nick
nick (üye)
Kayseri / Meraklı

Canon 350d Mi Nikon D50 Mi?

Merhabalar ben Canon 350d ile Nikon D50 arasında kararsız kalıyorum. Nikon'un ele daha iyi oturduğunu bizzat deneyerek gördüm, Canon'un da yapılan araştırmalarda sensör kalitesinin dha iyi olduğu söyleniyor. Ben makinemi tele objektif ile kullanmayı düşünüyorum ve 350d'ye tele objektif takınca zaten küçük olan gevde dahada küçülüp kullanım zorluğu doğuru mu acaba diye düşünüyorum.

Birde vizörden bakınca digital göstergeler nikonda daha belirgin göründü gözüme, vizör hidefleyiciside nikon'un daha belirgin gibi. Ben Dslr konusnda pek bir bilgiye sahip değilim ama forumda yazılanların büyük bir çoğunluğunu okudum. Tam olarak benim sorunumu karşılayan bir tahta olamadığı için bunu açıyorum.

Bu arada ben body olarak soruyorum, kit lensleri almayı pek düşünmüyorum.

İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 22 Ekim 2005, 13:46 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tekno merhaba...
gectigimiz ayin practical photography magazininde, budget kategorisinde yer alan iki kamerayi da karsilastirmislardi.. nikon d50'ye karsi konica 5d..
ben sana fotograf kalitesi karsilastirma kisminda neler denmis soyleyeyim..

ama oncelikle, ratings kisminda aldiklari yildizlar soyle:

nikon d50:

ease of use: ****
handling: ***
software: ***
features: ***
performans: ****
image quality: ****
value: ****

konica 5d:

ease of use: ****
handling: ****
software: ***
features: *****
performans: ****
image quality: ****
value: ****

................
senin de gorecegin gibi bir tek features'da konica 5d, acik ara sollamis.. tabii ki bunu image stabilizer'in body'de olma ozelligine baglamak lazim.. cunku, image stabilizer ozelligi olan lenslerin fiyatlari korkunc yuksek oluyor.. ama iste konica'da hali hazirda body'de.. bu harika bir ozellik..
...

gelelim image quality kismina..
auto mode'da karsilastirma yapilmis..
nikon fill-in flash kullanmamis auto mod'dayken.. golgeler cok fazla karanlik cikarken, isikli alanlar yanmis.. sonucta yuksek kontrastli bir fotograf ortaya cikmis.. wb ayarini cok guzel vermis.. ve golgedeki ten rengi bayagi sarimsi cikmis..
diger yandan konica, ayni fotografda daha da iyi sonuc vermis..fill-in flash, golgeli alanlari kapatmis ve iyi bir balance saglamis pozlamada.. flash'in cakmasi, camera'nin, WB ve rengi daha iyi kontrol etmesi demekmis ki bu da daha saglikli ten rengi vermis fotografda..
...
buradan konica 5d galip ayriliyor..
....
buyuk bir surpriz yasanmis konica'nin iso 3200 ayarindaki cekimlerinden..bircok kameranin iso 3200'deki sonuclari cok fazla gurultu ve pixellerin birbirine gecmelerini saglarken, konica 5d, harika sonuclar vermis..ayrica dusuk isiktaki cekimlerde de konica harikalar yaratmis..
nikon'a gore, biraz daha fazla sharpening gerektiriyormus.. (ki bu da onemli degil.. ama iste bu makineler giris seviyesinde yer aldiklari icin amator kullanicilar icin onemli olabilir..)
nikon d50'de cok daha fazla noise olusmus.. ama extradan sahrpening ihtiyaci olacagindan konica 5d de benzeri noise'lu goruntuye sahip olacakmis..(ki bu noktada bence, kaliteli bir noise reduction yazilimi kullanilacak olursa, o kadar da sorun olmaz..)
.........................

buradaki fiyatlari acisindan, konica 5d'nin kit fiyati d50'nin kit fiyatina gore 30 pound daha fazla.. ama ona ragmen konica 5d birinci secilmis..
...

son aciklama aynen soyle:

"if you're looking for a really simple, easy to use camera then perhaps the d50 is the best choise.. that's not to say that the konica minolta isn't easy to use but the nikon just goes that little bit further to make things dead simple for beginners.. however, the konica minolta goes a few steps further with its great features for the slightly more advanced users and includes the excellent anti-shake technology.. with only £30 difference between the street prices, it's really down to what you want from a camera.. however, anti-shake is well worth a little extra money. with that in mind, the tester's choice award goes to the konica minolta..".... oscar goes to.....

