nick
nick (üye)
Kayseri / Meraklı

Canon 350d Mi Nikon D50 Mi?

Merhabalar ben Canon 350d ile Nikon D50 arasında kararsız kalıyorum. Nikon'un ele daha iyi oturduğunu bizzat deneyerek gördüm, Canon'un da yapılan araştırmalarda sensör kalitesinin dha iyi olduğu söyleniyor. Ben makinemi tele objektif ile kullanmayı düşünüyorum ve 350d'ye tele objektif takınca zaten küçük olan gevde dahada küçülüp kullanım zorluğu doğuru mu acaba diye düşünüyorum.

Birde vizörden bakınca digital göstergeler nikonda daha belirgin göründü gözüme, vizör hidefleyiciside nikon'un daha belirgin gibi. Ben Dslr konusnda pek bir bilgiye sahip değilim ama forumda yazılanların büyük bir çoğunluğunu okudum. Tam olarak benim sorunumu karşılayan bir tahta olamadığı için bunu açıyorum.

Bu arada ben body olarak soruyorum, kit lensleri almayı pek düşünmüyorum.

İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 22 Ekim 2005, 13:46 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

Okyanus kusura bakma ama bence biraz ezberden yazmışın son mesajını.. Aslında tam da eleştirdiğin şeyi yapmışın "canon illetine bulaşmayın, D70s alın keyfinize bakın.." derken. Her ikisi de sınıfında oldukça iyi makinalar ancak ben altı ay kadar araştırdıktan sonra 350D'de karar kıldım. Üstelik de tıpkı dediğin gibi; her iki makineyle de çekilmiş fotoğrafları gördükten, forumlarda her iki makine için de yazılanları okuduktan ve fotoğraf siteleri ve dergilerinin yaptığı birçok detaylı karşılaştırmayı inceledikten sonra.. Ancak bu demek değil ki ben Canon'u seçtim diye Canon iyidir, Nikon kötü.. Elbette 350D'nin D70s'ten, D70s'in de 350D'den üstün yanları vardır.. Benim öncelikle aradığım özellikler 350D'de daha belirgindir ve onu seçmişimdir. Bu durum bir başkası için farklı olabilir. Yani makine seçiminde her zaman makinenin özellikleri değil, biraz da beklentiler belirleyici olmaktadır, hatta olmalıdır.. Ancak 350D kullananların da kendince yaptıkları değerlendirmeyi insanlarla paylaşmalarını, 350D kullandıkları için diğer insanları da 350D almaya teşvik ediyor gibi algılamamak lazım. Bundan kimin ne çıkarı olabilir ki? Keşke " D70s alın, keyfinize bakın.." gibi desteksiz bir cümle kuracağına gorkemkgo'nun dediği gibi 350D değilse neden değil, D70s'se neden D70s, bulardan bahsetseydin.. O zaman kimse senin herhangi bir makineyi aldırmaya çalıştığını düşünmez, fikirlerini paylaştığına inanırdı..

Bu arada sakın yanlış anlaşılmasın; yazdıklarını eleştirmem 350D kullanmamla değil, söylediklerini çok desteksiz bulmamla ilgili. 350D kullansam da bir D200'e kasap kedisi gibi ağzımın suyu akıyor walla.. Yani Canoncu ya da Nikoncu değilim. Zaten bu ayrım bana çok suni ve anlamsız, hatta gereksiz geliyor. Buna rağmen Canoncular ve Nikoncular varsa, bence bu makinelerle değil daha çok beklentilerle ilgili bir olay..

