mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

Sony R1 Ve 350d Foto Kalitesi?

ıkısinide gördüm kesinlikle r1 ın lıke bı cıhaz olmasına rağmen foto kalitesi çok iyi...


markacılık yapmadan...

Tarih: 22 Şubat 2006, 10:57 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

" ıkısinide gördüm kesinlikle r1 ın lıke bı cıhaz olmasına rağmen foto kalitesi çok iyi... "

herkese selamlar..

tartismanin sebebini bir turlu anlayamadim dogrusu.. mimarca arkadasimiz, r1'in fotograf kalitesinin, dslr-like olmasina ragmen cok iyi oldugunu soylemis.. evet bu dogru.. dslr-like'lar arasindaki en iyisi hatta.. bunun sebebi de cok basit; cunku, buyuk bir sensoru var.. zaten o yuzden, o findik buyuklugunde sensor kullanan makinelerle karsilastirilmiyor..
350d'den iyi mi kotu mu, kullanacak kisiye bagli.. iyi ellerde, harikalar yaratacaktir herhangi bir makine..
diger yandan, eger ki lens degistirme falan istenmiyorsa, r1, cok daha iyi bir tercih olur..
.........
bu konuyu mimarca ile daha once konusmustuk..
acikcasi, bence de, baslangic olarak r1 iyi bir makine degil.. belki ikinci, yedek bir makine olarak alinabilir.. ama kalitesinden degil bu soyledigim.. lensinin yetersizliginden.. 24-120 araligi bence hic yeterli degil..
ama tabii ki bunu da, o 12x optik zoom'lu kameralari gorup de simardigimizdan soyluyorum..

ayrica, dslr'lara gore cok daha yavas calisan bir makine r1.. evet, en fazla 3 tane jpeg cekip tikaniyor.. acikcasi, 350d gibi arka arkaya 40-50 tane cekmeyecektir..
...

herseyi bir kenara birakin da 30d hakkinda ne dusunuyorsunuz onu soyleyin..

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 12:32 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Dadanagast merhaba 30d, 20d almayı düşünenlerin alacağı bir makina olmuş.Bir kaç iyileştirmeden başka bir şey yok.Ben Canon dan olympus E300 gibi daha geliştirilmiş Live view i olan bir makina bekliyordum ama olmadı.Like makina içinde pro2 yi bekliyordum o da çıkmadı.Zaten yurt dışında ki Canon forumlarını takip ettiysen,Canoncu ların hepsinde bir hayal kırıklığı var.Sonuçta 30d nikon d200 ün arkasında kaldı,Sony r1 de piyasada rakipsiz kaldı.Sen ne düşünüyorsun.

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 17:31 - İp: 81.***.**1.44
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

Selamlar..

Bir süredir forumu takip ediyorum ancak üyelik bugüne imiş

Ben 2-3 yıldır eski Canon TX makinemle çekim yapıyorum ve artık bir dijital makineye geçmenin zamanı geldiğini düşünüyorum.

dadanagast'ın yazdığı herşeye katılıyorum...

Çok fazla inceleme okudum ve Sony R1 almak bana mantıklı göründü. Eos350 de tercih sıramda ikinci konumda ve bunun tek sebebi ekstra lensler için para ayıramayacak olmam. Başka lens almadıktan sonra Eos350 yi R1 e tercih etmek pek mantıklı görünmüyor bana. 3-4 sene sonra R1 de kendimi iyice geliştirdikten ve öğrencilik günlerim sona erdiğinde D-SLR makineye geçerim diye düşünüyorum..

Diğer yandan Eos350 hala aklımdan çıkmış değil. Bunun sebebi de karşılaştığım herkesin Eos350 al demesi. Bir yandan herkesin bildiği birşey var diyorum kendime, diğer yandan ise yeterince araştırma yapmadıklarını, kulaktan dolma bilgileri olduğunu ve en önemlisi benim ihtiyaçlarımı ve alım gücümü göz ardı ettiklerini düşünüyorum.

Arkadaşlar kızmasınlar ancak ben de karşılaştırmalı resimler de R1 in çoğu zaman Eos350 den daha canlı fotoğraflar çektiğini düşünüyorum. Mesela http://www.steves-digicams.com/ da her makine ile aynı noktalarda çekilmiş fotoğraflar var, oradan karşılştırma yapabilirsiniz. Tabi güzellik de göreceli bir kavram, şimdi biri çıkıp "hayır, ben baktım Eos350 nin kiler daha güzel" dese diyecek bir sözüm yok.

