paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon Dslrler - Af Noktası/spot Pozlama

Bugün yeni çıkan Canon 5DM3 haberlerini okurken, beni çok şaşırtan bir yorum okudum . Bir katılımcı şöyle diyordu :

"Canon ancak AF noktasında spot metreleme/pozlama ölçümü eklerse , 5DMark3 alırım "

Nasıl yani dedim - Nikon'un en basit modellerinde yıllardır olan seçtiğiniz herhangi bir AF noktasında spot pozlamayı , Canon en üst modellerine bunca zamandır koyamamış mı dedim . Okuyup baktım ki, 7D'de filan da bu özellik yok .

Bugüne kadar Nikon-Canon karşılaştırmalarında hep tarafsız kalmaya dikkat ederek, her iki marka da iyidir - her ikisinin de birbirine üstün yönleri vardır gibi yorumlarda bulundum . Ergonominin önemini anlattım, gerisi önemli değil - kalan tüm özellikler aşağı yukarı aynı dedim.

Tüm sözlerimi geri alıyorum ...

Seçtiğiniz AF noktasına ( yani kadrajın kenarına, köşesine ) hassas pozlama yapamayan bir makina , Nikon karşısında eksik kalır derim . Açıkçası ,Canon'lardaki bu eksikliği de yıllardır bilmememe , kimsenin de bahsetmemesine şaşırdım .

#paperman' tarafından 03.03.2012 08:53:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Mart 2012, 07:04 - İp: 96.***.**5.17
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Nasıl yani ya? Benim A300 de bile var metrik pozlama. Bende hangi seviyede olursa olsun her dslr da var zannediyordum.

 

Tarih: 3 Mart 2012, 09:00 - İp: 88.***.**3.221
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kastettiğim ,( çoğunlukla kullandığımız ) tek noktaya AF seçeneğinde , seçilen AF noktasında ( D300'de 51 tane ) makinanın noktasal pozlama yapması .

Canon'lar , spot ölçümü sadece merkezden yapıyormuş . ( Hala emin olamıyorum - hatalıysam biri düzeltir belki ) Sonyleri/Pentaxları bilmiyorum .

 

Tarih: 3 Mart 2012, 09:33 - İp: 96.***.**5.17
engine
engine (üye)
Yalova / Amatör

Hakikaten şaşırdım,
Benim elimde şu an 550D ve 5D Mark 2 var. Her ikisindeki 9 adet AF noktasını istediğim gibi değiştirebiliyorum ve değiştirdiğim AF noktasına netleme yapıyor. Spot ölçüm modunda da istediğim AF noktasını istediğim gibi seçebiliyorum ve netlemede herhangibir problem yok.

Spot ölçüm yapmadan macro pek güzel olmaz düşüncesindeyim. Ayrıca kadraj ayarlarken dahi 1/3 kuralına uygun olan AF noktasını seçerek çekim yaptığımda oluyor. Mavi renkli, ulaşımı en kolay, büyüteç içindeki + işaretli düğmenin bir görevide AF noktasını seçmek.

Kavram kargaşası yaşamıyorsam eğer, en azından benim elimdeki, Canon makinaların böyle bir derdi yok.

 

Tarih: 3 Mart 2012, 11:15 - İp: 46.***.**6.221
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

bence bir yanlış anlaşılma var kastedilen şey mainanın herhangi bir odak noktasına odaklanması değil odaklandığı odak noktasına uygun aynı yerden ışık ölçümü alıp pozlamayı ona göre yapması bence bazı okuyucular yanlış anlamış... Ben canon larda bunun olmadğını bilmiyordum doğrusu , ama nikonlardada olduğunu bilmiyordum ) nikon kullanmama ve bu kadar araştırmama rağmen !!! demekki her zaman araştırmak ve yeni bir şeyler öğrenmek gerek.
@ PAPERMAN TEŞEKKURLER...

 

Tarih: 3 Mart 2012, 11:37 - İp: 78.***.**1.160
karsar
karsar (üye)
Artvin / Amatör

Desenize canon'la yapılan bunca çekim çöpe gitti

 

Tarih: 3 Mart 2012, 11:41 - İp: 78.***.**1.254
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@engine

Hem inanmakta güçlük çektiğimden , hem yanlış bilgi vermekten çekindiğim için aslında çok düşünerek açtım konuyu .

