luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Buradaki fotoğrafçı arkadaş gerek fırıncının emeği, gerek ise avukatın bilgisini, doktorun tecrübesini, kendilerinin çekmediğin bi fotoğrafa tek kuruş zaman, emek ve işçilik katmadan 14 katı fiyat çekmeyi etik ve namuslu bi davranış olarak görüyor. Hatta ben kendisinin çektiği vatandaşın fotosuna, ben bunları basmam diye bilecek kadar kendinden geçmiş despot bi tavır sergiliyor.

Vesikalık denilen şey vatandaş için zorunlu olmadığı sürece çektirmenin akıllarına bile gelmediği, küçücük karelerdeki fotoğraflarını o kadar çok önemsemediği, çoğunun memur gibi yada askeri birlikte teftişte gibi ifadesiz, donuk ve huzursuz, bi çoğunun bu resmiyetten yüzünün donuk ve itici çıktığı kimliğe veya özel evraklara basılma mecburiyetinden yaptırdığı hiç bi karı ve parasal getirisi olmayan çalışmalardır gözümüzde.

Sırf vatandaş bunu kendi başına yapamadığı sürece de bi çok fotoğrafçının üzerine çok iyi rakamlar bindirip tek para kazanma yolu olarak gördüğü nasılsa çektirilmesi şart başka şansları yok denilen bi tür zorunlu kar etme yolu.

İşte bu zorunluluk kimi yerde fahiş ve bu olayda da görüldüğü gibi apaçık bi aç gözüllüğü de sergiliyor ki, buna katılmak mümkün değil.

Okul kayıtları için üç çocuğuna vesikalık çektirmek gereken bi annenin toplamda 20+30 milyonu elinden çıkarması bu lüks tüketim maddesi haline gelen vesikalığa bi alternatif aratmayacağı manasına geliyor mu, hayır.

Buradaki arkadaşlar yırtınsa da didinse de benim kendi vesikalığımı hazırlayabilme yeteneğim, tenoloji bilgim ve kapasitem var ise bunu bastıracak bi teknolojik ve etik bi yerde bulma veya buldurma ihtimalim her zaman olacak ve bir çok kişi de eğer ki benim yaptığım bu durum karşısında yarattığım kar çok cazip gelir ise, aynı yolu denemeye başlayacaklardır.

Fotoğrafçılar için kötü haber, artık baskı için bile onlara gitmeme gerek yoktur. Dimyada giderken evdeki pirinçden olmak bunun gibi bi şey olsa gerek.

En azından yılda bi iki kez vezikalığa ihtiyaç vardır ama ben ayrıca bir çok anı ve hatıra resmimi de arada fotoğrafçıya sunuyorum, bunları da otomatik olarak geri çektiğimi anlaması inanın geç oluyor.



Bir de unutmadan emekten söz edilmişken, buradaki bi çok fotoğraf stüdyosu sahibinin, korsan Photoshop programı veya arka fonu, efekti, filtresini, plug-in'ini yasal olmayan yollardan kullandığını, kendi arasında paylaşıp uyanıklık yaparak, kendi parasal çözümünü de ürettiğini belirtip, sizlerin başkasının emeği üzerinden bu tür girişimlerinizin yanında benim talebim inanın sütten çıkmış ak kaşıktır, hiç bir yanlış tarafım yoktur ve doğru yaptığıma yüzde yüz inanıyorum.



Bir de unutmadan emekten söz edilmişken, buradaki bi çok fotoğraf stüdyosu sahibinin, korsan Photoshop programı veya arka fonu, efekti, filtresini, plug-in'ini yasal olmayan yollardan kullandığını, kendi arasında paylaşıp uyanıklık yaparak, kendi parasal çözümünü de ürettiğini belirtip, sizlerin başkasının emeği üzerinden bu tür girişimlerinizin yanında benim talebim inanın sütten çıkmış ak kaşıktır, hiç bir yanlış tarafım yoktur ve doğru yaptığıma yüzde yüz inanıyorum.



