luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Akbillerde de vesikalık takarlardı, şimdi yeni akbillerde kredi kartı gibi resimsiz..Vesikalık mesleğide tarih olacak,aragürer in buz kalıbı taşıyan kaybolmuş meslekler adam kareleri gibi..

 

Tarih: 14 Mart 2009, 20:12 - İp: 88.***.**6.199
wexplorerx
wexplorerx (üye)
İstanbul / Amatör

Yaşadığım olayı anlatayım :

15 yıldır gittiğim fotografçıya evde kendim yaptığım vesikalığı götürdüm aynı fiyata 40 kr bastı !!

Aynı anda gelen diğerinden aynı işe 7,5 tl aldı !! Fotografçı biliyorki ben bu işi ticaret olarak yapmıyorum sadece kendi fotograflarımı yapıyorum .Ama siz bunu kurnazlığa vurup işi ticarete getirirseniz tabiki haklıdır fotografçı fiyatta !!

 

Tarih: 31 Mart 2009, 15:41 - İp: 88.***.**9.250
inans
inans (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalık fotoğraf santçılığı diye birşey kalmadı bence , kazıkcılığı ise hızla artıyor. Şöyle bi kafayı düzeltip 2 saniyede fotoğrafı çekiyorlar. 8 fotoğraf için 6 tl para alıyorlar. Bu sitedeki amatör fotoğrafçıların % 99'unun onların çektiği fotoğrafı çekebileceğine inanıyorum.

luciferman bence yanlış birşey yapmadın , onların yaptığı saçmalık.

#inans' tarafından 14.04.2009 01:22:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Nisan 2009, 01:21 - İp: 94.***.**5.123
ocanic
ocanic (üye)
İstanbul / Meraklı

Müstehaktır !

Vesikalıklarla ayakta kalmaya çalışan bir işletme zaten miladını doldurmuş demektir.
Kimse kusura bakmasın siz kendinizi düşündüğünüz gibi biz tüketicilerde kendini düşünmekle mükelleftir.Vesikalık lazım olunca kendim çekerim veririm matbacı arkadaşıma işimi halleder.

 

Tarih: 14 Nisan 2009, 10:42 - İp: 78.***.**6.243
badtr
badtr (üye)
İstanbul / Amatör

bu tartışmalar anca bir kaç sene daha devam eder, 3-4 sene evvel insanların evindeki yazıcı sayısına ve kalitesine bakın bir de şimdi bakın ve bundan 2-3 sene sonrasını düşünün herkes kendi vesikalık resmini evde basacak hale gelecektir.
Normal fotoğraflarda belki evde basım fotoğraf sutudyosundaki kadar ekonomik ve kaliteli olmaya bilir ama şu an bile ben vesikalık ihtiyacımı evde halledebiliyorum zira anısı olan bir resim değil bir yerlerde kullanacağım resimler.

ama konumuza gelince zaten ben evde basarak kimin haklı olduğunu düşündüğümü belirttim sanırım..

bir konuyada değinmek istiyorum biri gelen müşterisine vesikalık resimleri basmam ben demiş, birileride bunu haklı görmüş. burada konu ne olursa olsun bir ticaret hane kafasına göre iş yapamaz bakkala gittiğinizde adam size bakıp yok kardeşim sana ekmek sen mini ekmek makinası almışın ara sıra evde ekmek yapıyormuşsun derse bu normalmi veya fırından ekmeği 1 ytl ye alırken bana hamur ver ( evde kızartmak için ) dediğinizdede gene 1 ytl istemesi ne kadar anormalse bu da o kadar anormal bence. ama malesef fırınlarda hamur için ekmek fiyatı alıyorlar nede olsa burası Türkiye.

