thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf Ve Sanat

Fotoğrafın sanat olma kimliği, fotoğrafçısının sanatçı olma gerekliliğini taşıması, herkes tarafından bilinir.Sanatçı olmanın yolu da üretimlerinin sanat olması ve ispat edilmesi gerekliliği taşıdığına göre, fotoğraf sanatçısı nasıl biri olmalıdır ki, üretimi sanat olarak kabul görebilsin?Yani kısaca tavuk ve yumurta sorunu.Ama bir gerçek gözardı edilemiz ki; her güzel fotoğraf pozlayan vatandaş , fotoğraf sanatçısı olamaz.Sizlerin bu konudaki düşüncesi nedir?Nasıl oluyor da önüne gelen ben fotoğraf sanatçısıyım diyebiliyor?Sanat nedir sizce?

Polemik için değil , gerçekten bu konuda çekincesi olan, düşünen bireylerin fikirlerini merak etmekteyim..


#thalassa' tarafından 29.09.2005 22:22:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Eylül 2005, 20:36 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar tekrar,
sn pazarbey dostum,
gelişmiş toplumların da başka türlü karın ağrıları vardır ki, inanın onları görmeye başladığınızda; hopsss ne oluyoruz dersiniz.. Gelişmemiş toplumlardan sanat çıkmaz yalnıştır bence. Çıkar da size kadar gelmez,ya da gelişmiş toplum diyarlarına transfer edilir.. Amerika'yı irdelerseniz sanata en büyük parayı bastıran bir ülke olarak görülür.. Komiktir fotoğraf konusunda daha ilk olkuldan başlamıştır eğitmeye insanını, ama bugun pişmandır.(Alıntı; ''İyi fotoğraf nasıl oluyor yani'' den ) Bir de , bizim yüzümüz sürekli batıya dönük olduğundan, her türlü bilgi ve sanatı oradan beslenerek yaşamaktayız.Fakat doğumuzda da bir şeyler yaşanmakta sanat adına bugun ve geçmişte.. Eskiden de vardı ama bakmadığımız için orada olan bitenden haberimiz de yoktu, şimdi de çok bakıldığını sanmıyorum..Türkiye'de de ilerlemeler var ama ; milyon nufus oranına ve üstümüzdeki görünmez ellerin baskısından dolayı, ne yazık ki çok da açığa çıkamadan, hatta çıksa bile, toplumun bilerek ve istenerek sanattan ve düşünsellikten uzaklaştırılması yüzünden , çok küçük azınlıklar takip eder oldu.Diğer yandan , gerçek para denen kapitalin, sadece mesleki anlamda açıkgöz insanların elinde olduğundan ,ve para tek gerçektirin savunulduğundan dolayı yine kendi içlerinden çıkarttıkları, anlayabilecekleri sanatçıcıklar üretilmiştir ki, bu diğer yanda sanat yapan insanları , toplum görmezden gelip es geçmektedir. Ama inancım şudur ki, sanat oradadır siz baksanız da, bakmasanızda orada olacaktır.Elbet birileri baktığı, anlamaya çalıştığı , hatta sanatçıya ve sanata ihtiyaç hisseden insan sayısı her geçen gün artacaktır.. Bu bugunun fotoğrafa olan talebin olması gibi , sanatı izlemek ve anlamak olarak da ihtiyaç olarak karşımıza çıkacağını düşünüyorum.. Bu sitenin 18 bin küsür üyesi belki de farkında olmadan bunun ihtiyacını doyurmak için burada olduğunu da düşünmekteyim.. Ama izledikleri sanat olmadığı kesindir..

sevgiler..

