paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon Dslrler - Af Noktası/spot Pozlama

Bugün yeni çıkan Canon 5DM3 haberlerini okurken, beni çok şaşırtan bir yorum okudum . Bir katılımcı şöyle diyordu :

"Canon ancak AF noktasında spot metreleme/pozlama ölçümü eklerse , 5DMark3 alırım "

Nasıl yani dedim - Nikon'un en basit modellerinde yıllardır olan seçtiğiniz herhangi bir AF noktasında spot pozlamayı , Canon en üst modellerine bunca zamandır koyamamış mı dedim . Okuyup baktım ki, 7D'de filan da bu özellik yok .

Bugüne kadar Nikon-Canon karşılaştırmalarında hep tarafsız kalmaya dikkat ederek, her iki marka da iyidir - her ikisinin de birbirine üstün yönleri vardır gibi yorumlarda bulundum . Ergonominin önemini anlattım, gerisi önemli değil - kalan tüm özellikler aşağı yukarı aynı dedim.

Tüm sözlerimi geri alıyorum ...

Seçtiğiniz AF noktasına ( yani kadrajın kenarına, köşesine ) hassas pozlama yapamayan bir makina , Nikon karşısında eksik kalır derim . Açıkçası ,Canon'lardaki bu eksikliği de yıllardır bilmememe , kimsenin de bahsetmemesine şaşırdım .

#paperman' tarafından 03.03.2012 08:53:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Mart 2012, 07:04 - İp: 96.***.**5.17
beysmode
beysmode (üye)
İzmir / Amatör

üstadım bu yeni başlayacaklar için önemli bir eksikmi?

yeni bir makine almayı düşünüyorum. d3100 ile 1100d arasında gidip gelmekteyim.

üniversite öğrencisiyim ve bütçem bunlara yetiyor.

özellik karşılaştırdığımda 3100 ün artıları video kısmında hep.

ama benim önceliğim fotoğraf...

1100d alsam kalan 200 lira ile 50 mm lens alsam iyi yapmış olurmuyum

 

Tarih: 16 Mayıs 2012, 18:57 - İp: 88.***.**5.128
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

beysmode senin açından endişelenecek bir durum değil. Burada farklı makinelerin farklı pozlama ve ölçüm yapmasından bahsediliyor. Yeni kullanıcı için elzem değil. 3100 ün videoda iyi olması fotoğraf konusunda 1100D den eksik olduğunu göstermez. Bu makineleri hangi lensle kullanacağın önemli. 50 mm yi ben alınması mutlaka şart bir lens olarak görmüyorum. Ucuz fiyatı ve açık diaframı nedeniyle tercih ediliyor fakat buna da ihtiyaçlar karar verir. Ben de zamanında (Sony kullanıyorum) 50mm f1,7 almıştım. Makinenin üzerinde fazla durmadı. Yani çantadan çıkarıp ta fazla kullanmadım. Vaz geçilmez bir lens olmadı. O yüzden sattım. Bir geniş açı yada geniş aralıklı herhangi bir lens daha çok işini görür. Canon alacaksan kit lensi 18-135 ile değiştirmeni Nikon alacaksan 18-105'i tavsiye ederim.

 

Tarih: 17 Mayıs 2012, 11:03 - İp: 78.***.**5.40
beysmode
beysmode (üye)
İzmir / Amatör

Çok teşekkür ederim Badboy verdiğin bilgi için.

'canon alacaksan kit lensi 18-135 ile, nikon alacaksan 18-105 ile değiştir'

bu önerini dikkate alacağım.

 

Tarih: 17 Mayıs 2012, 14:27 - İp: 88.***.**8.74
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

@paperman yanlış biliyorsun.. 1000d hariç sırayla 450d, 500-550-600d'den.......... 1D'ye kadar kısaca hepsinde spot metering vardır.. Bildiğim kadarıyla sadece 1000d modelinde yok..

 

Tarih: 18 Mayıs 2012, 20:26 - İp: 78.***.**6.98
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Puskas, ne olur yazılanları SATIR SATIR okumadan/tam anlamadan yorum yapmayalım - sayfalardır aynı şeyi söylüyorum. Vaktimin çoğu yanlış anlamaları izah ile geçti

Canon DSLR'ler de spot pozlama yok mu diyorum - bir daha bakın bakalım .

