xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Test : Panasonic Fz30

Panasonic Lumix Fz30
Fz30 un teknik özellikleri ile sizleri çok sıkmadan sadece göze çarpan özelliklerini kısaca sıralayıp daha sonra ürünle ilgili gözlemlerimi sizlere aktaracağım

12X zoomu, Mega O.I.S. özelliği, Lecia objektifi, 1\1,8 sensörü ve 8 mp çözünürlüğü, harici Flaş bağlantısı, 2.0” yüksek çözünürlüklü hareketli LCD ekranı ve vizörü, manuel optik ve zoom yapabilmesi, RAW ve TIF formatında çekim yapabilmesi FZ30 un başlıca göze çarpan belirgin özellikleri

Elimdeki ürün metalik renkte, aslında siyah renk daha çok hoşuma gidiyor. Fz20 modeline göre metalik rengi daha koyu ve grip kısmı siyah plastikle kaplanmış olması, manuel zoom ve optik halkalarınında siyah olması makineye çok hoş estetik bir görünüm kazandırmış. Fz30 fz 20 ye göre hem daha büyük hem de daha ağır ama bu ağırlık cihazı daha dengeli tutmanıza ve böylece titretmeden çekim yapmanıza olanak sağlıyor.
Oldukça sağlam gövde yapısı var. Denklanşörün ön kısmında kalan dialden diyafram ayarı yapılması, arka kısımdaki dialden de enstantene ayarının yapılması, manuel kullanımda kullanıcıya çekim esnasında oldukça esneklik kazandırıyor.
Büyük bir objektifi var, ele iyi oturuyor cihaz açıldığında objektifin dışarı çıkan bir kısmı yok. Objektifi sağ tarafındaki tuşlardan manuel focusa ve macro moduna geçiliyor. Manuel zoom sayesinde çok hızlı bir şekilde zoom yapabiliyor ve kadrajınızı çok iyi bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz.




Cihazın arka kısmına baktığımda, Fz5 ve Fz20 ye göre göze çarpan değişiklikler var. Daha önceki modellerde beni en çok rahatsız eden durum vizörün yeriydi. Vizör cihazın sağında kaldığı için kullanışsızdı. Fz30 da bu durumu fark edip vizörü ortaya çekmişler. Değişiklik sadece bununla kalmamış vizör bir önceki modellerine göre dahada büyümüş ve çözünürlüğüde iki kat arttırılmış. Vizörden çekim yapmak Fz30 da çok kolay ve çok keyifli.
LCD ekranda önceki modellerine göre radikal değişiklikler yapılmış. Ekran Açılıp kapanaır hale gelmiş, boyutları büyümüş ve en önemlisi de çözünürlüğü artmış. Çöüzünürlüğünün artması gündüz çekimlerinde rahat bir görüş sağlıyor. Ekran sola doğru değilde aşağıya doğru açlıyor, ilk başta yadırgamama rağmen sonradan böyle açılması çok daha kullanışlı geldi. Cihazı bir tripod a bağladığınızda üstten bakarak çok rahat bir şekilde çekiminizi yapabilirsiniz.
Cihazın açılış süresi yok, daha önce hiç bu kadar hızlı açılan cihaz kullanmamıştım. Açtığınız gibi çekime hazır hale geliyor. Aynı hızda da focuslamayı gerçekleştiriyor. Panasonic in tüm DFM lerinde kullanım kolaylığını esas alan bir menü yapısı var. Flaş bir önceki model Fz20 ye göre daha güçlü etki mesafesi arttırılmış

Tarih: 20 Mart 2006, 11:16 - İp: yok
feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

imppres:
ssamsung pro 815... özellik olarak kağıt üzerinde mükemmel görünüyor fakat.. tam bir facia.. kullanıcı yorumları facia ötesi... keşke kaliteli fotoğrafda çekse idi...
kğıt üzerinde ondan mükemmel özellikli bir makina yok.. ama sadece kağıt üzerinde