Fotoğrafçıya gidipte eşiniz ve çocuğunuzla bir resim çektirdiğinizde istenilen fiyatı düşünürmüsünüz tanesine ne kadar alıyorlar buna bir şey diyormuyuz neden adam orda makinesini elektriğini dükkanını kullanıyor en önemlisi emeğini ve tecrübesini bizim için harcıyor . Zaten bir fotoğrafçıda bundan para kazanmalı benim evde çektiğim vesikalıktan para kazanmaya çalışırsa en fazla 2-3 sene daha basmam kardeşim tavırları sergileyebilir ki şu anda bile net üstünden bir çok yer vesikalık ayrımı yapmada bunları basıyor.

tabi ki bunlar benim düşüncem kimine göre yanlış olabilir

 

Tarih: 14 Nisan 2009, 16:07 - İp: 212.***.**5.66
merhan
merhan (üye)
Düzce / Amatör

Amatör bir fotoğrafçı olarak luciferman ı destekliyorum. Artık herkes bilgisayar kullanıyor, artık herkeste dijital fotoğraf makineleri var, SLR kullananlar bile artıyor. Photoshop kullananlar artıyor. Benimde hoşuma gitmiyor bu fiyat farkları. Vesikalık fotoğraf ihtiyacımı karşılamak için gittiğimde aldığım fiyat farkları veya yükseklikleri canımı sıkıyor. Birkez bunun için internetten sipariş verdim hatta. Tamam fotoğrafçılarda bir yönden haklı olabilir. Pahalı makineler kullanıyorlar ama bir resime, aile resmine 0,35 TL verip de bu resmin içinden bir kafayı alıp vesikalık yaparak çıktı almaya kalkınca 5,00 TL istenilmesi olmuyor. Bu iş en sonunda bizim gibi düşünenler lehinde sonuçlanır.

 

Tarih: 15 Nisan 2009, 15:14 - İp: 78.***.**2.183
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Sayın : merhan, == bu resmin içinden bir kafayı alıp vesikalık yaparak çıktı almaya kalkınca 5,00 TL istenilmesi olmuyor == Her meslek grubunun bağlı olduğu esnaf odaları vardır , bunlarda kanunlarla yönetilir , her sene fiatları belirlerler. Fiat tarifeleri çıkar. Senden istenende orada belirlenen tarifedendir. Lokantada bir porsiyon köfte 5 -TL. veya sakal traşı en az 5 ile 10 TL arası vs gibi örnekleri sıralayabiliriz. Köfteyi evde de yapabiliyorsun hemde 2 TL mal edrsin, Lokantada ben bunu evde 2TL mal ettim, neden benden 5 TL istiyorsun diyebiliyormusun, hesabı ödeyip çıkıyorsun. Sonra fotoğrafçı sana çıktı vermiyor : Fotoğraf veriyor, fotoğraf ile çıktı ayrı şeylerdir. Çıktı istiyorsan döküman kopyalama yerlerinde kağıda yaptırabilirsin. Maliyeti ve kalitesi farklıdır.

==Bu iş en sonunda bizim gibi düşünenler lehinde sonuçlanır. == Dediğin zaman ?. zaten piyasada fotoğraf yaptıracağın fotoğraf laborauarı kalmamış olacaktır . İşte o zaman döküman kopyalama yerlerinde fotokopi makinasında kağıda çıktı alabilirsin istediğin fiata. Ama orj, fotoğrafın ve fotoğrafçılığın yaşaması için desteklemen gerekiyor gibi. Başka meslek grupları ile karşılaştır, senden istenen fazla değildir, Sana hizmet verdiği o makina en az 50.000 euro - ya malolduğunu unutma taksitli olarak kaç yılda bitirebilir. Bunların değerlendirmesini iyi yap. Hoşçakal.

 

Tarih: 16 Nisan 2009, 02:08 - İp: 85.***.**6.87
çvş
çvş (üye)
Bursa / Stüdyo Fotoğrafçısı

ben de fotoğrafçlık yapıyorum,bazı kişiler cep telefonuyla çekmiş getiriyorlar vesikalık istiyorlar . ben 6 adet 7 tl ye çekiyorum müşteri getirdiinde ise 10 lira diyorum.
biz boşuna mı duruyoruz sabahtan akşama kadar işyerinde, boşuna mı o kadar paralar harcadık bu baskı sistemlerine o kadar emek var ,kendini bilmezler gelip bir de ne yapıyorsunuz sadece bir kağıt parçası deme cesareti buluyorlar...............................bu yazdıklarım sana deil luciferman sadece mağdur olmadığını görmen için yazdım.

