dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

K10d Mi D200 Mu, Artilar?

selamlar arkadaslar..

her iki kamera arasinda kiyasiya suren savasda; makinelerin ozelliklerini ele alaraktan, renkler ve keskinlik tartismalarindan kurtarmaya calismak istiyorum..

netfotografa geldiniz.. ve gordunuz ki, genelde insanlar dslr makineler aliyorlar cunku fotograf kalitesi cok daha iyi.. ayrica dslr kameralar cok daha hizli calisabiliyorlar; yuksek iso'larda cok daha basarili sonuclar veriyorlar, optik vizorlere sahipler ve lens degistirebilme sayesinde istediginiz neyse, onun maksimumunu alabiliyorsunuz..

peki hangi kamerayi alacaksiniz?
giris seviyesi dediginizde; 400d, a100, k100d, d40, d80 gibi makineler var.. eger ki daha gelismis bir dslr istiyorsaniz; bu sefer de karsiniza; k10d, 30d, d200, s5 pro gibi kameralar cikiyor..

bu konu umarim, k10d ile d200 arasinda kalmis olanlara yardim edecektir..

k10d artilar:

--- fiyat olarak turkiyede neredeyse d200'un yari fiyatina satiliyor olmasi..
---SR titresim onleme sistemi..
---DR sensor temizleme sistemi..
---9 tane capraz af sensorune sahip olmasi..
---22 bit'lik A/D converter ile daha iyi fotograf kalitesi..
---hassas beyaz ayarinin yapilabilmesi..
---lcd ekrandan on izleme..
---TAV modu.. (enstantene ve diyafram hizlarinin ayni anda ayarlanmasina olanak taniyan cekim modu..)
---hafiza kartindan bulunan cekilmis fotograflara 18 degisik filtre uygulayabilme sansi...
---800 mb DDR2 tampon bellek..
---spot olcumde %1 hassasiyet..
---eski manuel lenslerin kullaniminda, yesil tusa basilmasi ile diyafram acikligina bagli olarak makinenin dogru pozlamayi yapabilmesi..
---DNG raw modunda cekim yapabilmesi..
---2sn'li gecikmeli cekimde otomatik olarak mirror lock-up ozelliginin calismasi..

d200 artilar:

---1/8000'lik shutter hizinin bulunmasi..
---GPS destegi..
---5fps'de cekim yapabilmesi..


..........
sizlerin de aklina gelen artilar varsa her iki kameraya da eklemeler yaparak listeyi olusturalim arkadaslar..

Tarih: 23 Mayıs 2007, 16:43 - İp: 86.***.**0.120
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

k10d nin o sınıfta olduğunu kimse kabul etmek istemiyor

ısrarcı olmanın ne anlamı var ilker...



yoksa sen bende d200 var diye mi açtın bu konuyu...??
sırf bana k10d aldırmak için dimi???

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 09:26 - İp: 85.***.**3.128
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

tipa koymuş sınıfını son derece üst seviye bir kurum.Pek sınıf olayına girmem :D DSL-R expert

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 09:32 - İp: 88.***.**2.155
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

bunu yazmak pek de hos degil aslinda ama bu konulari dibine kadar da arastirdim, sadece birkac sitede yazilanlari okuyarak burada konusmuyorum..


İlker bey, daha önceki mesajlarınızda bu makinayı kullanmadığınızı belirtmiştiniz, şimdi sizde araştırmışsınız, okumuşsunuz v.s yılların verdiği tecrübenize bir lafım yok tabiiki teknik açıdan ben den birkaç gömlek üstünsünüz diğer yazdıklarınızdan kaptığım şeyler azımsanamaz, ama lütfen bana kullanmadığımız ve "nız" bir makine için kaç topik okuyup burda ahkam kesmem gerektiğini söylermisiniz, Siz kaç forum okudunuz mesela, bilelimde burada küçük görülmeye çalışılmadan önce tedarikli olalım sorulduğunda küt diye cevabını verebilelim, eğer eleştiriden rahatsız olduysanız karşı görüş der cevap verme nezaketinde bulunmazsınız, yok bulunuyorsanızda bilgi ile halt edersiniz ki sizde yeterince var zaten tutupda şukadar fırın ekmek ye gel diye garip bir üslüpla konuya kendinizce nokta koymazsınız.
Sizce D200 ün sayılan artıları sınıf belirlemeye yeterli değilmiş, saygı duyarım doğrudur...
Sizin verdiğin sınıf farkında artı özellikler 22 bit, 9 nokta çapraz AF, ve VR özelliği,
VR A100 de var olduğuna göre bu sınıf meseleslinden düşer,
9 nokta çapra AF bence o kadar elzem değil ben bugüne kadar hep merkez AF den netleme yaptım sadece ADEP ayarında diğerlerine ihtiyaç duydum ki çok sınırlıdır ve sonuçları beni tatmin etti.
22 bit olayında sizle aynı görüşde değilim, tamam bir devrim olduğu doğru ama kısa zamanda çok büyük bir artısını göremedik, veya K10D ciler gösteremedi.
Ben K10D için kötü makine demiyorum dediğim şu;
bugüne kadar D80,A100 ile karşılaştırılmış bir makine neden ve nasıl sınıf atladı veya atlatıldı, şuana kadarki cevaplar beni tatmin etmedi...
Ayrıca amatör fotocular için önemli demişsiniz, amatör bir fotoğrafçının D200 alması ve sonrasında düştüğü durumlar diğer toğiklerde ne halde sizde gayet iyi biliyorsunuz, madem K10D D200 ayarında neden amatörlere bunu öneriyorsunuz?
Bırakın önce daha az karmaşık özelliklere sahip makinelerle kendilerini geliştirsinler, birden bu kadar komplex ve "üst sınıf" olduğu idda edilen bir makine ile cebelleşmek zorunda kalmasınlar.

