kabul görebilsin?Yani kısaca tavuk ve yumurta sorunu.Ama bir gerçek gözardı edilemiz ki; her güzel fotoğraf pozlayan vatandaş , fotoğraf sanatçısı olamaz.Sizlerin bu konudaki düşüncesi nedir?Nasıl oluyor da önüne gelen ben fotoğraf sanatçısıyım diyebiliyor?Sanat nedir sizce?

Polemik için değil , gerçekten bu konuda çekincesi olan, düşünen bireylerin fikirlerini merak etmekteyim..


#thalassa' tarafından 29.09.2005 22:22:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Eylül 2005, 20:36 - İp: yok
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Yukarda anlattıklarımı bir de örnekle antlatmak istedim.
Ender rastlanan bir olayı fotoğraflamakla fotoğraf sanatçısı olunmaz bence. Doğru pozlama yapmak, kadrajı iyi düzenlemek, 1/3 oranına uymak vb. bunlar insanı fotoğraf sanatçısı yapmaz. Bunlar sadece kaliteli fotoğraf çekmek için kurallardır.
Mesela bu siteye Ara Güler'in daha önce kimsenin görmediği bir fotoğrafını yüklediğimi düşünelim. İnsanlardan şöyle yorumlar gelebilir :

- Az pozlanmış
- Fazla pozlanmı
- şu nesne şurada olsa daha iyi olurdu.
- Işığı şurdan alsaydınız şu gölge oluşmazdı daha iyi olurdu gibi.

Fakat fotoğraf sanatından gerçekten anlayan ve bu sanatı takip eden uzman bir kişi, o fotoğrafın Ara Güler tarafından çekildiğini anlayacaktır. Zaten Ara Güler'i sanatçı yapan da budur.

 

Tarih: 5 Ekim 2005, 16:58 - İp: yok
seferade
seferade (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

elıne makına alan sanatçıyım diye geziyorböyle oluncada sanatçıya deger azalıyor yazık

 

Tarih: 5 Ekim 2005, 18:33 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

stokes, dorduncu sayfada ikinci mesajimi okursan eger benzeri bir konuya degindigimi gorebilirsin.. fotokritikte olan benzeri bir konusmadan parcalar alip buraya yerlestirmistim..
bir uye soyle demis: "Eminönünde çay içen bir adamı, veya ada vapurlarını ben fotoğraflarsam; bu fotoğraftır. Ama aynı fotoğrafı Sayın Ara Güler çekerse bu Sanattır."
..
peki ara guler de cok benzeri bir sahneden etkilenip de fotograflayamaz mi? gayet normal fotograflayabilir..
..
dedigin gibi insanlar tanindikca, tarzlari bilinmeye baslaniyor; iste o zaman su fotografi su kisi cekmis olmali diye bir yorumda bulunabilirsin..
ama her fotografin farkli bir tarzi var.. ve taninmiyor olmak, birisinin sanatci olmadigini gostermez..
..dergilere inceledigimde o kadar guzel fotograflarla karsilasiyorum ki; hatta gecenlerde bir yazar; "dergimize fotograf gonderenlerin %10'unun benden cok daha iyi sanatci olduklarini gorebiliyorum.." demisti.. her fotografcinin kendine ozgu bir stili var.. ama ille de stilin herkes tarafindan bilinmesi gerekmez..
umarim ne demek istedigimi anlatabilmisimdir..

...................

selam seferade..
"elıne makına alan sanatçıyım diye geziyorböyle oluncada sanatçıya deger azalıyor yazık "
dedin.. simdi ben elime makine alip sanatciyim dedigimde, gercek sanatcilara olan bakis acisi neden degissin?
gercek sanatciyi degerlendirebilen bir kiside, kesinlikle bir degisim yapmaz.. yoksa yaniliyor muyum?

 

Tarih: 5 Ekim 2005, 20:03 - İp: yok
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Sanatçıyı herkesin tanıması gerekmiyor zaten. Ama tanıması gerekenler tanıyor. Ama zamanında ama geç. Senin benim gibi insanların (bunu bir deyim olarak kullandım) fotoğraf "sanatından" çok anladığını da sanmıyorum. Fotoğraftan, çekim kurallarından anlıyor olabiliriz belki ama fotoğraf sanatından anlamak çok farklı birşey. Bizim önümüze bir fotoğraf geldiğinde onu çok sınırlı bir şekilde değerlendirebiliyoruz ama aynı fotoğraf konusunda sayfalarca makale yazabilecek insanlar var fotoğraf sanatı ile uğraşan. Benim bahsettiğim insanlar onlar. Biz fotoğrafı bakıp fotoğrafı değerlendirirken onlar daha çok fotoğrafa bakıp sanatçıyı değerlendiriyorlar.

