mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

Sony R1 Ve 350d Foto Kalitesi?

ıkısinide gördüm kesinlikle r1 ın lıke bı cıhaz olmasına rağmen foto kalitesi çok iyi...


markacılık yapmadan...

Tarih: 22 Şubat 2006, 10:57 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

oyledir mutlaka..
bizlere "cok yerleri" soyleyebilir misin lutfen..
ben sanirim birseyleri kaciriyorum..

 

Tarih: 6 Mart 2006, 15:49 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba İlker evet R1 de değişken poz desteği adı verilen bir tuş var o düğmeye basıldığında manuelde ayarlanan poz değerinin veya otomatik mod da çekiliyorsa o anki poz değerinin bir stop altını ve bir stop üstüyle beraber toplam 3 pozu aynı anda çekip hafıza kartına yazıyor.Bu işlem tek fotoğrafın kayıt süresinin üzerine 0.3 saniye gibi bir süre daha ekliyor.
Kendi kataloğunda "Objenin parlaklığına bağlı olarak uygun parlaklıkta çekim yapamıyacağınızı düşünüyorsanız poz desteği modunu kullanın çekim sonrasında uygun pozlamaya sahip görüntüyü seçebilirsiniz" diye açıklamış.Açıklamaya bir örnek eklemiş,
Çekilen poz değeri 0.0EV
1.Kaydedilen poz değeri +0.3EV
2.Kaydedilen poz değeri -0.3EV
3.Kaydedilen poz değeri 0.0EV
Aynı karede 0.3 saniyelik ek bir süre ile makinanın (orijinal poz a ilave +- taraflara çevirerek) 3 farklı değerde daha fotoğraf kaydediyor.Burada yalnız bir not var çekimin flaşsız mod da yapılması gerekiyor.Yine başka bir sayfada bu mod ile ilgili açıklamada makinanın orijinal iso değerini değiştirmediğini sadece deklanşör hızını 1/2000 e getirdiğini yazmış.
Bence çekeceği fotoğrafın poz dengelemesinden şüphe duyacakların veya aynı anı bir daha yakalama şansımızın olmadığı durumlarda kullanılacak çok faydalı bir özellik.
Yukarıda Tolganın bahsettiği esnekliği R1 bize bu şekilde sunuyor bu özelliğin başka makinalarda olup olmadığını bilmiyorum ben ilk defa R1 de gördüm.
Dadanagast bir de bu forumlarda yer alan panasonik fz7 deki bir özellikten bahsetmek istiyorum.
R1 e fz7 deki ilave zoom özelliğide konmuş.
R1 10mp.de 5* zoom yapabilirken
7mp.de 6* zoom
5mp.de 7* zoom
3mp.de 9* zoom
1mp.de 15*zoom yapabilmekte.
Bunu fotoğrafı croplayarak değil sensörün odak noktasını değiştirerek yaptığı için görüntüde bozulma olmadan çekeceğimiz objenin kendisinde deformasyon olmadan 15* e kadar zoom kapasitesi arttırılabilmekte.15* zoom un kullanılabileceğini pek düşünmesemde mecbur kalındığında oldukça işe yarayacak bir bir gelişme diye düşünüyorum.Bu işlemde dijital zoom kulanılmamaktadır.Kullanıcı isterse ayrıca dijital zoomu farklı bir düğmeyle kullanabiliyor.
Ben KonicaMinolta Z3 te 4mp.lik bir kamera daki görüntü kalitesini bildiğim için 7* veya 9* akıllı zoomun rahatlıkla kullanılabileceğini tahmin ediyorum.

