biologus
biologus (üye)
Yurtdışı / Amatör

6. Türkçe Olimpiyatları

Arkadaşlar
bu sene altıncısı gerçekleşen Türkçe olimpiyatları Ankara'da gerçekleşiyor.

Ankara'da olan arkadaşlardan renkli kareler bekliyoruz.

110 Ülkeden gelen yabancı çocuklar Türkçe konuşarak birbileriyle yarışıyorlar.

Tarih: 26 Mayıs 2008, 18:19 - İp: 76.***.**8.255
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

bazıları benden iyi türkçe konuşuyo o nası oluyo peki ?
mesela makedonyalı kız gibi

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 15:37 - İp: 78.***.**1.135
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

İnsanlar bizim kültürümüzü öğrenip icra edince zevkten dört köşe oluyoruz... ama biz gençler diğer kültürlerin dilini öğrenince, müziğini sinemasını izleyince, babalarımızdan abilerimizden yemediğimiz damga kalmıyor... ne kadar ilginç değil mi?

tabiki körü körüne kendi kültürünü dilini bilmeden yabancı hayranı olanlardan bahsetmiyorum...
ama o yavrucakları izlerken bazılarını özellikle, bana çok zorlama geldi, yani ne gereği var, bu çocuklar neden bu kadar emek vermiş anlayamıyorum

üstelik, yakında bir Türkçe öğretmeni olacağım, hadi çık işin içinden

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 15:57 - İp: 78.***.**3.93
biologus
biologus (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tam sorunuzu veya sorunuzun maksadini anlayamadim.
Anladigim kadariyla, Bu kadar guzel turkce nasil konusabiliyorlar? diyorsunuz.
Cevab: oncelikle mukemmel bir egitim ve sonrasinda yetenek.

Ama bunun icin dediginiz gibi sasirmamak mumkun degil sadece egitimin yapacagi is degil cunku. Yetenekde cok onemli.
Kimisi nasil guzel resim yapar, kimisi atletiktir bazi insanlarda DIL egitimine ve ogrenmeye karsi yetenekli oluyorlar. Hele bayanlar bu konuda erkeklerden cok daha iyi oldugu bilimsel bir gercek olmus durumda.

Yillardir yurt disindaki yasarken gozlemlediklerim ise soyle; Yasadigim yere yeni gelen Turklerden ingilizce ogrenmekte zorluk cekenlerin yani sira sifirdan baslayip 6 ayda konusmaya baslayan ve 4 sene sonra nerdeyse aksani bile olmayan insan gordum. Boyle 2 kisi gordum cok azlar yani. Herkeste o yetenek olmaya biliyor hele belirli yastan sonra daha bir zor.

Simdi tekrar donecek olursak. Olimpiyatlarin nasil yapildiginida bilmek gerekiyor. Bu finale kalanlar buralara gelmeden once onlarca sinavlardan, elemelerden geciyorlar ve en basarilari, en guzel konusanlar bugun bizim TVde gorduklerimiz. Yukarida bahsetmeye calistigim yetenekteki cocuklar seciliyor ve bu cocuklar olimpiyatlara hazilaniyor. Daha sonra ise yine yarisma basliyor ve Olimpiyat on elemelerindede onlarca elemelere giriyorlar ve en yeteneklileri olimpiyatlra girmeye hak kazaniyor.

Is boyle olunca en yetenekliler secilmis oluyor ki zaten olimpiyatkarin amacida bu.

Umarim bi nebze sorunuza cevap olmustur.

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 16:09 - İp: 76.***.**8.255
biologus
biologus (üye)
Yurtdışı / Amatör

fujisever

Tam katilamayacagim yazdiklariniza
Zira oralara giden ogretmenler oncelikle onlarin dilini ve kulturunu cok iyi bir sekilde ogrenmeselerdi sanirim kendi dillerini kulturlerinide bu SEVGI ile o cocuklara ogretemezlerdi.
Baska dilleri ve kulturleri ogrenen bu ogretmenler icin kimsenin kotu dusundugunu sanmiyorum.

