sado34
sado34 (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Fotografçı Bencilliği

Çektiği fotografın içindeki insanı, mekanı, doğayı bir obje olarak görmekten öteye gidemeyen, çektiği yeri bir başkasının çekmesini istemediği için yer bilgisi vermeyenlerin son zamanlarda daha da artması gerçekten üzücü.

Bu bencil davranışı en başta çektiği konuya, modele ve mekana saygısızlık olarak niteliyorum. İkinci olarak izleyenlere saygısızlıktır bu davranış. Çünkü fotografı izleyen kişi fotografın nerede çekildiğini bilmesi çok doğaldır.

Tarihi bir mekanda fotograf var açıklama yok, kaybolan bir meslek fotograflanmış, açıklamalar yanyana iki noktadan ibaret. Burası neresi, seni kırmayıp sana poz veren model kim?... Yok! . Açıklamalarda yazarsa, Tüm NF gider orada o adamı çeker ya, bencil fotografçımızın da fotografının orijinalliği bozulur. Vah ki, vahhh...

Aklıma ülkemizde gerçek yaşanmış bir öykü geldi. Çok kısaca, Bir grup doğa fotografçısı doğada fotograf çekmeye çıkarlar. Fotografçılardan birisi çok ender görülen bir çiçek bulur ve fotograflar. İşi bittikten sonra çiçeğin üzerine basıp iyice ezer ki, arkadan gelen arkadaşları aynı çiçeği fotograflamasınlar. Bilmem anlatabildim mi?

Bazısı da var ki ne çektiğini gerçekten bilmiyor. yüzlerce yıllık tarihi bir camiyi çekip açıklamalara "Cami" diyebiliyor. Fotografı paylaşmakta gösterdiği hassasiyeti ne yazık ki görüntülediği yerin neresi olduğunu öğrenmekte göstermiyor. Bu da işin başka acı yanı. Oysa ki, uzun uzadıya zahmetli açıklamalar gerekmiyor bu iş için.

Bu paylaşım platformunda sadece fotograflarımız için övgü dolu sözler duyma bencilliğine sahip olmamalıyız. Fotografı paylaştığımız kadar, izleyeni aydınlatacak statik ve teknik bilgileri de paylaşmalıyız.

Açıklamalar kısmına "Bunu bilmeye hakkınız yoktur, Bilgileri bende saklıdır" dercesine birkaç anlamsız noktayla geçiştirmek gerçekten fotografa ve izleyene sayısızlık olarak geliyor bana.
Bunun için çok beğendiğim bir fotograf bile olsa, açıklamalar kısmında bilgi vermeye "tenezzül" etmeyen kişilerin fotograflarına olumlu veya olumsuz yorum yazmama kararı aldım.

Tarih: 28 Temmuz 2010, 01:54 - İp: 85.***.**6.64
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Sadık Bey'e hak verme hakkını, her fotoğrafımın altına yer, tarih ve portre ise model ismi giren ve exif bilgisinin çıkmasına dikkat eden biri olarak kendimde görüyorum.

 

Tarih: 2 Eylül 2010, 01:41 - İp: 85.***.**1.151
askelement
askelement (üye)
İstanbul / Amatör

öncelikle böyle bir konuyu gündeme getirdiğiniz için size teşekkürederim sadık bey.
umarım bu konudan pay çıkarıp, fotoğrafçılık sanatı adına gelişim sağlanır. fotoğrafçılıkta bencillik deyince, 1994 yılında intihar eden fotojurnalist. kendisi fotoğrafında görülen çocuk açlıktan ölmek üzereyken arkada leşini yemek için bekleyen akbabayla birlikte görüntülemiş, sonra da çocuğa yardım etmeden oradan ayrılmıştır. bu fotoğrafla pulitzer ödülünü almış olmasına rağmen getirdiği vicdan azabına dayanamamış, intihar etmiştir. aynı zamanda bu fotoğrafla ilford yılın haber fotoğrafı ödülünü kazanmıştır.
ödül almış olabilir ama vicdan azabının büyüklüğü herşeyden hatta hayatından ağır basmıştır..
umarım denklaşöre basarken herkesin vicdanı rahat olur..
saygı ve selamlar..