 

Tarih: 29 Mart 2006, 21:01 - İp: 85.***.**2.29
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Gönderdiğim fotoların çoğu kapalı havada çekmiştim, bugün güneş tutulması bahanesi ile dışarı çıkma fırsatını bulunca gün ışığında da denedim, gün ışığında daha canlı ve keskin görüntüler elde etmek mümkün. Ama şunuda belirtmem lazımki gün ışığında fotoğraf makinelerin çoğu iyi görüntü verir. Değerlendirmenizi de bu faktörü göz önünde bulundurarak yapın.

http://www.hemenpaylas.com/download/347451/Acik_hava_denemesi.rar.html=ECFD41442957


Aynı anda bir de ters ışık denemesi yaptım, Auto da çektim, makinenin kendi verdiği değerlerin ne kadar başarılı olduğunu görmek istedim.

http://www.hemenpaylas.com/download/347561/Ters_Isik.rar.html=BCCE44603612

 

Tarih: 29 Mart 2006, 21:26 - İp: 85.***.**4.90
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

linkler çalışmıyor tolga resimleri görmek isterim ve hangi menülerle çektiğini anlatırsan bana büyük yardımın olur
habide http://rapidshare.de/ upload edersen farklı bir altarnatif olur

 

Tarih: 29 Mart 2006, 23:14 - İp: 85.***.**7.9
sardes
sardes (üye)
İstanbul / Amatör

sayın xtolga-
aşağıdaki linkler calısmıyor.
linklerin html yazısından sonrası silinerek link çağrıldığında dosya kullanıcı tarafından silinmiş uyarısı geliyor.. sorun yoktur işallah.

http://www.hemenpaylas.com/download/347451/Acik_hava_denemesi.rar.html=ECFD41442957

http://www.hemenpaylas.com/download/347561/Ters_Isik.rar.html=BCCE44603612

 

Tarih: 29 Mart 2006, 23:59 - İp: 81.***.**6.24
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Linkleri şimdi kontrol ettim gerçekten çalışmıyor, yarın sabah ilk işim tekrar yüklemek olucak

 

Tarih: 29 Mart 2006, 23:59 - İp: 88.***.**9.197
sardes
sardes (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın xtolga, 4. sayfada verdiğiniz s9500 ve fz30 la ilgili kıstas resimlerine ancak bakabildim. Karşılaştırma yorumlarınıza katılıyorum. Makine ile elde edilenlere bakılınca, renk netliği, rahat zoom yapabilme(ois),tif desteği,kanımca noise sorunu o kadar da ön plana çıkmıyor. Fz30 almadan önce bende iki makine arasında kalmıştım. Her iki makine sınıfından + ve - olan güzel makineler.Sayın Burkayın belirtiği gibi makineleri ihtiyaca göre seçmek en mantıklısı. Ben de bir arkadaşımı fz7 almaya yonlendırdım.
Salı günü fz30 ile yaklaşık 300 resim çektikten sonra pilleri tükettim(.1 gb kartı ıkı kere doldurdum bosaltım bu surelerde makıne acıktı. Çekimler sırasında flash %20 cıvarında kullanıldı. Ayrıca ürün çektiğim için aralarda açık kaldı. Ortalama 5-10 cekıste bir makineyi kapattım.Ortalama 5 saat. )
Kendi pillerini kullanan makine panasonic video kamera pilleri ile aynı yapılandırılmış. Onlarda bulunan ac adaptorler de hem sarj hemde makıneye gırıs ıcın sarj makınesınden cıkan iki kablo var. (Piyasadan alternatif herhangi bir adaptör kullanılabilir denildi. Bunu kullanmak ne kadar dogrudur.?Bilmiyorum.) Yurtdışından alım yapacakların bu seçimi opsiyon olarak akıllarında bulundurmalarını öneririm. İnternette resimleri ve açıklama bulmak mümkün.
xtolga, sizin son gonderdıgınız resim linklerinde linki silmek için gerekli olan linki göndermissiniz. Silinmiş olma ihtimali var. Birilerini suçlamak istemiyorum tabii. Linkleri kontrol ettim......html de bitenler dowload linki ....=abc seklınde gıdenler ise silmek için link .

