kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Eleştiriler Sınırlansın..


başlığa bakıp "sanatta sınırlamak" olur mu demeyin.


Ben "iltifat çöplüğü" haline gelen galeri eleştirilerinin daha kıvamında olması için gün içindeki eleştiri sayısının 10 la sınırlandırılmasını talep ediyorum.

Bana göre bu sayede. Eleştiri yapacak kişi "kadraj-ufuk çizgisi" gibi kelimelerle eleştiriyi geçiştirmek yerine fotografla daha cok ilgilenip daha orjinal eleştiriler yapacagını umut ediyorum.

günlük 10 eleştiri yapacak kişi eleştiri yapacagı fotografları secerkende - hem seçtiği hemde seçmediğüi fotograflarla daha çok ilgilenecek.

hoş olmuş tebrikler derken... neresinin hoş oldugunu ve neden hoş oldugunu soyleyecektir.

ışık güzel durmuş derken- ışıgın neden ve ne şekilde gzel oldugunu açıklayarak fotograf gondericiye daha iyi ışık tutacaktır.

Bu tarz eleştiri yapacak kimse var mı? diyenlerede eleştiri yapmayı bilmeyenlerin forumdali ilgili yerleri okumasını hatta başka kaynakları okumasını araştırmasını tavsiye ederim.

boyl ebir sistemin daha öğüretici ve yol gösterici olacagı kanaatindeyim..

bu fikir çok saçma diyenlere de saygılarımı sunarım..

Tarih: 6 Eylül 2006, 09:11 - İp: 88.***.**0.40
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Bir süredir bazı yetkiler tanıdığım bir arkadaşım (kontrasta inat İzmirli değil ) fotoğraflara yapılan yorumları kişiyede genel bir mail göndererek siliyor. Şimdilik, öncelikle sadece iconlardan oluşan ve polemik yaratabilecek mesajları siliyor. Ancak bunu "yorum kalitesi" olarak süzmek ve "yorumunuz yetersiz" diye elemek rahatsız edicide olabilir.

Yorumlara kontur uygulaması eklemek, bana o kişinin 10 yorumunu kaliteli olarak yapacağı anlamına gelmedi. Zira
fotoğrafları ve fotoğraf kimliği olarak sivrilmiş bir sürü arkadaşımızda "elinize sağlık güzel olmuş " şeklinde yorumlarda bulunabiliyorlar. Unutulmamması gereken bir başka durumda görsel şölenin yanında, eğlenmek fotoğraf zevkini insanların beynine daha çok kazıyacaktır. Özellikle bu işin gelişiminde ticari yönden de faydası olacak işletmeci arkadaşların (bkz. kontrast) yasaklarla dolu askeri bir ortamın yerine eğlenerek fotoğraf yetisinin gelişeceği ortamın olması olumlu bir menfaat sağlayacaktır.

Sitede başlangıç itibarıyla kendini geliştiren çok üye var ve bunlara en bariz örneklerden bir taneside pazarbey, sevgili pazarbey bu gelişimiyle neredeyse Türkiyede macronun ve börtü-böcek fotoğrafının sembolü oldu (bu aynı tv programlarında "70 milyon bizi izliyor" gibi oldu ) Eminimki ilk aldığı yorumlar "hade len sen kim böcek kim", "macro çekmek için 40 fırın ekmek yemen lazım" yada bazı fotoğraf eğitim kurumlarında yapıldığı şekilde "de get sende fotoğraf gözü-mözü yok, adam olmazsın" gibi dikta yorumlarının yanında sadece tekniğin olduğu bir ortamda muhtemelen bir süre sonra sıkılacak ve bize bugün ki "böceklerin de gözbebeği olurmu" sorusuna cevabı verebilecek durumda olmayacaktı. (Not: burası beni enterese etmiyor ama, pazarbey fotoğrafın sadece sanat olduğunu düşünen bir topluluğun sitesinden atılmış biridir.)

Bu konuda önemli olan fotoğraf olarak kendini geliştirmiş arkadaşların gördüklerini yazması, aradaki arkadaşlarda bu yazılardan nasibini alacaklardır. (almak isteyenler) Aldıkları fotoğraflarınada yorumlarınada yansıyacaktır.

diye düşünüyorum

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 13:54 - İp: 81.***.**8.46
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

walla site sizin ben bisey diyemem.

pazarbey örnegi cok dogru olmadı. Cunku pzarbey buraya fk dan geldigini soyledi. Hali hazırda bir birkimi vardı zaten. Başka yerlerden gelenlerin fotograflarının kalitesi hakkaten hissediliyor. BU kuralı bozan tek kişi ise benim. Ben başka yerden gelmememe ragmen benim fotograflarımda kaliteli

Bilemiyorum belkide siz haklısnız. 10 a indirerek eleştiri kalitesi artmaz. Ama bu şekilde inanın bir faydası olmuyor kimseye. Sadece herkes kandırılıyor.

galeri sadece görsel şölen ve eğlence yönü agır basan bir bölüm olmamalı. İnsanlar fotografı izlemeli atrtışmalı vs..

oysaki galeri bölümünde teknik anlmadna bir tartışmanın gectigine şahit olmadım ben.

biri su sebepten dolayı fotografınızı begenmedim diyor. fotografı gonderende teşekkür ederim diyor..

yahu sadece teşekkür etmeyle bu iş bitmemeli. Bir tartışma olmalı..

ama görüyorumki kimse bu durumdan şikayetci değil gibi.. Bu foruma istriak eden 4-5 kişinin dışında herkes halinden memnun

izmirli değil ama izmirde yaşayabilir

onda sunda bundadır . mavi boncuk kimdeyse benim gönlüm ondadır..

