nick
nick (üye)
Kayseri / Meraklı

Canon 350d Mi Nikon D50 Mi?

Merhabalar ben Canon 350d ile Nikon D50 arasında kararsız kalıyorum. Nikon'un ele daha iyi oturduğunu bizzat deneyerek gördüm, Canon'un da yapılan araştırmalarda sensör kalitesinin dha iyi olduğu söyleniyor. Ben makinemi tele objektif ile kullanmayı düşünüyorum ve 350d'ye tele objektif takınca zaten küçük olan gevde dahada küçülüp kullanım zorluğu doğuru mu acaba diye düşünüyorum.

Birde vizörden bakınca digital göstergeler nikonda daha belirgin göründü gözüme, vizör hidefleyiciside nikon'un daha belirgin gibi. Ben Dslr konusnda pek bir bilgiye sahip değilim ama forumda yazılanların büyük bir çoğunluğunu okudum. Tam olarak benim sorunumu karşılayan bir tahta olamadığı için bunu açıyorum.

Bu arada ben body olarak soruyorum, kit lensleri almayı pek düşünmüyorum.

İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 22 Ekim 2005, 13:46 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar arkadaslar..
konu bayagi dallanmis, budaklanmis.. nereden baslasam bilemiyorum dogrusu..
..huzunseli, fazla megapixel olmasi demek herbir objenin daha fazla pixelle gosterilecegi manasina gelmez mi? dolayisiyla, daha fazla zoom yaptiginda bozulma daha az gerceklesecektir.. tabii ciktinin buyuklugunu dusunerek konusuyorum..
...ayrica nikon'un sensorunun daha amator olmasi diye birsey soylenemez... sanirim sen yanlis anlamissin.. ama tabii ki dslr'den en iyi sonuclari alabilmek icin lensin kalitelisinden almak gerekiyor..
o yuzden alacaginiz makineler konusunda bu kadar takilmayin arkadaslar.. 20D alip da uzerine 18-55'i takacaksaniz zaten degmez aldiginiza.. iyi lens olmasi cok onemli..
...
adosero soylediginde hakli.. full frame sensorlerde lensin kalitesi cok onemli bir rol oynuyor.. ama d50, 350D, d70s, 20d gibi APS-C sensorlerinde o kadar da oenmli degil..
sizlerin de bildigi gibi lenslerin en kaliteli sonuc verdikleri alan merkezleridir.. kenarlara gidildikce kalitesi duser lenslerin.. tabii kaliteli objektiflerde, iste o kenarlara dogru gidildikce bile kaliteden kayip olmaz.. full frame sensorlu makinelerde iste bu yuzden kaliteli lens kullanmak cok ama cok onemli.. ama tabii ki sizler de bugunden lensinizi secerken; bence, en kalitelilerinden secin ki ileride full frame makinelerden aldigimizda da kullanabilelim..
..
gorkemkgo, secici sensor meselesini anlayamadim dogrusu.. sensor ne gelirse gelsin isleyecektir.. ama iste lensin isigi kirma basarisi olcusunde fotografin son halinde basarisi ortaya cikacaktir.. aynen; kaliteli isik geldiginde kaliteli goruntunun saglanabilmesi gibi dusunun.. veya iyi signal alan bir antenle daha net televizyon seyredebilme gibi..
350D alirsan lense fazla yatirim yapman gerekmeyecek aslinda gorkemkgo.. 350D alirsan, mesela 17-40 f/4 L gibi harika lensleri cok daha hesapli alma imkanina sahip olacaksin.. veya bendeki 70-200 f/4 L gibi.. optik kaliteleri acisindan f/2.8 modelleri kadar yuksekler ama fiyatlari 2-3 kere daha ucuz.. nikon'un genelde butun lensleri f/2.8.. sanirim nikon alirsan asil cok para harcamak zorunda kalcaksin..
son olarak sigma veya tamron'dan alindiginda zaten fiyat farki olusmuyor.. ama iste nikon'cular sigma ve tamron'u daha cok tercih etmek zorunda kaliyorlar..
..canon'un bu kadar piyasada onde olmasinin nedenlerinden biri de lens yelpazesinin cok genis olmasi...
eger ki D70s alirsan hangi lensleri ileride almak istedigini dusundun mu? veya 350D ile?
..gel seni de 350D'ci yapalim..
.......
uslu foruma hosgeldin.. soyledigin 4 makine arasinda en iyi secim bence tartismasiz 20D.. sonra ise ucu de iyiler.. hangisine kendini daha yakin hissediyorsan ondan al.. inan, aslinda o kadar da onemli degil o ufacik ayrintilar.. tabii ki hepimiz almisken aman yanlsi yapmayalim diyoruz ama aralarindaki farklar cok ama cok ufak.. birinin bir artisi digerinin bir artisi oluyor..
yani bir an once karar verip al artik..
.......
gorkemkgo, yeniden merhaba.. 350D'nin lensler ile calismasinda sorun varsa, ileride firmware upgrade'leri ile duzelecektir sanirim.. ama ben henuz duymadim.. hangi objektiflerden bahsediyorsun?..
valla inan, nikon'cular kesin nikon sorunsuz calisiyor derler.. ayni sekilde canon'cular da canon..
ama.. ammma.. nikkor lensler ne zamandan beri canon lenslere gore daha uygun fiyatla satiliyor sasirdim dogrusu.. bu konuda iddia etmeye de gerek yok dogrusu.. acip fiyatlara bakmak yeterli..
..nikon objektifler cok daha pahalilar.. ustelik kaliteli olan lenslerinin bir 17-40 f/4 l'de oldugu f/4 versiyonlari mevcut degil.. bunlari iyi dusunup bence karar ver..
...nikon d70s'in (veya d50'in) en buyuk artisi bana gore flash sync speed'in 1/500 olmasi.. ama iste 350D'ye harici flash takarsan, 1/4000 bile yapabilirsin.. tabii harici flash takilmadan 1/200'e karsilik 1/500 pek de iddiali degil..
bence diger hicbir konuda da nikon'un bir artisi yok..
canon markasini aldiginda, en azindan emin olabiliyorsun ki birkac

