paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon Dslrler - Af Noktası/spot Pozlama

Bugün yeni çıkan Canon 5DM3 haberlerini okurken, beni çok şaşırtan bir yorum okudum . Bir katılımcı şöyle diyordu :

"Canon ancak AF noktasında spot metreleme/pozlama ölçümü eklerse , 5DMark3 alırım "

Nasıl yani dedim - Nikon'un en basit modellerinde yıllardır olan seçtiğiniz herhangi bir AF noktasında spot pozlamayı , Canon en üst modellerine bunca zamandır koyamamış mı dedim . Okuyup baktım ki, 7D'de filan da bu özellik yok .

Bugüne kadar Nikon-Canon karşılaştırmalarında hep tarafsız kalmaya dikkat ederek, her iki marka da iyidir - her ikisinin de birbirine üstün yönleri vardır gibi yorumlarda bulundum . Ergonominin önemini anlattım, gerisi önemli değil - kalan tüm özellikler aşağı yukarı aynı dedim.

Tüm sözlerimi geri alıyorum ...

Seçtiğiniz AF noktasına ( yani kadrajın kenarına, köşesine ) hassas pozlama yapamayan bir makina , Nikon karşısında eksik kalır derim . Açıkçası ,Canon'lardaki bu eksikliği de yıllardır bilmememe , kimsenin de bahsetmemesine şaşırdım .

#paperman' tarafından 03.03.2012 08:53:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Mart 2012, 07:04 - İp: 96.***.**5.17
savas_taylan
savas_taylan (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba. Makinayı sabitleyip manuel modda spot ölçümde farklı ışık koşullarındaki objelere farklı odak noktalarında netleme yaptığımda ekranda bizi pozlama telafisi için uyaran çizelgede değişiklikler olması (+ veya - yönde)pozlamayı netleme noktasından yaptığını göstermez mi? Yani sadece merkezden yapıyor olsa pozlama telafisi çizelgesinde değişiklik olmaması gerekir diye düşünüyorum.Hatalıysam düzeltin.Canon 500D kullanıyorum.

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 08:34 - İp: 212.***.**6.36
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Savaş Bey, aynı bu konuya bugün başka bir topikte cevap verdım - burada hepsini tekrarlamayım . Aşağıdaki linkte, 2. sayfada benim son verdiğim cevapta ( ve bir öncesinde Turk'un yazdıklarında ) aradığınız cevabı bulabilirsiniz .

Anlaşılmazsa tekrar buradan da izah ederim.


TIKLAYIN

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 21:12 - İp: 96.***.**5.17
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu Canon'un yetersiz kalmasından ziyade tarz farkı gibi geldi bana.

Bir AF sensörünün AF yapabilmesi için bir şekilde ışığı algılaması yani ölçmesi gerekir. Elde o nokta için ışık ölçüm değeri olduğu halde spot modda bunu böyle yapmamak tamamen bir tasarım kararıdır. Demekki Canon felsefesinde "spot ölçüm" demek "merkez tek nokta ölçüm" demek. Tercihlerini böyle yapmaları beni şaşırtmadı çünkü "matrix ölçüm" modundayken AF noktası seçildiğinde alacakları sonuç 3 aşağı 5 yukarı aynı olacaktı, çünkü matrix ölçümün parametrelerinden birisi de seçilen AF noktası.

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 23:08 - İp: 85.***.**1.217
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon'un AF noktasından spot metrelemeye modellerine koymama sebebini teknolojiyi becerememesine değil , bu özelliği sadece en üst pro gövdesine saklamayı yeğlediğini benzer diğer topikte belirttim.

2. sayfada eklediğim tabloda 1Ds'de ilave özellik olarak "AF-linked spot metering" yer alıyor. Yani Canonlarda AF noktasında spot metrelemenin adı ""evaluatif ölçümdür" ( ve aynı şeydir ) denemez.

Nikon AF noktasında spot metrelemeyi tek noktadan, Canon ise matrix/evaluatif olarak yapmayı tercih etmiş demek de doğru değil . Nikon'un Canon'un yaptığını yapan , AF noktası ve civarından matrix okuyan modu zaten var - üzerine ilave tek noktadan okuyan spot ölçümü de var.

Canonlardaki AF noktasına bağlı matrix metreleme iş görür mü ? Elbet görür , yoksa Canoncular yeri göğü inletirdi. Peki onun üzerine fazladan bir de gerçek manada tek AF noktasından spot pozlama fayda getirmez mi ? Elbet getirir , yoksa niye pro gövdesine gidip eklesin Canon. Ben faydalı olacağı, vakit kazandıracağı kendi tecrübemden bir dolu durum düşünebiliyorum.

 

Tarih: 8 Nisan 2012, 07:28 - İp: 96.***.**5.17
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Haaaa şu eski mesele.

Canon 10D'de spot ölçüm vardı, Canon 300D'de yoktu. Bir hacker 10D'nin üzerinde çalışan firmware yazılımını 300D'ye uyarlamıştı, VOILLA, donanımın desteklediği bütün özellikler 300D'de de aynen olmuştu. Üstelik 300D, 10D'den daha yeni makinaydı, anlayacağınız Canon yazılımı olduğu gibi kullanmak yerine zaman ve para harcayarak yazılımı budamıştı.