Hem amatör hemde acemi olduğum için, bu kadarlık yazabiliyorum. aşağıdaki linkte iç mekanda çektiğim ürün resimleri var. iso 80 ve 100 da. flash kullanmadım. resimlerde tamamen iç mekanda kullanılan tavan floresanı var.
Yorumlar eleştirler memnuniyetle kabul edilir.

http://www.hemenpaylas.com/download/349136/uruncekimleri.zip.html

 

Tarih: 30 Mart 2006, 02:16 - İp: 81.***.**6.24
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Slm Sardes,
Dün akşam sabaha yetiştiriyim diyeb yüklediğim fotoların yanlışlıkla dosya silme linklerini sizlere vermişim Bu sabah tekrar yükleyip gönderiyorum.
S9500 karşılaştırma fotolarına yakından bakıldığında Fz30 da abartıldığı gibiş noise yok. Noise yok demiyorum var, hatta 400 ISO da baya belirginleşiyor. Fakat Diğer SLR like türü makinelerde olduğu kadar noise üretiyor.

 

Tarih: 30 Mart 2006, 09:10 - İp: 212.***.**0.50
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Dün gönderemediğim fotoları tekrar gönderiyorum

Gönderdiğim fotoların çoğu kapalı havada çekmiştim, bugün güneş tutulması bahanesi ile dışarı çıkma fırsatını bulunca gün ışığında da denedim, gün ışığında daha canlı ve keskin görüntüler elde etmek mümkün. Ama şunuda belirtmem lazımki gün ışığında fotoğraf makinelerin çoğu iyi görüntü verir. Değerlendirmenizi de bu faktörü göz önünde bulundurarak yapın.

http://www.hemenpaylas.com/download/350337/Gunduz_Gun_isigi.rar.html

Aynı anda bir de ters ışık denemesi yaptım, Auto da çektim, makinenin kendi verdiği değerlerin ne kadar başarılı olduğunu görmek istedim


http://www.hemenpaylas.com/download/350449/Ters_Isik.rar.html

Bu aşağıdaki linkler de aynı fotoğrafları başka upload sitesine yükledim, inidiremeyen arkadaşlar için

http://www.speedyshare.com/328175393.html
http://www.speedyshare.com/939364264.html

 

Tarih: 30 Mart 2006, 09:52 - İp: 212.***.**0.50
s_mavus
s_mavus (üye)
Kocaeli / Amatör

Merhaba,
test için teşekkür ederiz. Yön gösterici. Emeğinize sağlık.
Burkay Bey arkadaşına S9500 aldırdığını sçylemiş, tabii ihtiyaca göre seçim yapılması gerektiğinden dem vurarak. Tercihini etkileyen sebepler neydi diye sormak istedim. Hangi kullanım alanlarından/tercihlerinden dolayı S9500? Gerçi yazıdan anladığım kadarıyla lensle ilgili (28mm)ama yine de emin olmak istedim.
Muhabbetle.

 

Tarih: 30 Mart 2006, 17:01 - İp: 88.***.**1.84
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Alan derinliği ni test amacıyla çektiğim fotolar. 35-420 mm lik bir objektife sahip bir makine için sonuçlar tatminkar. Gönderiğim fotoları macro modda çektim. Macro modda arka fonu veya ön kısmı flu çıkarmak çok daha kolay.

A modunda çekim yaparsanız, ve biraz da çekeceğiniz objeye zoom yaptığınızda güzel sonuçlar elde etmek mümkün.

http://www.speedyshare.com/184626800.html

 

Tarih: 31 Mart 2006, 12:20 - İp: 212.***.**0.50