xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Test : Panasonic Fz30

Panasonic Lumix Fz30
Fz30 un teknik özellikleri ile sizleri çok sıkmadan sadece göze çarpan özelliklerini kısaca sıralayıp daha sonra ürünle ilgili gözlemlerimi sizlere aktaracağım

12X zoomu, Mega O.I.S. özelliği, Lecia objektifi, 1\1,8 sensörü ve 8 mp çözünürlüğü, harici Flaş bağlantısı, 2.0” yüksek çözünürlüklü hareketli LCD ekranı ve vizörü, manuel optik ve zoom yapabilmesi, RAW ve TIF formatında çekim yapabilmesi FZ30 un başlıca göze çarpan belirgin özellikleri

Elimdeki ürün metalik renkte, aslında siyah renk daha çok hoşuma gidiyor. Fz20 modeline göre metalik rengi daha koyu ve grip kısmı siyah plastikle kaplanmış olması, manuel zoom ve optik halkalarınında siyah olması makineye çok hoş estetik bir görünüm kazandırmış. Fz30 fz 20 ye göre hem daha büyük hem de daha ağır ama bu ağırlık cihazı daha dengeli tutmanıza ve böylece titretmeden çekim yapmanıza olanak sağlıyor.
Oldukça sağlam gövde yapısı var. Denklanşörün ön kısmında kalan dialden diyafram ayarı yapılması, arka kısımdaki dialden de enstantene ayarının yapılması, manuel kullanımda kullanıcıya çekim esnasında oldukça esneklik kazandırıyor.
Büyük bir objektifi var, ele iyi oturuyor cihaz açıldığında objektifin dışarı çıkan bir kısmı yok. Objektifi sağ tarafındaki tuşlardan manuel focusa ve macro moduna geçiliyor. Manuel zoom sayesinde çok hızlı bir şekilde zoom yapabiliyor ve kadrajınızı çok iyi bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz.




Cihazın arka kısmına baktığımda, Fz5 ve Fz20 ye göre göze çarpan değişiklikler var. Daha önceki modellerde beni en çok rahatsız eden durum vizörün yeriydi. Vizör cihazın sağında kaldığı için kullanışsızdı. Fz30 da bu durumu fark edip vizörü ortaya çekmişler. Değişiklik sadece bununla kalmamış vizör bir önceki modellerine göre dahada büyümüş ve çözünürlüğüde iki kat arttırılmış. Vizörden çekim yapmak Fz30 da çok kolay ve çok keyifli.
LCD ekranda önceki modellerine göre radikal değişiklikler yapılmış. Ekran Açılıp kapanaır hale gelmiş, boyutları büyümüş ve en önemlisi de çözünürlüğü artmış. Çöüzünürlüğünün artması gündüz çekimlerinde rahat bir görüş sağlıyor. Ekran sola doğru değilde aşağıya doğru açlıyor, ilk başta yadırgamama rağmen sonradan böyle açılması çok daha kullanışlı geldi. Cihazı bir tripod a bağladığınızda üstten bakarak çok rahat bir şekilde çekiminizi yapabilirsiniz.
Cihazın açılış süresi yok, daha önce hiç bu kadar hızlı açılan cihaz kullanmamıştım. Açtığınız gibi çekime hazır hale geliyor. Aynı hızda da focuslamayı gerçekleştiriyor. Panasonic in tüm DFM lerinde kullanım kolaylığını esas alan bir menü yapısı var. Flaş bir önceki model Fz20 ye göre daha güçlü etki mesafesi arttırılmış

Tarih: 20 Mart 2006, 11:16 - İp: yok
sardes
sardes (üye)
İstanbul / Amatör

syn xtolga, selamlar
son gonderdıgınız resımlerı ınceledım. Resimler güzel, macro çekimde daha güzel çekimler almışsınız. A' dayken bugun bir iki çekim yaptım. Daha iyi odaklama yapabildim sanırım. Teşekkürler. Açık alan çekimi için küçük bir fotograf gezımız olacak. : )
Kolay gelsin.

 

Tarih: 31 Mart 2006, 20:57 - İp: 81.***.**6.24
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

slm .pro 815 düşünenlere denemeden almamalarını öneririm.bir gece kullandım.odaklanma konusunda gün ışığında zoom açıkken çok zor tri portta bile.fz 30 aldım bende.sayın xTOLGA beyin dediği gibi odaklama zamanı diye bir sorununuz olmuyor.ayrıca manuel focusun iki ayarı var hangisini kullanmak isterseniz size kalmış.ayrıca bir sitede görmüştüm hatırlayınca yazarım uygun birçok filitre ve geniş acıdönüştürücüler var.güneş tutulmasını röntgen filmiyle cekenlerden biriyim.birde daha önce bir arkadaş havaalanlarındaki xray hakkındaki sorularına cevap olarak filim kullanıyorsanız dedektörden uzak tutun.filimleriniz cöpe gider.xTOLGA calışmalarınız çok güzel elinize sağlık.

 

Tarih: 1 Nisan 2006, 02:55 - İp: 85.***.**8.169
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

pro 815 bu kadar kötü mü gerçekten arkadaşlar.

