kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Nikon D80 :ilk İzlenimlerim

Makinayı sadece body olarak aldım. Sonrasında ise 50 mm 1.8 objektif aldım. Hali hazırda bulunan 18-70 objektifle bir sure daha devam etmeyi dusunuyorum.

en cok hosuma gidenler.
1-Lcd buyuklugu ve lcd goruntu kalitesi
2-Kolay kullanım
3-Extra menuler
4- Garip gelecek ama ben bu sd kart olayını sevdim. ayrıca bazı durumlar için pratikliği var. Kucuk card reader larda alıp direk usb ye takarak zahmetsiz aktarım yapılabilir bize ait olmayan pc lerde daha cok onem kazanıyor
5-Yine retocuh menusunda fotograf boyutu değiştirme ve kırpma gibi işlevselillikler internetten foto transfr yapacaklar icin extra yazılıma gerek bırakmıyor. Bir cafeden aktarmak durumunda kaldıgınızda oldukca işlevsel
6- Bataryanın ne kadar kaldıgını yuzde hesabı olarak gorebilme.
7- Hızlı şarj. 2 saat 15 dakika sarj olma suresi ve 2700 adete kadar cekim ikmanı. Ben 700 den fazla cekemedim halen
8-Aydınlık ve geniş vizör
9-Yüksek iso başarısı
10- 10.2 mp goruntunun psde rahatca bozulmadan işlenmesi

#kontrast' tarafından 04.10.2006 11:16:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Eylül 2006, 15:09 - İp: 88.***.**5.123
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Çizimine kurban kontras.Harikasın valla. Ffotoagralfr güzel.Fakat niye iyi bir yerde çekmiyorsun.Gidin bozkır falan çekiyorsun.Sizin orda yeşillik , ağaç, çiçek falan yokmu. Şöyle canlı canlı.

Tarih: 24 Eylül 2006, 21:44 - İp: 85.***.**1.57
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

var pazarbey. İlk cekimlerimi onlar uzerine yaptım zaten. değişik ve birazda rastgele cekimler yapıyorum. Makinanın verdigi tepkileri ölçmek adına.

Zaten sonbahar geldi artık. Doygun yeşillikleri gormek mucize artık. Ancak sonbaharın solgun renklerini cekip gonderebiirim.

Birde ben photohsopsuz fotograf cekmeye alışkın biri değildim. Bu makinayla biraz kendimi buna alıştırıyorum.

Bu konuda baya bir yol kattetiğime inanıyorum. makinanın kendi icindeki ton ve kontrast ayarlarıyla uygun cekimleri elde etmeye çalışıyorum.

Hem bu sayede d80 hakkında fikir sahibi olmak isteyen arkadaşlarada bir faydam olmus olur.

Tarih: 24 Eylül 2006, 21:52 - İp: 85.***.**2.66
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Renk doygunluğunun objektife göre değişmesi ilginç.

Birde makinenin içinde level ayarı varmı ? Bilgisayara atmadan level ayarı yapmak gibi birşey ?

#okyanus' tarafyndan 24.09.2006 22:06:39 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:00 - İp: 85.***.**5.58
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Objektifin kalitesi sanırım gercek renkleri vermesiyle ilintili. Aşırı doygun yada düşük doygunluktaki objektif kaynaklı renkler o objektifin kalitesi hakkında fikir verebilir.

Fırsat bulabilirsem 50 mm ve 18-70 le çekilmiş bri karşılaştırma fotosu yukleyebilirim. Ama once cekimini yapmam lazım

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:06 - İp: 85.***.**2.66
okyanus.
okyanus. (üye)

Kontrast fotoğrafı çektikten sonra makine içinden level ayarı yapmak mümkünmü ? Hani crop filan yapılıyormuş ya o yüzden sordum.

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:10 - İp: 85.***.**5.58
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

level ayarından kastın photoshoptaki level ise makinanın izince level ayarı yok.

Ama ne var. Retocuh menusunde color balance ayarı var. color balance cekim sonrasınd auygulanan bir özellik. İstedigin tonlara color picker gostergesi uzerinde oynama yapabiliyorsun.

Ayrıca tone composite ile aşırı kontrast sonuclar elde edilebiliyor.

Hue secenegi var. Bununlada photoshoptaki hue adjusmentinkine benzzer secenkler var.

color saturations var. REnk odygunlugunu secmek icin.

Siyah beyaz secenegi ise oldukca fazla. filretli sb cekiim yapmanın yanı sıra sb fotografın contrast degeri ve keskinlik degeri icin bir cok secenek mevcut.

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:14 - İp: 85.***.**2.66
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

retouch menusunde su ayarlar var..

d-lighting : 3 kademeli
red eye corrections - kırmızı goz duzeltme
trim - yani crop
monochorome : Sb -sepia-cyonatype (bunlarda kendi arasında kademeli bir şekilde ayaralanıyor)
filter effcect : sky light- Warm filter -color balance
Small picture : 640*480 320*240 160*120 secenekleri var
İmage Overlay : Bu da sanırım raw cekimleri jpeg moduna dondermek icin bisey. Henuz raw cekmediğim icin bu ozellğini pek cozemedim.

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:21 - İp: 85.***.**2.66
okyanus.
okyanus. (üye)

Leveli şunun için sormuştum. Genelde çoğu fotoğrafta çekildikten sonra görüntü puslu gibi olur, renklerin üstünde sanki bir sis ya da toz örtüsü varmış gibi. Renkler kendini pek gösteremez. Level ayarıyla giderilebiliyor o açıdan sormuştum.

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:28 - İp: 85.***.**5.58
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Ben genelde onu auto contrastla veya curves le cozerdim.
Şu ana kadarki yukledigim fotograflarda bu olaya pek rastlamadım. Yani puslu goruntuye. Bence bunu objektiflede direk alakası var. Kontrastı iyi veren objektif her zaman icin iyidir. Ucuz objektfilerde kontrast eksikligi nedeniyle bir sis perdesi hakim.

Bunu tolare etmek icin benim kullandıgım yöntem. Sharpen +2 ton +1 ayrıca Wb ayarları ilede direk alakalı bir durum oldugu icin wb secenklerinide deniyorum.

Manzara cekimlerinde bu yuzden uygun ışıgı beklemek diye bir tabirden ozellikle bahsedilir. partikullu havalarda zaten direk sis etkisi olacaktır yapacak bisey yoktur.

Birde uguk cizgilerine yakın yerlerde partikul yogunlugu daha fazla oldugu icin ozellikle o bolgelerde daha cok belirgindir. Bunun icin polarize filtre kullanılması tavsiye edilir.

Olası cozumler bunlar.

1- Uygun zamanda cekim yapmak
2- Polarize kullanmak
3- kaliteli objektif kullanmak
4- makina icinden tolare etmek
5- Yazılımlarla cozmek

Bununla birlikte iç çekimlerde veya flaşlı cekimlerde bu duruma d70s de de pek rastlamadım. Sadece doş çekimlerde uygun olmayan ışık şartlarında kendini ele verir.

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:39 - İp: 85.***.**2.66
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

1600 iso florasan ışıktaki cekim örnegi. AWB

Tarih: 24 Eylül 2006, 22:58 - İp: 85.***.**2.66