SEÇİLEN AF noktasında Canonlar spot ölçüm yapmıyor diyorum sayfalardır. Bildiğimiz manada spot ölçümü sadece merkezden yapıyor. Seçilen AF noktası civarında ise yapılan spot değil MATRIX/EVALUATIVE/AVERAJ ölçüm ...

 

Tarih: 19 Mayıs 2012, 03:49 - İp: 96.***.**5.17
puskas
puskas (üye)
İzmir / Amatör

@paperman hayatında kaç defa bir noktadan seçim yapıp, spot pozlama yaptın? Zaten spot pozlama makroda çok işe yarayan bir özellik onuda merkezden almak zorundasın gibi birşey.. Bu olay doğruysa bile konu açıp, Canon, Nikon'dan eksik kalmıştır demek bence çok fazla abartılı olmuş..

Böyle birşey yoksa bile bunun neresi eksiklik? Ayrıca konuyu Canon yetkililerine taşıyorum. İletişime geçip, bunu sorucam..

Yeri gelmişken konuyla bağlantılı, Nikon giriş seviyesinde yani d40, d60 gibi cihazlarına anlamsızca 3 nokta netleme koyarak bence hep eksik kalmıştır.. Düşünsene 3 nokta seçim hakkın var ve sen bunlardan birini seçip, spot ölçüm yapıcaksın 1000d gibi bir cihazda bile 7 AF noktası seçeneğini sunuyordu..

Edit: En soldaki noktayı seçerek Test çekimi



Alın size tek noktadan SPOT, bu nasıl MATRIX/EVALUATIVE/AVERAJ oluyor? Makine verileri tek noktadan spot ölçüm yaparak çektim diyor.. Bu nasıl Matrix vs. oluyor?





#puskas' tarafından 19.05.2012 11:36:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Mayıs 2012, 10:19 - İp: 78.***.**1.68
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

puskas:

Paperman nın dediği merkesdeki af noktasından değil, diğer af noktalarından spot ölçüm yapmıyor diyor. Merkezdeki noktadan elbette yapıyor.
Önceki sayfalarda yazmıştım. Canon tüm af noktalarından ölçüm yapıyor. Ancak bu spot ölçüm değil EVALUATIVE denen ölçüm.
Peki bunlar arasında ne fark var.
Örneğin spot ölçüm (merkez nokta)tüm kadrajın 100/3 ü ise EVALUATIVE tüm kadrajın 100/7 si gibi bir ölçüm.

İşte aradaki fark takriben bu civarda. Yani bahse değeyecek bir fark değil.
Oysa örneğin Nikonların neredeyse tamamına yakın modellerinde fazla pozlama sorunu (0.7 EV) çok daha büyük sorun, ama bu pek dile getirilmiyor. Sen tüm kadrajda ölçümü 0.7 EV fazla yap, sonra tüm noktalardan spot ölçüm yapmıyor diye Canon u eleştir.
Ki tüm af noktalarında EVALUATIVE ölçümü ben arkadaşımın makinasında denedim, kusursuza yakın pozlama yapıyor.

Af nokta sayısı ise bence o kadar önemli değil. Önemli olan o af noktalarının becerisi. Kuşçu arkadaşlarımın çektiği fotoları görüyorum. D300 de 51 af noktası var, seri çekimde çekilen fotoların yarısında bile af doğru çalışmazken, Canon 7D de 19 af noktası var, servoda çekilen fotoların 100/90 ı doğru af de çıkıyor.
O doğru dürüst işe yaramayan 51 noktadan 101 tane olsa ne fark eder.İşte adam yapmış 19 nokta ile işi bitiriyor.

5D mark II de de 9 tane af noktası var ama merkez af deki hassasiyet diğer noktalarda yok. Aynı şekilde 51 af noktalı Nikonlarda da merkez noktadaki hassiyet diğer noktalarda yok.

O yüzden demek istediğim falan makinada 51, falan makinada 3 veya 9 af noktası demek pek anlamlı değil.

Bunlar daha çok ticari, reklamsal söylemler. İşi bilenler (özellikle ornitocular) 40D den sonra hepsi 7D ci oldu.

 

Tarih: 19 Mayıs 2012, 17:07 - İp: 88.***.**6.102
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Allahtan Turk cevap vermiş; defalarca yazdığım açıklamayı yazmaktan kurtardı beni. Verdiğim bilgiler/ekran görüntüleri de Canon'un kendi sayfasından - sonuçta varlığı/yokluğu tartışmaya açık bir özellik değil.