#özgür' tarafyndan 06.11.2005 12:34:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Kasım 2005, 12:31 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gorkemkgo merhaba..
ozur dilerim bu konuya daha once bakmamistim, ayip ediyorsun, senin niye basin kel olsun ki?.. (kel mi yoksa?.. )
...
gorkemkgo, sana birinci tavsiyem, lens almayi falan en sona birakman.. cunku hangi markayi alacagina tam anlamiyla karar vermedin..
..ama sana sigma 70-300 apo lensini kesinlikle oneririm baslangicta.. sen artik nikon veya canon mount'lu olanindan alirsin..
cunku macrosu cok harika, kalitesi cok yuksek ve fiyati dusuk.. yani istemeyecegin kadar ozellige sahip..
..lens tercihlerin arasinda 28-135 IS demissin.. eger ki crop faktoru olan bir makine alacaksan, 17-85 alman cok daha mantikli.. ayriyetten 17-85 ile kit olarak alirsn da daha ucuza geliyor fiyat, ama turkiyedeki durum nedir bilemiyorum..
18-55'in yerine sana tavsiye edebilecegim tek lens 50mm f/1.8.. zaten oyle ya da boyle bir tane elinde olmasi gerekir boyle yuksek aperturda'da bir lens..
..filtre gfercekten gereklidir,evet.. aslinda fotograf cekmeye basladiktan sonra filtrelerin ne kadar da onemli oldugunun farkina variyorsun.. ama tabii bazi filtrelerin yaptigi etkiyi photoshop yardimiyla da yapabilirsin..
350D alirsan sayet, en hizli hafiza karti sandisk extreme III'ler gorkemkgo..
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007
adresine bakip hangi karti secmen gerektigine karar verebilirsin..
....
amerikada silver kit daha ucuz olmasi normal, cunku genel olarak siyah body seciliyor.. cunku daha ciddi gorunumlu, daha bir pro gorunuyor yani..
ama turkiyede mantik tersdir.. cunku turk insanina; "bak bu pahali olan!" dersen turk insani sirf biraz daha pahali oldugu icin o renginden alacaktir.. olmusken daha pahali renginden olsun der yani..
..........................................

okyanus merhabalar..
sanirim ilk basta benden bahsediyorsun.. canon aldirmaya calisiyor diye..
okaynus herseyden once bilmeni siterim ki, bana soran arkadaslara bn hicbir zaman bak bu cok daha iyidir demedim.. (belki birkac yerde sinirden veya baska bir nedenden dolayi soylemisimdir, ama bunun olmasi da normal cunku ben de tercih ettigimden dolayi..)
ben her ikisi de iyi makinelerdir diyorum.. ama gidin bir dukkana deneyin ve gorun elinizde diyorum..
sonra da neden canon'u sectigimi anlatiyorum. eger ki insanlar kendi mantiklarinca da dogru bulurlarsa canon'u secerler..
ama iste, bana danisanlarin diger yarisi da nikon'u aliyor sonunda.. cunku onlara nikon'un da artilarini soyluyorum..
zaten niye canoncu veya nikoncu olalim ki?? her ikisi de ekmegimizi vermiyor, aksine bizden para kopartiyorlar..
neyse, umarim demek istedigimi anlatabilmisimdir..
...............ayrica ozgur'un de soyledigi gibi benim de su anda d200'e agzimin suyu akiyor.. yani bir canonculuk falan sozkonusu degil..
.......bazi insanlarin canon'a bazilarinin da nikon'a karsi sempatisi oldugu inkar edilemez.. o yuzden aslinda, sonucta hangisine karsi sempati olduguna kadar gidiyor olay.. cunku her iki marka da dunyanin en cok begenilen, tercih edilen markalari.. su daha iyidir desem, bunun karsisinda olan dunyanin diger yarisi var..
..neyse.. gorusmek uzere..

 

Tarih: 6 Kasım 2005, 14:12 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Selam dadanagast ve özgür. Kendileri kullandığı için canon aldırmaya çalışanlar derken kastettiğim sizler değilsiniz. Bazı arkadaşlarda anlamsız bir marka fanatikliği görmekteyim. Ben slr kullanıyorum, daha önce canon kullanmıştım sonradan nikona döndüm. Kesinlikle marka fanatikliğim yok.

Kendim çok fazla çekmesem de fotoğrafla yakın ilgisi olan birisiyim ve çevremde profesyonel denebilecek nitelikte pekçok fotoğraf sanatçısı dostum arkadaşım var. Sergilere giderim, internette üye olduğum ve sürekli takip ettiğim fotoğraf siteleri var. Bunun yanında fırsat buldukça kendimde çekim yapmaktayım.