#as' tarafyndan 06.03.2006 15:58:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mart 2006, 15:54 - İp: 85.***.**6.52
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar as..

bahsettigin olay exposure bracketing'dir.. uc ayri pozu arka arkaya makine ceker.. eger ki makineni seri cekim moduna getirirsen, tek dokunusla, uc ayri pozlama degerinde cekim yapabilirsin..
r1 da 3fps calistigi icin her pozu 0.3 saniye gibi bir zamanda kaydedecektir.. ayni sekilde 350d de 3fps de calisiyor ve her pozu 0.3 saniyede cekebilirsin..

ama dikkat edersen, ayni anda karta yazma islemi yok.. cunku olamaz.. cunku uc ayri pozlama yapiliyor.. eger ki tek seferde makine yazabiliyor olsaydi, bunun adina cekim denemezdi.. sadece software yardimiyla pozlamada oynanma denirdi..

fakat simdi dediklerine tekrar baktim da, ayni anda ceker gibi bir ifade kullanmamissin oncesinde.. simdi demissin ama aradaki 0.3 saniye herseyi acikliyor..

tekrar soyluyorum, bu gayet normal bir ozellik, exposure bracketing'dir adi.. ve her dslr'da olan bir ozelliktir..

hatta bazi dslr'larda 0.125 saniyede bir cekebilirsin.. 8fps olanlarinda..
20d gibi makinelerde ise 0.2 saniyedir..

..................................

ikinci husus ise, sony r1'in aslinda 15x optik zoom'u olmadigi konusu as.. sanirim r1'in ozelliklerini sen de tam olarak bilemiyorsun..

su adrese bakacak olursan, 15x zoom'un icerisinde digital zoom'un da oldugunu gorebilirsin..

zaten bir tane 15x zoom'lu fotograf cekersen, digital zoom'suz olaniyla kolaylikla ayirt edilebilir..

 

Tarih: 6 Mart 2006, 16:39 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker bende zaten bu işlemi software yapıyor demedim.Deklanşör hızını 1/2000 e taşıyıp flaşında kapalı olması gerektiğini belirtmesi 3 farklı poz değerinde 3 ayrı çekim yaptığını bize anlatıyor.0.3 saniyede flaşı tekrar aktif edemiyeceği için flaşın kapalı olmasını istiyor.Bunu ben nasıl yanlış anlamış veya bu özelliği bilmiyor olabilirim ki ,senin söylediğinden farklı bir şey söylemedim.Aynı şeyden bahsediyoruz
Bu özellik DSLR de var peki prosumer veya Like makinalarda bugüne kadar varmıydı.Var ise hangi makinada olduğunu söylersen ben de öğrenmiş olurum.Ama ben hiçbir yerde olduğuna dair bir yazıya rastlamadım.
Diğer zoom özelliğinde ise zoom oranları aynen dediğim gibi o oranların içinde dijital zoom yok.Zaten bu özelliğin kullanılması 10mp. de olmuyor.Ama 10 mp.de dijital zoomu ayrıca kullanabiliyorsun.Dijital zoom butonu makinanın dışında ama mp. yi düşürerek akıllı zoomu makinanın set-up ayarlarından yapıyorsun.Bu elbetteki optik zoom değil.Zaten bende 15* optik zoomu var demedim.Bu özellik R1 de smart zoom diye adlandırılmış ,dijital zoomdan farklı olarak.


#as' tarafyndan 06.03.2006 18:19:38 tarihinde düzenlendi.


#as' tarafyndan 06.03.2006 18:22:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mart 2006, 17:13 - İp: 85.***.**6.52
guneyt
guneyt (üye)
Ankara / Amatör

Mimarca arkadasim,
yazınızda bana yalancı demişsiniz hemen altında ise kimsenin kimseyi yalancılıkla itham etmeye hakkı yok demişsiniz. Benim size bir önerim var. Mesela bunu ben hep yaparım. Bir yazı yazdıktan sonra onu baştan sona tekrar okurum acaba yanlış yaptım mı diye. Sizde bence böyle yapın.

