azelea
azelea (üye)
Sakarya / Doğa Fotoğrafçısı

Canon Eos350d Makinesi Hakkında....

hayırlı günler;

Arkadaşlar bende bayadan beri Dfm bakıyorum ilk önce sony almaya karar vermiştim. fakat bu forumla tanışınca canon almaya karar verdim. forumu bayadan beri takip ediyorum. o zamanlar 350d daha piyasaya çıkmamıştı. 300d ciddi ciddi düşünüyordum. sonra 350d piyasaya çıkınca ona aklım takıldı. tabi bu cihazlara epey bir para vereceğimizden dolayı 10 tartıp bir almalıyım. onun için bir kaç sorum olacak sizlerden;

1. Pil durumundan hiç bahsedilmiyor. Ne tür bir batarya kullanır.
2. Çoğu makinede Optik zoom ön plana çıkartılıyor. Bu makinede öyle bir şey göremedim, ve tabi ki bunda zoom vardır fakat nasıl olur farkı nasıldır. Niye 8x 10x vs. gibi tabir edilmiyor.
3. bu makinelerin ne türlü bakımları vardır. Bunları kendimiz yapabilirmiyiz.
4. otomatik ayarları varmıdır. Yani şöyle her zaman manuel ayar yapmak mı gerekiyor. Bazı makinelerde olduğu gibi otomatik ayarlar mevcutmu.
5. ben yurtdışından getirttireceğim. Ne gibi önlemler alıp ne gibi şeylere dikkat etmem gerekecek

şu anda aklıma bu sorular geldi. arkadaşlar hepinizin fikrini beklerim şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 27 Nisan 2005, 00:51 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

Azelea makinayı hiç kullanmamış olmam nedeniyle sorularının birçoğunu yanıtlayamayacağım, hatta bir-kaç soru da ben ekleyeceğim. Umarım yardımcı olan arkadaşlar olur. Bir inceleme sitesinden okuduğum bilgiye göre lityum pili flaş ve ortam ısısı değerlerine bağlı olarak 350 -600 adet arasında çekim yapılabilmesine imkan tanıyor. Optik zoom ise senin makinada kullanacağım objektife göre değişiyor. Makinayla beraber gelen 18-55mm objektifle yapabileceğin zoom oranı 3X civarı. İstersen farklı objektifler kullanarak bu oranı 10X'e kadar çıkarabilirsin ama fiyatları biraz tuzlu.. Makinayı elime alıp incelemeden ayarları konusunda birşeyler söylemem yanlış olur. Ama bir çok inceleme sitesi mevcut, oradan bilgi edinebilirsin. Diginorm incelemesi için buraya tıkla. Yurt dışından alışveriş için de sanırım bu linkten aradığın bilgilere ulaşabilirsin.

Benim daha profesyonel arkadaşlara sormak istediklerim ise;

1- Bu makinanın 8 megapixel olmasına rağmen 6 megapixel olan EOS 300D ile aynı boyutta sensör kullandığı söyleniyor. Bunun bize getireceği bir dez avantaj olabilir mi?

2-Fotoğraflardaki RAW formatı ne demek? Fotoğraflar bu formatta çekildiğinde çok fazla yer kaplıyor. Aynı çözünürlükte Jpeg yerine RAW formatında çekilen fotoğrafın boyutu yaklaşık 3 kat daha fazla. Eğer bu makinayı alırsak kısa sürede hafızayı doldurmak gibi bir sıkıntımız olsa da fotoğrafları bu formatta çekmeye değer mi? Yani kalite farkı kayda değer mi?

3-Anolog SLR lerde kullanılan objektifler, digital SLR lerde de kullanılabilir mi yoksa digital SLR ilen için kullanılan objektifler ayrıca mı üretilir?

4-Ve son olarak bu makinayı en uygun fiyata nerden alabiliriz?

Teşekkürler..

#özgür' tarafından 27.04.2005 14:08:47 tarihinde düzenlendi.