 

Tarih: 28 Ekim 2005, 16:58 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

350D ile Sigma 18-125DC arasinda Err05'i bir kere aldim. Kitabinda bunun flasin acilamaması anlamina geldigi soyleniyor. Ne moddaydim hatirlamiyorum ama flasi otomatik acan tam otomatik modda olusuyor olabilir. Program modunda teorik olarak olamaz zaten. P'de flasin kontrolü bizde.

Sigma 70-300 APO DG ile yaklaşık 100 çekim sonrasinda henüz hiçbir sorunum olmadi. Err05'e zorlamak icin denemem lazim çünkü flas gerektirecek cekim yapma ihtimali telelerde malumunuz pek olacak sey degil.

350D'den cok memnunum. Hic mi kusuru yok? Beni rahatsiz eden birkac durum su sekilde:

* LCD ekranin kabartma olmasi ve her yere surtmesi. Cozum olarak PDA'larda kullanilan koruyucu filmlerden yapistirdim.

* Parlak gokyuzu iceren karelerde fotografi "pisirmesi". Sistematik olarak -2/3'de cekiyorum ama her zaman care olmuyor. Color saturation ve contrast ayarlarında da kalici duzenlemeler istiyor gibi. Pisirmenin nedeni olarak CMOS'larin buna ezelden yatkinligi gosteriliyor. Bir de RAW + Photoshop > JPG denenebilir. Ama sonuçta JPG'in 8 bit dinamigi dar. Kesin cozum filtre galiba.

* Gövdenin yuksekligi az. Benim kucuk elimde bile serce parmak havada. Grip alip taktim. Ohhh dedim.

Şu ana kadar 2000 kareye geldim ve baska derdim olmadi.

Selamlar...

 

Tarih: 29 Ekim 2005, 11:38 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

PDA'larda kullanilan koruyucu filmlerden kastettiğin nedir anlayamadım Gürcan? Belki biz de kullanmayı düşünebiliriz..

 

Tarih: 29 Ekim 2005, 13:12 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Arkadaşlar Merhaba,

Tavsiyenize uyup lens fiyatlarına ve çeşitliliğine baktım. f/2.8L IS USM alamayacak olsamda ben de "I can Canon"
diyorum ve EOS350D almaya karar verdim. Amerika'da kuzenim var, Butterflyphot.com gibi bir yerlerden aldırmayı düşünüyorum:

EOS 350D Digital Rebel XT Body-Black ==> 759$

EOS Digital Rebel XT SLR Digital Camera Kit
w/Canon 18-55mm EF-S Lens Black ==> 823$

