paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon Dslrler - Af Noktası/spot Pozlama

Bugün yeni çıkan Canon 5DM3 haberlerini okurken, beni çok şaşırtan bir yorum okudum . Bir katılımcı şöyle diyordu :

"Canon ancak AF noktasında spot metreleme/pozlama ölçümü eklerse , 5DMark3 alırım "

Nasıl yani dedim - Nikon'un en basit modellerinde yıllardır olan seçtiğiniz herhangi bir AF noktasında spot pozlamayı , Canon en üst modellerine bunca zamandır koyamamış mı dedim . Okuyup baktım ki, 7D'de filan da bu özellik yok .

Bugüne kadar Nikon-Canon karşılaştırmalarında hep tarafsız kalmaya dikkat ederek, her iki marka da iyidir - her ikisinin de birbirine üstün yönleri vardır gibi yorumlarda bulundum . Ergonominin önemini anlattım, gerisi önemli değil - kalan tüm özellikler aşağı yukarı aynı dedim.

Tüm sözlerimi geri alıyorum ...

Seçtiğiniz AF noktasına ( yani kadrajın kenarına, köşesine ) hassas pozlama yapamayan bir makina , Nikon karşısında eksik kalır derim . Açıkçası ,Canon'lardaki bu eksikliği de yıllardır bilmememe , kimsenin de bahsetmemesine şaşırdım .

#paperman' tarafından 03.03.2012 08:53:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Mart 2012, 07:04 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

D300, D90, D7000 kullanan tüm arkadaşlarım fotoğraflarını en az 0.5 EV az pozlayarak çekiyorlar. Bu mit falan değil, Yıllardır kullandıkları makinaları kendi hatalarından dolayı böyle kullanmak zorunda kalıyorlarsa bu işte bir terslik yokmu ?

İşin garip yanı makinanın bu eksi pozlamayı hangi çekim şartlarında yapacağını o kadar iyi biliyorlarki bazen bu ayarı, 03, bazen 0,5 bazende 0.7 gibi pozlama ayarını koşullara göre değiştirerek yapıyorlar. Yani makinalar her koşulda aynı pozlama hatasını yapmadıkları için bir satır yazılımla sorunu çözmek zor görünüyor. Zaten çözecek olsalardı şimdiye kadar çözerlerdi. Yukarıda saydığım modeller arasında sanırım üretim yıllarında en az 10 yıllık bir fark vardır.

Ha Nikoncu arkadaşlarım bu durumu sorun ediyorlarmı, hayır etmiyorlar. Çünkü artık kanıksamış ve buna alışmışlar. Makinalarından memnunlar.

D800 ile 5D markIII testlerinde bile aynı pozlama, aynı ıso değerlerinde çekilen fotoğraflarda D800 gibi son teknoloji bir makinanın bile 5D mark III e göre en az 0.5 fazla pozladığı söyleniyor. Hatta bu durumun video çekimlerinde bile olduğu kullanıcı yorumlarında yer alıyor.

Gerçi ben bunun ISO başarımını yüksek göstermek (karanlık alanlardaki noise i azaltmak için bir aldatmaca) amacıyla bilerek yapıldığını düşünüyorum ama bunu isbat şansım yok.






#turk' tarafından 20.05.2012 01:01:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 00:47 - İp: 88.***.**6.102
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Bu arada bugün 5D Mark III ü Antalyadaki tanıtım toplantısında test etme şansı bulan bir arkadaşımla konuştum.
Konu AF hızına geldiğinde ona mark III ün af hızını sordum. 7D gibi hızlı dedi. Yani o hikaye af noktaları bu sefer gerçekten iş yapan cross type af olmuş, yanlış hatırlamıyorsam 41 tane cross sensör varmış.
Bunun üzerine merak edip Nikon nun ortalığı sallayan D800 ve D4 ün af sistemine baktım. Her iki makinada da iş yapan crosstype sensör sayısının 15 tane olduğunu öğrendim ve şaşırdım.
Oysa D800 hem fiyatıyla hemde özellikleriyle bana hitap ettiğini düşündüğüm bir makinaydı ama görünen o ki AF başarımı konusunda D800 ve D4 hala 4 senelik 7D yi yakalayamayacak gibi görünüyor.

