eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotografçıların Sermayesi????



#eco' tarafından 08.04.2013 10:18:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Şubat 2008, 15:13 - İp: 88.***.**6.61
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

sayın eco.. hiç agresif değilim en baştan belirteyim..

birkere bir konuyu ele alırken ya duygusal tarafından konuşalım yada mantıksal tarafından. iki taraftan birden bakmaya çalışınca ortaya bir karmaşa çıkıyor..
yani hem arkadaşınız olması sebebiyle vermesi gerek diyip
hemde hukuksal olarak vermeli demek saçma oluyor..
çünkü eğer size arkadaşı olduğu için vermesi gerekse yaptırımınız gönül koymak, darılmak vs. olmalı.. mahkemede neyin nesi..
yok hukuksal olarak vermesi gerekse siz niye bu kadar veryansın ediyorsunuz.. ufak bir araştırmayla yada bir avukata sormakla bile bunun hukuksal bir dayanağı olmadığını anlayabilirsiniz..

size ikinci cevabı yazan atakan arkadaşımla aynı işi yapıyorum ve ben onun kadar hoşgörülü bile değilim.. orjinal/film/negatif gibi materyaller "evet bizim sermayemizdir". bırakın az bir farkla size bunu vermeyi, dünyanın parasını dahi ödeseniz vermeme hakkımız var.. çünkü sermaye "bizim" yani hak sahibinin..
siz bir fotoğrafçıda objektif karşısına geçtiğinizde suretinizin alınacağını ve bu suretten kopyaların size bedel karşılığı hizmet olarak verileceğini kabul etmiş sayılırsınız. buna hakkı yok demek biraz saçma olmuyor mu? siz poz vermediniz mi? o hakkı siz vermediniz mi?

diğer taraftan o fotoğrafçıda benim olan birşeyin bulunmasına razı değilim gibi bir ifadeniz var.. ve bunu hukuksal yoldan elinden almak istediğinizi söylüyorsunuz.. o fotoğrafçının o orjinali başka bir yere kopyalayıp orada muhafaza etmemesini nasıl sağlayacaksınız.. bir hücreye kapatıp tüm donanımdan mahrum etmeniz gerekirki böyle birşeye zaten hakkınız yok..
Bilgisayarındaki kaydı silse bile HD den çıkartabileceğinizi düşünüyorsunuz.. ya hd yi toptan imha ederse.. alt seviye format atması bile yeter ama neyse..
peki siz, sizin olan orjinal dosyaya ulaşmaya çalışırken başka orjinallere ulaşmamanız nasıl sağlanacak..
sizin savunduğunuz "benim mahremim" gibi bir anlayışı nasıl çiğneyipte başkalarının mahremine ulaşabiliyorsunuz..

aslında konuyu çok daha uzatabilirim..
neresinden tutarsak tutalım siz haksızsınız..

konuya kendi açınızdan değilde birde diğer açıdan baksanız onun yerine kendinizi koysanız durumu anlarsınız..
size bilgisayar programı yazdırıp bunun bedelini ödeyen kişinin sizin tüm kayıtlarınızı, donanımızı ve kullandığınız tüm araç gereci istediğini düşünün..
şimdi bu tezime "istesin veririm" şeklinde bir yaklaşım göstereceğinizi tahmin edebiliyorum ama bu yaklaşımınız sadece bu tartışmaya özel ve kinayen olacağını sizde biliyorsunuz..
şunu kabul edin.. fotoğrafınızı (talep doğrultusunda) çeken fotoğrafçı için o orjinal/negatif/film; sermaye niteliğindedir.. yada size fotoğrafı vermek için kullandığı araç gereçlerden biridir.. nasılki paraflaşını/makinesini vermek zorunda değilse orjinalleride vermeyebilir.

