ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Selam arkadaslar,

Haftasonu 2.el bira kutusu aldim, 200 YTL'ye : 70-210 F4

Daha adam gibi kullanamadim, o yuzden nedir, ne degildir pek bilemiyorum. AFsi yavas fakat kaliteli cam. Hayyam'da daha onceden gozume kestirmistim, bu sefer gittim, dogrudan o dukkana, baska hicbirseye bakmadan aldim.

Isbu mesajla artik 2.el Minolta lenslerinin ayni kalite Canon/Nikon lenslerinin neredeyse yari fiyatina oldugunu ilan etmek serbesttir, ben alacagimi aldim nasil olsa.

Cumartesi gunu hep o bolgedeydim. Sonra o gun tanistigim bir zat bana DSLR almak istedigini fakat D200'un veya Canon 350D'nin cok pahali oldugundan dert yandi. Ben de ona Sony'yi denemesini soyledim. Aksam 8 gibi yine Sirkeci'deki Yalcinlar Magazasinin onunden gecerken bir gormek istedi Sony'yi, magazadaki eleman "Elimizde kalmadi, bugun 40 tane sattik" dedi. Goremeden ciktik.

Ayrica cansikici bir gelisme daha yasandi benim adima, insallah hevesimi kacirmaz. Makinam bozuldu. Manual fokusa gecmiyor meret. Minolta'larda fokus motoru govdede, hareketi lense bir mil vasitasiyla iletiyor. Manual fokusa gecirildiginde bu mili geri cekmesi gerekiyordu, artik cekmiyor. (arabada debriyaja basmak gibi birsey) Dolayisi ile fokus halkasi bosta kalmiyor. Manual fokusa gecirdigimde, halkayi cevirdigim zaman makinanin fokus motorunu da cevirmek zorunda kaliyorum, bu da mekanigi zorlayici bir durum oldugu icin pek yapmiyorum. Ben meselenin elektronik veya yazilimsal olmadigini dusunuyorum, sorun mekanik, ya mili ceken mekanizma takili kaldi, gevsedi veya selenoidi yandi. Iyi bir Minolta ustasi bulmam lazim, o zamana kadar AF ile idare edicem.

Aslini ararsaniz bunca zaman manuele sadece bir kere ihtiyacim oldu, onda da fokus sonsuza alip uzaktan hizli cekim yapmistim, ki bunu makinanin su anki durumundada yapabiliyorum zaten. Pratikte bana bir zarari olmayan bir durum ama cansikici iste.

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 10:42 - İp: 85.***.**6.98
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

bu A-100 ün bazı özelliklerini bizden saklıyorsunuz gibime gelmeye başladı.
Demek 2. el bira kutusunu dahi takabiliyoruz öylemi..
bende 1. elleri bile var bol miktarda. bira kutularını usulüne uygun şekilde boşalttıktan sonra converter filan gerekmiyordur umarım. zira özellikle bira kutularında 2. ellere pek güvenememe hissi var bende. Sanki anlarmış gibi bir tarafına gözümü dayayıp adeta delik varmı diye bakıyorum. Bazısında görüyorumda..
Bu bira kutularıyla dünyaya sar-hoş bakarker vizöre bir-hoş bakabiliyorum doğrusu yumduğum göz vizöre açık olan artık nereye denk gelirse...
antika sende a-100 var samırsam.. şimdi bu kadar laf salatasının sonunda ciddiye alırmısın bilmiyorum ama minolta lenslerin a-100 uyumlu olupta kayda değenler hangileri diye sorsam..üstüne fiyatlarını hatta bir adım daha ileri gidip söz konusu lenslerin fullframe mi? peki a-100 fulframe mi diye sorsam..
çok sordum biliyorum ama alabileceğimi sonuna kadar alayım diyorum..

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 17:24 - İp: 81.***.**3.142
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Rokomet,

DrTamer'in bu baslik altinda "20 Ağustos 2006, 17:34" tarihli mesajina gonderme yaptiydim. Sekil itibari ile gercektende 50 cc'lik bira kutusuna benziyor 70-210 F4.

2.el bira kutusu alirken uzerinde darp izi olmayan fazla calkalanmamis olanlarini tercih etmelisin

Hocam bende KM5D var. Lensleri ve herbir halti Sony A100 ile uyumlu, zaten bu sebeple bu basligin altina yolladim bu mesaji. (Umarim servisi de uyumludur, yoksa yandik)

Simdi bunca gereksiz aciklamadan sonra lenslerle ilgili bolume gecelim:

1. Hangi lensler en iyisidir ben de bilmiyorum. Bu forumda ve yabanci forumlarda yazilanlari takip ettikten sonra bira kutusunun benim icin yeterli kalitede olduguna kanaat getirdim aldim. Tatilde birkac poz cekip sonrasinda yollayabilirsem, siz benden biraz daha sansli oldugunuz icin bizzat kendiniz verebilirsiniz bu lensin notunu. (Merak etmeyin, ISO, F , Shutter speed vs. bilgiyi de yollamayi ihmal etmem) (bu arada www.photozone.de )

2. Minolta'nin filmli makinalarinda kullanilmak uzere imal edilmis butun lensler FullFrame'dir. Ilk Minolta DSLR 2004 sonu falan ciktigina gore, 2 seneden yasli butun Minolta ve Minolta uyumlu lensler fullframe'dir. (Bira kutusu da FF) Son 2 sene zarfinda uretilen lenslerde zaten belirtiliyor goruntu alaninin kucuk oldugu.