Bu sene içinde 7D nin yenileneceği söylentileri olmasa şimdiye bu makinayı çoktan almıştım.



 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 02:41 - İp: 88.***.**6.102
tuskilidi
tuskilidi (üye)
Siirt / Amatör

sony a57'de de yok galiba netlenen noktadan pozlama bilgisini alma özelliği.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 03:47 - İp: 88.***.**2.142
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Tam öyle değil. Bu teknoloji Canon'un elinde - tek bir firmware upgrade ile bunları kullanıcılara bedava verebileceği halde vermiyor - bu özelliği $6,000-7,000'lik tek makinasına - ulaşılması çok büyük teknoloji gerektiriyormuş gibi - saklıyor.

paperman sana katılmıyorum.. Baştan beri bir markaya karşı haksızlık ediyorsun. Ve açıkça görülüyorki, işi dalga boyutuna döküp, yaptığın marka fanatikliğinden başka birşey değil..

Dünya lideri bir firmanın bunu bilerek kullanıcılarına vermiyor demesi çok komik Yani Canon stratejistleri, mühendisleri aptal ! bunu bilerek vermiyor verirlerse markanın prestijini ve satış rakamlarını düşürürler ve pazar payını kaybederler Böyle dünya lideri firmalar paradan çok prestije önem verirler.. Zaten sektörde kendini kanıtlamış, ve bilançoları ortada şirket kârının büyük çoğunluğunu ar-geye yatıran bir şirket ve geçen yıl Canon'un $400 milyon dolar AR-GE yatırımı olduğunu biliyormusun? Canon bence en saygın firmalardan biridir. Nikon'un hâlâ pahalı lensler satarak kullanıcıyı ne kadar düşündüğü ortadadır. Yeni AF-G motorlu lensleri ateş pahası.. Amazon'da Nikon AF-G 50mm ($390) Canon 50mm ($117) İşte aradaki fark burda.. Hala Nikon'un D5100ünde bile AF motoru yok.. Ve TR satış fiyatı 2500 Tl... Canon bana göre en ucuz ve en kaliteli markalardan biridir. 1100d örn. 1000 tl. fiytı var ve bütün lensleri AF'li. Rakamlar herşeyi kanıtlıyor. Yoruma bile gerek yok.. Kaldıki hala belgeli bir ispatın yok.. Sadece onun bunun yazdığı şeylere dayanarak konuşuyorsun..

Bana göre fazla pozlama yapan (Nikon) makine kullanılmaz. Bence Nikon daha kötü durumda zaten satış rakamları bunu kanıtlıyor. Canon hep lider. Nikon hala d7000deki back focusu halledemedi, niye firmware yazıp, kullanıcıları memnun etmiyor? Bu iş madem bu kadar kolaydı Pentax yıllarca kusan sarı rengini bi firmware ile niye halledemedi? Sen bu işi yazboz tahtası falan zannediyorsun sanırım? Yani konuşmalarının hiçbir dayanağı yok..

2008 satış rakamları..


2010



Demekki spot pozlamadan daha önemli şeyler varmış


#puskas' tarafından 20.05.2012 12:52:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 12:51 - İp: 78.***.**6.219
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

Canonturk'ten aldığım cevap: Sadece 1D serisi AF noktasından ölçüm yapabiliyor..