Not.: fotoğrafçı ve agresif değilim

 

Tarih: 2 Şubat 2008, 18:04 - İp: 88.***.**3.189
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ayrıca bu kadar teknoloji gelişmişken ben evdede kendi vesikalığımı çekip photoshopla düzenleyip alasınıda basrım neden fotografçıya gideyim?
çekilmiş fotograf neyin sermayesi?



ismi lazım degil ressamın biri bir lokantaya gider.yemegını yer.
garson hesabı getirir,ressam derki,ben sana bir resim cizip vereyım.ve bes dakıkada birşey cizip verir.
garson paramı ver,5 dakikada cizdigin resmi ne yapayım deyince.
ressam: ben o resmi 40 yıl artı 5 dakikada cizdim der.
eger yapabiliyorsanız,hazır teknolojide bukadar gelişmişken kendi vesikalıgınızı kendiniz cekin,photoshop yapıp basın,neden bir fotografcı parcasının fotografına muhtac oluyorsunuz?

konuyu okudum ve bencede sız haksızsınız.
huhuhi bir dayanagınız oldugunu sanmıyorum,kaldıki olay dava surecindeyse burada konu acarak tartısmanızda etik ve dogru degil.

ayrıca hem arkadasınız,hemde belliki işine saygılı ve usta bir fotografcı oldugu anlasılan bu arkadas,sizin fotografınızı size vermeyecek kadar işine sahıp cıkıyorsa baskasına verme ihtimali olabilirmi?
sizin ozelim dediginiz,misal 36 vesikalık=10 ytl ise
parasını verip aldıgınız o 36 parca fotograftır.gerisi fotografcının sermayesıdır.
10 yıllık hukuku boyle harcayıp,bunu hukuka uyduruyorsanız,hukukda bitmiş demekki.

 

Tarih: 3 Şubat 2008, 03:03 - İp: 88.***.**0.173
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

fotoğrafcıdadan gidip 6 vsk cektirirsen fotoğrafcı sana o 6 taneyi verir ve istediği para onun parasıdır. diğer veriler fotoğrafcıya aittir. ancaka aranızda sözleşirseniz veryi size ücretli veya ücretsiz verebilir.
biz arkadaşız hukukumuz var demek ondan ona ait bir şeyi hemde ücretsiz istemenizi haklı göstermez .
benden, çektiğim görüntüler o kadar sık isteniyorki insanlara anlatmaktan yoruldum
çare olarak cok düşük imaja düşürdüğüm görüntütü 8 ytl normal görüntüyü ortalama 20 ytl fiyatla satışının hizmetlerimiz arasında olduğunu söylüyorum coğu zaman istemiyorlar eğer müşterim bu resim benim özelim derse ücretini öder alır ve isterse bilğisayardan silerim.

çektiğimiz fotoğrafı tarayın evde baskı yapın birşey dersem namerdim. hatta hazırlayıp getirin normal amtör fiyatından basarım

 

Tarih: 4 Şubat 2008, 17:21 - İp: 88.***.**0.170
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Sn. eco,
maşallah bu benim resmimdir - hakları benimdir - savcılığa vericem - örnek teşkil edecek vs. vs. vs.
Telif hakları yasasına göre çekilen fotoğrafın (yani o karenin) hakkı fotoğrafçınındır (eğer ticari ise !)
O fotoğrafçı bu ticari akiti suistimal edip bu görüntüleri SENDEN HARİÇ başkalarına satarsa bu SUÇ TEŞKİL EDER.
ama müşteri bir bedel karşılığına üçüncü şahıslara görüntülerinin vermesini kabul ederse - o zaman bu görüntüleri dilediği gibi kullanma hakkı gine fotoğraf HAK SAHİBİNİNDİR.
Burada öyle boştan "salladığınız" şeyler Türkiyede 13.000
fotoğrafçıyı ilgilendirmekte ve elbette bütün şimşekleri üzerinize çekersiniz.
Sizin "evde yaparım nolcek" diyerek aşağıladığınız o fotoğraf çekimini siz evde yapamazsınız. Yaparım diyorsanız bu sektör o zaman koca bir yalan.
Burada siz aşağılayıcı bir tavırla koskoca bir sektörün hak ettiği emeği hiçe sayarsanız - O insanların o zaman agresifleşmesini de kabul ederek anlayış göstereceksiniz.
Siz önce fotoğraf ın "f" sinden başlayarak ışık nedir onu bir öğrenin. Ondan sonra sanal ışık ve doğal ışığın ayrımını öğrenin sonra ten renklerinin doğal yansımasını ve tab edilmesini becerin vs. vs.
Sizin yaklaşımınız - Eline tornavidayı alanın elektrikçi olmasına benzer. -
Sizi ciddi anlamda emeğe ve diğer mesleklere saygı göstermeye davet ediyorum.
Atıp tuttuğunuz "dava açarım" vs. gibi tavırlarınızda da dikkatli olun şayet fotoğraf esnaf odaları da "Armut toplamıyor".
Sizin gibi insanların tavırlarından dolayı Türkiye de bazı insanlar "her işten anlarım" takıntılarından aslında hiç bir şeyden anlamadıklarını sürekli görüyoruz.
Siz kendi mesleğinizi iyi yapabildiğinizden eminmisiniz ? Yoksa icra ettiğiniz ve geçimini sağladığınız işinizide mi birilerinden görerek "Ya ne var bunda - Bende yaparım" yaklaşımı ile mi icra ediyorsunuz.
Tavırlarınızı son derece kınıyor ve bu platformda özellikle bu mesleğe saygı göstermenizi bekliyorum.
Davanızı istediğiniz yerde açın - Kazanamayacağınızı garanti ederim.
Savcılıkla görüştüğünüze de gidin başkalarına anlatın AMA BURADA DEĞİL. - Çünkü YALAN !!!
Not olarak belirteyim: Ben agresif değilim, çünkü bu tutuma agresif demek hafif kalır. - Sizin gibi insanların tavırlarına resmen hasta oluyorum ve ukalalıklarından dolayı hayretlere düşüyorum.

