sado34
sado34 (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Fotografçı Bencilliği

Çektiği fotografın içindeki insanı, mekanı, doğayı bir obje olarak görmekten öteye gidemeyen, çektiği yeri bir başkasının çekmesini istemediği için yer bilgisi vermeyenlerin son zamanlarda daha da artması gerçekten üzücü.

Bu bencil davranışı en başta çektiği konuya, modele ve mekana saygısızlık olarak niteliyorum. İkinci olarak izleyenlere saygısızlıktır bu davranış. Çünkü fotografı izleyen kişi fotografın nerede çekildiğini bilmesi çok doğaldır.

Tarihi bir mekanda fotograf var açıklama yok, kaybolan bir meslek fotograflanmış, açıklamalar yanyana iki noktadan ibaret. Burası neresi, seni kırmayıp sana poz veren model kim?... Yok! . Açıklamalarda yazarsa, Tüm NF gider orada o adamı çeker ya, bencil fotografçımızın da fotografının orijinalliği bozulur. Vah ki, vahhh...

Aklıma ülkemizde gerçek yaşanmış bir öykü geldi. Çok kısaca, Bir grup doğa fotografçısı doğada fotograf çekmeye çıkarlar. Fotografçılardan birisi çok ender görülen bir çiçek bulur ve fotograflar. İşi bittikten sonra çiçeğin üzerine basıp iyice ezer ki, arkadan gelen arkadaşları aynı çiçeği fotograflamasınlar. Bilmem anlatabildim mi?

Bazısı da var ki ne çektiğini gerçekten bilmiyor. yüzlerce yıllık tarihi bir camiyi çekip açıklamalara "Cami" diyebiliyor. Fotografı paylaşmakta gösterdiği hassasiyeti ne yazık ki görüntülediği yerin neresi olduğunu öğrenmekte göstermiyor. Bu da işin başka acı yanı. Oysa ki, uzun uzadıya zahmetli açıklamalar gerekmiyor bu iş için.

Bu paylaşım platformunda sadece fotograflarımız için övgü dolu sözler duyma bencilliğine sahip olmamalıyız. Fotografı paylaştığımız kadar, izleyeni aydınlatacak statik ve teknik bilgileri de paylaşmalıyız.

Açıklamalar kısmına "Bunu bilmeye hakkınız yoktur, Bilgileri bende saklıdır" dercesine birkaç anlamsız noktayla geçiştirmek gerçekten fotografa ve izleyene sayısızlık olarak geliyor bana.
Bunun için çok beğendiğim bir fotograf bile olsa, açıklamalar kısmında bilgi vermeye "tenezzül" etmeyen kişilerin fotograflarına olumlu veya olumsuz yorum yazmama kararı aldım.

Tarih: 28 Temmuz 2010, 01:54 - İp: 85.***.**6.64
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

Bu fikre katılmıyorum. başkalarının bilgi ve deneyimlerinden istifade etmek temel seviye için faydalı olacaktır ama iş, O kişinin özel tecrübelerine gelince pekte doğru olmuyor, paylaşmak zorunda değilki! bu ayıpta değil, bencillik olarak değerlendirmemek lazım. ekipmanlarımızı kullanmaya dair teknik bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmakta hiç bir mahsur yok zaten bu site bunun için kurulmuş. makinemizi iyi tanıyıp öğrendikten sonra deneysel çekimler yaparak yani farklı arayışlar içine girerek tecrübe etmek gerekir. Bu insanın hayalgücünü ve ufkunu genişletir, bizleri orjinal yapar. bırakın başkaları ne yaparsa yapsın. bedavacı olmamak lazım

#tasviran' tarafından 05.11.2012 10:42:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Eylül 2012, 11:34 - İp: 85.***.**0.64
muget
muget (üye)
Adana / Profesyonel Fotoğrafçı

gerçekten çok haklısınız,benimde eksikliğini hissettiğim bir konu.bilinçli olarak değil ama bazen acele yüklenmiş bir fotoğraf, bazen ne çektiğimizi bilmediğimiz gerçeği,sonuçta ne olursa olsun açıklama yapılan fotoğraflar daha anlamlı hale geliyor.yazınız için teşekkürler özellikle benim gibi eğitim aşamasındaki arkadaşlarımız için ışık tuttunuz.bundan sonraki fotoğraflarımda daha dikkatli olacağım ve çekim yaptığım yerlerin özgeçmişini öğrenerek hareket edeceğim.saygılar...