Kendimde Hem Almanca hemde ingilizce seviyem belki Turkcemden daha iyi sanirim suanda. Lakin amacim simdi Amerikada ogrendiklerimi nasip olursa 2 sene sonra Turkyeye temelli donus yaparak orada bolum acmak. Boylesi amaclar icin baska kulturleri ve dilleri ogrenenlere kotu bakildigini hic gormedim aksine hep alkislandi.

Bu olimpiyatlardaki isi ne siyaset, devlet adamlari nede para ve nede zorla yaptirabilirsiniz ama sadece Sevgi ile olur diye dusunuyorum.

BU arada bu isin onemini bundan iki onceki mesajimda yazmis idim maqara bey efedinin sorusuna cevaben

Saygilar


#biologus' tarafından 01.06.2008 16:23:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 16:17 - İp: 76.***.**8.255
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Fujisever ne demekistediğini inan anlamadım bende.

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 16:40 - İp: 88.***.**3.178
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

bu yazdıklarımı o çocuklar okusa anlardı hemen ne demek istediğimi... işte derdim bu, pazar abi, bizler bile dil i bukadar irdelememişken, öğrenmemişken, bu çocukların derdi ne, neden bizim dilimzi deli gibi öğrenmeye çalışıyorlar...

mesala ben arapçayı ve ya ingilizceyi din sömürüsü ya da emperyalizm sömürüsü olmasa asla bilmezdim, tek har dahi...

ama bu çocuklar sular seller gibi Türkçe biliyorlar...

bana garip geldi, paylaşmak istedim...
tabiki önemini biliyorum, ama anlam veremiyorum bir türlü... kendimi koyamıyorum o çocukların yerine, hatta onlara bu eğitimi verenlerin yerine..

doğuda hala Türkçe bilmeyen kürt evlatları var, yakında ben de oraya atanacağım ve o Kürt çocuklarına Türkçe öğretmeye çalışacağım... acaba bu olimpiyatlar biraz da kendi ülkemizde gerçekleşse, mesala bu emek biraz da öz Türk evlatları için harcansa ...

neyse, uzatmayayım, irdeledikçe aklım almıyor bu olimpiyatları...


hele ben bir blues parçası dinlerken mahallelinin bana uzaylı gibi bakmasının yanında, etiyopya dan gelmiş bir ufaklığın türkü söylemesini göğsü kabara kabara bana övmesini anlayamıyorum...

selam.

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 16:52 - İp: 78.***.**7.62
biologus
biologus (üye)
Yurtdışı / Amatör

tabiki önemini biliyorum, ama anlam veremiyorum bir türlü
demissiniz

Sanirim sizin zaman ihtiyaciniz var. Hem onemini bilip hem anlam verememek zor is

Bu arada O gideceginiz yerlerde de bu tip gonul fedailerinin kurdugu okullar var guney doguda, Gidince daha yakindan gorme firsatiniz olacak. Turkiyenin batisi e dogusu sanki cok ayri yerler gibi Batidaki inanlar doguda neler olup bittiklerinden bihaberler maalesef.

Bu olayin altinda Sevgi ve hosgoruden baska bir sey yok, olsa bu olay vuku bulamazdi zaten diye dusnuyorum

Neyse biz donelim konumuza
Istanbulda simdi fotograf cekmeye gidenler olacak mi?
Bu foruma eklemeyi unutmayin
cok selamlar

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 17:22 - İp: 76.***.**8.255
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

