ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

BU LINKTE DRO özelliği le ilgili fotoğraflar var

Işık şartlarına göre değişse de DRO Advanced modu genelde daha etkili sonuç vermiş

#canmahmut' tarafyndan 26.08.2006 16:55:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 16:46 - İp: 85.***.**4.158
whitedark
whitedark (üye)
Kocaeli / Amatör

arkadaşlar şunu öğrenmek istiyorum.Alpha 100 de hangi hafıza kartları kullanılıyor.bende sony memory stick pro 1gb.bu kartı kullanabiliyomuyum.yoksa adaptör kullanmam gerekiyomu.letsgodigital sitesinde "Sony Alpha A100 dijital SLR kamera Memory Stick Pro ve Memory Stick Pro Duo bellek kartları ile de kullanılabiliyor." yazmışlar ama bir sitede okudum şimdi hatırlamıyorum memory stick pro kartlarının numaraları yazmıyo.örneğin bende ki kartın numarası MSX - 1GS ama orada bu kart yok.o yüzden adaptör almam gerekli mi.A100 kullanıcılarına bi sorayım dedim

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 00:38 - İp: 81.***.**8.194
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Compact Flash Kart, Memory Stick Duo veya Memory Stick Pro Duo kullanılabiliyor.
(yani bunlar boyu kısa olan stickler) Makineyle birlikte verilen bir adaptör var, adaptör compact flash kart şeklinde, memory stick bu adaptöre takılıp CF kartmış gibi makineye takılıyor.


#ocaklilar' tarafyndan 28.08.2006 09:35:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 08:49 - İp: 85.***.**5.234
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Canmahmut, verdiğin linkteki çekimlerde DRO+ özelliği iyi sonuçlar vermiş, kontrastın çok olduğu ışık koşullarında kesinlikle iyi bir özellik. Aynı şeyi photoshop ile yapmak hem fazladan vakit alıyor hem de daha yapay hava veriyor.

Sevgili ocaklılar, A100'ü kullandıkça makina hakkındaki yeni izlenimlerin nedir . Özellikle AntiShake, DRO ve Direct Manuel Focus özellikleri ile ilgili izlenimlerini merak ediyorum.

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 12:11 - İp: 195.***.**7.2
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili ocaklılar, A100'ü kullandıkça makina hakkındaki yeni izlenimlerin nedir . Özellikle AntiShake, DRO ve Direct Manuel Focus özellikleri ile ilgili izlenimlerini merak ediyorum.

Sevgili fotoman,

Geziden döner dönmez işe başladığımdan dolayı, çok sık kullanım için pek fırsatım olmadı diyebilirim. Ama, Sigma 17-70 ile çok iyi anlaştıklarını söyleyebilirim.

AntiShake, izlediğim kadarıyla bayağı iyi çalışyor. Önceden AntiShake'li bir Minolta (5D veya 7D gibi) kullanmadığım için A100'dekinin daha başarılı olduğu konusunda bir yorum yapmak istemiyorum ama 1/6 perde hızında bile makineyi elde tutarak çektiğim fotoğrafların çok net olması bana SSS'in başarılı olduğu izlenimini verdi. Şu ana kadar hiç flu bir fotoğraf çekmedim. "Fotoğraf çekmeden yatarsan flu fotoğraf da çekmezsin tabi" diyebilirsisin ama gezide çektiklerimi esas alarak konuşuyorum.

DRO konusuna gelirsek, ben genelde DRO standard kullanıyorum. DRO+ çok iyi de benim zevkime pek uymuyor, DRO+ ile sonuçlar sanki DRO standard olandan daha bir soft ki ben biraz kontrastlı fotoğraflar seviyorum, zevk meselesi tabi.

DMF: (Direct Manual Focus) Netlik yapılmasını makineye bırakıp makine netliği yaptıktan sonra lens üzerinden daha ince bir ayar yapmanı sağlıyor. Özellikle makro çekimler için faydalı olacağını düşündüğüm bir özellik.

Görüşmek üzere...

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 12:55 - İp: 85.***.**5.234
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Acil cevap için Teşekkürler Ocaklılar,

Önümüzdeki haftasonu bir öğrencimden ödünç alacağım,iyice inceleme imkanım olacaktır.
Senin deneyimlerinden yararlanmak için bu başlıktaki mesajları da baştan sona tekrar okuyacağım.

haftaya daha detaylı sorularla karşında olabilirim . şimdiden teşekkürler

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 14:24 - İp: 195.***.**7.2
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Rica ederim Arsen.

Aklıma gelmişken, madem makineyi deneme imkanın olacak, elle beyaz ayarı yap ve bu makinede bu işlemin ne kadar kolay olduğunu gör.

Genellikle beyaz ayarı yapılırken, kadrajın beyaz ile doldurulması ve bir fotoğraf çekilmesi istenir. Bazı makinelerde ise buna ilaveten çekilen o fotoğrafın makineye gösterilmesi istenir.

Bu makinede, kadrajın beyaz ile doldurulması şartı yok. Sadece spot ölçüm çerçevesinin beyaz ile doldurulması yeterli oluyor. Çerçeve dışına da taşabilir tabi bunda herhangi bir sorun yok.

Elle beyaz ayarı yapıldıktan sonra, yani spot ölçüm çerçevesi beyaz ile doldurulup deklanşöre basıldıktan sonra, makine otomatik olarak pre-set beyaz ayarını kullanıyor, ben beyaz ayarı yaptım ve şimdi pre-set beyaz ayarını kullanacağım demenize gerek kalmıyor.

Ayrıca, elle yapılan beyaz ayarı sonucunda makine size kaç Kelvin ölçtüğünü bildiriyor.

Sadece spot ölçüm çerçevesinin beyaz ile doldurulmasının yeterli olması bence çok faydalı. Diyelim ki uzaktan bir manzara fotoğrafı çekeceksiniz, uzaktaki Kelvin değeri az da olsa farklı olabilir. Manzara içinde küçük de olsa beyaz bir renk varsa, oraya zoom yaparak o beyazı spot ölçüm çerçevesine denk getirip beyaz ayarı yaparak kolaylıkla o ayarı kullanabiliyorsunuz.

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 15:25 - İp: 85.***.**5.234
disorderly
disorderly (üye)
İstanbul / Meraklı

bağdat caddesindeki yalçınlar bayisi bana sigma ile alfa100 ün uyumsuz olduğunu söledi.Kendilerine böle bir bilgi gelmiş aklım karıştı :S

 

Tarih: 1 Eylül 2006, 16:56 - İp: 85.***.**7.69
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Hemen kendilerine böyle bir bilginin nereden geldiğini sormak lazım. Alpha, Minolta mount lensleri kullanabiliyor bu nedenle Sigma'nın Minolta için ürettiği lensleri de kullanabilir. Ben şu anda Sigma 17-70mm ile kullanıyorum. Kendileri Sigma satmadıklarından olabilr mi acaba bu uyumsuzluk söylentisi?

 

Tarih: 1 Eylül 2006, 17:08 - İp: 85.***.**5.234
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Disorderly, O bayii ya gerçekten bu işi bilmiyor, yada elindeki sony lensleri satmak için böyle söylemiş.

Minolta/Sony bayonete sahip bütün lensler A100'de kullanılır.

Ben şu anda A100 ile 1996 üretimi bir Sigma 28-200 lensi sorunsuz olarak kullanıyorum mesela.

 

Tarih: 1 Eylül 2006, 17:12 - İp: 195.***.**7.2