buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Sigarama Dokunma!!!

Yeter artık ,sıktın .*

Otobüste,uçakta,metroda ,vapurda içecek kadar hayvan değiliz. Bu zıkkımın içmeyenlerde yarattığı rahatsızlığın farkındayız zaten. Sinemada,tiyatroda perde arasında içmeyi bırakalı da uzun zaman oldu.

Eee,derdin ne?
Beni neden rahatszı ediyorsun?
Evet,ben bağımlıyım, uzun zamandır 2 paket içiyorum. İçmeyince strese giriyorum,sıkılıyorum,bunalıyorum.
Evimdeki perdeler sarardı, 200 metre koşsam tıkanıyorum. İyi de bundan sana ne?
Ben senin süt içmene karışıyor muyum?
Ben işyerimde sigara içiyorsam bundan sana ne?
İşten bunalmışım, kafamdan tramvaylar geçiyor, gidip biraz stres atayım demişim, bir iki biraz içerken sigaramı yakmışım. Yasak! barda sigara yasak!
Kahvede sigara yasak, tüm kapalı mekanlarda da yasak. Dahası var, devlet dairelerinde çalışanların kendi odalarında içmeleri bile yasak!

Esrar çekmiyoruz, kimseye zararı dokunan bir şey de yapmıyoruz.

E kardeşim derdin ne? Sana ne benim sigaramdan. Sigara içmeyen birinin leş gibi alkol kokan bir barda ne işi var?
Sigara içenler için özel odalar yapılacakmış....Bak bak bak....

Bana hayvan muamelesi yapma hakkını nereden buluyorsun?
Sana ne, içerim ya da içmem.

Sigara izmaritinden ormanlar yanıyormuş . Yapma yahu? Sen kendin inanıyor musun bu yalana? Otel yapmak için biz yakıyoruz ormanları desene kısa yoldan...

Otobüse binersin, 12 saat yol. Sen içmezsin. Ama aracı kullanan şoförün içmesi sen dahil kimseyi rahatsız etmez. Adamcağız camı da açmış zaten, kokusu bile gelmiyor. Ama yan taraftaki ''gıcık'' şey(20 yaşlarında bir bayan yolcu) muavini çağırır ''söyle o kaptana sigarasını söndürsün, rahatsız oluyoruz''...
O otobüs benim olsa seni seni gecenin bir yarısı o buz gibi havada kıçına bir tekme vurarak yola atarım ama kaptan ağırbaşlı.
İlk molada otobüse polisi neden sokuyorsun be salak kız?
Hiç düşünmüyor musun o bünye 30 senedir sigara sayesinde günde 20 saat direksiyon sallıyor...

***********
Yolda yürürsün, elinde sigara. Yanına 2 kişi gelir, biz sigarayla bilmem ne yapanlar derneğindeniz. İçtiğiniz sigara size ve çevrenize zarar veriyor, lütfen söndürün onu.

Sen dua et, bu gün Karadenizli günümde değilim. yoksa o elindeki çantayı kafanda parçalamayı da bilirim geri zekalı....
***********

Bir kurumda çalışan arkadaşını ziyaret edersin, adamcağızın önünde dosyalar tavana yükseliyor. 30 yaşında saçları ağarmış. Bunalmış...
Bir çay söylüyor. Sohbet ederken o çok bilmiş sağlıklı nesilden bir zevzek odaya girer. İşini yapar arkadaşın. ''Burada sigara içemezsiniz, insanları rahatsız ediyorsunuz ''....Ya sabır....


Siz o Televizyondaki saçma sağan sigarayı karalayan saçma programların bizde en ufak etkisi olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Bu pisliğin ne derece kötü olduğunu zaten biliyoruz ama içiyoruz, bundan size ne?
Gelip odanda mı içiyoruz? Yoksa evine mi girip içiyoruz? Bak otobüste,vapurda,sinemada,lokantada kimse içmiyor. E daha ne istiyorsunuz?

Dünyanın dört bir yanında biz tiryakileri neden rahatsız ediyorsunuz?

Tarih: 1 Ocak 2008, 14:06 - İp: 85.***.**2.74
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

bisküvit, çok önyargılısın .
Londra da ya da başka bir yerde sigara içenlerin sağlık ödeneklerinin kısıldığını sanmıyorum bu bir şehir efsanesi. Her şeyden önce tıp etiğine ve hipokrat yemine aykırı.
Bir tek Türk bir soytarı var, Amerika da , kalp doktoru , sigara içenleri ameliyat etmem diyen bir tip. O da çok tepki almıştı bu sözleri nedeniyle.

