netfotograf
netfotograf (Yönetim)
İzmir / Firma

Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...

Değerli üyelerimiz.

Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.

Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.

AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.

İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.

Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla Netfotoğraf.

Tarih: 18 Temmuz 2007, 09:23 - İp: 88.***.**3.85
extreme_foto
extreme_foto (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili amati, Ali İhsan hocanın kast ettiği böyle bir şey mi? Orkidenin içine girdiğin fotoğrafta VL'ye bir şey takılı mı, kendisi bu kadar büyütüyor mu? Mesela extension tube takılır mı? Tele convertorlar adı gibi sadece tele'de mi işe yarar, yakın çekimde ne yapar?

#Adnan EROL' tarafından 11.02.2008 23:37:46 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Şubat 2008, 23:29 - İp: 85.***.**0.216
extreme_foto
extreme_foto (üye)
İstanbul / Amatör

#Adnan EROL' tarafından 12.02.2008 00:18:07 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Şubat 2008, 23:40 - İp: 85.***.**0.216
amati
amati (üye)
İstanbul / Amatör

stahl,ironsailor,kad-ir,Fatih abi,Erhan abi hepinize çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

Bir can sıkıntısı karesi de benden.İçim sinmedi ama paylaşayım en azından fikir verir belki.

Wolwarine,geçen seneden sana sözümüz var,mutlaka gelcez abi.Sen bahar patladı dediğin an oradayız

Tarih: 12 Şubat 2008, 00:31 - İp: 88.***.**8.115
amati
amati (üye)
İstanbul / Amatör

Adnan abi sanaırım bu "fotoğrafik değeri yok" ifadesini ilk kullananlardan biriyimAslında bence bunun ardında başka bir ifade yatıyor.Yüklenen fotoğraf kalitesi öyle artıyor ki,artık içimize tam manası ile sinmeyen fotoğrafları gönderemez olduk Öyle olunca da yeni arkadaşlara içimize snmeyen fotoğraflarla kötü örnek olmamak adına bu ifade kullanılıyr sanırım."Yani bunu doğru örnek olarak almayın" mesajının daha kibar ifade edilişi bence
Ama doğru fotoğraf nedir yanlış fotoğraf nedir istersen tartışmaya açalım arkadaşlar arasında?Bence önemli bir konu.Ne dersin abi?

Abstact in Nature denilen olguda en belirgin özellik;Çekilen fotoğrafın seyredicide coşku,hüzün,neşe vb. bir duygu yaratması yani hoşa gitmesi ama objenin gerçekte ne olduğunun ya da işleinin ne olduğunun hissettirilmemesi.Yani örnğin fotoğrafa bakanın tipiden buzla kaplanmış bir ağacı fotoğrafladığımızı anlamaması lazım Belki daha yakın bir kadraj ile oradaki kıvrımlar ön plana çıkarılabilir ve orada oluşan soyut görüntü fotoğrafı bu klasifikasyona sokabilir.Bu konuda bu aralar birşeyler okumaya gayretediyoum.ilgi arttıkça paylamak isterim abicim.

VL ye herhangi bir ilave yapmadan çektim o fotoğrafı.Netlik sonda,elde ileri geri giderek netliği gördüğüm an deklanjöre basarak çektiğim bir kare o.
Her lense olacağı gibi macro lenslere de ilaveler yapılabilir.Bunlardan en bilindik ikisi;
*Uzatma tüpüilavesi
*Tele convertor ilavesi

-Uzatma tüpleri noral lenslerde bildiğiniz gibi arkasına takıldıkları lensin odak uzaklığı ile eşit boyda olduklarında 1:1 diye tabir ettiğimiz yaşam boyutunu yakalama özelliğini kazanırlar.Örn: 50mm macro olmayan bir lense 50mm uzatma tüpü takılır ve 1:1 büyütme yani yaşam boyutu elde edilir.1:1 yaşam boyutu konuya hiç crop yapmadan konunnun sensörü ya da film yüzeyini %100 kaplaması şeklinde ifade edilebilir en genel manası ile.