Makinede benim kriterim çektiği fotoğraftır, yani benim gözümün gördüğüdür. Makine içerisinde pekçok özellik barındırıyor ancak fotoğraf kalitesi tatmin edici değil ise bence o pekçok özelliğin benim için bir anlamı yok. Ben bu açıdan nikonu seçtim.

Evet canon bu sektörde belki en büyük marka. Ama canon un sıkıntısı, ürünleri son kullanıcıyı yeterince tatmin edemiyor. Fotokritik ( www.fotokritik.com ) sitesinden çok iyi biliyorum. Alalı daha bir kaç hafta olmadan yepyeni 350d sini satmaya çalışan arkadaşları. Ayrıca yine aynı sitedeki forumlarda 350d ile ilgili bir araştırma yapınız, neredeyse makineden memnun olan yok. Alanların pek çoğu umduğunu bulamamış. Herkes bir lens arama sorunu yaşıyor. Siz hiç gördünüzmü d70s e hangi lensi almalıyım ki fotoğraflarım net ve istediğim gibi çıksın diyeni? 350d zaten giriş seviyesi bir makine. Şimdi bu makineyi alanlara git birbuçuk milyar lira daha bayıl da 17-85 is lens mi al denmeli. Çoğumuz zaten makineyi zar zor bütçemizi zorlayarak alıyoruz. Nitekim 17-85 lens de yine benim gördüğüm kadarıyla fotoğraf sanatıyla bizzat ilgilenen arkadaşlar tarafından da tatmin edici bir lens olarak görülmüyor. Hatta fiyat performans oranı en kötü ( fiyatının pahalı oluşu nedeniyle ) diyenler bile var. Ben d70 alıp da hayal kırıklığı yaşayan, lens tavsiyesi peşinde koşan insan görmedim.( Hiç yoktur demiyorum ama ben rastlamadım). Yine aşağıda ciddi bir fotoğraf sitesinden aldığım birkaç yorumu da fikir vermesi açısından yazıyorum :

"artik bu problem insanlari biktirmaya basladi sanirim, iyi govde dandik objektif sorunsali,

bu forumda bu konu defalarca tartisilmasina ragmen, 18-55 canon kit objektifinin kalitesiziligi tartismalar belirli bir sonuca ulasilmadan insanlar olmadik tavsiyelerde bulunuyor. -aslinda iyiymiste f8’den sonra keskinmis- burdaki tum 350d kullanicilarinin kabul etmesi gereken sey -bu objektif cok kotu bir objektif-olmasi . ne yazik usm 18-80 is alin tavsiyesi cok yersiz. insanlar zaten bu makinaya ulasmak icin bir cok maddi fedakarliklarda bulunuyorlar bide’’ daha iyi sonuc istiyorsan 600-700 dolar daha fazla odemelisin’’ denmemeli...

burada ve baska forumlarda aldigi makinayi ve markayi takim tutma zihniyetinde yaklasan insanlar, burada tek amaci bilgi edimek isteyen insanlari yanlis yonlendiriyor. biraz forumlarda dolasirsaniz canon 350d hakkinda yasanan hayal kirikliklarini incelerseniz yapilan tavsiyelere bakarsaniz bunu goreceksiniz.

canon 350d ve onun kit lensiyle meydana gelen problemlerine yapilan tavsiyelerden bazilarini asagiya derledim:

-daha iyi bir lens al

-bu cek bas makina degilki ne bekliyorsun?

-raw dosyalariyla calismalisin.

-tripot kullan, titresime bagli netsizlik var

- 1/f:8 in uzerine cik keskinlik artacak.