Yeni olmama rağmen sanrım makine seçerken en önemli nokta insanın ihtiyaçlarını ve öncelik sırasını iyi belirlemesi. Eğer Iso 3200 ya da 1600 de çekim yapmayacaksanız o zaman makinenin o iso da ne kadar noise yaptığının bir önemi olmaması gerekir. Çünkü bir çok özellik kullanılmadığı için kağıt üzerinde kalıyor ve siz sadece vediğiniz ekstra dolarlarla kalıyorsunuz.

Sanırım kendimi anlatabildim.


Bu arada @as R1 ve D70 i aynı anda kullanım karşılaştırmışsın. İzlenimlerini yazar mısın lütfen?

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 19:33 - İp: 85.***.**5.11
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
as, aslinda ben bir konu daha actim forumda, 30d veya d200.. orada, acikcasi dusuncelerimi aciklamaya calistim..
....live preview ozelligi d200'de de yok.. bir tek olympus'da var..
sence nedir 30d'nin bekleneni vermeyisi?

.............

ayrica bu sene bitmedi henuz..
belki de PMA icindi 30d.. belki de 5d ile karsilastirilan d200'un gercek rakibinin belirlenmesi icindi..
..unutmayalim ki, bu senenin sonunda photokina var..
bence pro2, g7 ve belki de bir tane daha dslr'i piyasaya surecek canon.. belki de 40d..

diger yandan, bu dslr'lar zaten pahali makineler.. genelde, insanlar 300d veya 350d kullanip da upgrade edecekler.. yani ellerinde hali hazirda canon lensleri olacak..

ama ki bugun ilk defa dslr aliyor olsaydim ve d200 ile 30d arasinda kalsaydim, kesinlikle d200'u secerdim..

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 20:06 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bmadran merhaba.. foruma sonunda hosgeldin ayrica..
.....
istersen r1 ile 350d'yi karsilastirayim.. veya herhangi bir dslr'i.. sirf 350d icin konusmak istemiyorum..

birincisi, kit lensi olarak verilen lensler, 18-55 veya 18-70, 35mm'ye uyarlandiginda 28-90 ve 28-105mm yaparlar..
r1'in ise, 24-120mm..
bunun yaninda, r1, yaklasik bir kg agirliginda..
oysaki 18-55 lensi ile beraber 350d veya d50 veya 5d, 700 gram kadar..(tahminen soyluyorum..)
ama inan makine 1 kg olunca tasidigini hissediyorsun..

autofocus, dslr'lara oranla cok daha yavasmis..
maximum 3fps'de 3 frame cekebiliyorsun.. bir raw fotografinin boyutu neredeyse 20mb boyutunda; yani bir gb'lik karta 50 tane cekebileceksin.. bende 2gb'lik kart var; 232 tane raw cekebiliyorsun mesela..
yuksek iso'da inanilmaz noise var..
her ne kadar senin ihtiyacin olmayacak olsa da, dslr icin veya dslr'a karsi dusunulen bir makine soz konusuysa, bence cok onemli bu..

ama herseyi bir kenara birakalim; ben dslr ucreti verip de, lensi degistirilemeyen veya en fazla 3 kare cekebilen bir makine almazdim..
ha ama ki isime yaramayacak dersen, tabii ki senin icin en iyi makine olabilir r1..
..................

son olarak canli fotograflar hakkinda konusmak istiyorum..

sizlere istediginiz kadar canli fotograflar gosterebilirim 350d ile cekilmis..
genelde canon makineler dogal gorunumlu fotograflar cekiyor.. ama photoshop'da curves ile birazcik oynayarak istedigin sonuclari alabilirsin kolaylikla..
veya raw formatinda cekip, gerekli oynamalari yaparak..

sonucta kisisel zevklere bagli olarak sonuc alinabilir..

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 20:22 - İp: 62.***.**2.10
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

@dadanagast
Yanıt için teşekkürler.

R1 in DSLR lara göre tüm avantajlarını ve dezavantajlarını biliyorum.
İşin içine bilgisayar programlarını soktuktan sonra yapabilecekleriniz zaten hayal gücünüzle sınırlı. Mesela Noise Ninja ile de noise oranını azaltabilirsiniz.

R1 in esnekliğine sahip birkaç lense sahip olma için harcamanız gereken para neredeyse her incelemede yer alıyor. Bu miktar 1700 ila 3000$ arasında değişiyor. Tabi sadece odak uzaklığı değil lensi genel kalitesi de seçimlerde öncelik taşıyor.

Neyse zaten anlatmak istediğim ihtiyaçları ve öncelikleri belirlemenin önemli olduğu idi.

