eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

Fotografçıların Sermayesi????



#eco' tarafından 08.04.2013 10:18:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Şubat 2008, 15:13 - İp: 88.***.**6.61
muratsaga
muratsaga (üye)
Bursa / Profesyonel Fotoğrafçı

Arkadaşım bende sokak fotoğrafçılığı yaptığım dönemde (ki o dönemde dijital daha icat olmamıştı)benden çektiğim fotoğrafların negatiflerini isteyenler olmuştu.Bu zamanın parası olarak söylüyorum büyük boy bir fotoya 5 ytl istemiştim o ise bunu 2 ytl ye tab ettirebileceğini söylemişti...neyse uzatmayacağım fotoğraf makinasının fiyatı,ekipmanlar,zaman,emek vs...ve hepsinin dışında bu işten para kazanmaya çalışan birilerine destek olmak anlamında böyle ufak hesaplar yaparak bu işlere gönül verenleri şaşırtmayın.Fotoğrafçıya gitmemek,evde basım yapmak tabiki sizin tercihiniz.Hatta saksıda sebze yetiştirip manava ,evde ekmek yapıp fırınada gitmezsiniz.Bu dünyada binlerce meslek ve bu mesleklerden para kazanan milyonlarca insan var ve bu insanların aileleri,çocukları bu kazanılan paralarla yaşıyorlar.Fotoğraf neyinmi sermayesi?emeğin ve yaşama hakkının... saygılar

#muratsaga' tarafından 01.02.2008 16:19:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Şubat 2008, 16:18 - İp: 85.***.**0.236
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

yorum yazmadan önce bu işten ekmeğini kazanan biri yazsın diye bekledim,

ben grafik tasarım yapıyorum ve tasarımlarım broşür, kitap, katalog olarak hayata geçiyor. Müşteri broşür vs. nin parasını öder ve işi teslim alır. Benden orjinal isterse (bunu başka yerde bastırmak için) tasarım bedelini ödemek zorundadır, ödemezse alamaz. Sizinki de buna benziyor. Müşteri olarak sadece ortaya çıkan işi görüyorsunuz oysa ki o işin ortaya çıkması için harcanan emek, düşünce gücü, tecrübe için harcanmış yıllar hep ikinci plandadır. Size göre nedir ki vesikalık bir foto bir kağıt parçası... Beğenip istenecek kadar iyi bir fotoğraf çekildiğine göre bunun ardında bir birikim ve bu birikimi elde edene dek geçen bir zaman ve bunun da bir maliyeti vardır... Fotoğrafçının bu maliyeti istemesi ya da alamaması durumunda vermemesi de en doğal hakkıdır...

Saygılarımla...

 

Tarih: 1 Şubat 2008, 16:25 - İp: 81.***.**3.185
memori
memori (üye)
Bartın / Stüdyo Fotoğrafçısı

Uyarı

  1. Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
  2. T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
  3. Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
  4. Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
  5. Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
  6. Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
  7. Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
  8. Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
  9. Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
  10. Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
  11. Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
  12. Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.

 

Tarih: 1 Şubat 2008, 17:51 - İp: 88.***.**6.104
memori
memori (üye)
Bartın / Stüdyo Fotoğrafçısı

ben stüdyo sahibinin yerinde olsam siler yine vermem sen mahkemede kazansan olmıyan arşivi genede alamazsın kardeşim hani derlerya yakarım yine vermem ... koklatmaaaaam?

 

Tarih: 1 Şubat 2008, 18:01 - İp: 88.***.**6.104
erkanbayir
erkanbayir (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

siz fotoğrafı çektirdiniz ücretini ödeyip teslim aldınız olay bitmiştir bu işi o kadar iyi biliyorsanız evinizde kendiniz çekip basarsınız size orjinalini vermemekte meslekdaşım haklı daha öncede bu gibi konularda dava açan olmuştu mahkeme fotoğrafçılar odasından bilirkişi istedi ve stüdyo sahibinin lehinde sonuçlandı bilginize

 

Tarih: 1 Şubat 2008, 18:22 - İp: 85.***.**5.42
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

Sayın arkadaşım,
derneğin bize verdiği listelerde arşivdeki bir filmin ya da görüntünün müşteriye verilmeyeceği bir madde ile belirtilmiştir,dükkanımızı şereflendirdiğinizde bunu da doğal olarak kabul etmiş sayılırsınız .
O benim özelim diyorsunuz tabii bizim bütün müşterilerimizin görüntüleri onların özelidir ama arkadaşlarım da meslek erbabıdırlar,yani meslek erbabı olması demek aynı bir doktor gibi müşterilerinin özelini bilmesi ama mesleğinin erbabı olduğu için de sır saklamasıdır,örneğin bir başkasının fotoğrafını hiçbir fotoğrafçı esnafı size para veya hatır karşılığı vermez,
Arkadaşımızı tanıyormuşsunuz ve hep ona gidiyormuşsunuz bu da ona güvendiğinizi gözterir ama size elindeki arşivden görüntünüzü vermedi diye savcıya gidip dava açıyormuşunuz ,bu da meslektaşımı incitecek ve meslekten soğumasına neden olacaktır.
Bizlerin fotoğrafçı olarak hiçbir müşterimizin işinde gözü yokken sizin ille de fotoğrafçılık işine böyle yaklaşmanız kaygı verici ,umarım sakinleşir ve arkadaşıma da hak verirsiniz


