luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Vesikalik Fotoğraf Mağdurluğu...

Merhaba. Öncelikle amatör bi fotoğrafçıyım ve burada yaşadığım sorunu paylaşmak ve öneri alarak bu sorun üzerinde fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Ben bir kaç gün önce daha önce yaptığım bi şeyi yaparak, annemin vesikalık ihtiyacı olduğundan evde kendi zevkine göre pozlarını çekip, vesikalık formatına koyarak, normal bi şekilde basılsın diye yanında 20 tane daha fotoğrafımla birlikte bir fotoğrafçıya gittim.

Fotoğrafçıdan bütün elimdeki fotoğrafları ufak boyutta standart olarak basmasını istedim. Normal basım için 350 kuruş istendi. Ok dedim. Yalnız basılacak fotoğraflara bakan kişi içlerinde birinde vesikalık şekilde hazırlanmış jpeği görünce bunun fiyatının 5 ytl olacağını söyledi bana.

Durum garip geldi çünkü, bu vesikalık gibi duran şey de diğerlerinden farklı olmayan bir resimden ibaret.

Ortada ne bir emeği ne de bir zahmeti ne de harcamısını zorunlu kılacak bir durumu yok olduğu halde bunu anca diğerlerinden kat kat pahalı bu rakam dahilinde basacağını söyledi.

Ordan çıkıp bi başkasına gösterdim, o da aynısını söyledi ve ben de bir başkasına gittim...

Burada öğrenmek istediğim bu durum etik olarak doğru mudur?

Bu bi vesikalık olması, bu vesikayı kendinin çekmiş gibi emek harcadığı ve para talep edeceği manasına gelir mi?

Yada sizlerin daha önce elinizde bulunan ve çok güzel bulduğunuz bir vesikalığı aynı şekilde tarayıp bir araya getirip kopyalama hakkınızın üzerinden bir fotoğrafçının para talep etmesi ticaret ahlakına uygun mudur yoksa bu tamamen bir üçkağıt bir vurgun mudur?

Dinlediğini için teşekkür ederim, bu durum Ünalan semtinde başıma gelmiştir.

Öneri veya haklı haksız bulacak arkadaşların yazışmalarını bekliyorum.



Tarih: 21 Mart 2008, 17:06 - İp: 78.***.**3.150
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

10x15 e hazırlanmış bir vsk dosyayı ben etik olarak 50 ykr basmak gerekir diye düşünüyordum

düşünüyordum diye yazdım cünkü bu fikrimden vazgectim
neden vazgectin derseniz: bu durumun giderek yaygınlaşmasıyla vesikalık fotoğrafların insanlar arasında yanlış yorumlar vb nedenlerle hakketmediği değere düşme endişesi
sitede 1ytl ye 16 vsk malettim gibi saçma değerlendirmeler
yapan bazı şahıslar benim mesleğime daha bir sahip olmam gerektiğini anlamama yardım etti. bizim sattığımız kağıt değildir kazancımızın içinde sanat emek meteryaller ve ticari giderleri karşılama maliyetleri de vardır(vergi kira elektirik vb)
cünkü vesikalık çekmek profosyonel anlamda ticari bir sanattır mesleğin geleceğini korumak için amatörlerin yaptığı vesikalık baskıları yapmama veya farklı fiyatla yapma özgürlüğün fotoğrafcılarda olması gerektiği inacındayım




 

Tarih: 21 Mart 2008, 17:33 - İp: 85.***.**2.252
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın a.haydar.

Sözlerinizde büyük bi hata ve yanlış tavır görüyorum kusuruma bakmayın.

Bi insan kendi kendinin de fotoğrafını çeker ve siz sırf bi fotoğraf stüdyonuzda çekmediği veya amatör bulduğu için sanki stüdyonuzda çekmişiniz gibi bi parayı karşı taraftan nasıl talep edebilirsiniz? Bunun neresi etiktir.

Bu vesikalık veya otoportre. Üstelik vesikalık olarak kulladığım resmi büyük boy bastırıyorum benden 450 kuruş talep ediyor, ben bu resmi dört parçaya bölüp cüzdanımda taşıyabileceğim boyutta annemin resmini ölçekliyor üstelik küçük kağıda basın diyorum benden 5 ytl isteniyor. İster vesika, ister arı gözü, ister sadece cüzdanımda taşıyacak boyut olsun bunun fotoğrafçının kendine kompleks yapması ne kadar doğru?

Ayrıca "bizim sattığımı kağıt değil emek ve sanattır derken" birinin kendi başına hazırladığı bir fotoğraf materyalinin neresinde sizin emeğiniz ve sanatınız var size sorarım.

Hayır sizden sadece kağıt ve baskı isteniyor ise bi başkasının amatör veya profesyonel neyi nasıl çektiğine karışma hakkını hiç bir meslek adabıma yakıştırmam kusura bakmayın. Ayrıca her önüne gelen de vesikalık hazırlayamaz, adabı bilmez, zaten hatalı ise kullanılamaz. Ama bu iş sanat ise ben bu güne kadar çok fazla çirkin vesika da gördüm. Öyle bi beceri garantisi de yok.

