xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Test : Panasonic Fz30

Panasonic Lumix Fz30
Fz30 un teknik özellikleri ile sizleri çok sıkmadan sadece göze çarpan özelliklerini kısaca sıralayıp daha sonra ürünle ilgili gözlemlerimi sizlere aktaracağım

12X zoomu, Mega O.I.S. özelliği, Lecia objektifi, 1\1,8 sensörü ve 8 mp çözünürlüğü, harici Flaş bağlantısı, 2.0” yüksek çözünürlüklü hareketli LCD ekranı ve vizörü, manuel optik ve zoom yapabilmesi, RAW ve TIF formatında çekim yapabilmesi FZ30 un başlıca göze çarpan belirgin özellikleri

Elimdeki ürün metalik renkte, aslında siyah renk daha çok hoşuma gidiyor. Fz20 modeline göre metalik rengi daha koyu ve grip kısmı siyah plastikle kaplanmış olması, manuel zoom ve optik halkalarınında siyah olması makineye çok hoş estetik bir görünüm kazandırmış. Fz30 fz 20 ye göre hem daha büyük hem de daha ağır ama bu ağırlık cihazı daha dengeli tutmanıza ve böylece titretmeden çekim yapmanıza olanak sağlıyor.
Oldukça sağlam gövde yapısı var. Denklanşörün ön kısmında kalan dialden diyafram ayarı yapılması, arka kısımdaki dialden de enstantene ayarının yapılması, manuel kullanımda kullanıcıya çekim esnasında oldukça esneklik kazandırıyor.
Büyük bir objektifi var, ele iyi oturuyor cihaz açıldığında objektifin dışarı çıkan bir kısmı yok. Objektifi sağ tarafındaki tuşlardan manuel focusa ve macro moduna geçiliyor. Manuel zoom sayesinde çok hızlı bir şekilde zoom yapabiliyor ve kadrajınızı çok iyi bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz.




Cihazın arka kısmına baktığımda, Fz5 ve Fz20 ye göre göze çarpan değişiklikler var. Daha önceki modellerde beni en çok rahatsız eden durum vizörün yeriydi. Vizör cihazın sağında kaldığı için kullanışsızdı. Fz30 da bu durumu fark edip vizörü ortaya çekmişler. Değişiklik sadece bununla kalmamış vizör bir önceki modellerine göre dahada büyümüş ve çözünürlüğüde iki kat arttırılmış. Vizörden çekim yapmak Fz30 da çok kolay ve çok keyifli.
LCD ekranda önceki modellerine göre radikal değişiklikler yapılmış. Ekran Açılıp kapanaır hale gelmiş, boyutları büyümüş ve en önemlisi de çözünürlüğü artmış. Çöüzünürlüğünün artması gündüz çekimlerinde rahat bir görüş sağlıyor. Ekran sola doğru değilde aşağıya doğru açlıyor, ilk başta yadırgamama rağmen sonradan böyle açılması çok daha kullanışlı geldi. Cihazı bir tripod a bağladığınızda üstten bakarak çok rahat bir şekilde çekiminizi yapabilirsiniz.
Cihazın açılış süresi yok, daha önce hiç bu kadar hızlı açılan cihaz kullanmamıştım. Açtığınız gibi çekime hazır hale geliyor. Aynı hızda da focuslamayı gerçekleştiriyor. Panasonic in tüm DFM lerinde kullanım kolaylığını esas alan bir menü yapısı var. Flaş bir önceki model Fz20 ye göre daha güçlü etki mesafesi arttırılmış

Tarih: 20 Mart 2006, 11:16 - İp: yok
mboyaci
mboyaci (üye)
İstanbul / Amatör

1,5 yıl fz3 kullandikdan sonra yaklaşik 1 ay önce makinami değiştirmeye karar verdim.1 aydir eos 350dmi yoksa fz30 mu diye kararsizdim.dün fz30 aldim..

ilk izlenim olarak makina gerçekten ağır.eos 350d+18-55 lens fz30dan daha hafif..gerçi eos 350dnin zoom lensleri 2kg civarina kadar çıkıyormuş
Ele bence cokda iyi oturmuyor.350d cok daha iyi oturuyor..ozellikle on tarafta ve arka tarafta diyafram ve enstantene ayarlamak için bulunan tuşlar cok kullanişsiz..parmaklarinizi nasil koyacağinizi şaşiriyorsunuz.Gerçi alişinca rahat olabilir..
ayrica lens kapağini eskiden kutudan çıkan aparatla makinaya bağlıyabiliyorduk.bu makinada ise lens kapağini çıkarinca dikkat etmeniz lazim.bence kaybolma ihtimali yüksek..