-Teleconvertörler se benim de sık kullandığım ama kullanıldığında nasıl sonuçlar doğurduğunu yeni yeni kavramaya başladığım bir uygulama.
Teleconvertörlerin uzatma tüplerinden en önemli iki farkı,takıldıkları lensin hala sonsuza netleme yapabilmesi ve Minimum Netleme Mesafesi nin değişmemesidir.Özellikle bu ikinci özellik normalde min. netleme mesafesi 40 cm olan bir macro lens 2x bir teleconvertor ile yine 40cm min. netleme mesafesine sahip olacaktır.Fakat teleconvertor ün 2X çarpanı sebebi ile bu sefer daha fazla büyütme sağlayacaktır.Macro bir lnse 2x teleconvertor ekleyerek min netleme mesafesinde yaklaşık 2:1 büyütme elde etmiş oluruz ki bunu 125mm VL ile yaptığımızı düşündüğümüzde aynı 2:! büyütmeyi uzatma tüpü ile elde edebilme için 125mm deuzatma tüpü kullanmamız gerekecekti ki bu bazuka benzeri ve kullanışsız bir lens elde etmemiz sonucunu doğuracaktı.
Öztlemek gerekirse; Macro lensler ile de hem uzatma tüpü hem de TC kullanarak ilave büyütme elde edebiliriz.Ancak TC ile daha kaliteli sonuçlar elde edip daha kontollü çalışacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.TC bir miktar kalite kaybı yaşatacak olsa da o büyüklüğe ulaşmamız gerektiği noktada en kaliteli çözüm oluyor bence.
İngilizce bilen arkadaşlar bu konuda daha teknik detayı http://www.juzaphoto.com/eng/articles/fauna_macro_photography.htm
adresinde bulabilirler.Bu link için Sinan a teşekkür etmem lazım bu arada

Umarım kafa karştırmadım

Saygılarımla Abicim

Tarih: 12 Şubat 2008, 00:59 - İp: 88.***.**8.115
extreme_foto
extreme_foto (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili Ahmed, ayrıntılı açıklamaların yol gösterici, kendi adıma, çok yararlanıyorum teşekkür ederim...

"doğru fotoğraf nedir yanlış fotoğraf nedir tartışmaya açalım arkadaşlar arasında" fikrine katılıyorum. Yılların deneyimini taşıyanlar, senin gibi çok çalışanlar ve fotoğrafa gönül vermiş olan herkesin hepimize katacağı değerler vardır. Son katıldığım ileri fotoğrafçılık eğitiminde hocalarımızdan Ömer Bakan'ın eğitimden önce hepimize gönderdiği ev ödevleri ve motivasyon (!) mesajını çok sevmiştim: "Bilgi birikimi en değerli hazinedir, bu hazinemin zekatını vermeye geliyorum."

Tarih: 12 Şubat 2008, 09:43 - İp: 213.***.**1.171
camoka
camoka (üye)
İstanbul / Meraklı

Ben 'fotografik değeri yok' ifadesini yüzümüzde bir gülümseme yaratabilecek bir espriyi desteklemek amacıyla çektiğim ancak objeler veya ışık nedeniyle fotoğrafta olması gereken birçok kuralı oturtamadığım fotoğraflar için kullanıyorum. Fotoğrafa bakanlar, 'Bu da fotoğraf mı, buraya konur mu ?' demesinler diye. Sadece gülümseyip geçsinler, fotğraf sanatına dair çok fazla birşeyler aramasınlar diye yazıyorum. Örneğin çöp serisinden birçok fotoğraf böyle. Arada iyileri de var tabi.

Shn 58 üçüncülük de iyi bir başarı. Tebrik ederim.

Kaptan,Foxfo,esisman teşekkürler. Seri devam edecek

#camoka' tarafından 12.02.2008 11:21:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Şubat 2008, 10:09 - İp: 88.***.**6.238
camoka
camoka (üye)
İstanbul / Meraklı

Camoka'nın Çöpleri 20

'Saplar Karışmış'

Tarih: 12 Şubat 2008, 10:46 - İp: 88.***.**6.238
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

abi çok orginal bir kadraj

hamsikoy abim kardan çığlıklar atarak donmuş ağaç fotoğrafı güzel =)

Tarih: 12 Şubat 2008, 12:04 - İp: 85.***.**1.124
komutan
komutan (üye)
İstanbul / Amatör

Tarih: 12 Şubat 2008, 12:22 - İp: 85.***.**5.89
drag
drag (üye)
İstanbul / Meraklı

Arkadaşlar, bir sorum olacak. Elimde eski bir SMC Takumar f/1.4 50 mm objektif var. Uzun yıllar kullanılmamış ve kötü saklanmış durumda olduğundan içinde bir miktar mantar üremiş sanıyorum. Işığa tutunca kenarlarda birkaç hafif leke göze çarpıyor. Performansını merak ettiğim için makineye takmayı düşünüyorum ama acaba sensoru veya diğer lenslerimi riske atar mıyım, ne dersiniz?..

Tarih: 12 Şubat 2008, 13:12 - İp: 194.***.**2.251