-photoshopta unsharp mask uygula (cunku canon fotolari postprocess’e daha iyi geliyormus,nikonlar ve diger makinalar onun kadar degilmis)

-makina ayarlarina yeniden bak,

bunlarda hic biri bu kitin problemlerine ve bu insanlara cozum degil....

benim bugune kadar anladigim canon 350d almak isteyen insanlarin canon 18-55 kitinden uzak durmalari, sayet ellerinde halihazirda canon af lensleri varsa canon 350d yi tercih etmeleri.
sayet bu gune kadar SLR makina yatirimlari yoksa asagi yukari ayni fiyat araligindaki diger DSLR urunleri gozden gecirmelerini, ozellikle daha az

 

Tarih: 6 Kasım 2005, 17:14 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

okyanus, oncelikle bizleri kastetmedigin icin tesekkur ediyorum..
..genel hatlariyla hakli gorunuyorsun okyanus, bunu kimse inkar edemez.. ama benim aklimi kurcalayan, o sozleri soyleyen insanlarin aslinda pek de bilmedikleri.. yani simdi, fotokritik'de bu sekilde dusunen insanlar varsa, ben bazi seylerden acikcasi suphe ederim.. yani 3 lens aldigini ve 3'unden de bir lens cikmadigini soyleyen bir vatandasin soylediklerine ne kadar guvenilebilir ki? bilemiyorum, bana cok ters geliyor dogrusu..
istersen sana kendi dusunduklerimi de aktarayim okyanus..
..oncelikle canon 18-55 ile nikon 18-70'i ayni kefeye koymak cok buyuk bir yanlistir.. nikon 18-70'i burada 200 pound'a satiyor.. ki daha onceden 270 pound'du..
oysaki canon 18-55'i, 30-40 pound fazlaya kit olarak veriyor.. yani aralarinda korkunc bir fiyat farki var.. ki kaldi ki bazi yerlerde, body fiyatinin kit fiyati ile ayni olduguna bile sahit oldum..
simdi sorarim sana, 40 pound'luk bir objektifle 200 pound'luk bir objektifi kiyaslamak dogru mudur?..
..bu konuda ekleyecegim diger konu ise, canon 18-55 lensinin yapisinin plastik olmasindan dolayi insanlarda hep yanlis bir kani oluyor.. cok adi oldugu dusunuluyor.. mtf grafiklerini falan incelerseniz, aslinda hic de kotu olmadigini gorebilir herkes..
ha ama nikon 18-70'in ve ayni zamanda nikon body'lerin daha kaliteli olmasindan dolayi insanlar hata yaptiklarini dusunuyorlar.. yok oyle birsey okyanus..
oyle denildigi gibi canon alan pisman olsaydi, dunyanin cogunlugu canon kullaniyor olmazdi..
..benim anlayamadigim; burada kluplere gidiyorum, cogunluk canon kullaniyor mesela.. veya dergileri inceliyorum, genel olarak canon kullaniliyor.. herkes mi yanlis yapiyor diye sormam gerekir kendime.. gercekten sasirtici..
...ama bazi kimseler memnun degiller diye fotokritik'ten, acaba canon gercekten kotu mu?
oyle birsey yok okyanus.. sanirim bir kere daha tekrarlamis oldum..
.........
gecenlerde fiyatlara bakiyordum (cunku nikon d200 almayi gercekten istemekteyim..).. canon 17-85 lensinin fiyati da 300 pound'lara kadar gerilemis, kit seklinde alindigi takdirde..
ama sen bu lensin de iyi bir lens olmadigini soyledin..
okaynus, seninle kavga etmek icin hicbir sebebim yok; canon veya nikon; ama bu lensin kotu oldugunu kimse soyleyemez.. neye gore konusuluyor merak ediyorum dogrusu..
IS ozelligi olan hangi lens vardi nikon'un ta ki dune kadar? 18-200 cikacak.. ama acaba bir 17-85 kadar kaliteli mi olacak? hayir hic zannetmiyorum..
ben bir dukkanda denemistim 17-85'i.. cektigim fotograflar muthisdi..
......heryer kafasina gore bir degerlendirme yapiyor; kimi nikon diyor kimi canon okaynus.. yani tek bir gercek yok..
canon'un nikon'dan daha iyi oldugunu bircok yerden okudum..(350D'nin d70s'e olan ustunlugunden bahsediyorum tabii..)
ama tabii ki onlar da dogru soyluyorlar demiyorum.. mutlaka ki tarafli bakiyorlar olaya..
.........
neyse.. lens konusuna gelmek istiyorum..
insanlar, canon'un lens yelpazesi genis diye nikon'dan canon'a gecis yapiyorlar okaynus.. senin dedigin gibi tersi soz konusu degil..
hadi pro yasami bir kenara birakalim, ne de olsa bizler amatoruz; amatorlerin kullanabilecekleri harika lensleri var canon'un..
ki daha once de sanirim yine seninle olan bir tartismamizdaydi; bir f/4 L lensleri... ama nikon'a baktigimizda yalnizca f/2.8 modelleri var.. ama iste canon f/4 L modelleri, ayni optik kaliteye sahip oluyorlar en pahali modellerle..
bende de 70-200 f/4 L var... o lenslerinin 5 para etmedigini soyleyen arkadaslarina da oneririm kullanmalarini, bir baksinlar nasilmis kalitesi..
ben sana soyleyeyim okaynus.. 450 pound'a aldim.. ve kalitesinin ne kadar yuksek oldugunu tahmin bile edemezsin, tabii ki bu kadar kaliteli objektif kullanmadiysan..
sen de mtf grafiklerine bak bu lensin.. ve ne kadar da kaliteli optige sahip oldugunu gor..
..neyse aslinda bu lens konusunu tartismak bence cok gereksiz, cunku canon'un bu konuda cok acik bir ustunlugu var..
ama daha da once soyledim, d200 al

