fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Doğu Karadeniz

Sevgili dostlar.
İki gün sonra Sinop'tan Artvin'e bir doğu karadeniz turuna çıkıyorum.
Trabzon ayasofya kilisesi, ardanuç kalesi gibi fotograflamam gereken yerler var. Dönüşü Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ... yolundan olacak.
Maalesef doğu karadeniz iyi bildiğim bir yöre değil, ilk defa gidiyorum. Bu rotada fotografçı gözüyle görülmesi gereken yerler hakkında bilgi veren olabilirmi ? Tabii güzelliklerin yanısıra Özellikle eski yapılar, köprüler, kiliseler, camiler......

Tarih: 30 Mayıs 2007, 14:03 - İp: 85.***.**1.161
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Dün bulut isteyerek hata etmişim ..
Sabah Sinop'ta oldukça kapalı bir hava vardı.
Hemen meteor.gov.tr sitesine göz attık. Yagmur bekleniyordu.
Sadece bir günlük güneşli bir pencere olduğunu, ve doğuya gittiğini fark edince, iç kesimlere maalesef vakit ayıramadan hızla doğuya gitmeye karar verdik.
Sabah Anadolunun en kuzey ucuna, Sinop fenerine gidip hatıtra fotografımızı çektik, daha sonra Sinop arkeoloji müzesinde hızlı bir tur.. ve doğuya doğru yola çıktık.
Samsun'da tabiiki Samson pidesi ve çay molası verip, Samsun arkeoloji müzesine kısa bir ziyarettten sonra yola devam ettik.
Akşama Trabzon'a ulaşma hedefimiz olduğu için Buffalo'nun Önerdiği iç kesimlere yolculuğu bir başka sefere erteledik. Ama yolda her yerde çay molaları vedik.
Ünye gerçekten şirin bir yerdi, girişinde deniz kenarında çamlık bir koru olması, ilk görüşte çok olumlu bir intiba bırakıyor.
Fatsa'dan sonra Buffalo sözü dinleyip eski virajlı yoldan gittik. Uzun saçlıda çay molası verdik elbet.
O yolu önerdiğin için teşekkür ediyorum Buffalo, Özellikle bolaman virajlarındaki manzara ve yeşil dokuya ancak Kastamonu-İnebolu arasındaki küre dağları rakip olur.
Rize'de boztepeye çıktık, güzel bir panoramik manzara vardı. Giresun kalesinde ufak bir mola daha verdik. Her iki şehirinde kendine has çekiciliği var. Giresun'a tekrar gitmek isterim.
Günün son ışığını güzelim Tirebolu kalesinde kullandık.
Umarım acelemiz bir işe yarar ve yagmur bastırmadan yarın Trabzon'da hedeflediğim fotografları çekerim.

Tirebolu Kalesi

 

Tarih: 5 Haziran 2007, 23:35 - İp: 81.***.**2.12
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Rica ederim

Uzun Saçlı müşterilerden kafasına göre para alır Umarım sizden çok almamıştır.

Giresun u gezmekle iyi etmişsiniz, gerçekten hoş bir yer.

Fehmi Bey; Ben hafta sonu çok kısa bir rota olan tortum-yusueli hattını gezdim ve döndüm.
Eğer ilginizi çekerse aşağıdaki kilise ve benzerlerine nasıl ulaşabileceğini yazarım. Özellikle resmini eklediğim sır gibi bir yerde
Ama muhteşem bir yer gerçekten. O civarda bu tip 4-5 kilise var, ikisini geçen sene görmüştüm, bunu da bu sene görebildim.

 

Tarih: 5 Haziran 2007, 23:45 - İp: 88.***.**2.138
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Lütfen yaz Buffalo,
İstersen mesaj yolla, veya buraya yaz.
Eski yapılar öncelikli ilgi alanıma giriyor.
Hava durumu izin verirse yusufeli-ispir yolundaki dörtkilise mutlaka gitmek istediğim bir yer. Civarda başkalarının olduğunuda biliyorum, ama yerlerini sora sora bulurum diye düşünüyordum.

Planda yarın projemde olan Trabzon'daki 3 yapı ve Arkeoloji müzesi var, ondan sonrasını detaylı planlamadık. kabaca Sumela manastırı, eski yoldan Zigana geçidi, ve bayburt'tan dolanarak tekrar Of'tan karadeniz'e çıkmak var. Sonra daha doğuya kayacağız ama hava durumu çok sevimli değil.

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 00:03 - İp: 81.***.**2.12
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Fatih Bey;
Google Erath programında 40.8118849025, lon=41.642336303 koordinatlarında su kavuşumu var, çoruh nehrinin iki kolu birleşiyor.Aşağıdaki tabela da bu su kavuşumun hemen yanında, hemen karşısında da alttaki petrol istasyonu var.