 

Tarih: 17 Nisan 2009, 13:17 - İp: 88.***.**1.105
gani_gani
gani_gani (üye)
Gaziantep / Meraklı

Fotoğrafçılarım o makinalara okadar para döktükleri gerçek burada bir sıkıntımız yok zaten tamam anlıyoruz.
Sorun neden vesikalık olunca fiyatın arttığı?
Sizin tab edeceğiniz fotografın içeriğine bakmanız bile etik değil. Herkesin özel hayatı var kimse eşiyle dostuyla kızarkadaşıyla çektiği fotolara tanımadığı insanların bakmasını istemez. Helede adam size croplanmış foto getirmişse tek yapmanız gereken bilgisayardan yazdır komutunu vermektr.
Bu vesikalık 5 lira, bu manplasyon 10 lira, bu fotoyu taratmışsınız 25 lira, bu fotografın ışık ayarıyla oynanmış 100 lira, bu fotoya çerçeve eklenmiş 1000 lira.
Bence yanlış şeyler.
(benim termalim var evde basıyorum, çünkü bu diyaloğu antepte ki bütün fotografçılarla yaşadım)

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 00:34 - İp: 85.***.**5.147
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

gani_gani -- ((( Fotoğrafçılarım o makinalara okadar para döktükleri gerçek burada bir sıkıntımız yok zaten tamam anlıyoruz. )))
Sorun neden vesikalık olunca fiyatın arttığı? Bu sorunun cevabını zaten kendin bir üstte tırnak içinde yazıyorsun.

(( Sizin tab edeceğiniz fotografın içeriğine bakmanız bile etik değil. Herkesin özel hayatı var kimse eşiyle dostuyla kızarkadaşıyla çektiği fotolara tanımadığı insanların bakmasını istemez. Helede adam size croplanmış foto getirmişse tek yapmanız gereken bilgisayardan yazdır komutunu vermektr ))

Şimdi bir fotoğraf laboratuarındaki, fotoğraf baskı sistemi bilgisayardan yazdır komutuyla olmaz teknik olarak mümkün değildir. Sadece döküman kopyalama ve basma yerlerinde geçerlidir büyük fotokopi makinaları vs. Bununda fotoğrafla alakası yoktur. Fotoğraf laboratuarında senin fotoğrafını basmak için fotoğrafı açması gerekiyor. çünkü gerekli ayarları yapabilmesi için. Bu ayarlar, Renk . Ton. Kontrast. Kadraj, gerekiyorsa. Bunları yapması gerekir. sen diyeceksin benimki hazır, senin monitor ile fotoğrafçıdaki kesinlikle uyuşmaz. senin getirdiğin gibi basılırsa sen beğenip almassın. Sana şunu kesinlikle vede net olarak söyliyeyim makinanın başındaki operatör senin fotğrafına okadar meraklı değildir. Akşama kadar o adam binlerce fotoğraf basıyor. Artık fotoğraf basa basa fotoğrafa bakacak durumu yoktur. fotoğraftan tiksinti gelir. inan bakmaz. Sen yaşamadığın için bilmessin. Akşama kadar en azından 1 veya 2 - rulo tüketilir. ne demek biliyormusun, 2000- ile 4000, arası fotoğraf demek hergün aynı. fotoğrafı açtığında içeriğine bakmaz sadece ton renk ayarını yapar geçer.

(((Bu vesikalık 5 lira, bu manplasyon 10 lira, bu fotoyu taratmışsınız 25 lira, bu fotografın ışık ayarıyla oynanmış 100 lira, bu fotoya çerçeve eklenmiş 1000 lira.
Bence yanlış şeyler. )))

Yanlış olan nedir anlamadım: Gittiğin yer hayır kurumu değilki , bilgisiyle, ekipmanı , ile sana bir hizmet veriyorsa bedeli mutlaka olacaktır.



 

Tarih: 18 Nisan 2009, 02:28 - İp: 78.***.**7.106