Mustafa Hoşbakan / FUJIFILM TÜRKİYE

 

Tarih: 4 Şubat 2008, 18:29 - İp: 85.***.**3.97
eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

a.haydar ın bahsettiği gibi biz müşteriler olarak bir bedel karşılığı fotografın negatifini elde etme hakkımızın olması gerekliliğidir. emkti sermayeydi tabiki saygım sonsuz.

gelelim Mustafa Hoşbakan / FUJIFILM TÜRKİYE nin söylediklerine fotografın ışığın ne olduğunu bildiğimi düşünüyorum Bu işten para kazanmadığım için bilmediğim anlamına gelmez ayrıca hangi mesleği yaparak uzmanlığımdan ve gereken üniversite eğitimim çalıştığım şirketin ilgili olacağı konulardır ben mesleğinize hakarette bulunmadım konuyu abartmayın hukuksal bir durumu sizlerle paylaşmak istedim.
savcıdan öncede avukatla görüşmem oldu ve konu araştırıldı davayı kazanacağımız yönünde bizlerde çalışmamızı yaptık.

sizlerde fotografçı olarak biliniz müşterileriniz arasında bağnaz yaklaşımlardan hoşlanmayan insanlar var!

iyi çalışmalar dileklerimle

Erşan ÖNAY

 

Tarih: 4 Şubat 2008, 19:33 - İp: 78.***.**6.106
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

Sn.Erşan Önay,
"konuyu abartmayın" diyorsunuz öbür taraftan avukatla savcıyla görüştüm diyorsunuz.
Konu başlığındaki bu sözler size ait değilmi?
"ayrıca bu kadar teknoloji gelişmişken ben evdede kendi vesikalığımı çekip photoshopla düzenleyip alasınıda basrım neden fotografçıya gideyim?"
O zaman iş bu kadar basitse neden avukat, savcı ile uğraşıyorsunuz?

Bu konuyu siz "kaşıyorsunuz"
Eee buyrun o zaman.
Sizin dava falan açacağınıza inanmıyorum.
Tavrınız burada "bilmişlik" taslamak ve kendi çapınızda fotoğrafçıları "korkutmak".
Hiç bir stüdyonun bu tarz tehtidlerden çekinmemesini önemle rica ediyorum. Bu tür durumlarda mutlaka meslek odanıza başvurarak destek alabilirsiniz.
Fuji, Kodak gibi sektör şirketleri size her zaman yol gösterici olacaktır.
Hakkınız ve Emeğiniz ile oynanmasına ve dalga geçilmesine izin vermeyin.