Sigara içenlerin sağlık ödeneklerini şişirdikleri de fasafiso. O TV programlarında olduğu gibi sigara içenler iki bacağı kesik, gırtlağından nefes alan, akciğer kanseri tipler değil . Bir paket sigara maliyetinin 10-15 katı bir fiyata satılır. Tamamına yakını vergiye gider. ve o vergiler toplum hizmetlerinin finasmanına harcanıyor sonuçta.

Sağlık giderlerini sigara içenler değil,hiç bir şey yapmadan yatıp duran 20 milyon yeşil kartlı şişiriyor bizim ülkemizde.

Bu yasaklar,sınırlamalar ve tüm bu uygulamalar bizim sigara içme kararlılığımızı azaltmaz . 10 değil isterse 100 lira olsun yine içerim.

Ve bu sigara içme eylememim kimseyi ilgilendirmiyor. Kalp benim, ciğer benim,para benim.
Sigara içen birini eleştirmek lahmacun seven bir adamı eleştrimek gibi bir şey.

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 19:26 - İp: 85.***.**2.74
ozzy baba
ozzy baba (üye)
Ankara / Meraklı

Sevgili Buffalo....
Öyle bir yazı kaleme almışsın ki...
Destekliyorum desem akıl...
Karşısındayım desem gönül razı değil...
Bu kadar haklı ve bu kadar haksız bir yazı nadiren gördüm...

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 19:26 - İp: 212.***.**0.13
ozzy baba
ozzy baba (üye)
Ankara / Meraklı

Sevgili Buffalo....
Öyle bir yazı kaleme almışsın ki...
Destekliyorum desem akıl...
Karşısındayım desem gönül razı değil...
Bu kadar haklı ve bu kadar haksız bir yazı nadiren gördüm...

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 19:27 - İp: 212.***.**0.13
DigitalArt
DigitalArt (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bu Konuya Epey MuhteLif Oldum :o)

Şu DönemLerde Epey Sigara Karşıtı İnsanlar.. Sigara ÖLdürür Sigara Yaşamınızı KısıtLar Vs.. Eskinin İnsanLarı Daha Uzun Yaşıyordu Neden ? DoğaL BesLendikLeri İçin. Şuan İse ÖLümLeri Hep Sigaraya BağLıyorLar.. HormonLu Ve Kansorojen İçerikLi Meyve Ve SebzeLeri İnsanLarın AkLından Çıkarmak İçim..

Şuan öLen İnsanlar Sigaradan Mı ÖLüyor ? Hayır DoğaL besin ALmadığımızdan..
Bunu Neden KonuşmuyorLar ?

İşte Sigara ÖLdürür ZehirLer Isır Gibi SebepLerden Göstererek HormonLu YiyecekLeri İnsanLarın AkıLLarından SiLmeye ÇaLışıyorlar..

Bana Göre Sigara Konusu HormonLu YiyecekLeri Örtpas Etmek İçin UyguLanan Bir Strateji.

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 19:35 - İp: 88.***.**0.65
liebster
liebster (üye)
Kütahya / Firma

içende ölüyo içmeyende keyfinize bakın ecelin nezaman gelecegini allah bilir..fazla incelenirse insanlar su bile içmemeli.herseyde bir sorun var zaten..

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 19:39 - İp: 88.***.**2.7
kansukara
kansukara (üye)
Isparta / Amatör