Anlayamadığım bir şekilde Silver olan kit Amerika'da daha ucuz (816$) fakat Türkiye'de Silver kit Black olandan daha pahalı

______________________________________________

350D'cilere birkaç sorum var:

EF-S 18-55 mm F3.5-F5.6II lense pek sıcak bakmıyorum ama 64$'a geliyor. Sizce bu fiyata alınır mı?
______________________________________________

2 tane lens alarak genel ihtiyaçlarımı karşılamak istiyorum. Doğa fotografları çekmeyi severim, çiçek böcek görünce aklıma direk makro çekim geliyor. Yani Telefoto, genişaçı ve makro çekimleri bir arada yapabilmek istiyorum. Bu arada lens fiyatları da makul olmalı bu kadar acemiyken makineye 759$ verip lense 500$'dan fazla veremem. Aşağıda Butterflyphoto'daki alternatifleri sıralıyorum

EF28-80mm f/3.5-5.6 V USM.......................99$
EF75-300 F/4.5-6 III USM.......................219$
EF28-105 f/3.5-4.5 USM.........................149$
EF24-85 F3.5 USM...............................309$
EF28-200 F3.5 -5.6 USM.........................399$
EF28-105mm f/3.5-4.5 USM.......................239$
EF75-300 mm f/4-5.6 III........................199$
EF55-200mm f/4.5-5.6 II USM....................199$
EF28-135 F3.5 USM IS...........................499$
Close-Up Lens 250D (52MM).......................99$

Şu USM(ultrasonic motor) ve IS(image stabilizer) özellikleri konusunda lensler bölümünde bir konu açamak gerek aslında. Vereceğimiz extra ücrete değer mi merak ediyorum

Performans fiyat oranı yüksek olması koşuluyla Sigma/Tamron gibi lenslere de sıcak bakıyorum.
______________________________________________

Filtre gerçekten gerekli midir? lenslere uygun filtre tercihini nasıl yapmalıyız?

______________________________________________

Son olarak hafıza kartı seçimi kaldı? Hangisini
önerirsiniz?

Sanırım 350D almayı düşünen birinin sormak isteyebileceği herşeyi sordum

Öncelikle gürcan ve dadanagast'a sonra da forumdaki tüm 350D'cilere teşekkür ederim. [>:D

 

Tarih: 30 Ekim 2005, 06:49 - İp: yok
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaslar merhaba,
konu hakikaten dagilmis ilave bir aciklama gerekliligi duydum..oncelikle gorkemgo, ben bozulmus resmi duzeltme veya duzeltememe'den bahsetmedim. Ayrica sensorler isigi geldikleri gibi kaydederler dadanagast'in dedigi gibi.. Sensoru, film negatifi gibi dusun, elektronik olani. Duzeltmelerin tamami lenste olur.. APO tabiri ornek olarak soyluyorum chromatic abberation'i duzeltir mesela..
Simdi sensorlerin seciciligi konusunu acmak istiyorum bu arada bahsettigim linki buldum isteyenler icin:

http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/eos5d_sample-e.html

dag manzarasi lutfen kenarlara bakin nasil olmus.. 17-40L ile cekilmis fotograf.. Full Frame bir sensor nasil secici olabiliyor
Seciciden kastim daha teknik ve basit olarak aciklamaya calisayim : sensorler (pixeller daha uygun olur) fotozit adi verilen elektronlardan olusur ve goruntu tanecikleri bu fotozitlerin uzerine kaydedilir. Daha amator dedigim nikonlarda (belki tabir dogru degil ama oyle) sensor fotozitlerinin ebatlari 20d ve 350d den daha BUYUK ve adet olarak daha azlar (6mp vs 8mp, haliyle normal).. Tam rakam hatirlamiyorum ama nette bircok yerde bulabilirsiniz.
Sensor uzerinde tam cozunurluluk elde etmek icin tum fotozitlerin beslenmesi gerekiyor ve bu dogrudan fotografin keskinligi olarak karsimiza cikiyor. Onun icin bircok yerde mesela 8mp'in verdigi keskinlik avantajindan bahsederler..
Lenslerin ise mm basina gecirebildigi (ilettigi) bilgi miktari vardir. Bu rakam kaliteli dedigimiz lenslerde daha yuksektir. Bu da kalitesi goreceli olarak daha dusuk lenslerde fotozit beslenme oranini dusurmekte ve sonuc ozellikle kenarlarda cok bariz olarak gozlemlenebilmektedir.
Bu konuda dadanagast'a su anlamda katilmiyorum FF sensorlerde tamam cok net olarak gozlemlense de 350d ve 20d'ler de bu durum cok sik olarak ortaya cikiyor. Bircok forumda insanlarn 350d'nin verdigi sonuclardan (keskinlik anlaminda) sikayet ettigini gordum.. Salgado da mesela 50d'nin 20d'den cok daha iyi sonuclar verdigini bulmus Neyse arkadaslar konuyu biraz toparlamak vaabinda idi,, uzun oldu galiba yazinin basini ve amacini unutmadan bitireyim..
herkese iyi sabahlar ve haftalar..