#thalassa' tarafyndan 03.10.2005 04:39:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Ekim 2005, 23:20 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Belki konunu başka bir mecraya çektim.Bu bakımdan kusuruma bakma.Ben daha önce söylemiştim daha önceden korkunç bir kitap okuyucusu idim.
Lakin artık tıkanıp kaldığımız kanaatindeyim. Yok işte gitmiyor. Bir Orhan Pamuk vardı, oda artık yok Türkiye için. Doğru veya yanlış tercihini yaptı. Tıpkı Nazım Hikmet gibi.
Bakıyorum doğuya hangi ülkede sanat faaliyetleri ileri diye .İran , ırak, suriye, hindistan, afganistan, pakistan, yok .Birşey göremedim ya sen. Birde eskiye bakalım. Beğenmediğimiz hepimizin düşmanı Timur iran ve Irakta öyle muhteşem sanat eserleri yaptırmış ki bunların bizimkilerden bile üstün olduğu söyleniyor.Nasıl oluyor bu. Tabiki tüm sanatçıları etrafına toplamakla, parayla.
Şimdi iyler tam tersine döndü.Artık herşey batıda. Batıdan gelen iyi doğudan gelen kötü.
Batı bu işe çok değer veriyor.Beğenmediğimiz kominist ülkelerde bile bir müzik aletini çalaamayan yok. Ayrıyeten bir spor dalını muhakkak biliyorlar. Şimdi bizim bunlarla rekabet etmemize imkan varmı soruyorum.Bİzim sanatçılarımızın onlarınki gibi olmasına imkan varmı. Bence yok.
Bu böyle sürüp gidecek gibi.Bence medeniyet ve zenginlikle sanat ve sanatçılık paralel gidiyor.Tabi sanatçıların ve bilim adamlarının toplumun birkaç adım önünde olması ve toplumu sürüklemesi şart.

 

thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Sn pazar bey , bir diğer forumda ayrıldığınızı okudum ve çok üzüldüm.. Çünkü siz benim düşüncelerimin doğruluğunu kanıtlayanlardan biriydiniz bu site de.. Fikret beyle az kaynatmadık hakkınızda. Aldığınız yolu zevkle takip ettim hep. Çünkü , konularını seven insanlar konularında basarılı oluyorlar. Bunun varlığı da, sizde çok belirgindi.
Umarım bir şekilde bu yazılarımı okur , bir vesile ile tekrar sizi aramızda görmekten gerçekten çok keyif alacağım kesindir.

Diğer konulara gelince , Pazar bey dostum, çocukluğumdan beri müzik, edebiyatla özellik le de şiirle de ilgim olduğundan, şu isim unutkan beynimle hatırladığım bir kaç ismi size örneklemek isterim..Bir Nusrat ali Khan,
hemen güneye inelim coğrafya da Shankar adı dökülüyor zihnimden. Aslında dünyada yuttturulmaya çalışılan Şudur, tüm iylikler güzellikler sadece bizden gelir , biz batıdan ..Ama gerçek hiç de öyle değildir inanın . dünyanın ilk etrafını ölçen rahmetli arap yarım adasındandır, ilk yazıyı kullanan toplumlara baktığınızda coğrafik olarak doğudur.Dünyanın en görkemli sanat eserleri yine doğudandır.. Doğunun sanata katkıları dünya üzerinde bıraktığı her mirası, inanın batı dünyası ancak %1 ne ulaşabilir hala bugun dahil olmak üzere..
Ben sanatın nerede toplumlara yön verdiği ile alakalı değilim hiç. Ama bu bir devinimdir hem de görülesi bir devinim dünyayı sürekli döner yer yer, bucak bucak dolanıp kültürleri oluşturan halkların anılmasına sebep olan sanattır. Çünkü sanattır düşünceyi ütopyaların sahiplerinden dışarı atan. Zaten o nedenle ütopyasız sanatçı olunmaz ama ütopyaları olmadan yaşayıp ölen ve arkalarında hiç bir iz bırakmadan dünyayı terkeden milyarlarca insan vardır .. Ama kim hatırlar? Sorun hatırlanmak da değildir aslında, sorun onların önderliği ile düşünsellik, farkındalıklı bir yasam yasayarak yasamamıza ön ayak olup giderken tahtalı köye birşeylerin sebeplerini de bilerek gitmemizi sağlamalarıdır en önemli olanı. Ömer Madra'nın her zaman her yerde anlattığım bir cümlesi vardır, hatta size de yazmıştım.. Şöyle der Cogitoda Karl Marx ile ilgili yazısında , ''Bunları bilmek sizi zengin etmeyecektir, ne de bunları biliyorsunuz diye kimseler üstün görmeyecektir. Tek faydası , bu dünyayı terk ederken bir aptal olarak anılmayacagınızdır.'' Bizler bu sitede barınan kişiler olarak gerçekleri görmeliyiz , yoksa yutturulmaya çalışılanı değil ki, aramızdan birilerinin basarısına sebep olalım.. Yoksa neden böyle bir çaba?.