Yıllarca günde 3 paket içtim. Çok zararını gördüm. İçiyorken (aşırı içtiğim için heralde tabi) sabahları uyanmakta zorlanıyordum; elimin ayağımın canı çekilmiş oluyordu. Fazla nikotinden zehirleniyor ve bunun sonucunda moral sıfır bir hayat yaşıyordum. Nerdeyse "outsider" yaşamaya başladım. Bir sürü bilgiyle de (yanlış anlaşılmasın) insanların cehaleti çekilmez oluyordu iyice. Genel geçer kalıpları yargıları yaklaşımları. Sağduyu yoksunu aptal duygusallıkları falan vs. vs.
Bir gün içmemeye karar verdim ve içmedim. 3 yıl oluyor. Çok zor oldu. Tabi üç paketle çok ağır bağımlı olmam önemli bir faktördü bunda. Hani derler ya kıl yumağından pıtrak çıkar gibi işte öyle zor oldu. Zaten böyle zor olmasa bırakabilme oranı yüzde 2 olmazdı. Lazut bırakalı 10 ay olmuş. 10 ay bırakmış sayılmıyor (bağımlılık uzmanlarının bilimsel verilerine göre bu arada) çünkü psikolojik sınır tam bir yıl. Yani bir yıl ara ada bile olsa son zamanlar aklına geliyor ve canın çekebiliyor. Bir yılı geçtiğinde bırakmış sayılıyorsun. Sigarayı bırakmak zaten nikotin bağımlılığı falan değil; onu rahat aşıyorsunuz. Psikolojik bağımlılık. Biliyor musunuzki aklınıza geldiğinde bir saniyelik zaman diliminde yüz ayrı yoldan beyindeki bağımlılık merkezine mesaj/uyaran gidiyor.
Tam 14 ay diş etlerim kanadı. Yani böyle ağır bağımlı olunca vücut uzun zaman tepkiler vermeye devam ediyor. Burnum tıkandı, garip hassasiyetler gelişti falan. Şimdi hepsi geçti tabi şükür. Şimdi aklıma gelmiyor, canım istemiyor. hatırlamıyorum ama bir buçuk yıl canım istedi ara ara. Bundan kurtulmak çok zor oluyor. Böyle kuvvetli bir bağımlılık olamaz diyesim geliyor.
Buffalo'nun dediği gibi bırakma eğilimi çoğun kendinle ilgili o televizyondaki programlar falan hiç bir işe yaramıyor.İşgüzarlık işte galiba sadece.
Tabi şunu teslim etmeliyim bu arada: Sigarayı bırakmanın yolu içenlerle beraber olmamak görmemek. Sigara içer birini görmezseniz çok kolay oluyor her şey. İçenleri görmek etkiliyor. Onlar engel oluyor bırakmaya. Ne kadar inkar etsek te o başlangıç sürecinde "etkilenmiyorum" falan diye aslında farkında olmadan davranışa hazır hale geliyoruz. Amerikan şiddet filmleri örneğindeki gibi düşünün bunu. Davranışa hazır hale gelmek...
Bunlar böyle şimdi diğer taraf:
Sigarayı bırakın deyip duranların bu tavrı çok can sıkıcı. Gereksiz bir tavır. Çünkü biliyoruz ki bağımlıya bırak demek bir işe yaramaz ve daha da ileri gidersek kimisi farkında bile değildir belki ama bu "bırak"lar yüzünden bırakmaz. Yani aslında yardımcı olmuyorsunuz ama zarar verebiliyorsunuz. Sigara içmemiş birisinin bırakın demesi zaten anlaşılır bir şey değil. Sen (içmemiş olan yani) bilemezsin. Çehov'un altı numaralı oda hikayesindeki gibi yaşayan bilir gerisi boş laftır. Bir bağımlının bunlara ve size ihtiyacı yok.
Doğru başkalarına zarar verecek mekanlarda içilmemeli. Fakat o kadar işte. Ondan ötesi yok.
Yukarda biri kanun nizam demiş. Kanun nizam dediğiniz şey aslınlda güçlünün gücünü korumak içindir. Pratik budur. Dünya öyle dayatmaya çalışıldığı gibi adaletli düzgün bir yer falan değildir. Adaletsiz kanunsuz acımasız bir yerdir.Pembe bakanlar pembe bakmaya devam edebilirler.
İçen içer...
İçmeyenler içenler adına kararlar veriyor hep. Burda bir kibir var. Çok kuvvetli bir kibir. Onlar bağımlı muhakkak içeceklerdir biz bu konuda içmeyenler olarak onlardan daha üstün durumdayız doğru kararları da ancak bizler verebiliriz anlayışı bu. Yani evcilleştirmek istiyorlar diğerleri olarak gördüklerini. Kendilerinden ayrı farklı gördüklerini bir anlamda. İçenleri. Aslında evcilleşmeyecek olanları. Çünkü bu başkaldıran/muhalif/ihtizalci insanlar genelde bağımlı olurlar. Bu dünyanın bir reddidir. Dünyanın evcilleştirmeye çalışmasına bir karşı geliştir çoğun da. Bir isyandır. İnsan niye kendine karşı yıkımı seçer. Aptallığından mı sanıyorsunuz. Balzac ya da çağdaş zamanlara bakarsak Charles Bukowski bir aptal mı sizce? Bukowski nin sanatsal üretimi sigara püro ve içkiye bağlıdır bile desek belki çok da abartmış sayılmayız

