fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sony A-100 Detaylı Incelemsonuçları

Nihayet Dpreview çok detaylı A100 değerlendirmesini tamamlayıp yayınladı.

SONY A-100’ün kendisinden bir üst sınıfta olan Nikon D200 ve Canon 30D gibi kaliteleri ispatlanmış iki baba makinayla gerçekten de başabaş performans göstermesi ve bunun sonucunda da “HIGHLY RECOMMENDED” alması ilk göze çarpanlar.

Görüntülerdeki çözünürlük detayı, Titreşim Önleme sistemi, Dynamic Range Oranındaki başarısı (gölge ve ışıklı alanlardaki detayların görünürlüğü), CF karta yazım hızı (bu güne kadarki en yüksek yazma hızı), renk tonlarındaki doğallık öne çıkan bazı özellikler olarak görülüyor.

Artık söylentilerin yerini test sonuçlarının alması makina seçimi yapacak arkadaşların daha doğru karar vermesini sağlayacaktır.

İşte link

http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/

#fotoman' tarafından 01.08.2006 11:32:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Ağustos 2006, 11:24 - İp: 195.***.**7.2
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili mbsahan'

Fotografa digital ile baslayanlar bilemeyebilir ama
15-20 yil once canon EOS serisine basladiginda fotograf makinasinda NIKON firtinasi esiyordu.

Hatta eos ciktigi gunlerde fotograf dunyasinda canonun bosuna ugrastigi, nikonu tahtindan asla indirmeye gucunun yetneyecegi konusuluyordu.

Ama tahminler tutmadi canon fot.makn. disindaki alanlarda da uretim yaptigindan parasal olarak daha gucluydu, azimle de calisarak ozellikle son 8-10 yildir 1 numaraya yerlesti. Fakat Canonun sonsuza dek 1 numara olacaginin bir garantisi yok.

Onceleri alman markalari basi cekiyordu, sonra Nikon one gecti, kisa bir sure Minolta (ilk autofocus SLR makinayi ureterek) atak yapti, sonrasinda gunumuzde canon ilk sirada gorunuyor. 5 sene sonrasinda kimin tahta cikacagi hic belli degil.

Bu korkunc bir yaris.
canon ve nikonun toplamindan kat kat fazla ekonomik guce sahip olan, surekli yeni teknoloji ureten dev bir arastirma kadrosuna sahip ve CarlZeiss gibi dunyanin en iyi lens ureten 2 firmasindan birisini arkasina alan SONY bu yarista hic de yabana atilmayacak bir avantaja sahip.

Yani Canon gokten inmedi, ilah degil, baska bir firma da tipki canonun yaptigi gibi bir atakla onu geride birakabilir. Arkadasimizin soyledigi gibi bu da biz fotografcilarin lehine

#fotoman' tarafyndan 05.08.2006 02:15:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 02:12 - İp: 85.***.**8.99
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Mbsaban, kişiler birşey alırken kendilerine en uygun olanı seçerler, ve birazda pekiştirme yaparlar. En iyisini aldıklarına kendilerini ikna ederler, bunu biraz anlayışla karşılayın.
Aslında SLR alırken bir sistem alıyorsunuz, elbet bugün aldığınız makine önemli ama birazda ileriye bakmak lazım.
Sistem derken fotograf kalitesi ve önemli aksesuarlara ayrı ayrı bakalım.
Fotograf kalitesine direk etki eden sadece iki şey var, sensör (ve ona bağlı makine elektroniği ve yazılımı) ve optik.
Sensör konusunda sony Nikon'dan geri değil, belki şimdilik Canon bir adım önde. Ancak bu yönde önemli ilerlemeler olacak, belkide en önemli ilerlemeler bu yönde olacak demek daha doğru. Kim kimi ne zaman geçer, sonra kim geçer çok belli olmaz ama, bütün oyuncular hamlelerini yaparlar.

Optik konusunda Canon ve Nikon'un çok kaliteli lensleri var. Sony buna Zaiss ile cevap veriyor. bence Zaiss ve Leica bu konudaki en iyi firmalar, keşke benim kullandığım makine içinde mercek yapsalardı. Gerçi fiyatlarının çok yüksek olacağını sanıyorum ama Sony'nin bu konudaki cevabına diyecek yok. Ancak yüksek kaliteli merceklerin yeterli çeşitliliğe ulaşması uzun bir süre alacak, ve profesyonellerin alacağı makinelerin piyasaya sürülmesi gerekecek.

Gelelim Sistemi sistem yapan diğer etmenlere, mesela flaş sistemleri konusunda Nikon açık ara öndedir fikrimce. farklı amaca yönelik gövdeler, Tilt-shift lensler, teleskop, mikroskop adaptörleri, kaliteli uzun telefoto mercekler, konvertörler, makineniz için yapılmış su altı housing'leri... dünya bir liste eder. Sony bu yönde yol alacaktır, Şu anda emekleme aşamasında, sadece 1 gövde çıkardı, devamını görmek lazım.
Çıkardığı gövdeye bakarsanız, ve giriş makinesi diye lanse edildiğini düşünürseniz, hiç te fena bir giriş yapmadı bence.
Kit lensinin çok başarılı olmadığının örneklerini gördüm (ağır bir barrel distortion ve CA), ama bu neyi değiştirirki ? kimin kit lensi çok aman aman ? daha iyi lensler var, onları alırsınız. İlk makinede biraz hatalarda çıkabilir, bunları herhalde herkesin yaptığı gibi firmware update ile toparlarlar.
Bence bir profesyonel için Sony düşünmek çok erken, ama birçoklarına uygun bir makine olabilir.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 02:41 - İp: 85.***.**4.110
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Selamlar Fotoman ilginiz için öncelikle teşekkür ederim...
Yanlış anlaşılmak istemem benim sizin şu son yazdıklarınıza, Mffoto arkadaşımızın benim yazıma cevabına kesinlikle bir itirazım yok ve haklısınızda...