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 20:43 - İp: 85.***.**5.11
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

bmadran Merhaba siteyede hoş geldin.R1 konusu hakkında araştırma yaparken dadanagast bana dslr konusunda tavsiyede bulunmuştu.Bende bir arkadaşımın D70S ile deneme çekimleri yaptım.Arkadaşım makinayı 2100 ytl.ye (Karfo garantili)almış üzerinde yanılmıyorsam 28-100mm.(120 de olabilir) nikkor lens (Kit lens) vardı.Yaptığım çekimler D70S lerin çok keskin görüntü verdiklerinin söylenmesine rağmen keskinlik olarak benim hiç hoşuma gitmedi(R1 e kıyasla).Hatta fotoğraflardan bir kaçını dadanagast a gönderip yaşadığım hayal kırıklığını onada gösterdim.Dadanagast fotoğrafları P/S ta işlemden geçirip bana geri gönderdi.Sonuç;Sony R1 in çektiği fotoğraflar herhangi bir P/S işleminden geçirilmeden,D70S in P/S tan geçmiş fotolarından daha keskin idi.Dadanagast la vardığımız sonuç ise Kit lens ten olabileceğini düşündük.O zaman için söylüyorum 2100 ytl.para verip üzerine 400-500 usd.ye iyi bir lens alma işi bana fazla lüks geldi.Çünkü toplamda 2 sony R1 parasına çıkacaktı.Fotoğraftaki renkler konusu ise kişiye göre değişir,D70S in renkleri oldukça doğal,R1 in kiler ise canlı ve parlaktı.Ben canlı renkleri tercih ediyorum.Dün Dpreview te sony R1 ile ilgili bir forumda okuduğum bir yazıyı aktarayım.Soft fotoğraflardan hoşlandığını söyliyen bir kişi R1 aldığına pişman olmuş,çünkü çektiği her fotoğrafı P/S den geçirip Keskinliğini azaltmak zorunda kalıyormuş,Bu tabiiki tercih meselesi R1 in bu keskin fotoğraflarını Carlzeis lensi sağlıyor.Aynı sitede zaten sadece lensin değerinin 1000 dolardan fazla edeceği yazıyor.24-120 lik zoom oranı ise farklı bir konu bence bu oran 24-200 veya daha fazla olsa idi lensin keskinliğinden ödün vermesi veya kenarlarda bozulmalar kaçınılmaz olacaktı.Ben 1994 yılında Amerikadan bir tane Canon EOS630 fotoraf makinası almıştım fotoğrafçılığı profesyonel anlamda yapmadığım için üzerindeki 35-105 mm.lik lens bu güne kadar işimi gördü.Hala da kullanıyorum,Farklı amaçlar için farklı lens lere ihtiyaç duymayacaklar için 24-120mm.lik lensin yeterli olacağını düşünüyorum.

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 21:37 - İp: 81.***.**1.44
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

as ama cekimden cekime farkliliklar olacaktir.. eger ki diyaframi yeterince kisarsa, d70s ve 18-70 ile de cok keskin fotograflar elde edebilirsin.. sony r1 da her seferinde cok keskin ceker diye birsey yok..
....
bmadran, tabii ki esneklik olayi da kisiden kisiye gore degisiyor.. 24mm'den baslamasi gayet hos, ama hicbir zaman 16mm'de cekemeyeceksin mesela.. veya 120mm'de bitmesi yeterli olabilir.. ama yine hicbir zaman 300mm'de cekemeyeceksin..
belki de ihtiyacin olmayacak..
ama soylemeye calistigim, ille de araligin 24-120 olmasi gerekmez.. yani herhangi bir kural yok; ille de iki tane lens alip, o araligi kapatmak gerekir diye..
350d veya d50 ile beraber bir tane 18-55 aldiginda, 28-90 araligi kapanmis olacak.. birak, iki tarafdaki fazlaliklar da kapanmasin..
ileride paran olunca bir tane daha lens alirsin.. iste o zaman, yapabileceklerin artar..
...ve herseyden onemlisi, daha once de soyledim mi bilemiyorum ; optical viewfinder..
evf ile karsilastirilmayacak kadar iyi..
tabii bana gore..

 

Tarih: 23 Şubat 2006, 22:43 - İp: 62.***.**2.10
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

EVF konusunda haklısınız. Optik olsaydı farklı avantajları olurdu. Ancak şu yorumları da gözden kaçırmayın derim

LINK
Viewfinder
Excellent accuracy from the electronic optical viewfinder (EVF).The Cyber-shot R1's EVF proved quite accurate, showing almost exactly 100% frame accuracy (within the limits of accuracy of this measurement) at both wide angle and telephoto zoom setting


LINK
The R1's Electronic (EVF) and LCD viewfinders won't be mistaken for their optical counterparts on dSLRs, but they come closer than any we've tested before......
....Although the R1's viewfinders introduce a delay in the live image, adding to the camera's apparent shutter lag, that delay is among the shortest we've observed - measuring less than 1/10 second.
Speaking of shutter lag, the R1's compares favorably with high performance dSLRs. Lag measured less than 1/10 second when pre-focused using either viewfinder. If you are able time your shot without using a viewfinder, pre-focused shutter lag is essentially non-existent. Autofocus performance is also competitive with dSLR's, the lag including viewfinder delay measuring only 3/10 second for a high-contrast subject.