Yazdıklarınız üzerine tekrar 1-2 foruma girdim - yazılanlar benim dediklerimi destekler nitelikte .

Şu an Canon modellerde seçilen AF noktasına SPOT POZLAMA ölçümü yapabilen modeller sadece 1D serisi .

İlk bulduğun linki ekliyorum TIKLAYIN.
Aynı soru 60D için sorulmuş , 7D ile olanı da var .

Bir başka yazıda - 7D ile ilgili - geçen bir cümle " Although Evaluative metering is linked to the active AF point (whether automatically or manually selected), Spot metering is fixed to the center of the viewfinder (unlike Nikon SLRs, which can spot meter at any selected AF point)."

-----------------

Siz makinanızda istediğiniz AF noktasını seçebildiğinizi ve makinanın o noktaya sorunsuz netleme yaptığını söylüyorsunuz . Buraya kadar sorun yok zaten konuştuğumuz POZLAMA / metreleme ölçümü .

Siz 9 AF noktasından birini seçseniz bile , makina spot pozlama ölçümünü MERKEZDEN yapıyor Canonlarda- yazılanlar bunu söylüyor. AF noktası seçtiğiniz kenar noktalardan pozlama yaptığınızı sanıyor olmanız fakat makinanın merkezden spot metreleme yapıyor olması kuvvetle muhtemel

Ya da SPOT modda değil "evaluative" ( matrix mi acaba karşılığı ) moddasınız .

--------------------

edit : Yazana kadar araya girenler olmuş .

@Kekam : Üstad, çekimlerin boşa gitmediğini fotoğraflarınızdan görüyoruz - ne de olsa makina değil fotoğrafçı çekiyor fotoğrafları Matrix/evaluative modda iseniz zaten sorun yok .

#paperman' tarafından 03.03.2012 12:00:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Mart 2012, 11:48 - İp: 96.***.**5.17
emrahsevim
emrahsevim (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba;
Değerlendirmeli (Nikon için matrix denilen) sistemi ve merkez ağırlıklı ortalamayı kullanıyorum genellikle çekimlerde. Canon 50D, 1D Mark III ve 5D Mark II kullandım. Spot ölçümü nadiren kullandım ama, bildiğim kadarıyla bu makinelerin hepsi spot ölçümü netleme noktasından yapıyor. Hatta çok basit bir şekilde bunun böyle olduğunu anlamak mümkün. Canon makineleri "live view" modda çekime ayarladığınızda, arka ekranda küçük bir kutucuk çıkıyor, netleme noktası niyetine. Makine "live view" modunda zaten otomatik olarak spot ölçüme dönmüş oluyor. Bu ekrandaki küçük kutucuğu hareket ettirdikçe fotoğraftaki ışığın spot ölçüm esaslarına göre, bariz şekilde değiştiğini görebiliyorsunuz. Özetle, en azından benim kullandığım Canon makinelerin hepsinde spot ölçüm, netleme yapılan noktadan yapılıyordu / yapılıyor. Bu noktada, bir hocamın güzel bir sözü de aklıma geldi. Şöyle diyor her zaman "Ne Nikon Canon'dan daha aptal bir firma, ne de Canon Nikon'dan.." Ben tüm fotoğraf makinesi üreticisi olan firmaların kendi tarzları olduğuna, ve birinin diğerinden daha iyi veya daha kötü olmadığına inananlardanım.

 

Tarih: 4 Mart 2012, 02:08 - İp: 176.***.**1.154
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yazılanlardan, burada cevap veren Canon kullanıcılarının makinalarının pozlama özelliklerini tam bilmediğini anlıyorum - kusura bakmayın . Nikon kullanıcısı olduğum için haliyle ben de bilmiyordum ama konu konuyu açınca , Canon'ların bu durumunu okuyarak öğrendim .

Live View modda , Canon DSLR'lerin ( 5D,7D,60D vs ) SPOT metreleme/pozlama seçeneğini olmadığı , MATRIX moda otomatik olarak geçip, pozlamayı öyle yaptığı forumlarda + kullanıcı klavuzunda yazıyor . Yani sizin makinanızın AF noktasında spot ölçüm yaptığı doğru değil.

