ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Bira kutusunu 2.el ne kadara aldınız?

 

Tarih: 23 Ağustos 2006, 22:43 - İp: 85.***.**1.148
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Murgur,

"21 Ağustos 2006, 10:42" tarihli mesajimda belirtmisim ama yine yazayim: 200 YTL'ye Hayyam'dan aldim. Goruntu kalitesini soyle anlatayim: Artik kit lens bana kataraktmis geliyor. Yalniz fokuslamasi hem yavas hem de "depth of field" o kadar dar ki kacabiliyor. Ben "focus area selection" modunu kullanilirsa en uygun AF sensoru secilerek is biraz hizlandirilabilir belki. Tabii acik havada bol guneste uzun mesafede kullanmadi daha, bu dediklerim ev ici makro icin gecerli.

Asagidaki ornekte ISO=100,f=4,flasli cekim,fokus mesafesi 1.3m , simdilik adam gibi bir foto yollayamadigim icin kusura bakmayin, tatil donusu insallah.



Osmanli,

Eger Sony, Nikon ve Canon gibi kurnaz pazarlamacilarinin kafasina uyupda bizim "default" kabul ettigimiz ozellikleri kaldirma hastaligina yakalanmadilarsa siyahbeyaz cekim olayi vardir, KonicaMinolta'da var cunku. Bu arada hala a100'un kullanim klavuzu yok Sony'nin sitesinde. Boyle en temel sorularin cevabi orada cunku.

http://www.esnips.com/doc/25b5d996-1861-48ba-997b-74e697c85282/test_0001.jpg

#antika' tarafyndan 24.08.2006 14:44:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 00:39 - İp: 88.***.**0.107
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Osmanlı dostum,

A100'ün siyah beyaz çekim özelliği var

Iso'yu ayarlarken evf'de görülüyor

Spot metering Tabiki var.

3 renkli Histogram konusuna daha çalışmadım,

kısa zamanda çalışıp cevabı yazarım

#canmahmut' tarafyndan 24.08.2006 15:21:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 14:53 - İp: 85.***.**7.85
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

selam,
Arkadaşlar sonunda canon da çıktı ama o eski gövde iel hayalkırıklığı bence. hiç olmazsa elgribini bari büyütselerdi diyeceğim ama, yeni bir batarya gribi üretmemek için yapmamış.
Bu arada mükemel 70-200 L f4 lensin IS versiyonu çıkmış. Ama 580$'a satılan lensin fiyatı 1250$'a fırlamış. Yine de canoncular sıraya girer emin olun fiyatı da öyle bir kaçsene düşmez...
Burada Minolta-Sony'nin AS özelliği'nin önemi tekrar ortaya çıkıyor. Ama o lensin karşılığı minoltada yok vs vs denilebilir, haklılar da 580$'a o fiyata o kalitede sony-zeiss lensi yok. ama o da olacak.
sadece IS-AS'nin ne kadar bir mali bir külfet getirdiğine dikkat çekmek istedim.
Tamer

5 gün daha yokum saygılar.

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 15:10 - İp: 193.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili antika
şu bira kutusunu öyle övdünüzki insanın "Çek bir kutu bira altında a-100 olsun" diyesi geliyor garsona..
sizden başlığı test olmaksızın aynı sahnenin bira kutusu ve kit lens ile fotolarını bekliyorum. Tabi "estafurullah vazifeniz değil acizane ricamız yada dileğimizdir" diyede peşinen belirteyim.
Benimki gibi focus zamanı konusunda hiç acele gerekmeyen (reklam fotoğrafçılığı) gibi bir alanda bu şahane keskinlik ve renk kalitesi tercih edilesi bir unsur..

ayrıca histogram varmı varsa ne işe yarar nasıl kullanılır.
(yakında öyle bir makina yapacaklarki sanınıp imajı pc ye atıp poşotop ile müdahele etmeye hiç gerek kalmayacak)

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 15:11 - İp: 81.***.**2.110
heuristic
heuristic (üye)
Ankara / Amatör

Merhabalar,
Öncelikle siteye kayıtlı olan ve değerli fikirlerini bizlerle paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. 3 ay önce kamera ve fotoğraf makinası almaya karar verdiğimde bu konuda çok az bilgim vardı. Sonra konuyla ilgili forumları takip etmeye başladım ve herşey bir anda değişti. Hangi ürünleri alacağıma forumlarda okuduklarım neticesinde karar verdim. Ve geçen ay Sony HC1e kamera, bu hafta sonuda Sony Alpha 100 fotoğraf makinası aldım (body+18-70+75-300 lensli kit).