Benim görüşüm: Tartışılan konunun daha iyi anlaşılması için şunu önemli detayı da söylemek gerekir.. 7D AF noktalarını en iyi kullanan makinedir.. Nikon isterse D3000 de AF'den ölçüm yapsın bu tamamen verimsiz bir ölçüm olacaktır. Zaten turk ark.ında belirttiği gibi Nikon AF noktalarını kullanma becerisinde 7d'ye diş geçiremimiştir. Bu tamamen bir pazarlama stratejisidir. D800'e gelince bence tamamen Nikon pazar payındaki yerini yükseltmeye yönelik bir atılımdır. Nikon satışlarda çok aşağıda kaldığı için 36mp gibi bir balonu ortaya atmıştır. Canon bunu yapamazmı? Elbette yapar. Ama önemli olan yapmak değil performans sunmaktır.. AF noktalarında Nikon'un başarısızlığı ve hala süren Back Focus sorunlarıyla Nikon hep alt sıralarda kalır.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 14:15 - İp: 78.***.**6.219
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Ben bu teknik konularda marka fanatizminden uzak durmaya çalışan biriyim. Yarın bir gün Canonda alabilirim, Nikonda.
Bütçe imkanlarım uygun olmadığı için hala Panasonic Lumix DMC FZ50 mi kullanıyorum. Onunda bu aralar bazı sıkıntıları var, doğru dürüst çalışmıyor.

Bence her iki markanında birbirlerine üstün olduğu noktalar var. Bunları az buçuk araştıran arkadaşlar zaten internetten hemen öğrenebilir. Ancak bu üstünlükler birinin diğerini bu kötü makina dedirtecek türden şeyler değil. Bu spot ölçüm işide böyle sayfalarca tartışalacak bir konu değil. Ama AF başarısı bence çok önemli. Çünkü çektiğiniz bir fotoğraf doğru netlikte çekilmemişse direk çöp dür.

Zaman zaman her iki firmada çok iyi ürünler çıkartıyor.

Canon 7D çok beğendiğim bir makina olduğu için onu netten epey inceleme fırsatım oldu. 7D Canon nun en iyi işlerinden biri ve şuanda üstüne yok. Tıpkı zamanında D300 ün olduğu gibi.

Dün nette araştırma yaparken fps hızında iddialı makinaların fokus becerilerinin test edildiği bir site buldum.

Aşağıda testi yapılan makinaların tamamı fps ve Af konusunda iyi bilinen makinalar. Ancak gelin görünki sonuçlar bazı makinalar için hayal kırıklığı olmuş.

Test tüm makinalar için kendi firmalarının en hızlı 300mm f/2.8 lensleri ile yapılmış ve seri çekimde AF başarısını sınamak için shutter hızı 1/2000 civarında tutulmuş.
Seri çekimde servo af de hangi makina, çektiği fotoğrafların yüzde kaçında doğru fokus yapmış...

Önce testin yapıldığı link adresini vereyim.

TIKLA

Test sonuçları ise aşağıdaki grafikte.



#turk' tarafından 20.05.2012 19:05:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 19:01 - İp: 88.***.**7.101
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Puskas, önce senden başlayayım - Turk'un pozlama/konusuna girersem hiç çıkamayabilirim.

Öncelikle eklediğin Canon-Nikon kıyaslamasının keşke altındaki yorumları ekleseydin. Hazırlayanın eğlenmek amacıyla hazırladığı, hatalarla dolu bir araştırmaydı - altındaki bölümde de reaksiyonlar gerçekten okunmaya değerdi. Ben de rakamsal - anormal boyutlarda bir tutarsızlığa işaret ederek soru sormuştum ; cevap gelmedi - muhtemelen silindi.

Senin eklediğin tablolara gelirsek ...2008 Kasım ayında piyasaya çıkan Nikon D90'ı geçelim, 2009'da piyasaya çıkan D5000'in tabloda olması ilginç. 7D'de var - nasıl 2008 tablosuysa.