Çok güzel fotoğraf çeken sanatçıdır diyemeyiz bence. Çünkü fotoğrafçılıkta zanaat da var. Mesela ben bir konu buldum diyelim, mesela orman içinde, ağaçlar arasından akan bir dere. İnat ettim burayı çok güzel fotoğraflayacağım diye ve senelerce uğraştım. Hiçbir bilgim olmasa da, hiç yeteneğim olmasa da senelerce uğraştığım için o manzarayı çok güzel, hatta dünyada ki herkesten çok daha güzel fotoğraflayabilirim. Fakat bu benim sanatçı olduğumu göstermez.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 09:58 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iyiyi, guzeli yakalayabilmek o kadar da zor degil diye dusunuyorum stokes.. senelerce ugrasman gerekmez bir dereyi cok guzel fotograflayabilmen icin.. sadece derenin sana nasil guzel gorunecegini hayal edip fotograflarsin.. bunun icin iki elinin isaret ve bas parmaklarini, bir kare olusturacak sekilde birlestirip bakarak da bulabilirsin harika fotografini..
guzel olan o kadar da uzakta degildir diye dusunuyorum..
benim fikrimce biz insanlar onumuze setler cekip onlari imkansizlastiriyoruz..
......
fotograf sanatcisi olabilmek ille de birileri tarafindan taninmak veya taninacak olmak da gerekmez.. ille de birilerinin bilmesi de..
aslinda bu noktada hemen aklima baska bir soru geliyor?
SANAT NE ICINDIR?
......
"Biz fotoğrafı bakıp fotoğrafı değerlendirirken onlar daha çok fotoğrafa bakıp sanatçıyı değerlendiriyorlar"

bu konu belki cok ince bir cizgide dogruymus hissi uyandiriyor bende fakat cogunluk itibariyle dogru degil diye dusunuyorum..
oncelikle, her mukemmel fotograf sanatcisinin butun fotograflarinin da mukemmel olacagi yolunda bir gercek yok..
ama fotograflar bir sekilde bizlerin hayal dunyalarinin gostergesi.. bizlerin dunyaya bakis acilarini yansitirlar..
bilemiyorum.. bir fotografa bakip da -belki butun varolan fotograflar icin gecerli olmasa da- fotografi ceken hakkinda bir yargilara varilabilecegini dusunuyorum.. ama bunu fotografi yorumlamakla yapabilirsin ancak..
..
sanatcilarin, sanatciyi degerlendirdikleri ama fotografin ne olduguna onem vermemeleri gibi birsey mi soylemek istedin bu cumlenle?
benim dusunceme gore, herkes fotografin verdigi hisleri anlamaya calisir, ama bunu kendi sinirlari icerisinde basarir.. ve bunu basarmaya calisirken de fotografi cekenin bakis acisi sadece bir klavuz olur.. onemli olan kendimizin ne hissettigidir..
sen bir sanatciyi elestiremez misin?

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 14:02 - İp: yok
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Selam,
Sanırım anlatmak istediklerimi anlatamadım ve sanırım ikimizde aynı şeyi düşünüyoruz fakat aynı cümleleri kuramıyoruz.
Bir fotoğraf sanatçısının her fotoğrafının güzel olması tabi ki gerekli değil. Hatta bir fotoğraf sanatçısı düşün hiçbir fotoğrafı güzel değil. Ya da bize öyle geliyor. Onunla aynı ruha, düşünceye sahip başka bir insana da mükemmel geliyor. İşte bu yüzden ki biz bu konuda yeterli değiliz diyorum. Çünkü bu konuda eğitim (fotoğraf sanatı)görmediğimiz, tecrübemiz olmadığı için biz sadece gördüğümüz şeyi yani fotoğrafı değerlendirebiliyoruz. Ama bu işle meşgul olan -fotoğrafçılıkla değil, fotoğraf sanatı ile- insanlar fotoğraflara farklı gözlerle bakıyorlar. Atıyorum, fotoğrafın hangi akıma ait olduğu, sanatçının hangi döneminde çekildiği vs gibi. Bu yüzden onlar fotoğrafı değil sanatçıyı değerlendirirler dedim.
Umarım bu sefer anlatabilmişimdir yoksa dilime acı biber sürecem.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 14:16 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

yok yok surme aci biber..
valla o tur insanlari ben hayatta anlayamam.. fotograf o kadar hicbirseye benzemez ki; ama karsisina gecip saatlerce bakarlar.. sanki birsey anlayabiliyorlarmis gibi..
..valla bilemiyorum stokes.. fotografin hangi akimin etkisinde kalinarak yaratilmasindan cok, neyi anlatmak istedigiyle, nasil olduguyla ilgilenirim ben.. sanatci fotografiyla basarilidir; eger ki o fotografdan birseyler alamiyorsam o sanatci benim gozumde basarili degildir..
ha ama bazilari o sanatcidan anlar, o fotograflari cok etkileyici bulur, birsey diyemem..
zaten o yuzden sanatcilardan herkes anlamaz ve her sanatci bir baskasina sanatci olarak gorunmebilir..

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 14:40 - İp: yok
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

İşte abi budur anlaşabildik sonunda.
Bi de şu var; sanatçının başarılısı başarısızı olmaz bence. Daha önce söylediğim gibi hayranı çok olan az olan ya da hiç olmayan sanatçı vardır. Zaten herkese hitab eden, herkesin anlayabileceği, herkesin hoşuna giden bir sanat eseri yoktur bence.
Ben şu acı biberi süreyim canım çekti.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 15:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sur sur..
dedigin gibi sanatcinin basarilisi olur mu olmaz mi baska bir konu aslinda.. kac kisi kabul etmek zorunda ki basarili sayilabilsin? herkes? hic kimse? birkac? yuzyillar boyu? birkac gun? basari mi? ....vs..
iste bu noktada yine o soru aklima geliyor.. sanati ne icin yapiyoruz?
baskalari icin mi? kendimiz icin mi? kiz tavlamak icin mi? goge ermek icin mi? zaman gecirmek icin mi? ne icin?..

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 15:49 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

acaba sanatcinin, sanatci olarak bilinmesine ihtiyaci var midir?

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 15:50 - İp: yok