Bende bu günlerde kendime satın alacağım bir DSLR arıyorum ki almayı düşündüğüm DSLR yi bu foruma soruyorum tüm degerli arkadaşların fikirini alıyorum. Üstelik alma listemde A100 de var.Bana göre ne Nikon, ne Canon nede Sony ürettikleri ürünlerden daha büyük değiller.Zaten ne nikoncuyum ne canoncuyum nede sonyci.Sadece fotograf severim. Amaç fotografsa markaların pek bir önemi kalmıyor benim için, önemli olan istediğim görüntüyü hangi makinada alacağım? İşte benimde eleştirim bu noktada başlıyor "marka tutkunluğu" birşeyleri maskeliyor diye sezinledim.Sanki Sony A100 hakkında olumsuz konuşmak mahremmiş gibi en ufak birşey dense "sen git o zaman ..... firmanın .... ürününü al gb" kızgınlıkla fırça karışımı ve kovma kıvamında bir ifadede hiç hoş bir yaklaşım değil...Böyle bir ifadeyi şiddetle eleştiriyorum...

Hiçbir firma babamın oğlu değil hangisi benim bu iş için ayırdığım bütçeye en iyi fotografı veriyorsa gidip onuda alacağım...


#mbsahan' tarafyndan 05.08.2006 03:11:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 02:46 - İp: 85.***.**9.238
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Mffoto Evet haklısınız 2000-3000 YTL yi bir anda vermek biraz motivasyon ister öyle saçılacak parası olan zaten bu forumda takılıpta hangisi daha iyi diye kafa patlatmaz. Gider alır birşeyler hoşua giderse ne ala gitmezse başka birşeyler alır.

Ama burası öyle bir ortam ki ön yargısız objektif olabilmek kendimiz için lazım olmayabilir ama birilerine çok ciddi fayda saglayacaktır. Zaten bu konuda kazanacağı menfaati arayan kişi olarak bu forumdayım...
Umarım yanlış anlaşılmam amacım kimseyi rencide etmek ve polemik yaratmak değil, anlayışınız için teşekkür ederim...




#mbsahan' tarafyndan 05.08.2006 03:12:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 02:52 - İp: 85.***.**9.238
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

dcrp a 100 ün fotoğrafralırını yayınlamış.Çok kötüler.Özellikle kenarlarda bozulmalar aşırı seviyede. 18-70 le çekilmiş bazçıları.Hiç ama hiç beğenmedim.Bir bakın sizde.
http://www.dcresource.com/reviews/sony/dslr_a100-review/gallery.shtml

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 09:44 - İp: 85.***.**5.216
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Pazarbey ben tam tersine sonuçları beğendim.Belkide 9500 ile kıyaslıyor olduğumdandır.Fotoğrafları lütfen küçük boy izlemeyin.Yanıltıcı olabiliyor.Tam boy açtığımda kalitenin arttığını gördüm.
Alınabilecek bir makina A100.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 09:55 - İp: 85.***.**9.139
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

ilk sıradaki son fotograf (binalar) lensin ne kadar kötü distorsiyonu olduğunu göz önüne seriyor. Sağdaki Binanın düz olması gereken çizgisi düpedüz içbükey !
Bu makineyle alakalı değil, lensle alakalı. Hiç bir kit lenste bu kadar yamulma görmemiştim.
Aslında lenslere böyle bakmak lazım, güzel ışıkta çekilen çarpıcı fotograflar hiç birşey ifade etmez, her makineyle, her lensle güzel fotograf çekilebilir. Gerçek hayatta denemek lazım.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 10:37 - İp: 85.***.**4.110
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sevgili osmanlı;
Ben büyük boya bakıyorum her zaman.Ancak hiç bir dslr makinada özellikle kenarlarda bu kadar bozulma görmedim. KEskinlik hiç yok zaten . Mffoto nun dediği gibi bunun objektifle ilgili olduğunu düşünüyorum.
Sevgli mfotonun
dediği gibi bu bozulmanın kit lensle ilgili olduğunu düşünecek olursak kesinlikle alınmamalı. Bunun yerine 18-200 falan olabilir mesela.Yada sigma veya tamron un daha kaliteli objektifleri alınabilir.
Bilmiyorum yanılıyormuyum.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 10:53 - İp: 85.***.**5.216
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Kit lensi biraz araştırdım. Minoltanın bir lensini sony az bir değişiklikle kullanmış, bilmiyorum bu lens minolta iken böylemiydi ?
İnternette Bir başka örnek gördüm, aynı şey. Bu haliyle çapraz çizgisi olan şeyleri geniş açıda çekmemek lazım, bu örnekte en geniş açıda değil, 20mm de çekilmiş üstelik. Bence bu lens pak işe yarar değil. Başka şeyler çekerken hissedemezsiniz, ama ölçekli şeylerde kendini hemen belli eder.
Sony adam gibi zaiss lensleri çıkaracaktır, ama fiyatları nasıl olacak acaba ?
İnternette gördüğüm diğer örnek;


Binanın duvar çizgisi balon gibi olmuş.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 11:09 - İp: 85.***.**4.110
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bu fotografta aynı kit lens ile.
Üst çizgifeki renk saçılmasına bakın..
Bence bu işten Pazarbey'in dediği gibi Sigma karlı çıkacak ))

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 11:24 - İp: 85.***.**4.110