 

Tarih: 6 Kasım 2005, 18:10 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

dadanagast tavsiyeler için teşekkürler. Seninde söylediğin gibi ben makineyi bir alayım lens konusunda başınızı biraz daha ağrıtırım.

Bu arada kel değilim (henüz ) ama biraz daha kararsızlık yaşarsam kel kalabilirim.

Bu arada ben 350D'de son kararı kıldım gibi. İlk DSLR için bence yeterince iyi, hatta yeterinden fazla iyi. Sonraki adım olarakta tabiki D200'ü kafaya koydum. Gerçi Canon'a alacağım lensleri ne yaparım o zaman o da ayrı bir mevzu. Bu arada sen ne yapmayı düşünüyorsun merak ediyorum?

dpreview'de D200'ün burst modedaki sesini indirdim. Ağzım açık kaldı, makinalı tüfek gibi çekiyor kerata. Ben senin aklını çelmiş olmayayım. O paraya D200 süper... Bakarsın beni de şeytan dürter boşaltırım cüzdanı.

 

Tarih: 6 Kasım 2005, 23:40 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gorkemkgo, ben de o sesleri dinliyorum, hem de hergun..
ama simdi, eger ki d200 almayi kafana taktiysan, sana tavsiyem, d50 alman olacak simdilik.. ama ne zaman almak istedigin de onemli tabii..
ben senin yerinde olsaydim, bir sure daha beklerdim, en azindan canon'un nikon d200'e cevabini duyana dek..
bir de eger ki d200 alacaksan, baska bir makine hic alma zaten.. cunku sonrasinda da satmaya ugrasman gerekecek..
direk al bitsin..
..ama bir sure giris seviyesi olan dslr kullanacagim dersen, dedigim gibi d50 daha mantikli olur..cunku en azindan nikon lensin olacak, sonrasinda lensleri de satmak zorunda kalmayacaksin..
..d50 almaya karar verdin diyelim, o zaman da 18-200 VR al bence lens olarak.. her ne kadar mtf grafiklerini bilmesekte iyi bir lens olacagina suphemiz yok saniyorum.. hem 18-200 VR cikana kadar canon'un cevabini da ogrenmis olursun..
dolayisiyla canon veya nikon yoku dersin..

 

Tarih: 7 Kasım 2005, 00:04 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

http://nikonimaging.com/global/products/lens/af/dx/af-s_dx_vr_zoom18-200mmf_35-56g_if/index.htm
Burada mevcut
Wide



Tele






#kobra' tarafyndan 08.11.2005 03:15:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Kasım 2005, 00:43 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Evet dada.. beklemem gerektiği konusunda haklısın. D200 benim hayalimdeki makine ve Nikon bu makineyi aynı sınıftaki makinelere göre gerçekten çok iyi bir fiyata sunuyor. Fakat sonradan pişman olmamak için Canon'un vereceği cevabı beklemek gerek.