 

Tarih: 31 Ekim 2005, 10:37 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

adosero ben galiba anlatmak istediğimi aktaramadım. Sensörün ışığı geldiği gibi alıp image processor'a gönderdiği konusunda hemfikiriz.

Tabi RGB nin herbiri içn farklı gamma ve bir miktar elektronik gürültü hariç.

Gürültü miktarı düşük isolarda EOS350D ya da D70s gibi makinelerde ihmal edilebilir düzeydedir.

Düzeltmenin lenste olabileceği fikri mantığıma ters geliyor. Dünyanın en pahalı lensi bile sensöre giden ışığı bir miktar bozacaktır bence. Fakat kaliteli lenslerde cromatic aberration ve purple fringing gibi hataların en aza indirildiğini söyleyebiliriz.

Sanırım APO'nun cromatic aberration'ı düzeltmesinden kasıt bu hatayı minimuma indirmesi ya da lensin arka tarafında öndeki lenslerin yarattığı hatayı azaltacak optik bir etki yaratmak gibi birşey

APO lenslerin çalışmasını biraz daha açıklayabilirsen sevinirim. Şimdi gerçekten merak ettim bu lenslerin çalışma prensibini.
Link filan varsa gönderebilir misin?

8MP'de sharpness'ın 6MP'e göre daha yüksek olması çok mantıklı.

Fakat piksel büyüklüğü arttıkça dynamic range ve dolayısıyla çekim kalitesi artmaz mı??


Bu arada ben şu lens/filtre/hafıza kartı tercihi konusunu yanlış forumda açtım galiba afedersiniz



 

Tarih: 31 Ekim 2005, 21:59 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

dadanagast selam,

alsufiye bir sürü lens tavsiyesinde bulunmuşsun. Bizim başımız kel mi?

Şaka bir yana tavsiye ettiğin lenslerden hiçbiri benim listede yok. Ben bu işten bu kadar da mı anlamıyorum diye sormaya başladım kendi kendime.

Neyse en azından kit lensi tavsiye etmemişsin. Onu da tavsiye etseydin tam madara olacaktık

Neyse sizin yazıları okuyup zamanla birşeyler öğrenirim herhalde. Saygılar...

 

Tarih: 31 Ekim 2005, 22:17 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

Gürcan buralarda mısın? Bir yanıt alamadım soruma..

 

Tarih: 2 Kasım 2005, 17:55 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Aklın varsa canon illetine hiç bulaşma derim. almayanın pişman alanında pişman olduğu makine 350d. Al paşalar gibi d70s i yan gel yat keyfine bak. İnternetten araştır her iki makineyle çekilmiş fotoları iyice bir incele. Forumları da incele, 350d alanların hayal kırıklıklarını bir gör ondan sonra kararını ver. Buradaki bazı arkadaşlar sırf kendileri 350d kullandığı için herkese aldırmaya çalışıyor ama bence iyi düşünün araştırın inceleyin.

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 23:10 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Okyanus ben henüz makine almadım yani Canon'cu değilim. Fakat 350D ile D70s ile çekilmiş fotograflar arasında çok fazla bir farklılık göremedim. İki makine de çok iyi gibi görünüyor.

"Al paşalar gibi D70s'i yan gel keyfine bak" demenin insanların tercihine ne derece etkisi olur bilemiyorum

Bize D70s'te memnun olduğun özellikleri bu makinenin 350D'den üstün yanlarını anlatıp tavsiyede bulunsan daha iyi olmaz mı?

D70s ve 350D'nin + ve -'lerini teknik olarak tartışalım. D70s'in 350D'ye göre +'ları ve -'leri nelerdir? bizimle paylaşabilir misin?

 

Tarih: 6 Kasım 2005, 10:10 - İp: yok