 

Tarih: 9 Ekim 2012, 23:39 - İp: 178.***.**4.111
nikon_d7000
nikon_d7000 (üye)
Adana / Amatör

Önemli bir konu ve bu konunun akıllarda tutulması dileklerimle...
Teşekkürler.

 

Tarih: 21 Mart 2013, 01:23 - İp: 205.***.**2.197
pusat114
pusat114 (üye)
Ankara / Amatör

gerçekten çok haklısınız çok güzel bir konuya değinmişsiniz elinize ve yüreğinize sağlık ve kanımca bu özveriniz hafife alınacak bir mevzu değil. ve dahası siz büyüklerimizden öğreneceğimiz çok şey var.

 

Tarih: 1 Nisan 2013, 22:04 - İp: 78.***.**3.79
can-acustik
can-acustik (üye)
Tokat / Amatör

malesef bu zihniyet olupta adına fotografçı denen varlıklar var ne yazık..

 

Tarih: 10 Mayıs 2013, 13:40 - İp: 151.***.**1.74
byhasari
byhasari (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

hocam dediğine katılıyorum yeri belirtebilir ama çekilen fotoğrafçının objektifinde objedir ve doğrudur

 

Tarih: 3 Ağustos 2013, 12:21 - İp: 78.***.**7.67
taskin57
taskin57 (üye)
Ankara / Amatör

Aynen sözlerinize katılıyorum. Fotoğrafçının bencil olmaması gerektiğini ben de savunuyorum. Herkesin, kendisi için istediğini başkaları için de istediği bir dünyada yaşamayı umut ediyorum.
Saygı ve sevgilerimle...

 

Tarih: 20 Eylül 2013, 01:13 - İp: 94.***.**1.90
kaserian
kaserian (üye)
Kayseri / Profesyonel Fotoğrafçı

elinize sağlık güzel bi konuya değinmiş dile getirmişsiniz çok tşk ediyorum

 

Tarih: 28 Ocak 2014, 07:09 - İp: 78.***.**3.70
koray.mat
koray.mat (üye)
İzmir / Amatör

Ben bu site sayesinde fotoğrafçılıga duydugum hevesi ateşledim ve bu forumda ögrendiğim şeyler sayesinde yıllardır almayı planladıgıım makinemi çok değil henüz 2 ay önce aldım.

Ancak hep çekmeyi istediğim tarzdaki o fotoğrafların galeride görüp inceledikten sonra hiçbir bilgiye ulaşamamam beni malesef üzüyor. Sizlerin desteğiyle birşeyler ögrenmek istiyorum.


Syn sado34 bu konuda duygularıma fazlasıyla tercüman olmuş. Teşekkürlerimi borç bilirim..

 

Tarih: 18 Şubat 2014, 20:44 - İp: 188.***.**1.120
ozturkmtn
ozturkmtn (üye)
İstanbul / Amatör

Kesinlikle fotoğraf paylaşırken fotoğrafın nasıl çekildiği üzerindeki yapılan oynamalar vs. elden geldiğince anlatılsa benim gibi çaylaklar için oldukça faydalı olur. mesela Uğur abinin açtığı 'hatalı fotoğraflar topiği 'çok paydalı oldu benim için.

 

Tarih: 3 Mart 2014, 21:04 - İp: 110.***.**4.96