sevgiler

 

Tarih: 3 Ekim 2005, 05:18 - İp: yok
erna
erna (üye)
İstanbul / Meraklı

sanat, öncelikle bir düsünce aktarma yöntemi.. (Bence buradaki düsünce, sanatçinin kendi düsüncesi olmali.)
her insanin kendi düs gücünü kullanarak diger insanlardan farkli, yani özgün , yani tek eserler yaratmasi,üretmesidir.
Yaratılan eserin diğer insanlara hoşgelip gelmemesi önemli değildir.
Örneğin ses sanatçıları bence sanatçı değildir.Çünki onlar birşeyler üretmiyorlar,başkalarının ürettiklerini bize iletmekten başka birşey yapmıyorlar.Yine saz sanatçıları ;Kendileri birşey üretmiyorlarsa başkalarının eserlerini ne kadar güzel çalarlarsa çalsınlar bence sanatçı değildirler.diyorum Thalassa siz ne dersiniz?

 

suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Buna benzer bir konuyu BURADA tartışmıştık. Fotoğraf sanatı nedir? diye sormak gerekiyor bence. Çünkü fotoğraf sanatı sadece ve sadece fotoğrafa özgü olursa "fotoğraf sanatı" olur fikrine katılıyorum.


#suysal1' tarafyndan 04.10.2005 13:57:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 13:53 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar dostlar,
Müzik ile uğraşan ve sadece yorumcu olan , yani herhangi bir sazı, sesini de kullanan, hatta bir tiyatro oyuncusunun da sanatçı olabliriliğini inkar etmek zordur tabii. Çünkü burada devreye giren yorumcunun nasıl yorumladığı ve kişiliğidir.Yani Nigel Kenedy gibi bir keman ustası vardır
wivaldi' yi yorumlayan.. Ya da Karayan gibi bir deha geldi geçti, Bir Genco Erkal'ı tiyatro adamı olarak inkar edebilir miyiz.Bu insanların elimizde sabit görünen üretimleri yoktur ama, havayı da göremiyor ama soluyoruz gibi düşünmek gerekiyor diye düşünüyorum.Sanatı kişiler üretiyor,bunda herkes hem fikir ve buna kimse hayır böyle değildir diyemediğinden elde var 1, sanatı üreten kişinin Yunanca da ''Morfomenos'' yani iyi donannımlı insan olması gerekliliğinin ihtiyacının gerektiğini de herkes kabullenir sanırım, bu da etti 2. Mesleki açıdan da işini iyi bilen gerekliliğinin de farkındayız, bu da etti 3. Üretimin bilinçli olması gerekliliğine de sanırım kimse hayır diyemez 4.. Bu da onun, ondan öncekilerin ne yaptığını , nasıl yaptığını bilme gerekliliğinın sonucuna vardığına göre, mesleki literatür bilgisinin iyi olması zorunluluğunu getiriyor ki 5 eder.. İşte böyle sıralayabileceğim bir sürü özelliğin kişide toplanması gerekiyor sanırım.Ve tüm bunların yanında da sorgulayan , ütopyaları olan ,düşünen ve bunu dışavurumasını da bilmelidir diye düşünmekteyim. Bu yukarıdaki basit ayrımlarla bile ,sırayla etrafımızda sanatçı diye anılan kişilikleri sorgularsak, sanırım en azından doğru bir ayıklama yapabiliriz .. Bu durum aynen fotoğraf için de geçerlidir sanıyorum. İnsanların çoğu, sanatı sadece duygu ile ölçümler ki, bu da duygulu işler yapan milyonlarca sanatçı ile başımız beladadır diyebilirim Neyse , burada yazdıklarım benim düşüncelerimdir, ben sanata bu düşünce yaklaşımı ile bakmaktayım ve de özetlemekdeyim.. Mutlaka ki kimseyi bağlamaz söylemim.. Sonuçta, sadece fikrim ve düşüncelerim bunlardır..Belki de bir işe yararlar adına, her zaman yazdığım gibi bu konuda eksik olduklarını düşünenler, bu yazdıklarımla bir doğruya varabileceklerini düşünmeyip araştırmaları gerekmektedir.Çünkü benim yazdıklarım benim düşüncelerim ve bakış açımdır ve belki de, ben çok büyütüyor da olabilirim bu durumu ..
Hatalar için affola..

sevgiler.

