hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

İrticacı Avrupa Dosyası

Almanya' da öğretmenliğe başladığımda beni en çok şaşırtan, okullardaki irticai faaliyetler oldu. Evet evet yanlış okumadınız, irticai faaliyetler

Her girdiğim okulda, sınıflarda haç sembolleri vardı. Bizdeki gibi devlet liderlerinin resimlerini, sözlerini, milli marşlarını hiç bir okulun hiç bir sınıfında göremedim. Bunun yerine irticai semboller olan haçlar vardı. Sokaklar da ona keza. En işlek caddelerde, meydanlarda İsa'nın heykellerini (ben heykel diyorum, daha teknik terimi vardır) gördüm hep.

Okullarda din derslerinde kiliseye gitmek, orada uygulamalı öğrenmek normal bir uygulama. (Bizde dini cd izletti diye yaygara kopartılır, öğrenciler camiye götürülse, sadece o öğretmen değil, okul müdürü de, milli eğitim müdürü de, hatta bakan bile yerinden oynatılır haklı olarak.)

Din dersi nin sadece Din Derslerinde verilmediğini de öğrenmiş bulunmaktayım. Bu irticacı Avrupalılar, sosyal derslerde de, Dil dersinde de, hatta Matematik dersin de bile Din eğitimi veriyorlar. Hiç Din Desine gitmeyen öğrencilerim bile İsa'nın Allah' ın oğlu olduğunu kanıksamışlar bile. Bilmeden İncil' den yorumlar bile yapıyorlar.

Saçımı başımı yolduran bir örnek vereyim: İkinci sınıfta okuyan bir Türk öğrencim (o gün Din Kültürü dersi işlemiştik müfredata uygun olarak) dersin sonunda bana şu soruyu sordu:

-Öğretmenim, Muhammet' te Allah' ın oğlu dimi?

Bu çocuk hiç hıristiyanlık Din derslerine katılmamıştı, ama aldığı eğitimle o kadar inanmış ki İsa' nın Allah' ın oğlu olduğuna, Muhammed' in Allah' ın oğlu olduğunu söylememi istiyordu aslında içtenlikle. Çünkü bizimki Allah' ın oğlu olmazsa sanki onlarınkinden küçükmüş gibi hissedecek, aşağılık duygusuna kapılacaktı.

Haa, bir gün de, Hristiyanlık Din derslerine giren öğretmen, benim öğrencileri neden hiç Camiye götürmediğimi sordu. Buradaki Eğitim Ateşeliği ile irtibata geçerek bunda sakınca olmadığını öğrendim ve öğrencilerimi ben de camiye götürdüm. İstemeyerek te olsa irticai faaliyette bulundum. Türkiye de hiç izin verilmeyen bu tür faaliyetlere burada neden izin verilir, anlayamadım. ..

Bu irticacılara inanmazsınız diye, girdiğim okullardaki sınıflarda bazı fotograflar çektim. Bakınız, devlet büyüklerinin resimleri, sözleri olması gereken yerlerde ne resimleri, sembolleri var! En büyük irticacı bunlar!...

















#hocha' tarafından 09.06.2008 00:55:34 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Haziran 2008, 00:48 - İp: 84.***.**2.9
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Tüühh sana.

 

Tarih: 14 Haziran 2008, 03:35 - İp: 88.***.**9.251
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

sayın emin akca
yazdıklarını okudukça aklıma tuhaf soru işaretleri geliyor.
ya ben anlama özürlüyüm, ya sen ne demek istediğini anlatamıyorsun, yada yazılanları anlamakta güçlük çekiyorsun..

en son yazdığın mesajda ne istediğini açıkca yazmışsın (umarım)
"alman okullarında müslümanlığı öğretmesinler ama hristiyanlığıda öğretmesinler.."

bak hocha ne yazmış
okul idaresi, okullarda namaz kılmak isteyenler için özel yer tahsis etmiş
ya senin gözlemlerinde bir hata var, yada hochanın tespitinde bir hata var.
yani resmi idareler tarafından dini özgürlük ve imkan sağlanmış durumda..
seninle oradaki durum hakkında iddialaşamam çünkü görmedim bilmiyorum..

ama hayat tarzı yada tercihler konusunda iddialaşırım..
sen veya aile büyüklerin avrupada yaşamayı seçmişler..
tabiki ceremesini çekeceksin.. herkes yaşadığı çevrenin (tercihlerinin) ceremesini çekmek durumunda.. yani çekmeyip ne yapacan.. ya terorist olup düzene karşı koyacan yada terk edeceksin.. ceremesini çekmemek adına başka yapılabilecek bi davranış şekli yokki...
Biz Türkiyede yaşıyoruz diye buradaki şartların ceremesini çekmiyor muyuz? Avrupaya göre daha düşük gelir, Daha az sağlık hizmeti, daha fazla gelecek kaygısı, Düzenleme boşlukları, Brokratik zorluklar, eğitim seviyesi, bunlarda bizim ceremelerimiz..
Dini özgürlük diyorsun... herkesin kendine göre istediği dini özgürlük çok farklı.. Biri okula türbanla gitme özgürlüğü istiyor, Biri boynunda istavroz kolyesiyle okula gitmek istiyor, biri kara çarşaf giymek istiyor, biri patrikhane özgürlüğü istiyor, biri ekümenlik istiyor,.. Tek bir standart değilki "dini özgürlük" nasıl sağlayacaksın..
Senin avrupada yaşadığın toplum davranışı (mahalle baskısı) yaşadığın yere özel bir şey değil. Dünyanın her yerinde var..
Müslüman mahallesinde salyangoz satmak deyimini bilirsin heralde... ticari anlamda satılmaz başarısız olur tamamda birde satmaya kalk bakalım dayak yiyormusun yemiyormusun...

İnsan yaşamak istediği hayata göre mekan seçmeli, yer seçmeli.. Pek çok insan bu uğurda ya kaçak göçmen oluyor, yada toplu olarak göç ediyor.. ettiriliyor..

Birde özgürlük denen şey bana göre "bir ayrıcalık istemek yada imkan istemek" değildir.
Her insan, istediği şeyi yapmakta ve yaşamakta özgürdür.. Bedelini göze aldığı sürece bir insan istediği herşeyi yapar ve yaşar..bu benim hayat felsefem..

 

Tarih: 14 Haziran 2008, 12:25 - İp: 88.***.**8.16