Şahsınız gereği yaptığınızın mesleki ahlaka uygun düştüğünü sanmıyorum.

Bir insan kendi PC'sini de tamir eder, kendi portresini de basar kendi lastiğini de şişirir, elbette bunu meslek ve sanat haline getrmiş insanlar vardır ama yapabiliyorsanız yaparsınız. Bunlar her meslek erbabının tekelinde olan şeyler değildir.

Sizin de kendi PC'nizi veya TV nizi veya arabanızı tamir edebildiğinize inanıyorum, en azından musluğunuzun vidasını da sıkabilirsiniz. Hiç bir muslukçu veya tamirci de alınmasın bu böyle.

Ama bu işte, ben kimseden emek talep etmedim, kendi işimi kendim yaptım, ve fotoğrafçıyım diyen kişiden çok daha estetik beceriye sahibim. Ondan talebim baskı makinesi, emeğimin üzerine konması değil. Elinizi bile sürmediğinz bi işten para talep edemezsiniz.

Ve şunu da sormak istiyorum, bu sanatın geleceği için mi yoksa para için bu despot tutum? Daha önce çektirilmiş bi vesikalık, güzel bulunduğu veya elde bi tane kaldığı için taranıp yedeklenerek tekrar vesika bastırılırken de bu uygulanıyor, öyleyse bu sanatın koruması ve saklanması değil sadece para kazanma ama haksız para talep etmeden başka bi şey değil. burada bu vesikaya emek veren bi diğer fotoğrafçıdır ve o bunun parasını almıştır. Peki tekrar sadece ama sadece basan fotoğrafçının diğerinin emeğinden paza kazanmayı kendina hak görmesi ne kadar doğru?



Diğer arkadaşların bu konuda gerçekte mesleki becerilerini başkalarının emeği ile karştırmamasını umuyorum.

Lütfen yazılanları dikkatli ve inceleyerek ve kendinize hayatınızdaki diğer mesleklerdeki insanların bunu uygulayacağı kaygısıyla empati kurarak okuyun.

#Luciferman' tarafından 21.03.2008 18:31:07 tarihinde düzenlendi.


#Luciferman' tarafından 21.03.2008 18:31:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 18:18 - İp: 78.***.**3.150
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Ya adamlar vesikalık fotoğrafı 5ytl'ye basıyorlarsa?
Yani baskı parası 5ytl ise ve çekim ücreti almıyorlarsa? Demek oluyor ki siz de çekip götürseniz,fotoğrafçı kendi de çekse bu işin maliyeti en aşağı bedeli 5ytl.


 

Tarih: 21 Mart 2008, 18:49 - İp: 81.***.**8.93
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı




#fotoasli' tarafından 13.04.2008 22:03:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 19:19 - İp: 88.***.**9.215
luciferman
luciferman (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın fotoasli.

Tabi kendinizce doğru söylüyorsunuz, herkes mesleğinde para kazansın, ama haklı sebeplerle kazansın. Bu olayda kişinin elindeki kağıttaki resim vesikalık bu diye değerlendirilip, keni çekmediği halde ve emek vermediği halde bunun fiyatını 350 kuruştan 5 ytl'ye çıkarırsan, bunda bir hakkaniyet bir hukuk görmüyorum kimse kusuruma bakmasın.

Evet taksiye tek kişi binersin tek fiyat da üç kişi binince fiyatının 4 misli açması gerek bu mantık bu sebeple daha doğrudur, ama niye yapmazlar, arabası bedava mıdır, hayır...

Kaldi ki taksi yolcu sayısın çoğalınca biraz yıpranır, ama fotoğraf kağıdında bi kadının dört tane yüzünün çıkmasının bi fotoğrafçıya 150 insanın suratının aynı fotoğrafta çıkmasından ne farkı vardır. Yapmayın gözünüzü seveyim.

Gerçi ben işimi şu saatler esnasında bitirdim ve girdiğim dördüncü dükkan bana bunu sorun etmedi ve diğer kağıtlar gibi ve 1 kuruş zarar etmeden verdi fotoğrafımı. Çünkü bu fotoğrafı ben 5 ytl'ye bastırsaydım çok zarar eder ve mağdur durumda kalırdım.

1- Bana stüdyo çalışması yapmadı.

2- Vesikalık foto için photoshop çalışası yapmadı

3- Vesikalığı kadrajlamadı

4- Stüdyonun kullanım zamanını harcamadım

Yani armut pişti ağzıda düştü olacak ama olmaz canım kardeşim.

Neyse bastırdım, canı sağolsun Allah bin bereket versin, hakkaniyet yerini buldu, zaten Anacığımın topu topu 1 vesikalğıa ihtiyacı vardı. Diğer 3 resmini de kardeşlerim ve ben cüzdanımda saklamak için aldım.

