paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon Dslrler - Af Noktası/spot Pozlama

Bugün yeni çıkan Canon 5DM3 haberlerini okurken, beni çok şaşırtan bir yorum okudum . Bir katılımcı şöyle diyordu :

"Canon ancak AF noktasında spot metreleme/pozlama ölçümü eklerse , 5DMark3 alırım "

Nasıl yani dedim - Nikon'un en basit modellerinde yıllardır olan seçtiğiniz herhangi bir AF noktasında spot pozlamayı , Canon en üst modellerine bunca zamandır koyamamış mı dedim . Okuyup baktım ki, 7D'de filan da bu özellik yok .

Bugüne kadar Nikon-Canon karşılaştırmalarında hep tarafsız kalmaya dikkat ederek, her iki marka da iyidir - her ikisinin de birbirine üstün yönleri vardır gibi yorumlarda bulundum . Ergonominin önemini anlattım, gerisi önemli değil - kalan tüm özellikler aşağı yukarı aynı dedim.

Tüm sözlerimi geri alıyorum ...

Seçtiğiniz AF noktasına ( yani kadrajın kenarına, köşesine ) hassas pozlama yapamayan bir makina , Nikon karşısında eksik kalır derim . Açıkçası ,Canon'lardaki bu eksikliği de yıllardır bilmememe , kimsenin de bahsetmemesine şaşırdım .

#paperman' tarafından 03.03.2012 08:53:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Mart 2012, 07:04 - İp: 96.***.**5.17
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

paperman yine söylediklerinin hiçbirinde dayanak yok tamamen farazi ve tutarsız konuşuyorsun..

Öncelikle kalem kalem iddaalarını cevaplayım.. d90'ı geç onu geç bunu geç geriye bişi kalmadı zaten 2011 e kadar eşitlemiştir altta kalmamıştır bunlar tamamen senin şahsi fikrin..

Bir kere spot pozlama Profesyonel kişilere hitap eden bir konu. Canon 1D'ye bunu koymuşmu? koymuş.. Buraya kadar sorun yok sanırım. Amatör bi adam ne anlasın spottan. Yani bi anket yapsalar %0,1 bile olmayan bir kullanıcı kitlesi çıkar ortaya. Bence Nikon'un fazla pozlama olayı daha büyük bir olay. Bu tamamen fotoğraftaki ışık patlamasına neden olan bir olay. Bırak spotu kullanıcıların çoğu ölçümün ne olduğunu bile bilmiyor. Ama sen bunu çok büyük bir kozmuş gibi tamamen Nikon'un üstünlüğü gibi lanse ettin. Mantıklı olmak gerekirse bunun hiç önemi yok. Çünkü ben dahil birçok kullanıcı tek noktadan spot ölçeyim derdi yok. Çok extreme durumlarda bunu kullanabilirsin. Canon zaten bunu yapmış profesyonel kesim bu makinede bunu en iyi performansla kullanabilir diyo adamlar.. Senin giriş seviye dediğin makinelerde tek noktadan ölçüm yapıyor dediğin olay tamamen farazi.. Hiçbir test sonucu vs. ortada yok.. Ben belgelerle konuşuyorum sen farazi.. Yıllarca bir çok yabancı site dahil hiçbir konuda böyle birşeye rastlamadım.

Gelelim satış rakamlarına; 2011'i aradım ama bulamadım. Verdiğin chart Almanya satışları Canon zaten ordada üstün.. Senin teoremlerine göre Nikon %40lardaymış falan bunlar hikaye.. Bana Nikon'un sitesinden getirdiğin satış rakamlarına ben dahil kimse inanmaz

TIKLAYIN



2010 global satış rakamları..

Gelelim pazarlama stratejilerine; Nikon d800'deki 36mp balonunun yanına birde yok satıyor bayilerde yok balonunu eklemiş.

Bu tarz üst düzey modeller genelde stok yapılmaz nedeni ise yüksek satış fiyatından kaynaklanır. Birde hiçbir şirket yeni çıkan ürünü stok yapmaz. Sebebide ürünün kalite/test/aşamasından sonra sipariş üzerine stoğa alınır.