Benim yukarıya eklediğim kilisenin ismi işhan kilisesi.Tabeladaki barhal ve baharlı kilisesine ulaşmanız kolay olur. Bu gezimde oraya gidemedim, İspir yolu üzerinde.
İşhan kilisesi biraz ters istikamette kalıyor, ama çok da uzak değil, en fazla 40-45 dakika çeker tabeladan. Ancak çok sarp bir dağın üstündeki bir köyde olduğunu belirteyim.
Anayoldan ilerlerken bir tabela ile karşılaşıyorsunuz, işhan kilisesi diye.
O tabelaya yöneldiğinizde 20 dakika kadar bir dağa tırmanıyorsunuz. kilise orada.
yukarıdaki petrol istasyonuna sorun mutlaka tarif ederler.
Biz çocuklara sorarak bulduk.

Tortum a ilerlerken bir iki kilise daha var, anayoldan 8-10 km içerlere gitmeniz gerekiyor. Ama en görkemlisi İşhan kilisesi. Biz oradayken iki otobüs gürcü gelmişti. Onların söylediklerine göre onlar için en kutsal kilise buymuş.
MS 1000 li yıllarda başlanmış yaımına ve 75 yılda tamamlanmış.

Ayrıca yine o civardaki Tortum Gölünün girişinde bir şelale ve şelalenin hemen ilerisinde sevimli bir köyün içinde bir iki göl var.



Bu gölün kıyısında bir alabalıkçı var yolun kenarında da kamyoncu lokantası görünümünde bir cağ kebapçı var.
Doğrusu her ikisi de mükemmel Ben ikisinde de yedim

Tortum şelalesi yılın ancak bir ayı açık.
Şelaleden 20-30 dakika geçmeden tortum gölü var.




********************
Bayburt tan Uzungöl e giden bir yol var evet, 1,5 saatta gidilebiliyor, ancak karayollarına mutlaka sormanızı öneririm, o yol çok kötü bir yol ve yılın büyük kısmında kapalı.Karayollarına mutlaka ama mutlaka sorun. Çok nadiren tercih edilen bir yol ve kapalı olabilir.

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 00:24 - İp: 88.***.**2.138
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bilgiler için Çok teşekkürler, özellikle yol uyarısı için.
Her ne kadar aracımız uygunsada lastiklerimiz arazi için değil. Asfalt lastiği, özellikle çamur'da hiç tutunamıyor. Yolu surmak lazım, özellikle yağış bekleniyorken.

Bu arada Sefer hocam, Durağan'daki Terelek kaya mezarı ve Boyabat Salar köyü Kaya mezarları Mutlaka görülmesi gerekenler listemde alındı. Sinop Müzesinde o yöreden gelen bir çift aslan heykeli pek örneğini görmediğim bir şey. Bu sefer olmadı, ama inşallah başka sefere olur.

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 00:50 - İp: 81.***.**2.12
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Fatih bey çok bekledik ama nasip değilmiş..Sağlık olsun.. İnşallah başka bir zaman..

Bu arada sevgili Buffalo siz iyi bir gezgin gibisin gibi Böyle gezi yazılarını çok severim.Mümkünse bir topik açsanızda izlenimlerinizi bizimle paylaşsanız..

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 05:58 - İp: 88.***.**8.243
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Güneş bize sabretti ve bu gün istediğim fotografları çekebildim. Güzel polarizasyon ve ince bulutlar vardı.
Akçaabat köftesi ve İspir fasulyesinden sonra Sumela Manastırına gittik. Sumela'yı fotograflarda hep aynı açılardan görüyordum, sebebi belli oldu, sadece oralardan görünüyor.
Biraz dolanıp farklı bir açı yakalamaya çalıştım. Yaprakların arasından uzun tele ile denedim.
Meteoroloji yarından itibaren 3 gün kapalı hava ve gökgürültülü yağmur gösteriyor.Sabah duruma bakıp yön seçeceğiz.

Sumela Manastırı

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 23:23 - İp: 81.***.**2.12
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Fatih Bey , bence şanslıymışsınız, ben dört kez gittim sümela manastırına, her seferinde çok yoğun sis ve yağmur vardı. Siz çok güzel bir fotoğraf çekmişsiniz.

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 23:33 - İp: 88.***.**2.138
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler Buffalo,
Bu arada iki güzel eski taş köprü gördüm, biri Trabzon-Maçka arasında (teraziler Köprüsü), diğeri Maçka-Sümela Arasında.
Her ikiside tek gözlü yay gibi çok güzel köprüler. Macka Sumela arasında bir tanede 2 gözlü var.

 

Tarih: 6 Haziran 2007, 23:45 - İp: 81.***.**2.12
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Uzungöl biraz turistik bir yer olmuş, ancak uzungöl-Bayburt yolu çok bozuk bir yol olmasına karşın çok güzel manzaralarla dolu. Altı yüksek bir araç yoksa gitmemek lazım, yol kenarındaki buzullaşmış kar kütlelerinden eriyen sular derecikler oluşturup yolu yer yer zorlaştırıyor. Bayburt -İspir-İkizdere yolu üzerinden Tekrar sahile döndük. 2600 metredeki dağ geçidi harika manzaralar verdi. İspir deki kuru fasulye ise ününe layık.

 

Tarih: 8 Haziran 2007, 09:07 - İp: 88.***.**0.184