Sn. Erşan Önay,
bu sektör "Müşteri veli nimetimizdir" esasına göre çalışan bir sektördür ve çıraklıktan, kalfalığa ve sonra ustalığa geçiş yapmış binlerce fotoğrafçıyı yetiştirmiş bir sektördür.
Sizin yaklaşımınızda bu emeği ve beceriyi hiçe sayan bir tavrınızın olması beni son derece rahatsız ediyor.
Ben 14 yaşımdan beri fotoğraf çekmekteyim ve bu sektöre 25 yılımı vermiş bir insanım. İşletme eğitimi gördüm - Fotoğraf sektöründe uluslararası tecrübem var, ANCAK ben bu sektörde ticari olarak çalışıyorum ve FOTOĞRAFÇI DEĞİLİM. Fotoğrafçı olmak/olabilmek için bu iş üzerine yoğunlaşmak lazım ve "ışığı" hissetmek lazım. Sizin anladığınız ışık benim kast ettiğim Film e (vaya ccd ye ) düşen ışık ile bir değil. Bu sektörde bunca senedir bulunmama rağmen çok iyi amatör düzeyde fotoğraf çekerim, ANCAK çoğu ustanın çekim kalitesine ulaşamam.
Bir insanın eline fotoğraf makinesi alması ile fotoğrafçı olabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ama yazdıklarınızdan çıkarıyorumki - Öyle düşünüyorsunuz.
O zaman niye fotoğrafçıya gidiyor ve sonra da o fotoğrafçının çektiği ve "herkesin" yapabileceği fotoğrafları avukat, savcı vs. almaya çalışıyorsunuz?
Demekki o fotoğraflarda sizin yapamayacağınız bir şeyler var?!?
Yazdıklarınızla çelişiyorsunuz.
Saygılar
Mustafa Hoşbakan / FUJIFILM TÜRKİYE

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 13:16 - İp: 85.***.**3.97
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Fotoğrafınızı ilk çektirdiğiniz zaman fotoğrafçı ile bu konuda bir anlaşma yapmamışsanız sonradan fotoğrafın negatiflerini istemeniz mümkün değil. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre sizin vesikalığınız dahi olsa o fotoğrafın sahibi çeken fotoğrafçıdır. Ayrıca bu konuda savcılığa başvuracak olursanız çok değerli savcımız sizi hanımından ödünç aldığı oklava ile kovalayacaktır çünkü bu konu savcılğı ilgilendirmeeeez.

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 16:32 - İp: 85.***.**5.104
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


O fotografcı bir sey yapmamıs ama , allah seni bildigi gibi yapsın,saygısızlıgın bu kadarı olmaz artık.

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 16:32 - İp: 88.***.**9.61
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

birşey dikkatimi çekti,avatarınızda bir fotoğraf var yanında sizin durduğunuz uçak ,diyelim ki siz bu taxi uçağın sahibisiniz ve ben sizin müşteriniz olarak on yıldır onu kiralıyarak iş görüşmelerime gidiyor olsam bir gün müşteri olarak onun sahibi olduğum hakkında bir iddiada bulunabilir miyim,çünkü o kadar yıldır biz pilot arkadaşla o uçakta ne badireler atlatmıştık gibi bir mantık olablir mi...
demek istediğim eğer bir uçak bizi bir yerden bir yere götüren araç ise fotoğrafhanelerimiz de sizin görüntülerinizi fotoğraf haline getiren birer araçtır...

#fotoasli' tarafından 05.02.2008 17:09:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 16:47 - İp: 88.***.**0.223
keremmm
keremmm (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

mete abi link verdiğin konuda tartışmıştık bana sevgilindenmi ayrıldın demiştin... ozman değil ama dün ayrıldım abi saldırsammı birilerine acaba...

gelelim konuya şimdi devamlı gittiğin arkadaş olarak gördüğün fotoğrafçı sana fotoğrafı vermedi. dışarda bastırabileceğini kimseye veremiyeceğini söledi. sende dava açıcam falan diyorsun. burda olay güvenden ibaret bizimde buna benzer olaylar geliyor.

devamlı bir müşterimiz bizden vesikalık fotoğrafının orjinalini cd ile vermemizi istedi çok beğendiğini fotoğrafını internet ortamında da kullanmak istediği için istedi. Bize Verdiği Güvenden Dolayı tereddüt etmeden CDye kopyalayıp verdim. ve gülerek şunu dedim artık bunun 4 tanesini 50 ykr ye bastırabilirsiniz. bunun üstüne oda gülerek yanlışınız var siz 4 tanesini 7 liraya çoğaltıyorsunuz dedi. Tşk etti ve gitti. bunun üstüne belki 4-5 kere vesikalığını çoğalttık. bu tamamen güvenden ibaret eğer siz arkadaşınıza o güveni verebilseydiniz ki veremediğnz ortada bu durum yaşanmazdı diye düşünüyorum...

mete abi depresyondayım sataş bana

 

Tarih: 5 Şubat 2008, 17:25 - İp: 88.***.**4.93