 

Tarih: 10 Eylül 2010, 22:53 - İp: 88.***.**2.7
ozgurkarli
ozgurkarli (üye)
Kocaeli / Amatör

zok doğru yazmışsınız kendimize çeki düzen verme vakti geldiiki satır yazsak ne olur

 

Tarih: 16 Eylül 2011, 13:19 - İp: 85.***.**2.209
alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

Bazen hastalık derecesinde olabiliyor bu durum...
"Ender Çiçek" olayı bunu net bir şekilde açıklıyor...
Umarım; bu "En Büyük Benim" safsatoryasına kapılma düşkünlüğüne mağlup olanlara ulaşabilmiştir, bu zehir zemberek yazının özlü sesi...
Yüreğine sağlık abicim...
Selamlar...
Sevgiler...

 

Tarih: 7 Kasım 2011, 18:25 - İp: 88.***.**7.163
dedeyunus
dedeyunus (üye)
Konya / Doğa Fotoğrafçısı

teşekkürler ve saygılar ustam fotoğraf zaten bana göre güzeli paylaşmak bir anlamda da ve bu güzelliği paylaşabildiğin oranda değer kazanır güzel dostluklar da paylaşınca artar size tamamen katılıyorum ve saygılarımı sunuyorum sevgiyle kal ustam..

 

Tarih: 17 Kasım 2011, 08:49 - İp: 88.***.**4.242
fburcu
fburcu (üye)
Adana / Amatör

gerçekten sizlerden ögreneceğimiz çok sey var, cok tesekkür ederim.. Yeni başlamış biri olarak bütün söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım.

 

Tarih: 18 Kasım 2011, 19:42 - İp: 95.***.**6.221
mayhos34
mayhos34 (üye)
İstanbul / Meraklı

EVET MAALESEF BİRÇOK SİTEDE AYNI HASTALIK DEVAM EDİYOR.HASTALIĞIN ADIDA EGOİTLİK. HATTA BAZI FOTOĞRAFLARDA EXİF BİLGİLERİ BİLE YOK. ASLINDA SİTELER KONU İLE İLGİLİ BİLGİLERİ OLMAYAN FOTOĞRAFLARI SİTEDE YAYINLAMALI ...

 

Tarih: 13 Nisan 2012, 14:36 - İp: 212.***.**6.34
neyedi
neyedi (üye)
İstanbul / Meraklı

Ustad ben bir amatör fotoğrafçı bile değilim. Ancak fotoğraf çekmeye ve özelikle de doğa fotoğraflarını çekmeye çok meraklıyım.Sizin anlattıklarınıza katılmakla beraber bazen fotoğrafı çekilen yerle ilgili bilgi verilmemesinin yerinde olduğu zamanlar da vardır.Türkiye sınırları içinde çekilmiş çok güzel bir fotoğrafın sahibi olan bir hocam kendisinden haftalarca bu yerin neresi olduğunu soran bir turizm acente sahibine bilgi vermemiştir. Hocam biliyor ki eğer bilgi verse o güzelim yer bir seneye kalmaz bir ticert yeri ya da doğal özelliği bozulmuş bir yer haline gelecek.

 

Tarih: 4 Mayıs 2012, 10:54 - İp: 193.***.**9.252
zeynad
zeynad (üye)
Yurtdışı / Amatör

Konuyu hic bu boyutta dusunmemistim.. Bu guzel uyariniz icin kendi adima tesekkuru bir borc bilirim. Saygilar

 

Tarih: 23 Haziran 2012, 15:50 - İp: 217.***.**0.222
dimmuborgir
dimmuborgir (üye)
İzmir / Amatör

Böyle bi bakış açısı düşünmemiştim bu güne kadar yazmadım ama artık yazarım sorulursada adresine kadar tarif ederim, bi teşekkür yeterlidir.

 

Tarih: 13 Eylül 2012, 23:14 - İp: 94.***.**6.130