#özgür' tarafından 27.04.2005 14:09:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Nisan 2005, 14:07 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Raw için buraya ve buraya tıklayınız.

 

Tarih: 27 Nisan 2005, 14:22 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

10d, 20d,300 D sensörleri aşağı yukarı aynı boyutta.
Daha ayrıntılı bilgi için de buraya tıklayınız. . 350 D 'yi Dadanagast kullanıyor.
Ayrıntıları ondan öğreneblirsiniz. Canon marka lens almak istersen EF serisi lens üretiyor. Dijitallerde ve analoglarda bildiğim kadarıyla aynı lensler kullanılıyor. Mesela Sigma Canon makinalara lens üretiyor.

 

Tarih: 27 Nisan 2005, 14:37 - İp: yok
azelea
azelea (üye)
Sakarya / Doğa Fotoğrafçısı

hayırlı günler,

kendi sorularımıza tecrübeden cevaplar..

dadanagast'ın yazdıklarından alınmıştır..

eger ki 18-55 lens kiti ile birlikte aliyorsan (ki öyle) 70-300 ile gercektende iyi bir kombinasyon...........vs.

EF-S 18-55mm f3.5-5.6 Lens (üzerinde Kit şeklinde gelen)
EF 75-300 1:4,0-5,6 III USM lensin fiyatı 500euro civarında

ayrıcı dadanagast'ı canon 350d'yi kullanan biri olarak sürekli tecrübeleriyle aramızda görmek istiyoruz.

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 00:07 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam azelea,

hangi dijital fotograf makinesini almali sorusu gercekten de cok kafa kurcaliyici.. DSLR'lar dijital compact'ler ile ayni fiyat seviyesine geldi (pro modellerden bahsetmiyorum tabii..); daha da karmasiklasti soru..

fotograf kalitesi oncelikli aranan ozellik iken makinenin sana saglayacagi artilar da cok onemli.. Dijital compactler ile DSLR arasinda dunya kadar farkliliklar var, ayni zamanda yok da.. bu da ne demek simdi? bircok gelismis dijital compoact makineler DSLR'lara yakin ozelliklere sahip..

tamam sensor buyukluk farki bir yerde en buyuk etkenlerden biri fotograf kalitesinde fakat bununla birlikte bircok farkliliklar daha var; kullanilan fotograf islemcisi mesela.. canon icin, DIGIC ve DIGIC II islemcileri deniyor.. digic II tamamen ayri bir boyut, fotograf kalitesi cok daha ustun.. (A95 ve G6 makineleri digic kullanmalarina karsin kaliteleri cok ust duzeyde bana gore ve bircoguna..)

...

neyse.. neden DSLR? neden digital compact?

cok buyuk olcekte print alacaksan DSLR deniyor, dogru tabii, fakat surasi da bir gercekki kacimiz A2 print aliyor.. amerikada yapilan bir arastirmaya gore, hatirladigim kadariyla, %80 civarinda digital fotograf makinesi kullanicisi sadece bilgisayar monitorunu kullaniyormus fotograflara bakmada.. bayanlarda bu oran daha dusukmus o baska.. o da, buyuk ihtimalle geriye kalan %19'u en fazla A4 print aliyordur.. yani cok az kullanici cok buyuk olceklerde print aliyor.. (ayrica cok buyuk olceklerde net print almanin da bazi yontemleri var, illa da bir DSLR'a sahip olman gerekmez..)

bence DSLR'in en buyuk artisi viewfinder'i.. fotograf edilecek nesneye lensin icerisinden bakmak cok ama cok ayricalikli bir olay..