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 19:48 - İp: 88.***.**9.97
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Kansukara; her satırını zevkle okudum yazınızın
Eeee ne yaparsınız, insanların büyük kısmı aslında günün birinde öleceklerinin farkında değiller. Ve aslında o çok uzak gibi gözüken bir günün çok yakın bir zamanda gerçekleşeceğinin de farkında değiller. Sigarayı bırakıyorsun,sonsuza dek mutlu yaşıyorsun. E ne farkeder, 3-5 sene fazla yaşa işte.
Nietzsche demişsiniz, o bilirsiniz Yer Altından Notlar için ''bu bir vahiy ''der. Yer Altından Notlar 'da bir yerde ahmaklığa özenir büyük usta. Ahmakların yaşamının ne güzel, ne dertsiz, ne kadar tasasız olduğundan dem vurur.

''hastayım,sanırım karaciğerim ağrıyor,tıp mesleğine saygı duymakla birlikte hastalığımı umursamıyorum ve dahası onu tedavi ettirmeyi de düşünmüyorum. doğrusu ne neremin ağrıdığının farkındayım, ne de neden ağrıdığının. karaciğerim mi ağrıyor demiştim, varsın daha beter ağrısın''

benim sigara alışkanlığımı da anlatıyor Dostoyevsky bu sayede .

ıssız bir adaya giderken yanınıza ne alırsınız sorusuna vereceğim yanıt kesindir. 3 paket sigara. içmeden duramam, içmek zorundayım.yoksa kafam çalışmıyor.kafam çalışmazsa ben yaşayamam maalesef.sigara içmediğim zaman ne izlediğim filmden zevk alıyorum, ne dinlediğim şarkıdan. sinirlerim uyuşunca her şeyden daha fazla zevk alıyorum. müzik ruhumun en derinlerine iniyor. okuduğum şiir beynimin derinliklerinde çalkalanıyor.

babam 30 sene içti bu zıkkımı.annemin onca çıkışması bile bıraktıramadı.bir gün aniden bıraktı, bıraktım bile demedi.bırakma nedeni 1.5 yaşındaki torununun ''dede sigarayı neden içiyorsun'' demesiymiş, kendisi öyle diyor.
2 sene oldu bırakalı. kendisi bir sağlık çalışanıdır.
2 sene sonra itiraflarda bulunuyor. geçen gece rüyama girdi dedi bayramda durup dururken. ilk 8 ay çıldırma noktasına geldim.ama ayağımdaki nasırları keserken yıllar sonra canım yandı. dedi.

içme demedi bana hiç.faydası olmayacağını biliyor çünkü.

ben ilk kez geçen gün düşündüm bırakmayı.düşündüm derken,ilk kez bıraksam mı dedim.
neden yine bizim ufaklık, minik yiğenim yani. kucağımdaydı, bilgisayarda kurabiye canavarının videosunu izliyorduk. ben sigara yaktık, ''dayı neden içiyosun, ama bak ev yanabilir'' dedi, sesi içimi deldi geçti

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 20:23 - İp: 85.***.**2.74
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

onu kastetmedim parası olan istediği yerde tedavisini zaten görürü.devlet o sebepten dolayı hastanelik olmuş kişilere maddi destek sağlamıyor,normalde zaten vatandaşına ücretsiz sağlık hizmeti veriyor,ama sebep sigara ise işler değişiyor.

kalp ciğer vs.. senin ama karşındakine ve çevreye rahatsızlık vermediğin sürece...

kanka tam dayaklık moda girmişsin yine.allah biliyor ne zaman ölcemizi de bunu bilirken arkasından akıl verdik size kullanın da demiş.kaşınma diyo yani sana anladın mı
bu arada ben suyu da inceledim ve evimize osmosis'in su arıtma cihazını taktırdık. tavsiye ederim buradaki herkese.http://www.iea.com.tr/tr/products/osmosis.asp buradan demo formunu doldurun gelip göstersinler size. bak bakalım o suyu bir daha içebiliyor musun sonra kanka tam senlik http://www.youtube.com/watch?v=VKE7ek5z2-E sen de taktır eve o kadar parayı mezara mı götürcen

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 20:50 - İp: 88.***.**9.79
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Buffalo ve kansukara hiç sigara içmemiş biri olsaydım sizleri anlamkta çok zorluk çekerdim..
Ama 8 yıl bu zıkkımı -bırakın da ona hakaret etme hakkımı kullanayım- içtikten sonra ona duyulan bağımlılığın ne boyutta olduğunu çok iyi biliyorumm..

uyanmayı bile sigara içmeye bağlamak, sigara içmek için yemek yemek, sigara içmek için o soğukta balkonlarda tir tir titremek..Beyini sigara içme saatine göre ayarlamak..vs vs..