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 14:09 - İp: 85.***.**2.203
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Site benim şeklinde bir patronluk olayım yok hiç bir zamanda olmadı, tartışıyoruz.

Bence pazarbey geldiğinde değil, bu saatten sonra gittiğinde kalitesi fark edilecektir. Orada da dediğim gibi adı geçen sitenin uygulaması yada diğer sitelerin uygulamaları beni ilgilendirmiyor. Sitelerin varlığından hiç bir zaman rahatsız değilim ve çok daha fazla fotoğrafçılıkla ilgili sitelerin açılmasını arzu ederim.

Daha önceleride bir-kaç kez yazdım. Netfotograf, 5-6 yıl kadar önce çalıştığım firma el değiştirdiği dönemde bize "benzin yakmayın" dediler. Yani "dolaşmayın oturun oturduğunuz yerde", o dönemde hobi olarak başladığım bir uğraşımdır ve halada hobim diyebilirim. Başlangıçta da böyle bir hedefim (50bin üye, günlük 8bin ziyaretçi)olmadığından hiç bir hazır scripti kullanmadım ve yerli yabancı hiç bir sitenin benzerini yapma gayretinde bulunmadım site tamamen üyelerin isteği doğrultusunda zamanla değişti ve gelişti. Yapılabilir-yapılamaz, uygulanabilir-uygulanamaz her kes fikrini belirtebilir. Bazı başlıklar altında okuyorum "bak fdikere'e söylerim" kendimi despot biri olarak hissediyorum.

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 14:50 - İp: 81.***.**8.46
aattaa
aattaa (üye)
Ankara / Amatör

sürekli, şu olsun bu olmasın gibi önerilerle binlerce insanın kültür birikiminden kaynaklanan cümle kurma yeteneklerine vs. çözüm bulamazsınız...herkes kendi kapısının önünü süpürmelidir....kendinize gelen eleştirileri, beklentileriniz doğrultusunda yönlendirmeyi deneyin, gözlemleyin, diğerleriyle birebir etkileşimler kurun/yaratın...BEĞENDİĞİNİZ YORUMLARI YAPABİLENLERLE DİALOG KURUN..NE YAZIK Kİ , BU BİR GRUPLAŞMA GİBİ ALGILANACAKSA DA VARSIN ÖYLE OLSUN, ÖNEMLİ OLAN SİZİN BEKLENTİLERİNİZİN KARŞILANMASI...BUGÜN İÇİNDEN GEYİK YAPMAK GELMİŞ BİRİNİ SINIRLAMAYIN..BU, UZUN BİR SERÜVEN, SONU DA YOK BELKİ...İSTEKLERİN DE SONU OLMAYACAKTIR...AMA TEK GERÇEK, İNSANLARI AYNI HİZAYA SOKAMAYACAK OLMAK...KİŞİSEL BİR SAVAŞ VERİN; ÇOĞALIRIZ MERAK ETMEYİN

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 15:26 - İp: 85.***.**6.48
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

aattaa..

Şimdi soylediklerinde haklısınız. İnsanları hizaya dizmek tabiri her ne kadar uymasada belli şeyleri değiştirmek zor..

Daha önce sınırsız fotograf ekleme yetkisine sahip kullanıclardan alalade fotograflar gelmekteydi. BU sayı iki ye dusunce hala alalede fotograflar gelmeye devam etti.

ama kısıtlama yapıldıgı icin kalitesiz fotograf sayısıda azalmış oldu..

eleştiriler azalırsa "daha kaliteli" olmasa bile aynı sözcüklerin tekrarı önlenmiş olur.

burası bir paylaşım sitesi ve belli kuralları olur. bu kurallara kimileri vesile olur. Ama bu asla despotluk olarak yorumlanmamalı..

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 15:34 - İp: 85.***.**2.15
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Yerinde bir konu açmışın Hüseyin tebrikler diyeyim...