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 18:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tabii yalniz viewfinder degil DSLR.. kontrol kolayligi demek ayrica; istedigin menuye (WB, ISO, AF ve metering ayarlarina mesela) cok kolayca ulasabilme demek.. baska? lens degistirebilme demek.. en onemli ayricaligi.. fotograflanacak nesneye cok daha genis acidan bakabilecegin gibi cok daha uzaklardan da bakabilirsin.. yaraticiligini gercekten de zorlayabilirsin DSLR'lar ile.. (diger yandan ne fotograflar gordum, digital compact'ler kullanilmis ve tek kelimeyle harikalar..)

DSLR'lar ayrica ayarlanabilen ozellikler de sunar.. 350D'de 9 ayar var.. 20D'de bu rakam 18.. (keske benim makinemde de oyle olsaydi.. ama ne kadar harcarsan o kadar alabilirsin ancak.. ) Depth-of-field dugmesi vardir DSLR'larda, fotograflanan alanin ne kadarlik kisiminin focus'da oldugunu gorebilirsin istenilen aperturda..raw+jpeg fotograflari alabilirsin DSLR'lar ile.. (su anda digital compactlerde bu ozellik var mi bilmiyorum dogrusu; ama gecenlerde sony'nin DCS-V3'sini gordum, tiff ve raw modu vardi mesela.. cok ama cok etkileyici bir makine..) ayrica cok daha hizli bir sekilde.. benim makinemle (350D) extra fine jpeg modunda arka arkaya 9 kare cekebilirsin.. makineli tufek gibi.. 4 megapixel modunda makine durmak istemiyor mesela.. bazen muzik dinlermiscesine shutter'a dokunuyorum..

neyse yani DSLR'larda yok yok yani..

....

ama.. amma.. gecenlerde kylie minoque'un (soyadini dogru yazmisimdir umarim) konserine gittim; telefonla sordum, SLR makineleri kabul ediyorlar mi diye konser salonuna, HAYIR dediler.. elalem o ufacik makineler ile sakir sukur fotograflar cekerken, ben elim bos oturdum izledim.. bu da DSLR'in bir kotu yani.. seni pro zannediyorlar, fotograf cekemezsin diyorlar..

sokakta yururken, bir yapit gorup de aman hemen fotograflayim diyemiyorsun, bekci beyefendi gelip neden fotograf cekiyorsun mudahalesinde bulunuyor.. aaaa ne de guzel insaat, bak cok fotografik diyemiyorsun..

ama o kucuk mucize fotograf makineleri ile istedigin herseyin resmini alabilirsin..

diger yandan biraz da utanc giriyor isin icine.. oyle kalabaligin icinde, o koca lensli makineyi cikartip fotograf cekmeye kalkistiginda millet sana donuyor ve bakiyor.. bakma diyemiyorsun..

ama.. ammma.. karizma yapacak olursan sayet hersey mukemmellesiyor diger yandan.. senden krali yok meydanda..

.....

zannettigim kadariyla sen de benim gibi bu isin icine yeni girecek birisin.. bu yuzden dediklerimi yabana atma bir kere daha dusun derim..

.....

aldigim fotograflarin sanatsal kaliteleri henuz bir fredmiranda'nin sitesindekileri kadar olmadi ama pixel kalitesi kesinlikle harika.. eger ki sen de benim gibi oturup pixel sayiyorsan DSLR almalisin ama saymayacaksan.... sony'nin DCS-V3 makinesi kesinlikle kayda deger bir makine.. fiyati da yari yariya ucuz.. ustelik bir DSLR aldiktan sonra bir de o pahali lenslere para yatirman gerekecek ki o zaten olumcul.. canon'un L serisi lensleri 350D fiyatindan basliyor ev fiyatlarina kadar gidiyor..

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 18:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

canon'un dslr'ini almak bence cok daha mantikli cunku, canon cok daha yenilikci bir kurum bir nikon'a gore mesela.. D70 modeli ve yeni gelecek D50 ile D70s de fena degiller tabii; onlar da cok ustun makineler.. ama canon'un sundugu lens yelpazesi cok daha renkli bir nikon'a gore.. bu bircogunun nikon'dan canon'a gecmesine etken.. neyse sidik yarisina girmek gereksiz; butun DSLR'lar cok ustun.. cok daha farkli bir dunya.. utanmasam; kameramin viewfinder'ini gozume baglayip uyuyacagim mesela..