Amaç : Herkesi cüzdanı kadar ütmek.

Bu konuda Nikon daha mı masum ? Katiyyen hayır. Dünyanın en ucuz DSLR'ı Nikon D40'ı piyasaya sürdüler, fakat bunlar ancak dünyanın en pahalı lens serisiyle (AF-I AF-S) AF yapabiliyordu. Nikon ancak şimdilerde tam uyumlu ucuz lens üretiyor.

Amaç : Herkesi cüzdanı kadar ütmek.


#antika' tarafından 08.04.2012 12:43:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Nisan 2012, 11:36 - İp: 85.***.**8.61
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Canon'un Evaluative Olcum Yontemi odak noktasi etrafinda calisiyor. Yani AF noktasi tum sahneden daha onemli, Evaluative olcum yontemi AF noktasina bagli.
Ek olarak Nikon'da olmayan Partial Olcum yontemi de var.
Bu bir marka digerinden daha iyi demek degil, birinin yontemi size uymuyor demek. D3-D300'le beraber Nikon da ayni Canon gibi Matrix olcum algoritmasini hafif degistirip odak noktasina daha cok onem vermeye basladi. D200'den D700'e gecenler Matrix olcum yonteminin hafif degistigini farkedebilir.
Bu ayrimlari iyi yapmak lazim, elinizdeki makineyi iyi tanimak lazim.
Daha detayli bilgi icin Thom Hogan'in D700 kitabina bakabilirsiniz.
Ayrica: http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/qt_photograph_snow_article.shtml

 

Tarih: 9 Nisan 2012, 00:27 - İp: 200.***.**8.153
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Canon'un Evaluative Olcum Yontemi odak noktasi etrafinda calisiyor. Yani AF noktasi tum sahneden daha onemli, Evaluative olcum yontemi AF noktasina bagli.

Nikon'da da öyle - burada Canon'dan bir farkı yok.( AF noktasında spot ölçüm ilave özellik )

Ek olarak Nikon'da olmayan Partial Olcum yontemi de var "

Vallahi Nikon D300'de merkezdeki ölçüm alanını 6mm'den 13mm'e kadar 4 ayrı çapa büyütüp , isterseniz bir de averajını bile seçtirtebiliyorsunuz .( Kullandığımdan değil - 8mm'de sabit benimki )

Her makinanın farklı özellikleri olduğu doğru. Fakat bunca yıldır yapmadığım kıyaslamalara bugünlerde biraz da tesadüfen okuyunca/bakınca , Canon'un sadece en üst seviye gövdelerde olan özelliklerin, Nikon'un giriş seviyesi DSLR'lerinde bile bulunduğunu görüyorum .

Nikon bu ileri Af ve metreleme özelliklerini, en basit gövdelerine eklemese , Canoncular aynı özellikleri görebilmek için en üst seviye pro gövde almaları gerekecekmiş diye düşünüyor insan . Nikon'un 2008 yılında D300 gibi APS-C gövdesine 51 AF noktası koyarken , Canon'un FF 5DMarkII'ine sadece 9 AF noktasında kalması ( çoğu çalışmayan ) en basit örneklerden ... 5DmII kullanan arkadaşım hayretlere düşüyor benim D300'ün AF özelliklerini görünce.

Neyse, bugünlerde çok taraf tutmaya başladım ; yakında normale dönerim inşallah .



#paperman' tarafından 09.04.2012 06:40:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Nisan 2012, 01:48 - İp: 96.***.**5.17
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı



#baberti' tarafından 09.04.2012 16:27:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Nisan 2012, 14:57 - İp: 176.***.**3.219
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

paperman hocam gene ayni seye geliyoruz: Bazi markalarin sana uymayan ozellikleri vardir, onu almaz gider digerini alirsin. Bir marka digerine kesin ustun olsa diger markalar piyasada kalmazdi zaten.
O D300'e hayran olan 5DMarkII kullanan arkadaslariniz zaten hic 5DMarkII almasalarmis keske
Ben D700 ve 5DMarkII kullaniyorum, hic "ulan su Canon ne dandikmis" ya da "Nikon da makine mi beee" demedim. O cok ovulen, yere goge sigdirilamayan 1005 noktali matrix olcum de ovuldugu kadar muhtesem degil. 5DMarkII'nin "eski, artik ise yaramiyor" denilen 35 noktali Evaluative yontemi bazen daha iyi sonuc veriyor. Ayrica cok dusuk isikta (odada tek mum isigi varken) 5DMarkII'nin orta noktasi her durumda odagi yakalarken D700 zorlaniyor.
Dedigim gibi birinin eksigi digerinin fazlasi, daha da ilerisi yok.

 

Tarih: 9 Nisan 2012, 21:55 - İp: 190.***.**0.15
savas_taylan
savas_taylan (üye)
Ankara / Amatör

Özel bir marka tercihim yok sadece bilgi amaçlı sormuştum , sağolun.

 

Tarih: 13 Nisan 2012, 19:46 - İp: 178.***.**8.96