Yukardaki arkadaşlardan biri gerçekten çok güzel konuşmuş.
DSLR makinelerin sundukları ile R1'i kıyaslarsaniz tabiki R1'in zayıf yönleri göze batacak ama bu onun kötü olduğu anlamına gelmez diye.Tamamen katiliyorum. Bu tamamen ihtiyaç meselesi, çektiğiniz fotolardan neler beklediğiz ile ilgili bir olay. Benim tercihlerim arasında gece çekimleri ve hızlı görüntülerde yakalamak vardı yada yüksek zoom ihtiyacim oluyordu vs vs. Iso 800 ve üstü Sony R1 de bana çok noisy geldi size gelmeyebilir, hatta siz belki hic iso ayarlarına bile dokunmazsınız ne biliyim.
Kalitenin yani sira bir diger onemli nokta ise cihazin kullanisli olmasi. Gerci ben nikon hic kullanmadim, bundan oncede canon'un slr'si ve baska bir dijitali vardi. Açıkcası 350d'nin bana sağladığı pratiklik benim için çok önemli bir diğer unsurdu.

Sonuç olarak kendi sınıfında hakkını vererek kullanıyorsanız R1 bence en iyi cihaz. O sınıftan bir makine sizin ihtiyaclarınızı tamamen örtüyorsa buyrun alın ayrıca alanlar içinde şunu diyeceğim en doğru tercih.

Bu arada yine bu sınıf bir cihaz almak isteyenlere ve parası biraz daha az olanlara önerim Kodak P880.





#guneyt' tarafyndan 07.03.2006 09:31:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mart 2006, 18:11 - İp: 213.***.**5.69
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Guneyt,

Sen de benim yazıma tekrar bakar mısın? yazdığımı tırnak içine almışım, neden acaba? çünkü ben söylemedim, 1-2 sayfa önceki mesajda mimarca'nın sana söylediği sözler:
"r1 beyenmemişmiş guneyt sen önce fotoğraf çılık kursuna kayıt ol önce..1 hafta cihaz onda kalmışmış yalancı seni,o cihaz sende kalsa bi hafta aşık olur gider alırsın kendıne bır tane.."
ben bu sözleri eleştirmiştim, ancak sen benim söylediğimi sanmışsın, gerçekten üzüldüm.

 

Tarih: 6 Mart 2006, 22:45 - İp: 85.***.**0.185
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Exposure bracketing benim kompakt pentax optio 555'de bile var. Üstelik as'ın yazısından anladığım kadarıyla R1'de bracket miktarı sabit 0.3EV. Benim makinede bracket miktarını 0.3 EV aralıklarla 2 EV'ye kadar kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Yani esas poz değerinizden başka + - 2EV'ye kadar kendi belirleyeceğiniz oranda 2 poz daha çekiyor. verdiğiniz R1 veya Dslr'ler kadar hızlı değil tabii. Her bir pozu 1 sn. aralıklarla çekiyor.

















 

Tarih: 7 Mart 2006, 09:19 - İp: 213.***.**5.242
guneyt
guneyt (üye)
Ankara / Amatör

Selam murgur,

Yanlış anlama için özür dilerim. Yukardaki notun adresini değiştirdim.

 

Tarih: 7 Mart 2006, 09:34 - İp: 213.***.**5.69
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

murgur senın baska ısınyokmu benın propogandamı yapmaktan baska bundanmı hoslanıyosun yoksa
bıraz faal ol forum katıl hadı bakalım
gorende senı cep telefonu ıle fotograf cekıyor zannedecek

 

Tarih: 7 Mart 2006, 10:42 - İp: 85.***.**1.134
emrahçınar
emrahçınar (üye)
Denizli / Amatör

selam,exposure bracketing s9500de de var, ayarı üç çeşit:+-1/3ev,+-2/3ev ,+-1ev.arkadaşlar lütfen sadece bilgi paylaşalım,kıskançlıklarımızı ya da küstahlıklarımızı ya da nefretlerimizi değil...birbirimize kucak açalım [>:D

 

Tarih: 7 Mart 2006, 15:32 - İp: 85.***.**0.181