 

Tarih: 1 Şubat 2008, 19:27 - İp: 88.***.**9.250
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar açıklama yapmış.. siz değerlendirin.. O fotoğrafı siz yeniden çekin, sizin olsun..

Ve arkadaşınız hakkında dava açıyorsunuz.. Kusura bakmayın, sizinle arkadaş olmak istemem..

 

Tarih: 2 Şubat 2008, 11:51 - İp: 88.***.**4.223
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Ek: "O fotoğrafı siz yeniden çekin, sizin olsun.. "

cümlemi açıklıyım.. Madem işi basit görüyorsunuz, siz bildiğinizi yapın..

Yeni bir üye olmayışınız ve böyle konu açışınızı daha çok yadırgadım.. Netfotoğrafın galerisinde 75 binden fazla fotoğraf var.. Bunları çeken her üye, aynı derecede saygıyı hak ediyor.. Sayıları onbinleri bulan, fotoğraf stüdyolarıda..

 

Tarih: 2 Şubat 2008, 12:12 - İp: 88.***.**4.223
eco
eco (üye)
İstanbul / Meraklı

valla bu kadar agresifleşeceğinizi tahmin etmiyordum
öncelikle evet arkadaşım ise bana fotografımı vermeliydi eğer 10 yıllık hukuku saymayıp etrafımdaki 100lerce fotografçıya gidebilirdim.
buradaki davranış maalesef hukuksuzluk ve insan haklarına ayrkırıktır. Meslek odanızın başındaki insanlarda kısır zihniyetli insanlar olduğundan böyle düşüncelere sahip yönetmelikler koymuş olabilirler fakat hiç bir kanunun üzerinde olamaz. Bence bu zamana kadar bu kadar ciddi yaklaşan olmadığı için bu konuda bu kadar gerginleşiyorsunuz.
istediği kadar silsin ben onu harddiskten bir şekilde geri getirebilirim uzmanlık alanım data kurtarma ayrıca emniyetle beraber gittiğimizde bundan haberi olmayacak.
onun haricinde benden alınan 20ytl fotograf çekim ücretinin içinde film banyo ücreti film ücreti çekim ücreti yok mu? eğer yok ise 30 ytl yap bunlarıda dahil et parası ne ise verip almak benim hakkım çünkü suret benim. nasıl ki bir şahsın izni olmadan fotografını yayınlayamıyorsak aynı şekilde onun izni olmadan negatifini yada dijitalini bulunduramamlıyız. benim negatifini almak halkkım ile dijital ortamdaki almak hakkım aynı bundan hareketle dava açacağım ve örnek teşgil edecek. Ayrıca teknolojinin paylaşımın ilerlediği günlerde bu kadar kısıtlamacı yaklaşmalar foografçılık mesleğininde sonunu getiriyor zannımca.

benim demek isteidğim emeğinizi çiğnemek ya da yok saymak değil. bu da böyle biline

saygılar

#eco' tarafından 02.02.2008 16:34:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Şubat 2008, 16:29 - İp: 85.***.**9.137
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

http://forum.netfotograf.com/studyo_foto.asp?msg_id=21663



Savcılığa başvurmadan önce foruma başvurmak daha doğru..


Linkdeki konuda, Kerem'le tartışmamız olsada, değerli bir arkadaştır, ona saygı duyduğumu belirtmek istiyorum..

Siz (konuyu açan arkadaş), Stüdyo fotoğrafçısı ile aynı kalite fotoğrafı çekemeyeceğinizi bildiğiniz için, bu yazıyı yazdınız, ve savcılığa başvurdunuz..

Aynı fotoğrafı, herhangi bir kimse çekebilseydi; Fotoğraf, Sanat olarak kabul edilmezdi...

Yanlış anlaşılmasın:.. Ben agrasif şekilde yazmadığımı düşünüyorum.. Ve kesinlikle, sanatçı olduğumu iddia etmiyorum.. Zanaatkarım.. Ancak çektiğim fotoğraf, sanat eseri olarak kabul edilir.. Kanun önünde, o çerçevede ele alınır (baştaki link)..

 

Tarih: 2 Şubat 2008, 17:04 - İp: 88.***.**4.223