#cancanamca' tarafından 28.05.2007 09:52:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 09:48 - İp: 88.***.**0.224
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

tabiki DSLR'a ayarlar , pozlama ,ışık bilgisi vb iyi olmadan tabiki iyi sonuç alamaz.Yoksa katolog ve özel çekimlere bakınca :d makineler gayet iyi.

takarsın 10000-4000€ lik lens :D limited cam gibi çıkar.Yeni SLR alan 1-2 sene arası kişilerin resimleri ile karar vermek yanıltıcı olmaktadır.Benim makiyeni aliihsan modacı fot. abimize versem çektiklerine bakınca bu benim cihaz mı diyebilirim.

+ eski SLR ciler bile (ben misal) digitalde zorlanmaktayız.Tam adepte olamadım

ayrıca D-SLR'da gövdeye fazla yüklenilmeside , piyasayı ucuz zoom lenslerle doldurmuş.

Yarın biri açar bir forumda konu adam 600mm prime tele ile yanardağı cam gibi çekmiştir,sağlam teşcizadla dış çekim yapılmıştır,WOOW deriz :D kapalı mekanda üst seviye balık gözü ile alanlar çekilmiştir.Çken yıllardır çekiyordur.Haftanın her günü

teknik çekim yapıyordur.Zaten onlar mükemmele yakın,adam NG dergisinde çöl,dağ,ova geziyor her kareyi yakalar,altta 10 larca grafikci resmi işler mis .


Pentax'ın,Nikon'un,Canon'un,hadi hassel'in katologlarına bakınca yuh,oha,nasıl çekmişler felam diye hayıflanırdım.Şimdi allahan ekipmanları yazmasalarda lensleri yazıyorlar.Hangi yeni SLR alanımız o katologlardaki gibi resim çekebildi.Yeni alanlar biraz hayıflanıyor , o katologlarda çok acımazsız canım :D:D:D

Alışmış kudurmuştan beterdir,:D

#onixon' tarafından 28.05.2007 12:52:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 10:18 - İp: 88.***.**2.155
melrock
melrock (üye)
İstanbul / Amatör

sitede D200 ve k10'u aynı sınıfta görmeyen yada iki makineyi yan yana görmeyi abes karşılayan insanlara şaşırıyorum doğrusu.
onixon'un da dediği gibi Tipa (ki kendisini bütün üretici firmalar tanır, saygı duyar ve verdiği ödülleri ürünlerinin ambalajlarına gururla basarlar) her iki makineyi de aynı sınıfta değerlendirip her iki makineye de arka arkaya senelerde aynı sınıfta ödül vermiştir. eğer bu iki makine aynı sınıfta olmasaydı herhalde en başta üretici firmalar buna itiraz ederler. özellikle de nikon ve canon. sonuçta kendi modelleri çok daha üstün oldukları halde daha düşük bir modelle aynı sınıfa sokulduğu ve de aynı ödül verildiği için. ama böyle bir şey olmadı. yani üreticiler ve uzmanlar bu makineleri aynı sınıfta görüyor ama bu sitedeki bazı kişiler nedense bunu bir türlü kabullenemiyor. üretcilerin ve uzmanların kabul ettiği bir şeyi dile ketirenler ise koyu pentax fanatiği olarak tanımlanıyor. anlamak mümkün değil. aslında bu iki makinenin aynı sınıfta olup olmadığının tartışılması bile abes bence. dünya bunu söylemiş zaten. bize düşen sadece hangisinin daha iyi olduğunu tartışmaktır. çünkü 2 makinenin aynı sınıfta olması tüm özelliklerinin aynı olduğunu göstermez. biri diğerinden daha iyi olabilir. yada ikisinin de birbirlerine üstün olduğu noktalar olabilir. konuyu bu eksende karşılaştırmak gerek bence. yoksa konuya daha sınıflarına karar vermekle başlamak çok anlamsız, saçma ve de zaman kaybettirici birşey.