2 ay önce Canon 350D ye karar vermiştim ancak alpha 100 ü duyunca beklememin daha doğru olacağı kanaatine vardım. İyiki beklemişim.

Ben tamamen amatörce çekimler yapacağım. Ve Alpha 100'ün benim için çok yeterli olacağını düşünüyorum. Her özelliğini bilmesem ve kullanamasamda izlenim olarak Alpha 100 ü severek aldım ve çok beğedim. Seçim yaparen önemli hususlardan birisi sanırım kişinin aldığı ürünü kendine yeterli bulması olsa gerek. Elbette çok daha üst düzey makinalar var, ancak bu benim için fazlasıyla yeterli diye düşünüyorum ve bu düşüncede beni mutlu ediyor.

Zevk içinde olsa fotoğraf işine bir şekilde bulaşmak çok hoşuma gitti, hayatıma renk katacağını düşünüyorum. Ve artık zamanı geldi diyerek siteye üye oldum.

Tüm üyelere zaman ayırıp değerli bilgilerini bizlerle paylaştıkları için çok teşekür ediyorum. Buradan çok şeyler öğrendm ve öğrenmeye de devam edeceğimi düşünüyorum.

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 15:14 - İp: 193.***.**8.19
heuristic
heuristic (üye)
Ankara / Amatör

Merhabalar,

Foruma mesaj yazarken acemilk yapıp hata yapıyorum sanırım. Biraz önce hafıza kartları ile ilgili bir mesaj yazmıştım ama sanırım gönderemedim. Eğer gitmişse ve ben tekrar yazıyorsam şimdiden özür dilerim.

Sony HC1E kamera için 2GB memory stick pro duo kart almıştım ve şu an Alpha 100 de CF adatörü ile bu kartı kullanıyorum. Bilgiğim kdarıyla memory stick pro duo nun yazma hızı 15Mbps. Bu hız Alpha 100 için yeterlimi?. Ayrıca memory kartın yazma hızı fotoğraf çekimimde neyi etkiler. Sandisk'in Extrem III ve IV modellerinde bu hızların sırasıyla 20Mbps ve 40Mbps olduğunu okudum.

Alpha 100 için 2GB lık bir hafıza kartı almak ve yetmediği yerde kameranın hafıza kartından da fayalanmak amacındayım. Alpha 100 için 2GB lık hangi hafıza kartını önerirsiniz. Teşekkkürler.

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 15:34 - İp: 193.***.**8.19
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Sundisk 2GB ExtremeIII

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 15:39 - İp: 85.***.**7.85
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cuneyt Bey,

Arayipda bulamadigim A100'un manuelinin linkini yollamissiniz, sagolun.

O dokumanin 50.sayfasindan anlasilacagi uzere B&W cekim ozelligi var.

Diger arkadaslar icin:
http://esupport.sony.com/perl/model-documents.pl?mdl=DSLRA100


Rokomet,

Sozkonusu test goruntusu maksimum zoom ile (210mm, yani 315 ) 1.3 metreden f4 ile cekildi. Ne bu fokal uzakligi ne de aperatur degerini Konica Minolta kit lenste yakalamak mumkun degil. Kit lensi 70mm'ye alip denesem bile f6.3 olacagi icin bu bosuna bir caba olacak. Yani orada goruldugu gibi fokus noktasinin 3cm onu ve 3cm arkasi bulanik cikmayacak.

Fakat, test goruntulerini falan bir tarafa birakirsak, genel anlamda bira kutusu, kit lensten cok daha guzel resim cikariyor. KM5D'ye sahip oldugum 2-3 ay boyunca "Ulan benim esime hediye aldigim Olympus FE-120 daha iyi goruntu veriyor, bunca para verip salaklik mi yaptik acaba" seklindeki kuskularim da sona erdi. Adam gibi lens takinca sevmeye basliyorsunuz makineyi.

Artik bu tur saplantilari bir tarafa koyup resim cekmeye koyulmali.....

 

Tarih: 24 Ağustos 2006, 17:19 - İp: 85.***.**6.98
c_m_n
c_m_n (üye)
Bursa / Meraklı

yaw okadar A100ü olan kişi var neden kimse çektiği fotolardan koymuyor

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 11:59 - İp: 85.***.**7.66