sado34
sado34 (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Fotografçı Bencilliği

Çektiği fotografın içindeki insanı, mekanı, doğayı bir obje olarak görmekten öteye gidemeyen, çektiği yeri bir başkasının çekmesini istemediği için yer bilgisi vermeyenlerin son zamanlarda daha da artması gerçekten üzücü.

Bu bencil davranışı en başta çektiği konuya, modele ve mekana saygısızlık olarak niteliyorum. İkinci olarak izleyenlere saygısızlıktır bu davranış. Çünkü fotografı izleyen kişi fotografın nerede çekildiğini bilmesi çok doğaldır.

Tarihi bir mekanda fotograf var açıklama yok, kaybolan bir meslek fotograflanmış, açıklamalar yanyana iki noktadan ibaret. Burası neresi, seni kırmayıp sana poz veren model kim?... Yok! . Açıklamalarda yazarsa, Tüm NF gider orada o adamı çeker ya, bencil fotografçımızın da fotografının orijinalliği bozulur. Vah ki, vahhh...

Aklıma ülkemizde gerçek yaşanmış bir öykü geldi. Çok kısaca, Bir grup doğa fotografçısı doğada fotograf çekmeye çıkarlar. Fotografçılardan birisi çok ender görülen bir çiçek bulur ve fotograflar. İşi bittikten sonra çiçeğin üzerine basıp iyice ezer ki, arkadan gelen arkadaşları aynı çiçeği fotograflamasınlar. Bilmem anlatabildim mi?

Bazısı da var ki ne çektiğini gerçekten bilmiyor. yüzlerce yıllık tarihi bir camiyi çekip açıklamalara "Cami" diyebiliyor. Fotografı paylaşmakta gösterdiği hassasiyeti ne yazık ki görüntülediği yerin neresi olduğunu öğrenmekte göstermiyor. Bu da işin başka acı yanı. Oysa ki, uzun uzadıya zahmetli açıklamalar gerekmiyor bu iş için.

Bu paylaşım platformunda sadece fotograflarımız için övgü dolu sözler duyma bencilliğine sahip olmamalıyız. Fotografı paylaştığımız kadar, izleyeni aydınlatacak statik ve teknik bilgileri de paylaşmalıyız.

Açıklamalar kısmına "Bunu bilmeye hakkınız yoktur, Bilgileri bende saklıdır" dercesine birkaç anlamsız noktayla geçiştirmek gerçekten fotografa ve izleyene sayısızlık olarak geliyor bana.
Bunun için çok beğendiğim bir fotograf bile olsa, açıklamalar kısmında bilgi vermeye "tenezzül" etmeyen kişilerin fotograflarına olumlu veya olumsuz yorum yazmama kararı aldım.

Tarih: 28 Temmuz 2010, 01:54 - İp: 85.***.**6.64
klikklik
klikklik (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Üzülme arkadaşım. Eline fotoğraf makinası alıp her resim çeken bizim anladığımız anlamda fotoğrafçı olamaz. Bu gibi kişiler fotoğraf sanatını farkında olmadıkları için alüminit fotoğrafçılıktan ileri gidemezler.

 

Tarih: 9 Mart 2014, 00:34 - İp: 98.***.**2.190
phantom.
phantom. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

ZORUNLU degıl kımse bencıllık sayılmaz ben oyle dusunmuyorum

 

Tarih: 22 Nisan 2014, 23:14 - İp: 93.***.**1.254
bedirhanbey
bedirhanbey (üye)
Kocaeli / Amatör

SEVGİLİ sado34 yazdıklarının taamına katılıyorum NF'ye yeni diyebileceğimiz kadar kısa bir süre önce üye oldum...yazına ek olarak bende birşey yazmak istedim çoğu fotoğrafa bakıyorum,ve hepsinde dikkatimi çeken birşey oldu bazıları çoğu fotoğrafa hazır mesaj olarak(taslak) yorum yapıyor sanırım herkes için elbette geçerli değil ama fotografı oyuncak gibi gören bir sürü kişi var...selamlar

 

Tarih: 26 Aralık 2014, 13:01 - İp: 85.***.**5.9
vsmsk
vsmsk (üye)
Mardin / Profesyonel Fotoğrafçı

Ağzınıza sağlık Çok Güzel Konuştunuz

 

Tarih: 16 Nisan 2015, 21:47 - İp: 78.***.**1.194
kaserian
kaserian (üye)
Kayseri / Profesyonel Fotoğrafçı

Ağzınıza sağlık hepimizin şikayetçi olduğu şeyleri dile getirmişsiniz çok teşekkür ederim selamlar kayseriden

 

Tarih: 9 Mart 2017, 09:51 - İp: 88.***.**8.102
celky
celky (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Çok teşekkür ediyorum.Harika yazı.
Bir de şu var.Paylaşılan fotoğrafa yorum yerine "kopyala yapıştır""Çok güzel fotoğraf çekimi olmuş,tebrikler v.s yazmalar bitse gerçek yorum ve gerekirse "bu fotoğrafı makineyi çocuğa versen çeker denilebilse".Herkesin gönlü olsun diye vasat yüceltilmese kalite ve özen öne çıkarılsa site daha güzel olur diye nacizane fikrimi söyleyim.Teşekkürler.
Bu arada ben payıma düşen dersi aldım.Daha özenli olacağım.Fotoğrafçılık konusunda fikir belirtecek son kişi olabilirim..

#celky' tarafından 04.10.2019 23:13:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Ekim 2019, 23:06 - İp: 78.***.**9.98
ertugrulkoca
ertugrulkoca (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hicbir soruna cevap vermeyen sahipsiz bir site.
Sen ne diyorsun hoca.

 

Tarih: 23 Mart 2021, 02:50 - İp: 92.***.**7.37