D50'yi bugün bir daha inceledim. D50 alırsam 70-300 sigma apo ile beraber bana D70s'ten ucuza gelecek ve ileride D200 alırsam aynı lensleri de kullanabileceğim.

Tabi fiyatı uygun olursa 18-200 VR çok daha iyi bir seçim olabilir. Ben sigmanın 200-300mm arasındaki performansından şüpheliyim. (yani en azından üçayak kullanılmadığında) Bir de 18-70 alırsak set tamamdır

Bu arada okyanus'un incelememizi tavsiye ettiği siteye bir gözattım aşağıdaki adreslere herkesin bakmasını öneririm:

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=30789

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=31341

Sizce hangisi daha bilgilendirici bir üslup? Hangi yorumcunun yorumu daha güvenilir? Ben daha fazla yorum yapmıyorum.

Sadece bir 350D sahibi olarak bana içinde bulunduğum durumu göze alarak D50 al diyebilen Dadanagast'a teşekkür etmem gerekiyor





http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=30789http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=31341

 

Tarih: 7 Kasım 2005, 01:03 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dadangastın son tavsiyesi bence yerinde. Eğer d200 alacaksan, şimdi canon almak bence yanlış olur. Çünkü slr makine sadece makine değil o makineye uygun ekipman parkı oluşuyor zamanla ister istemez. Ayrıca sıfır makine alıp ilerde d200 alacağın zaman ikinci el olarak satmak zorunda kalacağını düşünürsek bir miktar değer kaybı olacaktır. bence böyle birşey yerine ya direk bekleyip d200 almak daha mantıklı.

Yine dadanagastın söylediği gibi canon'un bu makineye cevabını beklemekte mantıklı olur, ama ne kadar beklenileceğinede bağlı tabiki biraz. D200 türkiyeye ne zaman gelir acaba bilgisi olan varmı? Makine gerçekten çok güzel görünüyor ama tabi fotoğraflarını görmek lazım, birde tabiki kullanıcı yorumlarını.

KObra aktardığın grafiklerden ne anlamalıyız, grafiği bizim anlayacağımız dille yorumlarsan sevinirim. senin yorumun nedir grafiklere bakarak, iyi bir lensmidir, 18-70 kadar güzel görüntü verebilecekmidir sence ?

 

Tarih: 7 Kasım 2005, 14:22 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gorunuse gore verecek okyanus.. tabii bu lensin 18-200 oldugunu da dusunmek gerekiyor; cunku 11x optik zoom'a sahip bir lensin basarisini bir 4x ile karsilastirmak pek de dogru olmaz.. ama benim gordugum kadariyla lensin verecegi cozunurluk de kontrast da cok iyi..
bu arada nikon 17-55 f/2.8 bayagi iyiymis..
mtf grafiklerini anlamak icin;
yatay eksen: objektifin merkezinden kenarlarina gidilmesi.. mm cinsinden..
gordugun gibi kenarlara dogru gidildikce azalan bir grafik var..
iste o grafik, ne kadar duz olursa o kadar iyi oluyor.. yani objektif hem merkezde hem de kenarlarda iyi sonuclar veriyor demektir..
dikey eksen: kontrast derecesi.. objektifin saglayabilecegi kontrast.. en ust numara 1.. 1'e ne kadar yakinsa o kadar iyi yine.. ve yine ne kadar duzse o kadar iyi.. cunku kenarlara dogru gittikce bile degerler dusmuyor demektir..
..s10 ve m10 diye belirtilenler; lensin kontrast yaratabilirligi.. s30 ve m30 ise lensin cozunurlugu..
tabii yine ne kadar yuksekse ve duzse o kadar iyi..
s ve m'in ortasini alman gerekir ayrica.. yani her ikisinin ortalarindan gecen bir grafik hayal edip degerleri al..
.

 

Tarih: 7 Kasım 2005, 19:17 - İp: yok