bu arada cancanamca,
22bit converter'ın bir işe yaramadığını söylemişsin. ama sitede bazı kişiler d200 ve k10 ile çekilmiş fotoğrafları yakından incelediler. üstelik de bu kişilerin hiç biri pentax sahibi değil. örneğin aralarında 5D kullanan da vard. ve bu kişilerin söylediği bir şey var. fotoğraflar normal yada %100 crop'da birbirine yakında. ama %400'lük büyütme ile bakıldığında arada çok büyük fark var. (k10 lehine) sence sensörleri aynı olan bu iki makinenin %400'lük büyütmede aradaki farkı bu kadar açmasının sebebi ne olabilir?
k10'un renk ile ilgili problemi olduğu ve bu konu ile balonunun söndüğü iddiasına ise malesef katılamıyorum. bu model bu güne kadar onlarca site tarafından incelendi. bunların arasında en üst seviye makineleri kullanan uzman yada profesyonel kişler de vardı. hatta tipa ödül verdiğine göre onlar da epey bir incelemiştir. o kadar inceleme ve test arasında hiç biri de çıkıp, bu sitede bahsedildiği kadar kötü, yerin dibine geçirecek kadar göze batan bir problem farketmedi de bir tek, daha makineyi bile sağlıklı bir şekilde inceleme fırsatı olmamış insanların dedikleri ve bir iki amatörün çektiği fotoğraflar baz alınarak yapılan yorumlar kabul gördü. evet ortada örnek verilen fotolar var ancak o tarz örnekleri her markada çekilmiş fotolar arasından çıkarabilirsiniz. mühim olan makinenin tüm fotolarının bu şekilde çıkıp çıkmadığıdır. eğer öyleyse evet makine sorunlu dersiniz. ve diyeni de, tüm dünyadan önce kendisinin böyle bir sorunu tespit ettiği için, üstelik de makineyi kullanmadan, önce biz tebrik ederiz. ama tabi böyle bir tesbitin ve de incelemenin güvenilir olabilmesi için önce mintax ve çim adam benzetmelerinden ayrıştırılması gerekir.
bir de mesela insanlar d200 ile çekilmiş fotolar arasından kötü olanlar gösterilince ayarsızlığındandır, çeken kullanamamıştır deniyor. bu makine ço profesyoneldir, öyle herkes kullanamaz. işi bilmek lazım deniyor. doğru olabilir. buna hiç bir itirazım yok. ama aynı şeyler k10 için yapıldığında hemen makine kötüleniyor. aynı ayar cümleleri k10 için söylendiğinde de, bu sefer de "vay k10 çok çok profesyonelmiş, uzman olmayan kullanamazmış, bu makineyi kullanmak için profesyonel olmak lazımmmış" diye dalga geçiliyor.
farklı zamanlarda farklı topiclerde farklı marka ve modeller için sarfedilmiş sözleri yan yana koyduğunuzda aslında güler misin ağlar mısın tarzı, hem komik hem de ibretlik manzaralar ortaya çıkıyor.
bence bu iki makine gereksiz yere çok fazla gündem işgal ediyor. niye, sırf insanlara hangi makineyi tavsiye edeceğimize karar

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 10:47 - İp: 62.***.**8.77
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

gg de çok ucuz pentax var gx1 mi ne samsung olan kaçırmayın.

pentax severlere...

şu bahsettiğiniz iki makine arasında 2,elde bile ne farklar var??ne çakar pantax ikinci elde ama... ölü.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 11:18 - İp: 85.***.**3.128
melrock
melrock (üye)
İstanbul / Amatör

mimarca,
genel olarak konuştuğunu biliyorum. ama ben kendi adıma konuşacak olursam, hayatımda hiç bir zaman satınalma davranışlarımı 2. elini düşünerek yönlendirmedim. çünkü birşeyi aldığım zaman, iyice inceleyerek ve ödediğim paranın hakkını verdiğini düşündüğüm ürünler almaya çalışırım. genelde de aldıktan sonra pişman olmam ve severek kullanırım. alırken de satacağım günü değil, kullanacağım günleri düşünürüm. eğer öbür türlü olsaydı bugün arabamın markası şahin olurdu
tabi bu tercih meselesi. kişiden kişiye değişir. mesela senin gibi forumun en çok makine değiştiren kişisi için 2. el pazarı kesinlikle ilk sırda olmalıdır
tabi bir de bahsettiğimiz şeyler elektronik eşya. bu tür ürünlerde eğer 5 yıl gibi bir kullanım süreniz varsa, bu süreler sonrasında markası ne olursa olsun parası hiçbirşey etmez.