Aynı dükkana 60 adet daha elimde bekleyen fotoğraflarımı götürüp, karına kar katsın diye, canı saolsun diye bereketi olsun diye diğer üç dükkana değil ona bastırtıcam.

Herkes önce cüzdanı ile değil vicdanıyla iş yaparsa bunun bereketini görür buna inanıyorum.

Herkese sevgiler, saygılar ama bereket ver ki bereket alasın yada ne ekersen onu biçersin diyorum.


Dip not:Saygın mgirgin, büyük bir matematik sorununuz var, yada ben sizin hesabınızdan zerre bi şey anlamadım. 350 kuruş verdim 5 ytl değil.






#Luciferman' tarafından 21.03.2008 19:52:50 tarihinde düzenlendi.


#Luciferman' tarafından 21.03.2008 19:55:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 19:49 - İp: 78.***.**3.150
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Zerre birşey anlamadığınız kesin.Siz beni yazmamış sayın lütfen.Azar işitmek istemiyorum..

 

Tarih: 21 Mart 2008, 21:51 - İp: 81.***.**8.93
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

forumda bu tip şikayetlerle ilgili en az 10 konu anımsıyorum ve katılmak mümkün değil bu sitemlere.

insaların fotoğrafçılığı (ben fotoğrafçı değilim) bakkallık,manavlık gibi bir şey sanmasıyla ilgili.

belli şeylerin bir fiyatı vardır, o fiyat tüm ülkede aynıdır, daha pahalı olabilir ama daha ucuz olamaz.

vesikalık da böyle ,fotoğrafçının bir şey yapması,kendisnin çekmesi gerekmiyor. o şey yapıldığı için bir fiyatı var.

benim saçlarım kısaydı deyip berbere 10 lira yerine 5 lira önerebilir misiniz ?

ben fotoğrafçı olsam amatörlerin getirdiği vesikalık(!) fotoğrafları basmam. vesikalık ciddi bir iş ve resmi bir yanı da var. fotoğrafçıların bir meslek odası var mıdır bilemiyorum ama varsa böyle bir karar alınması ve amatör baskı yapan stüdyoları sert şekilde cezalandırması uygun olur. yoksa 3-5 sene sonra çok ciddi bir gelirden olabilirler.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 22:26 - İp: 88.***.**0.166
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı




#fotoasli' tarafından 13.04.2008 22:04:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 09:40 - İp: 88.***.**8.168
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

35 yenikuruş yazmak istemişsiniz.. 350 yenikuruşun, 3.5 ytl yaptığına dahi dikkat etmemişsiniz..

Mağdur olmadığınızı düşünüyorum.. Bana benzer talep geldiği zaman, vesikalığın stüdyoda çekilmesi gerektiğini, amatör fotoğraflardan hiçbir suretde vesikalık basmayacağımı belirtiyorum..

Siz ne düşünürseniz düşünün, mağdur edilmediğinizi iddia ediyorum.. Fotoaslı ve diğer arkadaşlar durumu açıklamış.. En az on defa bu konu açıldı, forumu okuyor olsaydınız, sorularınızın cevabı amatörler ve stüdyo fotoğrafçıları tarafından, verilmişti..

Ağır bir hastalık durumu olmadığı sürece, müşterinin kendi imkanları ile hazırladığı vesikalığı basmayı reddediyorum..

Amerika veya fransa gibi ülkelere vize başvurusunda bulunmuş arkadaşlar, ellerindeki pusulayı bana gösteriyor ve o yönde hareket ediyorum.. Orada, özenle belirtilmiş durumlar, birkaç noktayı işaret ediyor; profesyonel ışık sistemi, çekim ve baskı ekipmanı..

100 usd civarına temin edeceğiniz, canon selphy gibi cihazlardan edinin.. Bu size çok şey öğretecektir.. Öğreteceği en önemli şey; "armut piş, ağzıma düş" şeklinde bir iş olmadığıdır..

Hayatta başarılar diliyorum.. (nokta)

 

Tarih: 22 Mart 2008, 10:00 - İp: 85.***.**0.232
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Hopdediks..
Benzeri pek çok konuda Fotoğrafçı arkadaşlarımı haklı, amatör fotoğraf meraklılarını haksız gördüğüm halde bu konuda bu örnekte
lucifermanı sonuna kadar haklı,
fotoğrafçı arkadaşları HAKSIZ görüyorum.

konuyu uzatmamak adına düşüncelerimin süzülmüş neticesini belirttim isteyenle bu konu üzerine tartışabilirim.



*** Konu ile ilgisi olmayan bir temenni***
Luciferman umarım bu takma ismi bu konu için özel alıp yazmamışsındır. umarım bu takma isimle uzun zamandır okuyucu olduğun bu forumda yazdığın ilk mesaj bu başlıktır.

 

Tarih: 22 Mart 2008, 10:49 - İp: 85.***.**0.222