Sonra ikinci kez şöyle yazayım : Şakaydı tabi bu

Bakın sayın arkadaşlar eleştirdiğiniz bir olayı sizde burada tekrarlayarak kendinizle çeliştiğinizin farkındasınızdır umarım.Şimdi hemen sinirlenip cevap yazmaya kalkışmadan önce bu konuyu açan Hüseyinin ilk ana yazısını ve neyi eleştirdiğine iyi bakın ve peşindende "haklısın" derken düştüğünüz duruma bakın...
Haa bende sizinle aynı fikirdeyim belirteyim.Yani aynı cephedeyiz diyelim...Sıfır çeken fotoğraflarımı bende sildim bir kaç kez.Kötü olduklarını sanmıyorum sadece o gün için daha yoğun ilgi gören bir fotoğrafın gölgesinde kaldığı için sessiz sedasız bir köşede unutuldu gitti.
Bakın bir keresinde olan bir olayı kişi adı vermeden kısaca yazayım. x isimli üyemizin bir fotoğrafı sıfır çekmiş izlenme sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.Oldukçada özgün bir çalışma idi.Uzun bir yorum yazdım.Sonra ne mi oldu 30-40 yorum geldi peşinden...(Ne bereketli adammışım)Demek ki bazen iyi şeyler gözden kaçabiliyor,birileri çıkıp bunu ön plana atarsa ve de şansı varsa devamı geliyor tabiki.
Yorumda kısıtlama olmasına gerek yok...Sadece [>:D ] gibi işaretlerle yorum olmasın diyorum.Birde bu işin ustaları yorum yaparken biz amatörlere biraz daha teknik yorumlar yaparsa ufkumuzun genişlemesi açısından iyi olur diye düşünüyorum.Amatörün amatöre yaptığı yorumda amatörcedir tabi ki...Biz ne biliyoruz ki yorum yapalım.Işık patlamasının ne olduğunu bilmeden gördüğü her beyaz bölgeye "burada ışık patlamış" demek yada derinlik kazanması açısından art alanın flu olduğu bir fotoğrafa "ahh keşke arka tarafı net yapsaydın" demeklede olmuyor...Yani herkes elindeki mermisi kadar "atış" yapar...Ama zamanla bunu iyi kullanmasını öğrenir...Bence bırakalım herkes bildiği gibi yazsın...İçinden beğendiğinizi alın beğenmediğinizi bırakın gitsin
Herkese selamlar...

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 18:03 - İp: 85.***.**3.64
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Evet beni attılar fk den. İyikide atmışlar.
Fdikerin iltifatları için teşekkür ederim. Gerçekten çok mahçup olduğumu söylemek isterim.
Lakin kontras ben fk den gelmedim. Netfotoğrafta başladım.Orayada sanırım 2 fotoğraf yükledim. Zaten 2. fotoğrafta beni attılar. Yani ordan kaynaklanın bir birikimim yok. Fotoğrafla ilgili ne öğrendi isem burdaki arkadaşlardan öğrendim. İlk makrolarımdan birene Thalassa'nın yaptığı yol gösterici yorum benim için dönüm noktası oldu.
Sonra Dostoyevsk ile tanıştım.Sağolsun pekçok şeyi öğretti.Özellikle ışığı kullanmasını.
Daha pekçok kişi. Ama kendisini sanatçı olarak lanseden pekçok kişiden böyle bir yardım görmek mümkün değil. onlar nedense kendilerini başka bir alemde görüyorlar.Fotoğrafları yorum almayıncada çekip gitmeye kalkıyorlar.Sonra arkasından birileri falanca gidiyor, aman gitmesin pekte iyi sanatçıdır, büyük kayıptır diyor ve sanatçımız geri geliyor.Lakin sitedeki pekçok amatöre verdikleri birşey yok.
Ancak Dostoyevskin dediği gibi bu fotoğrafı yaptın ama nasıl yaptın diye soranda yok. Bana bir fotoğrafında nasıl böyle bir ışığı yakaladığını sorduğumda bunu benden başka soranın olmadığını söylemişti.
Yani iki taraflı bir etkileşim ile pekçok şey öğrenilebilir. Bana çok faydası oldu.Benimde pekçok kişiye faydam olduğuna inanıyorum. Hatta bir ara msn mi açamaz olmuştum. Ama olsun.Bu beni mutlu ediyor.
Sevgili fdiker, artık pazarbeyin gitmesinin sitenin kaletesi açısından fazla bir fark getireceğini sanmam. Çünkü gerçekten pekçok kabiliyetli arkadaş var.Hepside gerçekten çok iyi ürünler ortaya koyuyorlar.
İyiki böyle bir siteyi yapmışsınız. Biz sanat için sanat değil halk için sanat diyelim.

 

Tarih: 6 Eylül 2006, 18:46 - İp: 85.***.**4.127
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

pazarbey hadi yine iyisin.. sitesahibini de arkana aldın. Sırtın yere gelmez gayri.

Dusunen bizim gibi kimsesiz sefilleri dusunsun

 

Tarih: 7 Eylül 2006, 10:33 - İp: 88.***.**2.33
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ben kovulmuş bir adamım kontras.

 

Tarih: 7 Eylül 2006, 22:02 - İp: 85.***.**4.127
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

fk dan beni de kovsalar senin gibi fotograf cekebilirmiyim acaba??

 

Tarih: 7 Eylül 2006, 22:07 - İp: 85.***.**1.61