Benim daha önce açtığım bir topikte ( senin de yorum yazdığın ) daha sağlıklı rakamlar var - TIKLAYIN )

" Nikon satışlarda çok aşağıda kaldığı için 36mp gibi bir balonu ortaya atmıştır. Canon bunu yapamazmı? Elbette yapar. Ama önemli olan yapmak değil performans sunmaktır.. AF noktalarında Nikon'un başarısızlığı ve hala süren Back Focus sorunlarıyla Nikon hep alt sıralarda kalır. "

Nikon satışlarının dediğinle alakası yok.

Canon'un DSLR piyasasında 2008'e kadar ilk yıllarda çok önde olduğunu, Nikon'un %20'lerde kaldığını biliyoruz. 2008 yılı ve sonrasında bu fark kapandı - her 2 firma da %40 civarına oturdu. 2011 rakamları açıklandı mı bilmem ama ben aşağı yukarı aynı oranların korunduğunu tahmin ediyorum. Bir fark varsa, Nikon lehinedir - yıllardır devamlı artan Nikon, pazar payı düşen Canon'du.

Başarısız olduğunu söylendiğin D800'ün aylardır yok sattığını Nikon forumlarından okumanı isterdim. Yüzlerce/binlerce kişi aylar önce parasını vermelerine rağmen makinalarını alamadığından forumları inletiyorlar. Sebep talebe ( o fiyatla ) yetişilememesi ve önceliğin bu yaz olimpiyatlara katılacak binlerce pro fotoğrafçıya verilmesi. Ama git 5DMarkIII'u elini kolunu sallaya sallaya Best Buy'dan al ...

D800 pixel açısından kesinlikle bir zorlama değil - pixel yoğunluğu APS-C'nin 16 Mp'sine denk gelir ( Canon 550D / 7D'nin altında kalır ). Bu fiyatıyla " tutulamaz " ; yıllarca FF'da en fazla satan makina olacaktır. D7000'in de back focus sorunu çözüleli çok oldu - uzun süredir en çok satan makinalardan.

Marka fanatikliğime gelirsek ... Nikon D7000'in ilk çıktığındaki hatalarını yazıp, yerden yere vuran benim - uzak durun bir süre demiştim. Yine aynı şekilde, yeni çıkan aynasın Nikon'larla ( V1 & J1 ) dalga geçen de bendim - Nikon'un en büyük hatası diye. $990'a çıkan makinalar $500-600'e düştü - hala alan yok.

Diyeceğim Sezar'ın hakkını Sezar'a vermeye çalışıyorum. Yıllarca marka fanatikliği yapanlara kızdım ama Canon'un şimdiye kadar ilgilenmediğim teknik yönlerine tesadüfen bulaşmam , arada Nikon lehine bir fark olduğuna inanmama yol açtı. Uzatmayayım - haklıyım/değilim ama inanışım böyle.

-------------

Bu arada, Nikon 50mm f1.8G $230'a satılıyor - $ 390 değil . ( 1.8D $159 ).

Nikon, Canon'un lens sisteminde 20-30 yıl önce "darbe" şeklinde yaptığı değişikliği ( fotoğrafçıların elindeki tüm eski lensleri , yeni sistemiyle kullanılamaz hale getirerek ) şimdi kademe kademe yapıyor - lensleri motorluya, gövdeleri motorsuza çevirerek .


Gerisini, Turk'e cevabı sonraya bırakayım ...

---------------

edit: Şu bulduğum tabloyu ekliyorum. Karışık gözükebilir - bakılması gereken yer Single Lens Reflex hanesi.

Dünya DSLR payı yıllardır 10.5-11 milyon adet civarıdır. Nikon da yıllardır 4 milyon ciarı DSLR satıp, %40 pazar payını korurdu. Tablodaki tahminleri de hep 4-4.2 milyon ( 4200 ) civarı olurdu.