 

Tarih: 1 Nisan 2006, 08:37 - İp: 85.***.**7.27
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

pazarbey benim dpreview da okuduğuma göre 815 pro hiçte kötü bir makine değil,sadece iso 200-400 de muadillerine göre fazla noise üretiyormuş o kadar.onun dışında üstündeki lensi çok beğenmişler,çok sharp net fotoğraflar elde edilebiliyormuş.

 

Tarih: 1 Nisan 2006, 09:16 - İp: 85.***.**7.222
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bir elektronik devinin bu kadar kötü bir pro makina yapması zaten pekte mantıklı görünmüyordu banada. Benim en çok istediğim de sharp fotoğraflar.

 

Tarih: 1 Nisan 2006, 10:20 - İp: 85.***.**7.27
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Fotoğraf makinesi üretmek kolay bir iş değil. Büyük bir bilgi, deneyim ve büyük yatırımlar gerektiyor. Sony ve Panasonic video kameradan gelen tecrübelerini bu alana çok iyi bir şekilde aktardılar. Büyük objektif markalarınıda arkalarına almalarıda başarılarını arttıran faktör oldu.
Samsung un da bu alana ciddi yatırımlar yaptığını düşünüyorum, Pro 815 modelinide bir geçiş olarak görüyorum. Her modelde olduğu gibi Pro 815 de de birtakım eksiklikler olabilir.

 

Tarih: 1 Nisan 2006, 18:58 - İp: 85.***.**9.251
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

şimdi göndericeklerim de macro örnek fotoğrafları. Çiçek fotoğraflarını rüzgardan dolayı bir elimle tutup çekmek zorunda kaldım. Diğerleri de iç mekanda yaptığım macrolar. Hepsini 100 ISO da çektim.

Deneme fotoları dışında çok fazla macro çekme şansım olmadı, amam ilk izlenimlerin 35-420 mm bir objektifin çıkardığı macro performansı güzel. Macro denemelerinde cihaz focuslamada çok zorlanmadı. İç mekanmdaki iki çekimde enstantene çok açık olmasına rağmen O.I.S nin sayesinde elimde titremeden çekim yapabildim.

Dışarı çıktığımda daha iyi macrolar çekesem onlarıda sizlerle paylaşırım

http://www.speedyshare.com/349997132.html

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 10:29 - İp: 212.***.**0.50
prometheuss
prometheuss (üye)
İstanbul / Amatör

Batarya performansları nasıl mesela fz30 da manuel zoom var yine tasarruf için vizör daha etkili fz20 ye göre bu dediklerim ve manuel focus tan memnun kaldınız mı çünkü fz20 de manuel focus olduğu gibi yine dijital (:

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 21:21 - İp: 85.***.**5.37
feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

makrolar beni hayal kırıklığına uğrattı..
bu kadarmı kötü olur...
h5 siparişi verdiğim arkadaşım, mayısta piyasada olacak demesi üzerine , o zaman
fz30 veya 9500 (orada 9000) al gel demiştim..
bu gidişle fz30 da elimine olacak

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 23:20 - İp: 85.***.**4.106
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Sn Hades, batarya süresini test etmek için makineyi aldım elime sürekli peş peşe LCD ekranı açmadan çekim yaptım, daha doğrusu bakmadan 2-3 sn aralıklarla denklanşöre bastım durdum, 30 karede flaş patlattım, 1000 karenin üzerinde çekim yaptı. Yaptığım bu denemenin sonradan sağlıklı olmadığını düşündüm. Makinenin şarjını tam doldurup dışarıya normal çekim yapmaya çıktım, çekimlerde flaş kullanmadım ve çekimlerimin büyük bir kısmını vizörden yaptım, bazen çekilen resimleri kontrol etmek içinde LCD ekranı açtım, ortalama çıkan sonuç 500-600 kare arası çekim yapılabiliyor. Manuel zoom un da şarj süresinin daha uzun olmasında büyük bir katkısı var.
Manuel focusa gelince, daha önce Fz20 de kullandım ondaki manuel focusu biliyorum. Bilmiyenler için ben tekrarlıyayım ekranda görünen görüntüden bir kısmını referans görüntü olarak alan cihaz o görüntüyü ekranın ortasına ufak bir kare olarak açıyor. o kare içersinden halkayı çevirerek manuel focuslamayı yapıyorsunuz. fz30 da a alınan refarans görüntü ekranın ortasına değilde tamamına yayılıyor bu sefer focuslama daha kolay oluyor. . Yine aynı mantık geçerli. Zaten bu focuslama sisteminin de adı ring focus tam olarak manuel değil. Fz30 un manuel focuslama sistemi Fz20 ye göre daha başarılı ama SLR lerddeki gibi değil. Zannedersem fujil s9500 dede buna benzer bir durum olması lazım. Bu tarz cihazlarda manuel focusun tam istenilen randumanı sağladığını söyliyemem

 

Tarih: 3 Nisan 2006, 23:44 - İp: 85.***.**9.111