LINK
The EVF (Electronic Viewfinder) is nothing extraordinary, but does its job well. Unlike many reduced frame DSLRs with their small and dim optical viewfinders, the R1 presents a very forward and easy-to-view image. At the bottom of the frame and outside the image area are displayed shutter speed and aperture, as well as ISO. Depending on the setting selected on a rear panel button one can overlay the image with a variety of additional information readouts, including a framing grid and a live histogram.
The viewfinder, through a separate rear switch, can be set to either Framing or Preview mode. What this does is either show you as bright an image as possible at all times, or an image that is representative of how the final image will appear, at the actual shooting aperture. This is useful for judging the effect of exposure compensation as well as depth of field.



Bu yazılarda da optik in daha avantajlı olduğu belirtiliyor ancak R1'in EVF'si hakkında 3 konu var ki es geçilmemesi lazım.
1.EVF bu güne kadar üretilmişlerin en iyisi (yani daha önceki deneyimlerinizi rafa kaldırmanız gerekiyor)
2.Zebra contrast mümkün
3.Live Imagepreview EVF aracılıyla da görüntülenebiliyor ki bence bu önemli..

Haklısınız odak uzaklığı arasındaki farkı kapatmaya çalışmak mantıksız. Sedece karşılaştırma yapmayı kolaylaştırıyor. Sonuçta bu aletin fiyat/performansını bir şekilde araştırmak için izlenmiş bir yöntem. Elbette başka lenslerle işinize çok daha fazla yarayacak sonuçlar alabilirsiniz.


Sonuçta tercih meselesi. R1 yerine DSLR almam da hala olası ancak şunu söylemek istiyorum; yeni bir fikir hakkında (bu bir fotoğraf makinesi de olabilir, bir düşünce tarzı da) yorum yapmadan önce araştırma yapmak, düşünmek gerekir ki daha sonra utanacağınız laflar söylemiş olmayın

Çok Önemli Not: Son paragraftakileri asla dadanagast için yazmadım. İnsanlara dair genel bir serzeniş. Zaten yarası olan gocunur

#bmadran' tarafyndan 24.02.2006 01:44:08 tarihinde düzenlendi.


#bmadran' tarafyndan 24.02.2006 01:58:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Şubat 2006, 01:11 - İp: 85.***.**5.11
bmadran
bmadran (üye)
Ankara / Amatör

Bu arada Amazon.com daki bir kullanıcının yorumu çok hoşuma gitti. Deneyimli ve (sanırım) emekli olmanın eşiğinde ki biri tafaından yazılmış.

Jpeg olarak upload ettim.buradan ulaşabilirsiniz
Yazının orijinali ise burada

Yine aynı kullanıcı R1 tele eklentisi ile yorumunun sonunda çarpıcı açıklamalarda bulunmuş... Dilim döndüğünce türkçeye çevirmeye çalışayım..
Bu arada yazının İngilizce versiyonuna buradan
Orijinaline ise buradan ulaşabilirsiniz


Türkçe meali :

Sonunda kendime şu soruyu soruyorum: Neden fotograf çekiyoruz? Eğer makineyi aklınızdaki görsel şiirselliği yakalamak için kullanacaksanız bu ikili (R1 ve Tele aparatından bahsediyor) sizin işiniz görecektir ve bunu zevkli bir hale sokacaktır. Ancak eğer makineyi kendinizi tanımlayan ve statünüzü belirleyen bir aksesuar olarak görüyorsanız o zaman chat odalarındaki girin ve mega pixel saplantılı, bir çanta dolusu çok pahalı lense destek vermek amacıyla "point and shoot" makinelere burun kıvıran insanlara katılın.. Açıkçası tüm zamanların en iyi fotografları bir anlık dürtüyle yakalanmıştır. Makineye dahil olan 24-120mm lik lensle %95 oranında istediğiniz görüntüyü alabileceksiniz. Eğer biraz daha esneklik istiyorsanız o zaman 400$ a bu Tele aparatını alabilirsiniz.



Sözüm meclisten KESİNLİKLE dışarı...
Saygılar..

Not: Düzeltmeler Linkleri daha kullanışlı hale getirmek için yapıldı. Sistemi kullanmaya henüz tam alışamadım, kusura bakmayın.





#bmadran' tarafyndan 24.02.2006 01:53:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Şubat 2006, 01:39 - İp: 85.***.**5.11