Bir başka sebep ürün daha gelmemiştir.. Nikon niye çok satmak istemesin bu tamamen çelişki Ünlü BHPhotoVideo'dan aldığım D4 hakkında yazılan sipariş ile ilgili açıklama:

This is a new item being released in limited quantity, We are accepting orders and they will be filled in the order they are received. An authorization for this product will be processed upon placing the order. Your order will only be charged at time of shipment.

Yani şunu diyor: Bu ürün yeni olduğu için sipariş üzerine sınırlı miktarda stoğa alınır. Siparişleri kabul ettikten sonra, siparişler sıraya konulur. Siparişiniz sadece sevkiyat sırasında tahsil edilecektir.

Atıyorum bu şirket 1500 tane 600d satıyorsa D4 ten 50 tane zor satar.. Altın çağında yaşamıyoruz. Bu makinenin fiyatı 13-14 bin TL civarında.. Dağılımı çok zayıf olur..

Aynı şey Canon içinde geçerli senin elini kolunu sallayarak alınıyor dediğin 5d MKIII stoklarda yok..

5dmIII




 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 20:50 - İp: 78.***.**6.219
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Puskas, spot pozlamayla alakası olmayan, kullanıcıların 1/1000'inin bile spot ölçüm kullanmadığını söyleyen biriyle tartışmamam gerekir.
Eskiden makinalarda sadece spot ölçüm vardı - iş oradan başladı hatırlatayım. Doğru pozlama ölçümü spot metrelemeden geçer - gerisi makinanın kadrajdaki ortalama ışığı aldığı algoritmadır . Bir tutar, bir tutmaz.

Spot ölçüm için extrem durum gerekmez. Beyaz ( veya siyah ) bir duvarın önünde oynayan çocuğu, yüzüne spot pozlayarak ilk seferde doğru çekersin ya da +0.5, +1, +1.5 ... deneye/yanıla bulmaya çalışırsın doğru pozlamayı- hala oradaysa.

Grafik Almanya satışları değil , sadece site Almanca . Orijinal linke geri dönersen ( açtığım topikte tıklanabilen ) satışların WELTWEIT - dünya çapında olduğunu görürsün.

Senin verdiğin grafikteki rakamlara gerçekten şaşırdım, kaynağını buldum. Benim gibi rakamları absurd bulan bir çok kişi dpreview'da sayfalarca tartışmış. Canon'un DSLR sayısını farklı saydığına - kit ile satılan lens,aksesuar vs dahil ettiğini düşünenler çok. Sebebi de dünya DSLR satışlarının yıllardır 10-10.5 milyon adet aralığında olması.

Ama Canon diyor ki bu rakam 18 milyon, ben satarım 7.5 milyonunu. Ortada bir standard eksikliği var.

D800 talebi konusunda Nikon Rumorsda bilmem kaç yüz üyenin şikayetine değinen topiği okuman lazım.

Tek noktadan ölçüm konusunda giriş seviyesi ile ilgili "farazi" dediklerimin ne olduğunu anlamadım. Kendin de dedin - AF noktasında spot metreleme bu özellik sadece D1S'de varmış diye Yanlış yazdığım nedir bu durumda ?

 

Tarih: 20 Mayıs 2012, 22:35 - İp: 96.***.**5.17
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

paperman meselenin daha fazla uzamaması açısından artık cevap yazamıcam. herkes kendine göre haklıdır. bol fotoğraflı günler dilerim.

 

Tarih: 21 Mayıs 2012, 13:21 - İp: 78.***.**1.118
tuskilidi
tuskilidi (üye)
Siirt / Amatör

anladığım kadarıyla konu daha fazla uzamayacak. bu konuda bilgilerini ve deneyimlerini bizimle paylaşanlara teşekkür ederim. uzun araştırmalar sonucu erişeceğim bilgilere sayenizde kısa yoldan ulaştım.

 

Tarih: 23 Mayıs 2012, 21:43 - İp: 88.***.**4.114