paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon Dslrler - Af Noktası/spot Pozlama

Bugün yeni çıkan Canon 5DM3 haberlerini okurken, beni çok şaşırtan bir yorum okudum . Bir katılımcı şöyle diyordu :

"Canon ancak AF noktasında spot metreleme/pozlama ölçümü eklerse , 5DMark3 alırım "

Nasıl yani dedim - Nikon'un en basit modellerinde yıllardır olan seçtiğiniz herhangi bir AF noktasında spot pozlamayı , Canon en üst modellerine bunca zamandır koyamamış mı dedim . Okuyup baktım ki, 7D'de filan da bu özellik yok .

Bugüne kadar Nikon-Canon karşılaştırmalarında hep tarafsız kalmaya dikkat ederek, her iki marka da iyidir - her ikisinin de birbirine üstün yönleri vardır gibi yorumlarda bulundum . Ergonominin önemini anlattım, gerisi önemli değil - kalan tüm özellikler aşağı yukarı aynı dedim.

Tüm sözlerimi geri alıyorum ...

Seçtiğiniz AF noktasına ( yani kadrajın kenarına, köşesine ) hassas pozlama yapamayan bir makina , Nikon karşısında eksik kalır derim . Açıkçası ,Canon'lardaki bu eksikliği de yıllardır bilmememe , kimsenin de bahsetmemesine şaşırdım .

#paperman' tarafından 03.03.2012 08:53:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Mart 2012, 07:04 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Paperman;
Konu ilgimi çekti, biraz araştırdım ve 7D ile ilgili şöyle bir açıklama buldum. İngilizcem çok iyi olmadığı için yazıyı aşağıya kopyaladım.

"Canon 7D: All-New Exposure System Not content with coming up with an entirely new AF system for the 7D, Canon also developed an entirely new exposure system, including a new autoexposure sensor that incorporates color information for the first time in a Canon SLR. Canon has branded their new AE system IFCL, which stands for Intelligent Focus Color Luminosity metering, interesting because it incorporates both color and focus in a way we haven't seen previously. (Or at least in a way that hasn't previously been marketed.)

Color-Sensitive AE Sensor Hearing it described by Canon staff, the new AE sensor sounds like it's borrowed a page from Foveon, the erstwhile image sensor company renowned for its imaging chips that stacked red, green, and blue photodiodes on top of one another at each pixel position. Canon's new AE sensor doesn't go quite that far, but does have two separate planes, one each sensitive to Blue/Green and Green/Red light. That's enough color information to help with exposure accuracy for subjects at either end of the color spectrum.

Because silicon light sensors are significantly more sensitive to longer-wavelength light, unless an exposure sensor's response is substantially tweaked via a filter system of some sort (which naturally decreases sensitivity), it will tend to underexpose red-colored objects or scenes, and overexpose ones dominated by blue or green hues. Thanks to its new color-sensitive exposure sensor, the Canon 7D should be able to markedly improve exposure accuracy in situations where the subject is dominated by colors at one end or the other of the color spectrum.

The Canon 7D's new AE sensor divides the frame into 63 separate zones, the data from which can be evaluated in a variety of ways, depending on the AE mode you're operating in. AE and AF zones are aligned, allowing exposure information to be associated with specific AF sensors and the area around them.

Focus Integration One thing that struck us as new in the Canon 7D's AE system was the way it integrates distance information from the autofocus system into the exposure metering process. Competitor Nikon has for a while used their high-res AE sensor to help with AF tracking, but Canon's turned the idea on its head, and made very logical use of subject-distance information from the lens and AF system to make better exposure decisions.

Like most good ideas, the core of this one is very simple, but that's the nature of most good engineering: If you've identified the subject as being located a certain distance away from the camera, nearby objects that are close to the same distance are most likely part of the subject, too. Thus, rather than simply relying on a spot AE reading centered on the primary AF point, or blindly combining exposure information from a cluster of AE points in some arbitrary geometric grouping around the active AF point, the Canon 7D instead gives stronger weighting to exposure sensor segments that lie beneath adjacent AF points showing a similar distance reading.