Ekranın , LV'da fokus noktasını kaydırdıkça kararıp aydınlanması , spot ölçüm yapıldığının belirtisi değil . Matrix ölçümde de , kadrajın o bölümüne gidildikçe makina bir çok noktadan yaptığı okumayla farkı algılıyor ( yoksa pozlama tamamen çuvallar ). Ama bir şey kesin - ölçüm SPOT değil .

Bunun dünyanın sonu demek olmadığını, Canon'un da Nikon kadar ( veya daha fazla ) DSLR satmasından anlıyoruz. ( Hocanızın de demek istediği gibi ) . Çoğu kullanıcı için demek ki fark etmiyor - ya da diğerini kullanmadığı için eksikliğini farketmiyor.

Zaten SPOT metreleme ve tek AF fokus noktası kullanmayanlar için farkeden hiç bir şey yok.

Yine de Canon forumlarında, AF noktasında pozlama ölçümü alınmaması çok tartışılan ve şikayet edilen bir konu olduğu gözüküyor. Ciddi fotoğrafçıların, profesyonellerin bundan yakınmaması mümkün değil.

 

Tarih: 4 Mart 2012, 02:59 - İp: 96.***.**5.17
engine
engine (üye)
Yalova / Amatör

@paperman

İnternette, metreleme ve metering yazarak yapacağınız araştırma belki benim yaşadığım kavram kargaşasını anlamanıza yardımcı olur.
@buzlucam gayet güzel açıklamış.

"Yazılanlardan, burada cevap veren Canon kullanıcılarının makinalarının pozlama özelliklerini tam bilmediğini anlıyorum - kusura bakmayın ."
Bunun size ne kazandırdığını gerçekten merak ettim ?

Yazılanlardan, burada cevap veren Nikon kullanıcısının.......... -kusura bakmayın. İfadesini kullanmanın bana hiçbir şey kazandırmayacağını biliyorum.

Bugüne kadar hiç Nikon kullanmadığım için seçilen Af noktasına göre pozlama yapıldığını bilmiyordum, algıda hatanın bir sebebi de bu olabilir, güzel ve faydalı bir özellik.

Bilgilerinizi paylaştığınız sürece sizi, yorumsuz olarak zevkle okumaya devam edeceğim. Selamlar.

 

Tarih: 4 Mart 2012, 09:32 - İp: 46.***.**6.221
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Nasıl yazarsam yazayım, ne kadar dikkat edersem edeyim , mutlaka birileri alınacak/kırılacak bir şey buluyor sözlerimde.

Sevgili engine, sizinkinin kavram kargaşası olup olmadığını tam bilemediğimden size cevabımda olasılıkları değerlendirerek yazdım. Zaten son yazdıklarım , bir önceki yurumcunun dedikleri üzerine kaleme aldığım şeyler - sizinkinin üzerine yazılmış değil...Yazdıklarımın dikkatle okunmadığı ve anlaşılmasına çaba gösterilmediği anlaşılıyordu.

Defalarca çok açıkça neyi kastettiğimi yazdıktan ve forumlarda/kullanıcı klavuzunda spot ölçümün dediğim gibi olduğunu ( okuyarak ve emin olarak ) belirttiğim halde, israrla Canon'larda böyle bir durumun olmadığı belirtilince, ben de belki artık biraz "anlaşılacak şekilde yazma" ihtiyacı duydum .

Sorunuza gelirsek - yazdıklarımın veya ifadelerimin bana bir şey kazandırmasını beklediğimden yazmıyorum ; başkaları bir şeyler kazanıyorsa ne ala . Kulağa hoş gelmese de, belki diğerlerinden daha sert yazılan / "bam teline dokunan " bir cümle , defalarca yazılıp hala anlaşılmayan ( demek ki dikkatli okunmayan ) bir konuyu iyi/kötü açıklığa kavuşturmuş oldu .

Kim bilir , belki de bir sonraki katılımcının yine aynı şekilde benim makinamda sorun yok demesini engelledi ; beni de tekrar oturup izah etmeye çalışmaktan kurtardı ...


 

Tarih: 4 Mart 2012, 20:18 - İp: 96.***.**5.17