luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

eger amator vatandas evde cektigi fotografi vesikalik olarak goruyor ya da gercek bir vesikalik cekecek ekipmana donanima isiga saihpse, baski yapan studyonun fotografin icerigine karismasini sacma buluyorum. ben hic boyle birsey yapmadim, vesikalik cekimi zaten ucuz lazim olunca cektiriyorum ama studyocularin bu yaptigi dogru degil, emek vermedigi bir vesikaligi kendi cekmis gibi basaraka aldigi para haksiz kazanctir.
bu arada tuketici yasasi bu konuda ne diyor bilen var mi? benim goturdugum baskiyi studyonun reddetme hakki var mi???

 

Tarih: 22 Mart 2008, 11:41 - İp: 81.***.**7.8
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

var tabi..
her gerçek veya tüzel kişinin yapacağı ticari faaliyetin kapsamı kendi özgürlüğündedir..

yani ister basar ister basmaz..

madem laboratuvarsın yada fotoyazıcın var mecbursun basmaya diye bir durum/kanun yok.

serbest piyasa ekonomisi

 

Tarih: 22 Mart 2008, 11:47 - İp: 85.***.**0.222
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

sormak istedigim tam olarak icerigi yuzunden basmama hakki var mi? yani ben boyle bir durumda sikayette bulunsan ne sonuc alirim?

 

Tarih: 22 Mart 2008, 11:59 - İp: 81.***.**7.8
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Bence bu meslek adabına sığmayan veya tüketici hakları yasasına da sığmayan bi durum.

Ayrıca bi fotoğrafın vesikalığa benzemesi veya vesikalık olarak adlandırılması sadece kişinin kendisini ilgilendirir. Benim vesikalık fotoğrafımı sırf kendim evimde bulunsun diye kopyalatmaya hakkım yok mu? Zaten vesikalığı çektirirken bi emek parası fotoğrafçıya ödemişim.

Ben de elimdeki vesikalıklarımı kağıt maliyeti üzerinden kopyalatabilmeliyim. Kim çektiğime ne karışır. Ayrıca bu vesikalık bi başka fotoğraçının da çektiği olabilir, ben tekrar stüdyo parası istemeye mecbur muyum? Hakkı yok ki istemeye.

Ayrıca yasa dışı bi içeriğe sahip değil ise bi fotoğrafın üzerinde "bak kaç kareye bölünmüş, kafa başına para istiyorum" demenin neresi makul?

Şunun hesabı da iyi yapılmalı, bi fotoğrafı 35 kuruşa basıyorsanız, bu görüntünün içinde dört kadın suratı var diye 35x4= 1.40 ytl hiç bi mantık sığmasa da fiyat çektiğini düşünelim, ama adam-lar benden tamı tamına 5 ytl istiyor!!! Buradaki bazı arkadaşlar da aynısını seve seve yapacaklarını söylüyor!! (35 kuruş yerine 5 ytl verecek kendileri değil ya, dört tane bastırsam 20 ytl olacak haberleri yok, oysa 4 baskı 1.4 ytl.)

Yani bi fotoğraf baskısının 14 katı. Bu mantığa ve meslek adabıma uyuyor mu? Neresi emek, neresi hak bunun?

Evet, kendi çekse vesikalık süper olabilir, bir sanat eseri de yaratabilir, ama başkaları kendi vesikalığını amatör veya çirkin veya kurallara uymadan çekiyor ise bunu niye kendi üzerine alınıp engellemeye çalışır ki, polis misin, bunda tek gayesi parasal çıkar değil mi?. Kendi vesikalığına her fotoğrafçı zaten imzasını kazıyor, dert etmeyin.

Dediğim gibi, bindiğiniz taksi kişi başına para almıyor ise sizin de fotoğraftaki insan yüzlerini sayarak üzerine para talep ederek ve kendi çekmediğiniz vesikalık ücretini müşteriden istemeniz hiç bi şekilde etik değil.

Basmama hakkınız bi taksicinin her kafa başına sizden üstelik daha fazla ücret istemesi vermeyince sizi arabasına almaması kadar "makul!!" ve mesleğe uymayan bi davranıştır bence...



#Luciferman' tarafından 22.03.2008 12:27:01 tarihinde düzenlendi.


#Luciferman' tarafından 22.03.2008 16:17:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 12:23 - İp: 88.***.**3.209
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

sn luciferman siz bize mesleğinizi söylermisiniz belki bizde sizinle ilgili bazı fikirlerimizi paylaşır karşılıklı empatide yaparız.
bu arada fotoğrafı basmamak istemememiz yada daha yüksek fiyatla basmak istememiz mesleğimize olan saygı ve koruma ihtiyacı diyelim.
merak etmeyin bu gidişle bırak o tek vsk yı bastırmayı normal amötörü doğru dürüst basacak fotoğrafcıda bulamazsınız

 

Tarih: 22 Mart 2008, 13:17 - İp: 85.***.**4.94
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

tatlı ve tuzlunun karışması durumu var ortada..

fotoğrafçı ile fotoğraf baskıcısını birbirinden ayırıp durum muhakemesi yapmaya çalışsak daha doğru olur.

fotoğraf baskıcısını, ticari olarak dijital görüntüyü kağıda aktaran kişiyi "laboratuvar" olarak tanımlayalım.

laboratuvarıda kısaca labo diyelim, maksat yazması kolay olsun..

fotoğrafçı dediğimiz kişi mesleki faaliyeti içinde ticari olarak fotoğraf baskısından para kazanmamalı. Fotoğrafçı parayı çektiği fotoğraftan kazanmalı. eğer mesleğini icra ederken yan gelir yada ek iş olarak labo gibi davranıyorsa o halde fotoğrafın içeriğine karışmamalı. meli malı diyorum çünkü bunlar eğriyi doğruyu belirleyen unsurlar diye düşünüyorum.