SEvgili fujisever. Bazı kültürler baskındır.İster istemez baskındır. Bu baskın Kültürlerden biriside Türk kültürüdür.
İbni Haldun der ki.YEnilen medeniyetler yenilmelerinin ardında kendilerini yenen milletlerin örf ve adetlerinin olduğunu düşünür ve onları taklit eder. Mesela naparlar bizim kültürümüzde sol elle yemek yemek yokken çatalı sol eline alırlar.Bunu ilericilik , medini olmanın bir göstergesi sayarlar.Mesela naparlar sen blues dinlediğin için üzerine alınma klasik müzik dinlerler. Sarhoş olmadıktan sonra asla Türk miziği dinlemezler. Bir kerede sarhoş oldumu tam alaturka olurlar.
Bu çocukların ki belki biraz farklı. Şu an biz belki eskinin külleri ile idare eden bir kültürüz. Lakin biz kendimizi öyle görmesek bile pekçok dünyü ülkesinin gözünde büyük osmanlı İmparatorluğunun devamıyız. Belki hayranlık, belki sevgi ile onlar bu dili öğreniyor. Daha doğrusu kültürü öğreniyor.
BEn büyük oranda sevginin etkili olduğunu düşünüyorum. Afrikada anlatılan sanırım güney afrika olmalı, bir olay beni derinden sarsmıştı. türkler gidip orada okul açınca zenci çocuklarda okula alınır. Bizim Türk öğretmen gayri ihtiyari çocuğu sever. Çocuk anında koşa koşa eve gider. Beyaz adamın kendisini sevdiğini söyler. Bu onlar için inanılmaz bir olaydır.BEyaz adamın bir zenci çocuğu bırakın sevmesi dokunması bile görülmüş şey değildir. Aile koşa koşa okula gider ve bu insanlarla yakından tanışmak ister. Evlerine davet ederler hatta. Ev denilen şeyde teneke kulübe. Bilmem anlatabildimmi. Bu insanlar türkleri sevmesinde ne yapsın.
Başka ülkeler farklımı sanki. Orta asyasından rusyasına kadar hep böyle. Oralardaki öğretmenler belletmenler büyük fedakarlık yapıyorlar. Bunu oranın insanı özellikle çouklar çok iyi biliyorlar.Ve ister istemez büyük sevgi duyuyorlar.

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 17:24 - İp: 88.***.**3.178
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

"hele ben bir blues parçası dinlerken mahallelinin bana uzaylı gibi bakmasının yanında, etiyopya dan gelmiş bir ufaklığın türkü söylemesini göğsü kabara kabara bana övmesini anlayamıyorum... "

okuyan ne demek istediğimi daha iyi anlar....
bilmek ve anlam vermek aynı şey değildir...
Türkçe öğretimi bizim ülkemizde bu kadar zayıfken o çocuklara bu kültürü verme çabası manasız ...
sevgi mi altında yatan, o zaman eyvallah, biraz da doğudaki yavrucakları sevelim o zaman

biogolus, biliyorum amerikada çalışıyorsunuz, sizinle fd de röportaj yapmıştım, bir zamanlar...

lütfen bana oralardan ülkemin doğusu hakkında ders vermeyin, lakin benim babam da akrabalarım da öğretmen , ben de öğretmenim... arkadaşlarım da oralarda çalışıyor, durumun ne olduğunu çok iyi biliyorum... hatta daha dün bir kanalda belgesel vardı, Türkçe bilmeyen , tek sınıflık okullar

neyse konunuzu dağıttım, kusura bakmayın, ben kendi adıma fikirlerime son veriyorum...keşke istanbulda olsaydım, gider fotoğraf çekerdim olimpiyatlarda...

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 18:03 - İp: 78.***.**1.30
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Fujisever aynı çebeler doğudada var. Hiç merak etme sen. Yüzlerce okul ve eğitim kurumu var doğudada. Hatta pkk bu yüzden tavır alıyor.
Tabi bizim bazı kesimlerde doudaki bu çabalara karşı tavır almayı ihmal etmedi.

 

Tarih: 1 Haziran 2008, 18:13 - İp: 88.***.**3.178