.............

tekno benim sana tavsiyem; eger elinde imkan varsa bir dukkana gidip elindeki kartlari takarak cekimler yapman.. sonra eve gelerek incelemen..
mutlaka ki her site ve dergi, tarafli konusuyorlar.. o yuzden ben senin yerinde olsaydim, bir dukkana gidip denerdim her iki makineyi de..
gunun sonunda senin hangi makineden hoslanacagin onemli.. nikon daha cok hosuna gidiyorsa nikon'dan al.. cunku o da harika bir makine..
gorusmek uzere......

 

Tarih: 6 Aralık 2005, 02:06 - İp: 62.***.**2.10
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili @dadanagast; öncelikle bu güzel önerin için çok teşekkür ederim. ben Türk internet sitelerinde yeralan mağazalarda bu kamerayı görmüştüm ama nedense resmi hoş çıkmadığından hemde canon ve nikon manyağı (afedersiniz) olduğumuzdan aklıma pek gelmemişti. Ya fiyatı cazip ama, şimdi nikon veya canonvarken ona zaman harcamayayım gibi bir ruh halindeydim.

Senin tavsiyen üzerine internet üzerindeki dynax/maxxum 5d review'lerinin incelemelerinin şu birkaç saattir inceledim. açıkçası dediğin gibi ciddi dişe dokunur hiçbir olumsuz eleştiriye rastlamadığım gibi user review ve editor rating gibi kısımlarda 10 üzerinden 9 dan aşağı notu yok ve şaşırtıcı bir şekilde yarıya yakını 10'a çok yakın not vermiş.

Yani sana demeliyimki üstüne bastın kaldır ayağını

Sonuçta incelemelerim sonucunda hem tasarım, hem teknik özellikler hemde www.pbase.com'da inceleyip bilgisayarıma download ettiğim fotoğrafları inceleyince diğerlerine nazaran falsosunu neredeyse bulamadığım bir camera çıktı karşıma. Cidden bravo.

Zaten üzerindeki sensör 7D üzerinde olan ile aynı imiş. 2.5" LCD ekran'da tercihim olacak özelliklerden biri. Ayrıca üzerinde gelen lens içinde "kit lenslerin içinde en kalitelisi" ve hatta "sadece kit olması için üretilmemiş tek lens" olarak geçiyor 17-70mm lensi.

Bu fotoğraf makinası cidden beni çok etkiledi. Son dakika gölü oldu bu senin önerin

Yarın sirkecide bizzat görüp, dokunarak bir yakından inceleyeceğim. ayrıca teknik servis ve lens imkanlarınada bakacağım. lens konusunda sadece artı olarak 7-200 veya 70-300 bir lensi bulabiliyorsam bana uzun bir süre bu makina yeteceksir. Şimdilik 17-70mm ile alabilirim, lens kısmıda aklıma yattı.

Bu arada pbase'deki D50 fotoğraflarınıda tekrar tekra inceledim. Kit lend 18-88mm ile çekilen fotoğraflar yanında bir 24-85mm f/2.8-4 ile çekillen fotoğraflar var fark cidden çok açık ve net belli oluyor. Dynax 5d üzerindeki kit lens ile diyebilirim ki birebir aynı olmasada bu lensin fotoğraf kalitesine çok yakın sonuçlar vermiş. Bu açıdanda Konica Minolta Dynax 5D aklıma iyice yatmaya başladı.

Bir Konica Minolta makinam eksikti, şimdi sıra onu tamamlamaya kaldı sanırım.

Son olarak, senin ve arkadaşların bu forumda bir görüşünüz vardı, ne kadar çok düşünürsen o kadar kafan karışıyor, HAKLISINIZ. Ben SLR-like derken, 350d dedim, sonra D50 ve şimdi Dynax 5D. Nerden nereye demişler Umarım bu son olur da bende bu işi bitirir, fotoğraf karelerini makinanın içine hapsetmeye başlarım.

Teşekkürler, sevgi ve saygılar...

 

Tarih: 6 Aralık 2005, 02:29 - İp: 85.***.**8.255
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tekno aldigin karar icin tebrik ederim seni.. dedigin gibi dusune dusune kafani sadece daha fazla karistirmakla kaliyorsun..
lens konusunda da fazla dert etme..
konica'nin kendi lenslerinin cok kaliteli olduklarini biliyorum ve duydum.. mesela bir 50mm f/1.4 olan lensinin bir nikon ve canon'unkinden daha kaliteli oldugunu duymustum.. ayni sekilde bir 70-200 apo ssm lensi de cok daha kaliteli bir lens..
konica'nin da bircok lensi var..
ama gunun sonunda kac tane lens alacagini dusunup ona gore hareket etmek daha dogru.. yani, 20-30 tane lens alacak olsak, tabii ki cok cok arastirmak gerekir ama alacagimiz zaten 3-5 tane en fazla..
dedigin gibi kit olarak al bence de.. 18-70 ile beraber..
sonrasinda da bir tane sigma 70-300 apo alirsin..
ilerde bir tane de macro lens cekersen tam olur..
.............

makinen simdiden hayirli ugurlu olsun.. gule gule kullan..