Labo ise zaten görüntü içeriğine hiç karışmamalı. Kanunen sakıncalı bir fotoğraf söz konusu değil ise kendinden talep edilen her türlü fotoğraf baskı işini arz etmeli. İşini (ticari faaliyetini) icraa ederken elbette kendi tercihleri doğrultusunda kıstaslar koyabilir. Örneğin nü fotoğraf basmayabilir. Yada sadece 9x13 ebadında baskı yapabilir. Kimse bu kişiye "neden nü basmıyorsun" veya "neden 13x18 ebadında basmıyorsun" diye yaptırım uygulayamaz. Çünkü kendi ticari faaliyetinin sınırlarını kendisi belirlemiştir.
Genel sınırlar haricinde subjektif sınırlarda uygulayabilir. Mesela sırf alkollü diye yada kaba konuştuğu için bir müşterinin talebini kabul etmeyebilir. "Ben senin işini yapmıyorum" deme hakkına sahiptir. Kimse laboya sen bu işi yapmaya mecbursun diyemez. Tüketici hakları burada devreye girmez. Tüketici haklarının devreye girdiği yer, herhangi bir sözleşme (akit) yapıldığında taraflardan birinin bu akite bağlı kalmadığı noktadır. Sözleşmenin yazılı olarak yapılması şart değildir. Müşteriden siparişi alıp karşılığında minik bir fiş vermesi akit yerine geçer.
Müşterinin kapıdan girişi ve elindeki flaş belleği uzatması bir sözleşme değildirki, bu işi gördükten sonra basmayan labo sözleşmeyi ihlal etmiş olsun. Basmazsa basmaz o onun bileceği şeydir ve özgürlüğüdür.

Size daha iyi anlatabilmek için yaptığınız işten örnek verecem ama bilmiyorum..
Diyelimki öğrenci.. Bir kişi çıkıpta bir öğrenciye "Madem öğrencisin şu saatte Uluslar arası ticaret hukuku dersine gireceksin, güzel sanatlar/fotoğraf bölümü öğrencisi olman beni ilgilendirmez" diyebilir mi?

yada bir doktora "madem doktorsun benim nasır problemimi çözmeye mecbursun" diye dayatmada bulunabilir mi? Kadın doğum uzmanı bile olsa tüketici haklarına göre nasırı tedavi etmek zorundamı.. hadi cildiyeci olsun hatta üstüne özel muayenehanesine gitmiş olun. Yani istemezse sizin nasırınıza hiç bakmaz. Ayağınız kötü kokuyordur bakmaz. Ticari ve mesleki özgürlüğüdür. Sizin nasırınıza bakmaz başka birinin hemeroidini tedavi eder.. Kim ne diyebilir ?

 

Tarih: 22 Mart 2008, 13:18 - İp: 85.***.**0.222
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

rokomet orneklerine hastayim
"nasira bakmaz hemoroid tedavi eder"
neyse bu tartismada baskicilarin kendi sinirlari, kurallari belli zaten, adam eger kafasinda bitirmisse isi siz ne kadar tartisirsaniz tartisin basmaz. vesikalik basmiyorum demez de makine bozuldu, kagit bitti, sen alkollusun, kabasin vs. vs. der ya da direk "basmiyorum kardesim" der. ee ne olur? eger bulundugu yerde alternatifi varsa uzun vadede musteri kaybeder, bu kadar
ama kendi fikrim olarak, 5 lira alsa o para hakki degildir derim

 

Tarih: 22 Mart 2008, 13:26 - İp: 81.***.**7.8
schwarz
schwarz (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Uzun uzun yazmanın hiçbir mantığı yok...

Mantık gayet açık ve net..

Sevgili Luciferman,

Minimum 50.000€ yatırım yaptığın cihazla ne şekilde kazanç sağlayabilirsin hiç düşündün mü? Studyo fotoğrafçısı arkadaşlar, bu yatırımı gözlerini kırpmadan feda ederlerken, sen 5 YTL'nin hesabını yapıyorsun.

Eğer bu yatırımı yapacak cesareti olan tek bir amatör varsa; ki zannetmiyorum olacağını. Minimum 50.000€'luk cihazdan ne şekilde para kazanacağını kendine sorması gerekir.

Saygılaımla...

 

Tarih: 22 Mart 2008, 13:31 - İp: 78.***.**8.107
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

"Studyo fotoğrafçısı arkadaşlar, bu yatırımı gözlerini kırpmadan feda ederlerken, sen 5 YTL'nin hesabını yapıyorsun"

baskiciliarin makinesinin parasi ciksin diye elibolluk mu yapalim??? "yok kardes 30ykr az sen bunlarin tanesini 1 ytl'den bas, bende para cok " bu nasil???

 

Tarih: 22 Mart 2008, 13:34 - İp: 81.***.**7.8
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

bu arada "feda ederken" demissin de buna feda etmek degil risk almak denir, ticaretin kacinilmazidir ayrica. yoksa biz fotograflarimizi kagit uzerinde gorelim diye fedakarlik yaptiklarini zannetmiyorum. kendini amorti ediyor ki binlerce euro riske ediliyor.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 13:39 - İp: 81.***.**7.8