Hearing it described, this sounds like a bit of a "Well, duh" conclusion, but this is the first time we've heard this particular exposure calculation approach described. Also, while it wasn't explicitly stated in the presentation we saw, we suspect that the color-sensitive capability of the new AE sensor plays a role here too: It seems highly likely that the 7D's exposure system takes color into account and considers contiguous areas of similar color to be an indication of the extent of the subject as well.
"


Aşağıdaki yazıyıda başka bir kaynaktan buldum, sanırım o da aynı şekilde her bir AF noktasının, noktaya isabet eden pozlama sensörünün noktalarından pozlama ölçümü yaptığını söylüyor.


"iFCL Metering with 63 zone dual-layer metering sensor: utilizes AF and color information for optimizing exposure and image quality. The Canon EOS 7D features a new, 63 zone dual-layer sensor designed to complement the 19-point AF system. By taking into account the color and luminosity surrounding chosen AF points, this new system delivers an entirely new level of accuracy for better results even in difficult lighting situations.


Canon EOS 7D SLR iFCL metering with 63 zone dual layer metering sensor

Since the Canon EOS 7D metering sensor has a color measurement function, exposure errrors and focus errrors caused by different light sources are minimized; the EOS 7D gives stable exposure from shot to shot in situations where light changes, such as in a theater or concert hall.

This makes the EOS 7D ideal for scenes with extreme difference in brightness such as brightly lit scenes or backlit scenes; the camera balances exposure of the main subject at the background, and exposures are not overly influenced by bright areas in the shot."



Anladığım kadarıyla spot AF ve spot AE seçildiğinde seçilen AF noktasına isabet eden 63 noktalı pozlama ölçümü noktasındaki değeri esas alıyor.
Birde buradaki renk bilgilerinide okuyarak pozlama doğruluğunu arttırıyor.
Sistem Nikon nun çalışma mantığından farklı olmakla beraber spot AF ve AE yi farklı bir yöntemle yapıyor, diye algıladım. Tabii bu özellik sadece 7D ye mi özgü bilmiyorum.

Sen yukarıdaki 2 metni daha doğru tercüme edip açıklayabilirsen, bende daha iyi öğrenmiş olurum.

Çünkü böyle bir şeyi bende ilk defa duydum. Belki ölçüm Nikonlardan farklı bir şekilde yapılıyor olupta, acaba Canon kullanıcıları Nikondaki sistemi mi istiyorlar ?












#turk' tarafından 05.03.2012 03:56:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2012, 02:44 - İp: 78.***.**1.141
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bir Canon konusu hakkında 4 yılda toplam bu kadar yazmamışımdır herhalde

Turk, bilgilendirmeler için çok sağol. İlk sayfadaki cevaplarımda bir kaç yerde , AF noktasında SPOT değil EVALUATIVE ( matrix diyelim ) modda ( sadece 7D de bu arada ) pozlama ölçümü yapıldığını belirttim - yine ekleyeyim.

- "Bir başka yazıda - 7D ile ilgili - geçen bir cümle " Although Evaluative metering is linked to the active AF point (whether automatically or manually selected), Spot metering is fixed to the center of the viewfinder (unlike Nikon SLRs, which can spot meter at any selected AF point).""

- " .. AF noktası seçtiğiniz kenar noktalardan pozlama yaptığınızı sanıyor olmanız fakat makinanın merkezden spot metreleme yapıyor olması kuvvetle muhtemel

Ya da SPOT modda değil "evaluative" ( matrix mi acaba karşılığı ) moddasınız ."


- "Ekranın , LV'da fokus noktasını kaydırdıkça kararıp aydınlanması , spot ölçüm yapıldığının belirtisi değil . Matrix ölçümde de , kadrajın o bölümüne gidildikçe makina bir çok noktadan yaptığı okumayla farkı algılıyor ( yoksa pozlama tamamen çuvallar ). Ama bir şey kesin - ölçüm SPOT değil . "

----

Kavraması zor bir konu , farkındayım - seçilen AF noktasında MATRIX pozlama ölçümünün . Özetle, seçtiğiniz AF noktasının yakınlarındaki noktalara bakarak - artık ne büyüklükte bir alan bilmiyorum - bir pozlama değerlendirmesi yapıyor 7D . Bu, onu bile yapmayan 5DM2'ye göre bir yenilik/ilerleme.