 

Tarih: 6 Aralık 2005, 02:39 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

son birsey daha ekleyeyim.. konica lenslerinde "G" ibaresi olan lensler var.. canon'un L'i gibi..
..iste o 70-200 apo ssm olan lensinde de G sembolu var.. ayni tamron'un SP'si veya sigmanin EX'i gibi..
bundan sonra senin de hayallerini, o, G serisi lensler susler artik..
darisi herkesin basina tabii..

 

Tarih: 6 Aralık 2005, 02:46 - İp: 62.***.**2.10
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @dadanagast;

Ağırlıklı olarak senin önerin ile yaptığım araştırma, inceleme ve soruşturmalar sonucunda "Konica Minolta Dynax 5D" 'de karar kıldım ve bugün işi bitirdim.

Dynax 5D Body + 18-70mm lens + 70-210mm lens + 1GB Lexar Pro 80x CF + Çanta ile KDV dahil peşin tiko para 1800 YTL'ye aldım. Alet kaçak değil, gerçek 2 sene garantisi ile. Biraz ileride de yedek akü ve ikinci 1 GB CF bellek ile olayı tamam edeceğim sanırım.

Şu an çok detaylı bilgi verecek kadar tecrübe edinemedim, ancak 50-60 poz çekim sonucunda çok kaliteli, keskin, canlı renklere sahip fotolar verdiğini, body tasarımı, kalitesi ve teknik özellikleri ile beni şu an çok tatmin ettiğini belirtmeliyim.

Çok teşekkür ediyorum.

Sevgi ve saygılar...



 

Tarih: 6 Aralık 2005, 21:01 - İp: 81.***.**5.48
biltur
biltur (üye)
Yurtdışı / Amatör

bir hatırlatma:

5d de raw formatı yoktu sanırım
hatırımda böyle kalmış

 

Tarih: 7 Aralık 2005, 16:17 - İp: 85.***.**2.155
ogunata
ogunata (üye)
İstanbul / Amatör

İnternetteki sitelerde "Raw formatı var" yazıyor. Ayrıca makineyi mağazada elime alıp incelediğimde çok beğenmiştim.

 

Tarih: 7 Aralık 2005, 16:52 - İp: 213.***.**2.6
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

D50'yi bende birgün bir arkadaşımdan alıp kurcalama fırsatı buldum. Vizör hiç hoşuma gitmedi, karanlık ve izlenmesi zor bir vizör. Minolta 5D onun yanında süper kalıyor. Özellikle ışığın az olduğu (bodrum gibi) bir yerde yaptığım çekimlerde de fotoğraf kalitesinin Minolta 5D kadar olmadığını gözledim.Sanırım üzerindeki lens buna bir etken olabilir, ama emin değilim. Birçok incelemede kit lensi olan 17-55mm beğenilen bir lens değil, sanırım bende bunu bir şekilde görmüş oldum. Bende zaten bundan sonra tercihimi Minolta 5D üzerinde yaptım.

İllaki D50 olacak ise farklı bir lens seçimine gidilmesi faydalı olabilir.

 

Tarih: 7 Aralık 2005, 19:59 - İp: 81.***.**0.223
tekno
tekno (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili @biltur; Konica Minolta'da abartmayayım ama yok yok Özellik zengini bir makina olduğundan emin olabilirsiniz. İncelemelerde bahsedilmeyen bir özelliği daha var "CCD Clear" diye geçiyor. Olympus'daki gibi birşey mi bilmiyorum ama inceleyip keşfetmemi bekleyen bir ton özellik olduğunu söyleyebilirim. RAW biçimi var hatta iki ayrı modda RAW çıkıyor. Biri "RAW&JPEG" diğeride sadece "RAW". Bunlara ilave 3 ayrı JPEG modu daha var. Toplam 5 mod yani. İnternetteki incelemeleri okumanızı öneririm. Editör ve kullanıcı yorumlarında ciddi beğenilmiş bir ürün. On üzerinden 9'un altında aldığı yorum bulamadım ben. Şu an ben objektif olabilmek adına bir not vermeyeceğim ama benimde on üzerinden on vermek için bir nedenim yok gibi gözüküyor. Biraz daha kurcalayıp kesin yorum yapabilirim.

 

Tarih: 7 Aralık 2005, 20:05 - İp: 81.***.**0.223
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
tekno cok sevindim.. cok iyi bir karar verdigini soyleyebilirim..
biltur, soz konusu makine dslr ise raw modu mutlaka vardir.. olmazsa dslr olmaz..

 

Tarih: 7 Aralık 2005, 20:49 - İp: 62.***.**2.10