#Luciferman' tarafından 23.03.2008 12:22:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 23 Mart 2008, 08:59 - İp: 88.***.**3.209
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Bu konuda ben de bir topik açmıştım..

Lusiferman ın söyledikleri bir gerçeği ifade ediyor.. Çoğuna katılıyorum. Fotoğrafçı karta basmam diyebilir. Bu onun bileceği iştir. Ama 5 ytl istemek ayıptır..

Bazen ekmek fırınına güveç veriyoruz, pişsin diye.. 50 ekmek parası da isteyebilir... O kadar vakitte bu kadar ekmek pişirirdim diye. Veya lokantacı onun yakasına yapışabilir. Ekmeğimle oynuyorsun diye..

Bunun sonu gelmez. Bu sizin biraz da esnaflığınızla ilgilidir..


 

Tarih: 24 Mart 2008, 18:18 - İp: 88.***.**5.99
erkanbayir
erkanbayir (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

çok uyanıksınLuciferman

 

Tarih: 24 Mart 2008, 18:55 - İp: 88.***.**1.75
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

BU YAZACAKLARIMI LABRATUARSAHİBİ OLAN ARKAŞLAR RAHAT ANLAR

Ama kazıklandığını düşünenler anlarmı anlmazmı bilmem

10 yıl önce drust aranzör vanler maron 50 karyıkma copal minilap ve film banyo toplam 140 bin mark lizinkle 36 ay vadeile aldık çalıştırdık 36 ay karabasa gibi üzerimizde çalıştık. borcumuz btti analog baskı stemide bitti

Yeniden kredi aldık yaklaşık 94bin euya yeniden sitem kurduk. depoda bekliyen talib olmayan eski makinelerimize 180 ytl karşılığında hurdacıya hediye ettik.

Fikret kardeşimin çok beğendiğim sözünü kullnıyorum " biz kağıttıcareti yapmıyoruz" olay kart maliyeti geğil bu olayı uzatmayın

kimse enayi değil kimsede kazık atıp başkalrının sırtından köşeyi dönmüyor.

4 yılda bulunduğum şehirde fotoğraf sektörü %33 meslektaşını kaybetti dükknalar kapandı diger illerde durm farklı değil .

saygılarımla.

 

Tarih: 24 Mart 2008, 19:47 - İp: 81.***.**1.108
mydemir09
mydemir09 (üye)
Aydın / Meraklı


Bu arada Sayın FOTOASLI nickli abimiz siz et lokantasından yemek yerken neden etin fiyatı şu demiyorsunuz dediniz ya hakikaten orjianl bir yaklaşım..Buna ben de aynı şekilde cevap vermek isterim Pidecilere kıymayı kendiniz verdiğinizde onlar aynı parayı istemiyor..Sadece hamurun parasını alıyolar...

#mydemir09' tarafından 12.04.2008 01:33:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2008, 20:54 - İp: 88.***.**2.94
-olympos-
-olympos- (üye)
Antalya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bende şöyle bir örnek vermek istedim,evimde çok güzel köfte hazırladım yanında salatamı yaptım,şehrin proğramlı restoranına gittim oturdum masaya garson geldi eline köfteleri verip hadi fırında pişir gel.Hesap ne öderim.Sizce sadece pişirme parasımı,kendi fiat listelerimi,yoksa başta böyle bir uygulamanın olmadığınımı söylerler,Olay sizinkinle aynıdır.sayın Luciferman.

 

Tarih: 24 Mart 2008, 23:35 - İp: 85.***.**7.4
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Bu fotoğrafa ne kadara basılır acaba..
15x15 vesikalıksa vesikalık...
a 40 kuruş
b 50 kuruş
c 75 kuruş
d 5 ytl
e 10 ytl



#turnusol' tarafından 25.03.2008 01:50:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Mart 2008, 01:44 - İp: 88.***.**5.99
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

anlamadıgım lokantaydı,fırındı,taksiydi terziydi falandı filandı ornekler veriyorsunuzda,ne alakası var???
fotografcıya girersin,fotografları verirsin,adam 5 ytl dedi cokmu geldi,cıkar gider baska yerde yaptırırsın.