Nikon'un satış hedefini bir anda %20 arttırarak , 5.4 (5400 ) milyon adete revize ettiğini görüyoruz. Size ilginç gelmeyebilir ama yollardır +/- sabit kalmış bu tablodaki değişiklik , Nikon'daki sıçramayı gösteriyor . Satışlarda da 2012'de %12'lik artış yakalanmış zaten.

Beklediğiniz düşüşü epey bir beklemeniz gerekecek Puskas




#paperman' tarafından 20.05.2012 19:53:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 19:27 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Yahu arkadaşlar bu firmalar babamızın firmaları değil. Kim ne kadar satış yapıp kazanıyorsa bize ne, boşverin. Biz en iyi makinayı en ucuza nasıl alırız ona bakalım. Ben fotoğrafçılığı bu kadar sevmeme rağmen hala bir makina alamadım. Biriktirdiğim paralar hep bir gediği yamamaya gitti.
Bunlar gereksiz tartşmalar, boşverin.

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 20:23 - İp: 88.***.**7.101
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@turk,

Bu testleri kimin yaptığına bakar - eklediğin kişininkinin internetteki diğer bloglarından bir Canoncu olduğunu görmek mümkün Buyur, bir tane de ben ekleyeyim - daha güvenilir, daha tanıdık birinden - Mansurov'dan . Tam tersini söyler - kendisi de Nikoncudur diye tahmin edeyim.

"it is unfair to compare Nikon’s full frame sensor with a 1.3x cropped sensor, but poor autofocus performance has been Canon’s biggest weakness (especially in 1D Mark III) and despite the fact that Canon re-engineered their autofocus system from scratch in 1D Mark IV, it is still worse than Nikon’s legendary 51 point autofocus system. Nikon D3s wins, end of story."

Nikon'un fazla pozlama konusuna gelirsek - insanlara pozlama dersi veriyor gibi gözükmek istemem ama herkesin önce makinanın pozlama sistemlerinin - özellikle matrix modun - nasıl çalıştığını anlaması lazım - pozlama sistemine suç bulmadan önce . Zamanında ben de okuduklarımın etkisinde kalarak D80'imin fazla pozladığını düşünürdüm. Sonradan kullandıkça anladım ki acemi olan benim.

Makina pozlamalarının yanılacağı durumlar zaten belli - Nikon olsun- Canon olsun. Arkadaşların da bir dolu değişkene bağlı olabilecek o yanılmanın oranını tahmin edebilecek kadar bilgililer de de niye akıllarına doğru ölçümün alınacağı noktadan "spot" ölçüm almak gelmiyor ? Söylüyorum sana - Nikonlarda lensin sağına tek serçe parmağı dokunuşuyla - hiç bir ayar değiştirmeden - bu mümkün .

Makinalarda bu sebeple hem matrix ( genel/averaj ışık durumları için ), hem noktasal pozlama seçenekleri var. Riskli durumlarda spot kullanılsın diye. Ben manzara çekerim, manual ayarda çekerim - makinam da matrixe pozlamaya ayarlıdır. Ama ışıkda dengesizlik gördüğümde , ışığın doğru olması gereken noktadan ( patlamaması gereken en aydınlık nokta ) anlık bir spot ölçüm alır ( meşhur düğmeyle )duruma bakarım . Her gördüğünü matrix/evaluativde çekersen, makina pozlaması yanılıyor deme hakkın olabilir mi ?


 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 20:41 - İp: 96.***.**5.17
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


Yahu arkadaşlar bu firmalar babamızın firmaları değil. Kim ne kadar satış yapıp kazanıyorsa bize ne, boşverin. Biz en iyi makinayı en ucuza nasıl alırız ona bakalım. Ben fotoğrafçılığı bu kadar sevmeme rağmen hala bir makina alamadım. Biriktirdiğim paralar hep bir gediği yamamaya gitti. Bunlar gereksiz tartşmalar, boşverin.

+1, aynen katılıyorum...
bunlar çok gereksiz tartışmalar...

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 20:46 - İp: 94.***.**8.190