Ama bir gün kızımı ve oğlumu odada öyle mutlu bir şekilde oynarlarken gördüğümde içime sanki bir kor düştü..

Bugün onları koruyan kollayan seven esirgeyen kollar arasında olduklrı için mutlular..Hastalıklarında hemen doktara götürülebilmekteler.Canı istediklerini, gözü gördüklerini alabilme özgürlüğü içindeler.

Ama ya yarın ben olmazsam yanlarında..Kim başı ağrıtıklarında hemen koşturacak hastaneye..Kim canı istediklerini hemen alabilecdekler.Ben olmadığımda geleceğe ne kadar ümitli bakabilecekler acaba..

Diye düşündüm.Elbette ne zamna nerde öleceğimiz belli değil ama sigaranın da sağlığa birebir zarar verdiği aşikar..Ozaman yapacak tek şiey ecelimle ölmeyi seçmek..

Sonra ya ile başlayan sorular geldi peş peşe..Ya şu ya bu...falan falan falan..Onlara da verdiğim en keskin cevap şu an elimdki makinemi alabilmek oldu..Sigarayı bıraktığım için kendime ömrümün uzamasını hediye edemeyeceğime göre dedim bunun da ödülü bu makime olsun dedim..Ve bıraktım.İradesi güçlü biri olarak doğrusu zorlanmadım diyebilirim..Çünkü kendi kendimi ikna edebilmiştim..

Ve yemeklerden sonra içmeyince ne yapabilirim oyunu oynadım..Oturdum satranç oynadım.

Canım sıkıldığında içmeyince ne yapabilirim dedim fotoğraf çekmeye dağlara çıktım..Yani vs vs vs..


İşte 10 ay oldu..Evet doğru bıraktım sayamıyorum kendimi çünkü arada sırada da olsa keşke bırakmasa mıydım diye şüpheye düşüyorum..

Ama sevgili Buffalo gerçekten sana bırak demeyeceğim..Hayatından nasıl zevk alıyorsan öyle davran..Ben sağlıklı çoluğumla çocuğumla beraber olunca mutlu olduğum için bıraktım..


Sagı ve sevgilerimle

 

Tarih: 1 Ocak 2008, 21:32 - İp: 88.***.**0.20
coffie
coffie (Objektif)
Antalya / Meraklı

Gerçekten şu "zıkkım" sigarayı içmeyin ne olur.Ben babamı akciğer kanserinden kaybettim.Yıllarca sigara içti, nefes darlığından muzdaripti zaten.Kaç defa nefesini alamayınca arkasına dönüp pencereyi açmayı akıl dahi edemeyip doğru salonun balkon kapısına koştuğunu bilirim.
Kanser teşhisi konduktan sonra ameliyat oldu, ciğerinin üçte biri alındı.Gördüğü ışın tedavisi dolayısıyla damarları büzüştüğü için az kalsın kalp krizinden ölüyordu.
Aldığı kemoterapiler bile yetmedi ve en son beynine sıçradı kanser.Bir sene sonra da öldü zaten.Son altı ay pek çok şeyi hatırlamadı bile.Ne yediğini ne de içtiğini bilemedi.Allah'tan yattığı yerde on dakikadan fazla yatmadığı için sırtında yaralar açılmadı.Tek bir tesellimiz vardı o da ağrısı ızdırabı olmadı.Bir de tuvaletini biliyordu.Ömrünün son dört senesi hastane, doktor ve ilaç tedavisiyle geçti.

VE ÖLÜM KORKUSUYLA TABİİKİ....

NE YAPIN EDİN BIRAKIN ŞU MEREDİ.

EVLATLARINIZI BABASIZ BIRAKMAYIN.

 

Tarih: 2 Ocak 2008, 01:11 - İp: 85.***.**6.158