....

neyse sordugun sorularin cevaplari soyle;

1) NB-2LH bataryasi kullaniyor 350D.. s70'de kullanilanla ayni hatirladigim kadariyla.. 1 saatte falan sarj edebiliyorsun.. canon'un dedigine gore 600 fotograf flassiz, 400 fotograf %50 flasli alabilirsin dolu batarya ile.. ama emin ol, batarya bana misin demiyor, ben simdiye kadar oturup saymadim kac tane fotograf cekebilirim diye fakat bir gun icerisinde kesinlikle pili tukenmedi.. sorun yasamayacagina eminim..

2) optik zoom ve dijital zoom.. optik zoom'un manasi zoom yaptiginda fotografin pixel kalitesinde bir azalma olmamasi demek.. yani o 10x zoom'lu makineler ile 10 kere yakinlastiriyorsun nesneyi ve halen daha 1x'teki kaliteyi buluyorsun demek.. dijital zoom'da ise pixel kalitesinde dusme oluyor.. bayagi bir azalis bu.. dijital zoom'u serbet olsun diye koyuyorlar.. optik zoom onemli..

DSLR makinelerde dijital zoom yok, optik zoom da kullanacagin lense gore belirleyebilirsin.. mesela 350D kitindeki 18-55 zoom'u yaklasik 3x optik zoom'a sahip.. 55 bolu 18.. eger ki lens 18-200 olsaydi mesela optik zoom yaklasik 11x olacakti.. etkileyici degil mi?

DSLR'larda lensin kalitesi cok onemli.. kaliteli lens takarsan kaliteli sonuclar alirsin.. ucuz lens ucuz oluyor.. 18-55 lensi pek de etkileyici degil dogrusu.. ama yine de cok daha etkileyici dijital compactlardaki zeiss (?) lenslere gore..

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 19:35 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

3) arada bir suyuna yagina bakmak gerkiyor tabii..

DSLR'daki en buyuk sorun sensorlere ve lenslere kacan toz, kil ve tug.. istedigin kadar temiz ortam olsun, lens degistirirken toz kaciyor, gidip sensorun uzerine yerlesiyor.. yapacak birsey yok.. sanirim minoltanin DSLR'inda vardi, shake yapip tozu uzaklastiriyordu... hatirlayamiyorum.. neyse canon'da yok.. ama onemli bir sorun degil bu.. hic kafana takma.. benim sensor'de de var; bir adet kil ve bir adet toz.. ufledim mufledim gitmiyor..

tabii uflemekten ziyade ozel satilan temizleme kitlerinden almak gerekiyor.. yaklasik 20 pound burada.. veya bir fotografciya gidip temizletebilirsin.. ama basta da dedigim gibi sorun etmeye degmez..

4) otomatik ayarlari var.. flassiz otomatik cekim, gece, spor, macro, landscape (turkcesi?) , portre ve tamamen otomatik.. bu ayarlardan birinde kullanacak olursan makineyi hersey otomatik olarak makine tarafindan hallediliyor.. manual ayarlarda yari yariya otomatik aslinda.. hicbir zaman yalniz degilsin anlayacagin..