" hayatında kaç defa bir noktadan seçim yapıp, spot pozlama yaptın? Zaten spot pozlama makroda çok işe yarayan bir özellik onuda merkezden almak zorundasın gibi birşey "

Spot ölçüm önemli olmaz olur mu Puskas ! Manuel çekim/pozlama yaptıklarımın dışında çekimlerim %50 matrix - %50 spottur muhtemelen. Ters ışıkta, fonun aydınlık/karanlık olduğu durumlarda spot pozlama en büyük yardımcı.

Makinan tripod üzerinde kurulu. Köşeye yakın noktada esas objen ve ölçümü oradan almak istiyorsun ama makinan sadece merkezden spot alıyor. Hadi bakalım, makinayı çevir o noktaya sağa/yukarıya - tripod ayarını bozarak ki ölçüm alabil . Sonra tekrar eski haline getir. ( Manuel pozlama deneme/yanılma çok daha mantıklı ve pratik - bunu yapacağına )

Canon kullananlar haliyle bilmiyor ama Nikonlarda makinanın önünde/sağ tarafındaki bir düğmeye serçe veya yüzük parmağınla dokunarak seçili AF noktasından spot ölçüm alman veya çekimi spot yapman mümkün. Ben manzara fotoğrafçısı olarak bile kullanıyorum ama anlık çekimlerde, sokak/spor fotoğrafçılığında neler kazandırabileceğini tahmin ederiniz. Ne yazık ki anlayabilmeniz için Nikon kullanmanız lazım.

Pozlama ölçümünde ne farkeder spot/evaluative metreleme derseniz ... Bu konuyu yazarken testini çok yaptım. Fonun koyu/açık, objenin küçük olduğu durumlarda 1 stop veya fazlasını farkettirdiğini gördüm. Ogje büyüdükçe fark da azalıyor haliyle.

Nikonlarda fazla pozlama sorunu yok - bu neredeyse 6 yıllık bir "mit" - ortaya atan da Ken Rockwell filan olmalı . Sonuçta Nikon'un istese 1 satır yazılım ile değiştirebileceği bir algoritm var ; 6 yıldır bunu yapmıyorsa demek ki ortada bir hata yok - kullanıcı hatası var. Profesyonellerin bu konudan yakındığını hiç görmedim . Yeni başlayanların okuduklarının gazına gelerek ( aralarında ben de varım ) daha makinayı/dijital fotoğrafçılığı tam tanımadan yaptıkları yorumlar bu pozlama hataları.

 

Tarih: 19 Mayıs 2012, 18:01 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

paperman hocam, su konuda cok haklisiniz:

"Sonuçta Nikon'un istese 1 satır yazılım ile değiştirebileceği bir algoritm var ; 6 yıldır bunu yapmıyorsa demek ki ortada bir hata yok - kullanıcı hatası var. Profesyonellerin bu konudan yakındığını hiç görmedim . Yeni başlayanların okuduklarının gazına gelerek ( aralarında ben de varım ) daha makinayı/dijital fotoğrafçılığı tam tanımadan yaptıkları yorumlar bu pozlama hataları."

Simdi yukaridaki tumcelerde "Nikon" lafini "Canon" ile degistirip okuyun Mesele budur...

Daha da acarsam: Kullanmayi bilen adam Powershot G serisine bile takla attiriyor, demek ki Canon'da bahsettiginiz "AF noktalarinda spot olcum yok" lafi isi bilen profesyonelleri rahatsiz etmiyor

 

Tarih: 19 Mayıs 2012, 22:30 - İp: 84.***.**1.146
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tam öyle değil. Bu teknoloji Canon'un elinde - tek bir firmware upgrade ile bunları kullanıcılara bedava verebileceği halde vermiyor - bu özelliği $6,000-7,000'lik tek makinasına - ulaşılması çok büyük teknoloji gerektiriyormuş gibi - saklıyor.

Kullanıcılar, hayatları boyunca kullanmadıkları için ne kaçırdığını bile bilmediklerinden bir şey demiyor . Farkı bilenler, Canon forumlarında zaten bu eksikliği yazıyor.

Yoksa mesele fotoğraf çekmekse, eski sadece merkezden ölçüm yapan,sadece merkeze AF yapan ( veya hiç yapmayan ) SLRler ile de çekiyorduk gayet güzel - hiç bir şeyden şikayet etmeden

 

Tarih: 19 Mayıs 2012, 22:53 - İp: 96.***.**5.17