Bunu dışında xtolga arkadaşimizinda dediği gibi LCD ekranlar eski modellere gore güzel olmuş.hem çözünürlükleri yüksek hemde boyutlari.

ayrica açılış müthiş hizli..açtığınız gibi fotoğraf çekebilirsiniz..fz3 yaklaşik 5 saniyede çekime hazir hale geliyordu.bu makina ise 1 saniyeden daha kısa bir sürede fotoğraf çekebiliyorsunuz..

videolarida cok güzel..640 x 480 30 frame videolar gece bile güzel çıkıyor..

noise daha önce reviewlerde okudum gibi gerçekten problem..gece çekimlerinde ortam karanliksa iso 80den yukari çıkmadan çekmek lazim galiba..gerçi pekde fazla fotoğraf çekmedim ama çektiğim birkaç fotoğrafta iso 200dü.noise problemi direkt belli oluyordu..

Fakat 1 günlük kullanim sonucunda genel olarak makinadan memnunum.

@ xtolga incelemen için teşekkürler..

#mboyaci' tarafyndan 11.06.2006 15:40:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Haziran 2006, 15:31 - İp: 88.***.**8.168
tolgabey
tolgabey (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar, bende bundan 5-6 gün önce FZ30 aldım, sürekli çekim yapıyor ve makinayı keşfetmeye çalışıyorum, ancak makinanın prospektüsünün en arka sayfasında bu "bu ürünün kullanım ömrü 10 yıldır" diye bir ibare var, oldukça canım sıkıldı. Tabiki 10 yıl yaşayacağımızı bilmiyoruz ve 10 yıl sonra teknoloji ne halde olacak kimbilir, ancak benim elimde reflex slr makinalar var, minolta, nikon ve woglander gibi bunları ben 10 yılı aşkındır kullanıyorum, şu an gayet de iyi durumdalar. Bu ibare acaba dijital teknolojinin ömrümüdür (yani demode anlamındamıdır), yoksa hakikaten makinaya biçilen ömürmüdür. Birde merak ettiğim diğer dijital makinalarada böyle biçilmiş ömürler varmıdır? Teşekkürler. (Bu arada Benim adımda Tolga ancak, Formu açan Xtolga ile bir bağlantım yok, onunlada tanışacağız herhalde)

 

Tarih: 21 Haziran 2006, 14:42 - İp: 88.***.**0.95
serkanbo
serkanbo (üye)
İzmir / Amatör

Selamlar
Yeni bende fz30 aldım menulerle ugraşıyorum. Birde ilk defa bu kadar kapsamlı bir mak. kullanılıyorum. Gelelim sorunuza 10 yıl demekle üreticiler şunu kastediyor. Ey kardeşim senin bu aldıgın makinanın ben 10 yıl boyunca fabrikamda yedek parçasını temin edecegim. anlamına geliyor. bu zorunlu olan bir işlem. Ben bilgisayar üzerine teknik serviste çalışıyorum ünlü markalarının servisligindede çalıştım. Evet IBM e gitseniz sisteminiz pentium 133 mhz işlemcim yanmış dersen sana ürünü depolarından sıfır olarak cıkartır ve satar tabi bu 10 yılık saklama maliyetini düşünün birde o zamanki teknoloji ile yapılan işlemci daha pahalıydı birde 10 sene koyun üzerine işlemci fiyatıyla herhalde 1 tane yeni pentium 4 ht 3.6 ghz bi sistem alırsınız. Sizlere tavsiyem ürünlerinizi garanti bittiminden sonraki yıl satmanız gerçekten yedek parçalarda yüksek fiyat cıkıyor. Hem de makineniz çok değer kaybetmemiş oluyor.
Kolay gelsin..

 

Tarih: 5 Eylül 2006, 01:24 - İp: 88.***.**6.79