P ve A-DEP modlarinda, yine hersey otomatik (flas kullanacak olursan).. kullanmazsan; P modunda sana dogru exposure icin hangi aperturda ve shutter hizinda kullanman gerekecegini soyluyor makine.. genellikle cok yavas shutter hizlarinda olabiliyor bu, o yuzden, tripod kullanman gerekir bu moddayken.. flas kullanirsan gerekmez.. Tv modunda shutter hizini belirliyorsun, eger ki aperture degeri yanip sonuyorsa viewfinder'da, shutter hizini yavaslatman gerekiyor.. Av modunda tam tersi..

ama en guzeli M modu.. tamamen manuel.. ama ayarlamak cok kolay merak etme.. istedigin gibi, aperture ve shutter ile oynayabiliyorsun; yine makine sana under veya over exposure olacagini soyluyor.. cok daha basit..

eger ki elle cekim yapacaksan, en azindan 1/60 saniye shutter kullanmalisin ki fotograf net cikabilsin.. sonrasinda geriye yalnizca aperture'i halletmek kaliyor.. cok kolay..

ama basta da dedigim gibi hersey otomatik de olabilir.. portre cekeceksen, gereken moda getir, ve deklansore bas.. makine otomatik olarak herseyi yapiyor senin adina..

tabii, DSLR demek manuel ozgurluk demek.. o yuzden otomatikten ziyade manuel kullanacagina eminim.. aksi takdirde digital compact'lerden bir farki kalmaz DSLR kullanmanin..

5) gumruk.. yurtdisinda cok daha ucuza.. turkiye gercekten de pahali.. bizim burada, ingiltere'de dahi cok daha ucuza dogrusu..

en akilci yer amerika.. herhalde.. en ucuza oradan bulabilirsin sanirim.. daha once bu konu hakkinda forumda konusulmustu... gumruk bedellerini odedikten sonra bile daha da ucuza geliyor turkiyeye nazaran..

ritz camera'dan birsey aliyormus gibi yap.. at baskete.. checkout yap.. sana ne kadara mal olacagini gosteriyor.. gumruk bedeli vs..

ustelik hicbir hazirlik yapmana da gerek yok.. kapina kadar gelecek urun..

yalniz sunu unutmamak gerekir.. gelen urun amerika garantisi ile beraber gelecek.. turkiyede tamir ettirmek sorun olabilir..

diger yandan international garanti satin alabilirsin.. 5 yil mesela.. ama yine soyluyorum turkiyede tamir ederler mi bilmem.. yine amerikaya gondermen gerekebilir..

ayrica 350D, 1 sene international garanti ile geliyor.. yani dunyanin her yerinde gecerli bu garanti.. bir canon yetkili servisine telefon acip sormalisin oncelikle..

..

sorularinin cevaplari.. su anda aklima geldigi kadariyla..

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 20:04 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gecenlerde bir fotografciya gidip bazi lensleri denedim.. herbir lensle birkac fotograf aldim, eve gelip degerlendirdim..

canon'un 75-300mm IS USM lensi cok guzel bir lens.. 290 pounda satan bir yer buldum.. IS cok onemli bence.. cok daha karanlik ortamlarda yavas shutter speed kullanarak fotograf cekmene olanak sagliyor.. el titrekligine karsin.. ama diger yandan, IS o kadar da onemli degil.. tripod kullanacak olursan IS'e hic gerek yok.. ama yuksek aperture onemli..

gecenlerde bir kiliseye gittim ve fotograf cekmeye calistim.. cok los bir ortam.. 50mm f/1.4 veya 85 f/1.8 gibi yuksek apertureli bir lens gerekli ki net fotograflar cekebilesin.. ISO ile oynamak da ise yariyor ama kalite azaliyor o baska.. noise..

lens cok ama cok onemli.. ve kullanagin yere gore de degisik lensler secmen gerekiyor.. benim su ana kadar degerlendirmelerime ve okuduklarima gore en iyi kombinasyonu su sekilde alabilirsin;

portre: 50mm f/1.4, 85 f/1.8, 70-200 f/4 L veya f/2.8 IS L ama cok pahali o baska..
genel kullanim icin ve landscape'lerde; 17-40 f/4 L veya EF-S 17-85mm f/4.5-5.6.. yine 70-200 f/4 L..
macro icin, en iyisi 180mm olani fakat fiyati yuksek.. yeni cikan 60mm f/2.8 de cok iyiymis.. test fotograflarina baktim, harikalar.. fakat 100 mm olan canon lensi icin cok iyi deniyor o baska..
kus falan cekimlerinde (wildlife), 100-400 f/4-5.6 L, 70-200 f/4 L ve f/2.8, 300 mm f/4L IS.. fiyati yine makul olanlar.. 500mm olanlari 5000 pound civarlarinda..