#thalassa' tarafyndan 04.10.2005 18:42:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 15:07 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben simdiye kadar konusulanlardan sonra sanatcinin tarifini tek kelimeyle yapmak istiyorum.. sanatci, yorumcudur..(belki de bircok kelimeyi bitisik yazarak aciklamak gerekir ama birkac kelimeyle aciklamak icin, dogru cevap bence, olaya yorum ekleyebilen insan'dir sanatci..)
ses sanatcilarinin bir sanatci olmadiklarini dusunmek bence cok buyuk bir hata olur erna..(bu arada aramiza hosgeldin..) bir zeki muren sence sanatci degil midir?..
veya bir tiyatrocunun, ki thalassa da ornek vermis; genco erkal'in bir tiyatro adami olmadigini dusunmek buyuk bir hata olurdu..
sanatci; farkli bir yorum getirebilen kisidir... ve bu yoruma bakanlarda-izleyenlererde-duyanlarda-..vs. farkli cagrisimlar uyandirabilendir... cogunun aklina gelmeyeni gorebilendir sanatcilar..
..
pazarbeyin dedigi gibi sanat ile medeniyetin gelismisligi arasinda dogru bir oranti vardir.. gelismis medeniyetlerde sanat cok daha gelismistir..
..
son olarak; bilgin, bilim adamlarinin sadece 2 ile 2'yi toplayip da 4'u bulmalari bilmin konusu degildir.. tabii ki bilim, sanattir..
bilim, dogrularla ispatlamaya ugrasmaktir.. ama dogrulari bizlere gosterenler de yine bilim adamlaridir..
bilim adamlari eger ki bize 4'u gostermeselerdi bizler 2 ile 2'yi toplamayacaktik.. ama onlar toplarlar ve bizlere farkli gercekler sunarlar..
bilim adami olabilmek icin de belli bir yaraticilik gerekir.. yaratici olamayan, olaya farkli bakamayan o bulunacak gerceklere varamaz..
normal insanlarin goremedigini gorurler bilim adamlari.. bir probleme cok yonlu bakarlar ve ele alirlar..
ayni diger sanat dallarinda oldugu gibi; farkli bir goz, farkli bir duygu ve farkli cagrisimlarla yola cikarlar bilim adamlari..
.......

sanat hayatin her alanindadir diye dusunuyorum.. ve cogumuz sanatcidir.. bunun icin ille de oldukten sonra hatirlanmak veya buyuk bir une kavusmak gerekmez..
ben inaniyorum ki, her insan kendi capinda bir sanatcidir.. ben senin gorecegin sekilde goremem, sen de benim.. ben senin dunyana sahip degilim sen de benim..
ama benim sanatim belki bircoguna sanat gibi gorunmemektir.. ama sanatim; kendi dunyamin sinirlari ile bir yerlerde oldugumun ispatidir..
..
neyse.. bence insanlar eger ki kendilerini cok buyuk sanatcilar ilan edip paralar kazanabiliyorsa, kazansinlar..
bunun bana bir zarari olamaz.. ve eminim ki kimse yok yere bir yerlere getirtilemez.. mutlaka birseyler vardir.. ha ama ben birseyler gorebildigim olcude para harcarim o kisinin urunleri icin.

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 18:44 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada suysal, fotokritik'teki tartismayi okumaya basladim.. ve hemen ilk bastaki cevapta, firesea'nin verdigi cevabi gordum.. harika cevaplamis dogrusu..
aynen soyle demis:

"Monalisa Smile" filminin altyazısından bir alıntı ;

------------------------------------------------------------------------
...
...
...

Sanat nedir? Onu iyi veya kötü yapan nedir ve buna kim karar veriyor?

25 yıl önce, birisi bunun harika olduğunu düşündü.

Bunu anlayabiliyorum. - Kim? -Annem.

Bunu onun doğum günü için yaptım.

Bu annem. Bu, sanat eseri mi?

Bu, şipşak fotoğraf.

Bu bir şey değiştirir mi?

Birisi söyleyene kadar, sanat eseri sanat eseri değildir.

Peki kim bu birileri?

