eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotografçıların Sermayesi????



#eco' tarafından 08.04.2013 10:18:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Şubat 2008, 15:13 - İp: 88.***.**6.61
koç2513417
koç2513417 (üye)
Aydın / Özel Gün Fotoğrafçısı

eco arkadaşım dava açsan da kaybedersin. sebebi esnaf ve sanatkarlar odası başkanlık maddelerince bu emeğin yasası olarak bize kanunen yasal kılınmıştır. o zaman ben sana deyeyim ki arkandaki uçagı bana öğret günde 10 ytlye ben kullanayım olur mu.sanatkarı ezerek alasını da basarım demekle aşağıladığının farkındasındır.sizi kınıyorum.

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 19:03 - İp: 88.***.**4.171
eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

Tabi tartışılması gereken Fotograf resim kelimeleride ayrı bir konu yok resim dedin tü kak fotograf diyecektin filan evet biz programcıların gözünde dijital ortamdaki jpg, png, gif, raw bütün dosyaların adı resimdir. Türkçemize sonradan adapte olan kelimelerin karıştırılması normal, insanların konuştukları dilde bir kelime olan resimi kullanıp fotografı anlatmalarıda Türkçe olduğu için normal bunu böyle düşünüp kızmayın bir diğer konu ise şu nasıl ki gözlük işi yapan kişi gözlükçü ise fotograf zanaatiyle uğraşan kişi fotografçıdır, Fotograf sanatçılığı ayrı bir konudur.

Keremmm ben o fotografçı arkadaşa mesleğim olduğu için photoshop öğrettim bilgisayar kullanmayı öğrettim piyasada çalıştığım şirketlere iş yapmasını sağladım onca dostluğa rağmen o güveni verememişim demek ki evet duygusal olarak kırgınım.
Türk hukuk sisteminde savcılık her türlü haksızlığa karşı başvurulacak mekandır ayrıca o arkadaşıma ceza çektirmek istesem yazılım kopyacılığından ihbar edip çok daha fazla başının ağrımasına sebep olabilirim.

Ama işin diğer boyutu beni daha çok ilgilendiriyor fotografçı arkadaşlardan gidipte benim fotografımı basmayın dijital ortamda çekip bana verin dense ne yapacaklar? Teknoloji ve günümüz şartları değişiyor. Bana meslek odanızdan örnek vermeyin hepside sizin kafanızdaki insanlardır. Gerçekten bu bağnazlığa ne kadar dayanacaksınız.

Meslekleriniz hakkında kötüleme aşağılama yaptığımı düşünmüyorum Forumların amaçlarından biride fikirlerin tartışma ortamını oluşturmaktır. Amacım güzel bir tartışma başlatmaktı ekmeğiniz ve emeğiniz aşağılamak değil meseleyi duygusal boyuta çekmeyelim.

Saygılarımla Erşan ÖNAY

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 19:17 - İp: 78.***.**6.179
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

eveeet ,şimdi tartışma daha güzel bir noktaya geldi ,arkadaşım bir vefasızlığa dikkat çekmiş photoshop öğrettiğini ,bilgisayar öğrettiğini,çevresiyle tanıştırıp alışveriş yapmasını sağlamış, bu anlamda bu kadar samiyetimiz olan bir dostumuza bizler zaten böyle güzellikler yapıyoruz ama demek ki meslektaşımızın basireti bağlanmış laf ağzından çıkınca da geri dönememiştir,durum da bugünkü sevimsiz halini almış, inşallah dostluk kazanır diyelim,yazılım konusunda ise haklısınız bize bir zaman denetim olacak diye photoshop cs yi lisanslı sattılar 650 şer dolar ödedik ,bir de baktık biz ödediğimiz parayla kalmışız millet programları para ödemeden,lisans almadan , çatır çatır kullanıyor,kendimi salak gibi hissetmiştim o günlerde ...