madem lokanta ornegi pek cok.
bir lokanta var kebabı 7 liraya yıyorsun bir lokanta var kebabın yanında verdikleri garnituru bile 10 liraya yıyosun.
kebabı 25 liraya yıyosun.
madem pahalı geldi,kalkıp o ucuz lokantaya gidersin,karnın doyar paran cebinde kalır.
bizde sayfalarca deli gibi coktu azdı kavgası yapmamıs oluruz.
odamı olmadı gider bir printer alırsın, a4e kadar basarsın istedigin fotografı,aradada 5 liraya kartus doldurursun olur biter.
secenek cok fazla degil..sayalım
1.baska dukkana gitmek
2.printer alıp kendin basmak
3. hıcbırını yapmayıp bir forumda sabah aksam -5 liramı istedi -5 lira istedi -aaa 5 liramı istedi -evet 5 lira istedi muhabbetı yaparsın.

secmesi kolay sanırım.

 

Tarih: 25 Mart 2008, 07:24 - İp: 88.***.**2.99
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

4. Fotoğrafı basmaz. Bilgisayarında tutarsın.. Herkes rahat eder.

Sonra da forumlarda foğrafçılık ölüyor topikleri okursun.

Dükkan 100 ytl istesin isterse sorun değil. Çıkarmazsın olur biter. 50 ytl ye 10x15 yazıcılar neredeyse...

Ama uyanıksın, mesleğimizi bitiriyorsun, üç kuruşa beş köfte yok muhabbeti yanlış. Herkes birbirine saygı duymalı.

Yoksa fotoğraf temel ihtiyaç maddesi değil. Makinemi kırıp atsam bana bir zararı olmaz, karı olur... Saz çalarım, resim yaparım..

Ayrıca lokanta olayı farklıdır. Çok da sınıfı vardır. Belediye lokantaları ve turistik lokantalar olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar da kendi aralarında sınıflara ayrılırlar. Turistik lokantaların yaptığı satış aslında himet satışıdır.Otellerin yıldızları gibi.. 10 ytl ye de oda var
1000 ytl ye de.. Ama farklı odalar.

Peki iki 10x15 fotoğraf arasında ne fark var.

Sonuç : Paşa gönül kriterleri. Puzzle yaparım ben de..
Ne fotoğraf çekip karta bastıracam. Sonra diyecekler, neden sen çekiyorsun. çağır bizi biz çekelim. Sen ne anlarsın ki...

5ytl lik traşı damatlara 50ytl ye yapan ülkemi seviyorum..
Hadi hayırlı günler..

Saygılarımla..


 

Tarih: 25 Mart 2008, 14:50 - İp: 88.***.**5.67
snapshot
snapshot (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

öncelikle o fotoğrafçı arkadaşların yaptıklarını çok doğru buluyorum.
çünkü;
biz fotoğrafçılar yaklaşık 50.000 euro gibi bir fiyata digital minilab alıyoruz ayrica stüdyomuza 10.000 ila 20.000ytl lik bir yatırım yapıyoruz (dekorlar ve flaş sistemleri)daha sonra fotoğrafçılıktan anlayan kaliteli eleman çalıştırıyoruz minumum maaşı 1000ytl dükkan kirasi filan bide üstüne yasal olarak vergilerimizi ödüyoruz
bütün bunlarin yaninda evinde hazirlamiş olduğun vesikalıktan 5 ytl istenince ahlaka uygun olup olmadiğini işin içindeki üçkağıtçılığı araştırıyorsun.
illa baskı yaptirmak istiyorsan bu sistemi sonucuna katlanirim diyorsan ne buyur...
hatta amatörler için bile mini printirlar var şşöle 200 ytl lik ufak bir yatirimla işini görebilirssin ama ne derece işine yarar orasida meçhul ama çok çırpınma zaten çok yakında vesikalıkta kalkıyor yani vergisini veren dürüst esnafa bu kadar sataşamıyacaksın

 

Tarih: 25 Mart 2008, 14:57 - İp: 88.***.**9.185