3. Bence, Canon, Nikon, Pentax ve simdi de Sony'nin dahil oldugu gruptaki firmalar yarinoburgun her an FullFrame'e donus yapabilirler, dolayisi ile kaliteli ve iyi durumdaki 2.el lenslere yatirim yapmak iyi fikir olabilir. Hatta crop faktoru yuzunden cazibesini kaybetmis genis acilari ucuza kapatmak icin cok iyi zaman. Benim dusundugum tarzda FF'ye donus olursa, Olympus'cular ne yapar bilemiyorum.

4. Minolta 85'de AF'yi cikardigindan beri lens ile govde arasindaki arayuze (interface) zaman icinde bazi eklemeler yapmis. Bunu sundan anliyorum: Bira kutusunun 5 pini var, KM5D'nin ve ustundeki kit lensin 8. Sanirim aradaki fark Minolta SSM'yi (Canon'daki USM) gelistirirken, lenslerde focus motorunu kumanda etmek icin kondu. Bu arada AntiShake'in calismasi icin fokal uzunlugun govdeye ulasmasi gerekiyor, muhtemelen bira kutusu ASsiz calisacak, bu aksan test edip sonucu size yazarim. Fokal uzunluk ve fokus mesafesi flash senkronizasyonu icin de kullaniliyor, Minolta'nin bugunku flash sistemini 7-8 yil once son haline getirdigi dusunulurse, bu sure zarfinda uretilen lensler de bu iki bilgiyi govdeye ulastiriyorlardir.

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 18:30 - İp: 85.***.**6.98
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

iker önce bir testini görelim daha sonra elimize alıp tartalım uyuşursak o zaman A100 neden olmasın.
30d ile pek ısınamadık ama sonuc ne olacak bende bekliyorum.

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 19:37 - İp: 88.***.**1.156
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

30d ile nasil isinamadin gantry?.. 30d muthis bir kamera..
tabii sen bilirsin..

...

vedat, ozgur aciklamis ama ben de birseyler ekleyeyim.. lens, fullframe olmaz.. full frame olan makinelerin icindeki sensorlerdir.. ama lensler, full frame sensorlerle uyumlu veya uymsuz olabilirler.. a100, 350d, d70s gibi makinelerin icinde 1.5-1.6x croplu sensorler var.. bunlarin manasi 36x24mm olan full frame sensorden 1.5-1.6 kat ufak olmalari gibi.. (asil buyuklugu, 36x24mm'nin kosegen uzunlugunu alip, ki bu 43.3mm oluyor; 1.5-1.6'ya bolmek, ve cikan degerin o makinenin sensorundeki kosegen uzunlugu oldugunu kabul ederek hesaplayabilirsin..)
dijital slr'lar icin cikan lenslerin hepsi full frame sensorlu makinelerde uyumsuz.. asil olarak, 1.5-1.6x crop faktorunden daha az ise, uyumsuz.. mesela canon 1d'nin sensoru 1.3 kat ufak.. 1d ile de kullanamazsin..
kullanirsan hos olmaz.. (vignetting denen zimbirti olusuyor fotograflarda..)
soyle dusun.. lensden iceri isik giriyor.. ufak sensorlu makineler ile o dijital slr'lar icin ozel uretilmis lensleri kullandiginda, lens tam olarak sensorun uzerine dusuruyor isigi.. ama daha buyuk sensor olsaydi, lens o daha buyuk sensor icin imal edilmediginden, yine o ufak sensor alanina dusurecekti isigi.. dolayisiyla hos olmaz..

...
isin guzel yani, sen a100 alirsan, veya 350d veya d70s; istedigin lensi kullanabilirsin.. ama full frame sensorlu makineler, o dijital lensleri kullanamazlar.. o da onlara ceza..
son olarak, zaten soyledim ama, a100 full frame degil.. 1.5x crop faktorune sahip bir sensor kullaniyor..

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 20:21 - İp: 62.***.**2.10
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Aksama bakarim demistim, baktim:

Bira kutusu fokal uzaklik bilgisini makinaya geciyor. Playbackte ne oranda zoom yaptigimin detaylarda gorebiliyorum. Dolayisi ile bu lens ile AS (Super Steady Shot) calisiyor.

Bunun disinda yavas, fakat keskin, bayagi keskin.

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 22:36 - İp: 88.***.**0.107
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

bira kutusu meshurdur.. gule gule kullanın..

 

Tarih: 21 Ağustos 2006, 23:12 - İp: 88.***.**8.241
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla benim 70-200 de bira kutusuna benziyor.. sadece %50 bedava promosyonuyla satilanlardan..

 

Tarih: 22 Ağustos 2006, 23:43 - İp: 62.***.**2.10
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

Arkadaşlar kardeşim Hollanda da yaşamakta...
geçen Salı 18-70 ve 70-300 lensli Sony A100 aldı. bana gönderdiği bir kaç fotoyu sizlerle paylaşayım.





 

Tarih: 23 Ağustos 2006, 16:03 - İp: 85.***.**9.15
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşlar ben review'larda göremedim.A100'ün siyah beyaz çekim özelliği var mı?

Birde 30D'deki gibi kırmızı,mavi ve sarı renkli canlı histigramı var mı?

Ve 350D'de eksik olan iso'nun evf'de gösterimi var mı?

Tabiki spot meterin vardır.

 

Tarih: 23 Ağustos 2006, 16:12 - İp: 85.***.**1.55