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 19:30 - İp: 88.***.**0.223
eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

Abi doğru olanı lisanslı kullanmak gerçekten BSA denilen şirketin(şirketmi herneyse) elinde maddi yaptırım ve hepis cezaları var. Bilgi Teknolojileri piyasasında olduğum için basılanların çok büyük para cezalarıyla karşılaştıklarınıda gördüm. Enayi gibi değil doğru olan sizin yaptığınız.

ben fotografçılardan daha samimi olup negatifleride paylaşmalarının hakkım olduğunu düşünüyorum bunu hukuksal yollarla aramam yine en medeni olanı seçmemdir. Diğer yollar da zaten yakışmaz.
Her önüne gelen fotografını tab ettirir diyeceksiniz evet ettirir fakat burada teknolojiye ve eğitime yatırım yapan bir süre sonra farkını ortaya koyup kazanacaktır.
Bu paylaşım bence fotografçılık sektörünü bozmaz daha çok kuvvetlendirir.

Emeğinize bir lafım yok bedavayada yapmayacaksınız ki?

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 19:39 - İp: 78.***.**6.179
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

... yorum yok.

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 21:47 - İp: 88.***.**0.204
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Daha önceki cevabında da söylediğim gibi ilk başta çekilen fotoğrafın aslının veyanegatifinin size virlemisni talep ederseniz ve bu konuda bir anlaşma yaparsanız sorun yok ister bastırır isterseniz bastırmadan digital ortamda alırsınız fotoğrafınızı fotoğrafçıda ona göre parasını veya emeğinin karşılığını alır olur biter. Böyle bir anlaşma yoksa isteyemezsiniz.

Ayrıca "Türk hukuk sisteminde savcılık her türlü haksızlığa karşı başvurulacak mekandır" şeklinde bir ifade kullanmşısınız ama kusura bakmayın yalnış biliyorsunuz. Savcılık sadece ceza hukukuna ilişkin işlerde başvuru makamı olabilir, ceza hukukunu ilgilendirmeyen diğer kunalarda davanın türüne göre başvurulacak çeşitli mahkemeler vardır.
Neredenmi biliyorum? Avukatım oradan biliyorum.

 

Tarih: 6 Şubat 2008, 09:52 - İp: 81.***.**2.66
lenta
lenta (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

İNSANLAR BİR MESLEK ÖĞRENENE KADAR NE KADAR ZORLUK ÇEKİYOR BİLİYORMUSUM ÇOK BİLİYORSAN KENDİN YAP MİLLETİN SANATINA LAF ATMA

 

Tarih: 6 Şubat 2008, 10:59 - İp: 78.***.**3.6
keremmm
keremmm (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

konu başka bir boyut aldı gibi bişi... senin arkdaşına yaptığın derecede bir samimiyet olan arkadaşımdan normalde zaten para alamam veririm gider cd de veririm isterse ham halinide veririm 5 kuruş alamam ... yaptımda bunu yani.. kim arkadaşına müşteri gibi gözüyle bakarki ama dediğimi yaptığımda arkadaşım bana bunun emeğini ödemesi gerektiğini söleyerek beni machıp etmişti ben ondan para almıorum o vermek istio böle itiş kakış gitmişti mevzu... bu arkadaşıınla arandaki mevzu olaya sana fotoğrafı vermiyor diye değil bence güvensizliğinden ötürü bak. ve savcı yerine kırgınlığını ona belirt ve gerekeni yap....

 

Tarih: 6 Şubat 2008, 15:07 - İp: 85.***.**0.149
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

dostluk başka ticaret başka derler hatırlatayım dedim



#a.haydar' tarafından 07.02.2008 11:08:13 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Şubat 2008, 11:07 - İp: 88.***.**3.18
eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

keremmm evlenirsem düğün fotograflarımı sen çek hocam

 

Tarih: 7 Şubat 2008, 15:44 - İp: 81.***.**6.3