...

ben ne alacagim kendime.. 15 gun icerisinde kendime 70-200 F/4 L lensini alacagim.. tatile cikmadan once.. cunku bircok alanda cok etkili, ucuz (diger L lenslerin fiyatlarini gozonune alacak olursan sayet) ve kaliteli bir lens.. sanirim daha sonra 1.4 extender alacagim.. yani lensi 280mm yapacak.. belki alacagim ama.. su an icin gerekli degil.. sonraki lensim 17-40 f/4 L veya 17-85mm f/4.5-5.6 lensi olacak.. cebimdeki para durumu etkili olacak.. 17-40 lensi icin canon, 350D veya 20D alanlara 70 pound cashback olanagi sunuyor.. yani fiyatlari hemen hemen ayni oluyor.. bir sonraki lensim ise 50mm f/1.4 veya 60mm f/2.8 olacak.. diger yandan sigmanin 105mm f/2.8 macrosu ile tamron'un 90mm f/2.8 macrosu da harikaymis.. daha baska?... sigmanin 18-200mm lensi de ucuz ve 11.1x zoom'la cok etkili.. kalite acisindan bir L lensi degilmis ama fena da degilmis.. neyse onlara sonra karar verecegim oncelikle 70-200 f/4 L.. cok heycanliyim.. (yine 350D alanlara, canon, 70 pounds cashback olanagi veriyor bu lens icin..)

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 20:27 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam ozgur..

ben bir pro degilim ama sordugun sorulara cevap yazabilirim sanirim..

1) hayir olmaz.. fotograf kalitesinde etkili olan ayrica kullanilan teknolojidir.. 350D'de digic II islemcisi kullanilmis, ayni 20D oldugu gibi.. fotograf kalitesinde farkliliklar yok.. ama makine kalitesinde var; 350D 300D'ye nazaran cok daha gelismis bir makine..

0.2 saniye On suresi.. 3.0 fps..vs.

sana avantaji fotograflarin 8 megapixel olacagi.. yani daha fazla kirpabilirsin photoshop ile.. tabii gerekirse..

2) raw islenmemis demek.. pisirilmemis.. yani fotograf hicbir makine tarafindan isleme tutulmaksizin karta yaziliyor.. ham yani..

evet yaklasik 3 kat daha fazla yer kapliyor.. avantaji; fotograflari bilgisayara aktardiktan sonra istedigin gibi oynayabilirisin ve fotograf kalitesinde azalma olmaz.. ama jpeg formatinda her seferinde save yaptiginda fotografin kalitesi azalir.. raw formatindayken fotograf cekersen sayet; fotografi cekerken ayarlamadigin WB veya fotografin brigtness gibi degerleri bilgisayarinda rahatlikla degistirebilirsin.. ve fotograf kalitesinde bir azalma olmaz.. harika..

ben elimden geldigi kadar raw kullanmaya calisiyorum; ama raw dedigin gibi karti cabuk dolduruyor.. ustune ustluk bilgisayarda mudahale de istiyor.. fine jpeg modu fena degil.. ama eger ki unutulmayacak landscape fotografi cekiyorsan raw formatinda kayit etmek cok daha akilci..

en iyisi genis kapasiteye sahip bir kart almak.. ben 4gb microdrive alacagim mesela.. sonra yalnizca raw..

3) hayir kullanilabilir.. ama bazi cok eski lensler icin bir chip taktirman gerekiyormus..(hatirladigim kadariyla..)

4) tanidik fotografcidan.. bir yemege goturup; gel hadi birseyler yap demeli..

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 20:44 - İp: yok