...
...
...
---------------------------------------------------------------------

Fotoğrafın "sanatsal" yönüne yorum yapabilecek potansiyeli olmayan biri olarak benim epeydir aklıma takılan bir sorudur bu... kim bu birileri?... belki aradığımız cevap burdadır... """"

iste cevap burada..
nedir sanat gercekten? sanati bu kadar olumsuz yapan bizler miyiz acaba?
bir kelimenin tarifini yapmakda bile zorlaniyoruz.. neden bu kadar uzundur ve kimse tarafindan tam olarak anlatilamaz sanat?.. acaba bir bilmece olsun da insanlara eziyet olsun diye mi denmis adina? sanat..ilginc bir kelime.. acaba tam olarak anlamini bilebiliyor muyuz?.. sanatci sudur neden diyemiyoruz.. sanatci erisilmez olandir.. neden o kadar zor sanatci olmak? acaba cok zor olunabilmeyi adlandirarak adina sanatci mi dedik bizler?..
cevap gercekten cok karmasik.. emek.. farklilik.. kultur.. yaklasim..vs.. bircok kelimenin harmani sanatci olabilmek..
en azindan sanat yapanin sanatci oldugunu bilebiliyoruz..
..o cocuk sizce sanatci miydi? sadece annesine gore mi yoksa? acaba sadece annelerimize gore birer sanatci olamaz miyiz? kac bir baskasinin daha onayi gerekir sanatci olabilmek icin?
peki kim bu birileri?.. birilerine guvenemeyiz, birilerine ise guvenmeye guvenemeyiz.. peki kime guvenecegiz?
farkli kulturlerin onayi mi gerekir acaba? sadece yurdumda sanatci olabilir miyim? bazi cevreler bana sanatci gozuyle bakarken bazilari bakmazsa ne olur? sanatci olamayacak miyim hic?.. kim bu birileri?..

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 18:56 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sonra cio isimli arkadas soyle demis:

"x bir kisi y bir isi yapiyor ve bundan mutlu oluyor,ustune ustluk bu eylem sonucunda ortaya z cikiyorsa ve bu z a kisisi tarafindan estetik-guzl-hayretverici-vs. cesitli duygular uyandiriyorsa(banagore bu duygular pozitif olmali)bence bu sanattir. "

ne de guzel demis.. bravo gercekten de..
iste budur sanat.. bir baskasinda estetik-guzel-hayretverici gibi degisik duygular uyandirabilmektir sanat.. neden cok daha farkli kaliplara koymak gerekir ki sanati?
sanat heryerde.. ama bize gore ama cogumuza gore..

.......

genizah isimli arkadas da soyle demis: (ben de aynen geciriyorum o forumda yazilanlari buraya.. ama soylediklerini gercekten sevdigimden ve dusunduklerimi yazmak isteyisimden geciriyorum..)
"sanattan geçen yolu kazmışlar
ben geçer miyim?
yok.."
...nedir bu sanat? sanat sen kimsin? ben niye sanatci olamam? neden bu kadar zordur sanatci olabilmek?.. aptal miyiz? hayir degiliz! yetersiz miyiz? hayir degiliz!
bizler bence kendi kuvvetlerimizin farkinda degilsek eger sanatci olamayiz asil.

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 19:04 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sarazen isimli arkadas da soyle demis:

""güzeli arama ve bulma arayışı" dürtüsüyle ortaya çıkan ürünün, sanat eseri oldugunu veya olmadıgını söyleme yetkisi biri veya birilerine ait olamaz. "Güzel ve estetik olandan hoşlanma" yetisi tüm insanlıgın ortak degeridir. Ortaya çıkan ürün ,insanların "güzelden hoşlanma" duygusuna hitap edebildigi öiçüde sanat eseri sayılır ve eger bir ürün tüm zaman ve mekanlarda insanların bu duygusunu yogun biçimde tetikleyebiliyorsa sanat eseridir. Örnegin Vivaldi'nin veya Balzac'ın bir eseri, 100 yıl önceki bir insanla, bugünün insanının ve 100 yıl sonrasının insanının da ruhunda hoşluk yarattıgı ve yaratacagı için sanat eseri olarak adlandırılır."



hosnutluk yaratabilme.. yuzlerce yillarin gecmesine ragmen, yasayanlarin halen daha begenecekleri.. birseyler bulabilecekleri..
..guzelliktir sanat.. guzelligi gostermek..

 

Tarih: 4 Ekim 2005, 19:10 - İp: yok