#melrock' tarafından 28.05.2007 11:35:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 11:33 - İp: 62.***.**8.77
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

ya benim şansımamıdır nedir ben K10D nin D200 ile karşılaştırıldığı siteleri daha bulamadım, birkaç sitede incelemelerine baktım ya kendi çektiği fotoları koymuşlar yada tutup D80-400D çektiği fotolar ile kıyaslamaya gitmişler.
TİPA yada bakındım şimdi ama dedim ya galiba bugün arayıp bulamama günüm, K10D nin 1 sayfalık tanıtımından başka bir şeye yine ulaşamadım, K10D ödül almış bu doğru ama D200 ü geçerek veya kıyaslanması sonucu aldığına dair de bir bilgi bulamadım.Bunlar eminimki var. Ama göz görmeden inanamıyor işte
o ödüller K10D nin yanısıra Nikon D200, Olympus E330,Canon eos 5D, Eos 350D, Nikon D50, ve D40x, fuji S3pro gibi makinelerede verilmiş, ama dediğim gibi hengi seviyede test edilip hangi sınıfa sokularak verildiklerine dair bir bilgi okuyamadım.
sayın Melrock;
Bir fotonun %400 büyütülüp incelenmesi haricinde ne yapılacağını inanın bilmiyorum, şuan 10MP in tam boyutta bile çıktısını alamıyorken birde bunu %400 daha büyütüp çıktı alınabiliyorsa tabiiki prof.lar için çok büyük bir avantaj ama konumuzun başında ilker bey amatör ve amatörlükden bahsetmişti galiba..
yazınız büyük bölümünü üstüme alınmadım zira K10D nin renkleri konusunda açılan topikde benim kötü amaçlı bir yazım yok sadece joponlar zaten sarı ırk değilmi türünden bir espirim var, bu yüzden karalama kampanyası ile alakam olmadığını düşünüyor ve üstüme almıyorum. Dediğim gibi makina hakkında olumsuz hiçbirşey düşünmüyorum ama bulabildiğim karşılşatırmalı tek sitede bile

burada

sadece D80 ve 400D ile karşılaştırmalı fotolarına ulaşabildiğim için, ve sizinde değindiğiniz gereğinden fazla K10D topiği açık olduğundan artık bu işte reklam kokuları veya başka bir üstünlük kurma sevdasının ve fanatikliğinin başladığına şahit olduğum için tepkide bulunuyorum,
Bakın forumda K10D ciler iletişim bilgilerini topluyor tüm türkiyede K10D fun clup veya foto çekme etkinlikleri falan oluşturulmaya çalışılıyor,
Sizce bu normal olabilir ama ben foto ile alaklı bir olayın marka fanatikliğine bu kadar yakınlaştırılmasını doğru bulmuyorum.
benim 400D var diye sizle foto çekmeye gelemiyecekmiyim?
Makine çok güzel F/P oranıda mükemmel, yiğidi öldür hakkını yeme demişler bunlar doğru...
Ama işin ucu biraz kaçtı galiba, bu kadar fanatizm kişilere zarar verir.
edit: yazının bir cümlesi yanlış yazıldığı için tarafımdan silindi.

#cancanamca' tarafından 28.05.2007 12:17:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 12:08 - İp: 88.***.**3.161
murat-d80
murat-d80 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

onixon allahını seversen o modacı abine ver makinanı ben çok merak ettim şimdi ben koskoca internet aleminde öyle pentax'ın woooow diyebileceğim bir fotoğrafına rastlamadım internet aleminde diyorum çünki çevremde canon nikon ve hasselblad leica dışında makina kullanan yok o bakımdan söyledim bir verde şu modacı abine bizde bir wooow diyelim lütfen tüm samimiyetimle söylüyorum kötü bir niyetim yok.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 13:37 - İp: 85.***.**8.238
murat-d80
murat-d80 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

cancanamca (amatör bir fotoğrafçının D200 alması ve sonrasında düştüğü durumlar diğer toğiklerde ne halde sizde gayet iyi biliyorsunuz) demişsiniz kim bu amatör fotoğrafçı açıklık getirirseniz sevinirim isim söylenmediğinde herkes zan altında kalıyo hoş değil saygılarımla.

 

Tarih: 28 Mayıs 2007, 13:46 - İp: 85.***.**8.238