Örnek vermek gerekirse - diyelim bir kuş çekiminde - spot ölçümde iseniz makinanın sadece merkezinden noktasal pozlama yapabiliyorsunuz . Kenardan pozlama alayım derseniz , EVALUATIVE modda olmanız gerekiyor . O zaman makina kuşun bulunduğu yerin yakınlarından MATRIX ölçüm yapıyor . Mesafe uzak , kuş açık veya koyu renk ise , ölçüm noktasal olmadığından yanılma ihtimali artıyor. Duruma göre de spot ile matrix arası git gelin pratikte imkansızlığını da biliyoruz .

Diyelim kuşu kenarda ve spot ölçüm istiyorsunuz, o zaman haliyle yarım basıp, ölçüm yapıp tekrar kadrajlamanız gerekiyor . Bunun böyle olmak zorunda olmadığının farkında olan Canon kullanıcıları , Canon'un kabiliyeti dahilinde olan bu özelliğin sadece $5000-8000'lik 1D serisi gövdelere saklanmasına kızıyor.( Belli ki kaç noktadan nasıl okuduğu açık olmayan matrix/evaluative metreleme aynı işi yapmıyor.) Link ekleyebilirim isteyenlere bu konuda. Kaldı ki bu matrix metreleme özelliği sadece 7D'de var ; 5DM2 dahil diğerlerinde AF noktasında metreleme sistemi hiç bulunmuyor.

Nikon'un $500'luk , D3100 gibi bir gövdesinde bile , spot ölçümde iken ister merkezden , ya da ani bir karar ile parmağınızla cursor'a basmak suretiyle , istediğiniz AF noktasından ölçüm almanız mümkün . Arada mod değiştirmeden , yarım basmadan , kadraj kaydırmadan noktasal pozlama ..

Hatta D300 gibi gövdelerde , çekim anında tek serçe parmağı hareketiyle matrix moddan spot ölçüme geçme !

Olay bundan ibaret ...




#paperman' tarafından 05.03.2012 08:54:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2012, 05:13 - İp: 96.***.**5.17
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

paperman evet haklısın. Bende araştırırken 7D ve 1D serisi dışında bu ölçümün yapılamadığını öğrendim.

Hatta yeni Mark III te bunu yapamıyormuş, ilginç.

Hesapta Mark III e 1D serilerindeki AF ve Pozlama sisteminin konuduğu söyleniyor ama demekki durum öyle değilmiş. O zaman MarkIII hala eksik bir makina demektir.

Fakat bu 7D deki spot ölçüm sistemide yeni bir teknolojiymiş. Anlayabildiğim kadarı ile Nikonların spot ölçümde kullandığı metrajlama kırmızı ışık dalga boyundan ölçülüp pozlama gerçekleşirken, 7D ve 1D de, kırmızı dalga boyunun hatalı pozlamalara neden olduğu gerekçesiyle, pazometrenin Yeşil-Mavi-Kırmızı renklerin dalga boyunu ölçümlediği, ölçülen 3 farklı renge ait dalga boyunun daha doğru spot ölçüm yaptığını söylüyor.

Bu sistem yeni olduğuna göre ve sadece 7D ve 1D de var ise, diğer Canonlar bu ölçümü sadece merkezden yapabiliyor demektir.

Bencede bu Canonlar için bir eksiklik. O halde sonuç olarak bu tür olçümleme ile fotoğraf çekenlerin Canonlardaki seçeneği 2 makina ile sınırlı.

 

Tarih: 5 Mart 2012, 12:21 - İp: 78.***.**5.105
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

Ekleme:

Son yazında, benimde sonradan farkettiğim bir cümle.
AF noktasında SPOT değil EVALUATIVE ( matrix diyelim ) modda ( sadece 7D de bu arada ) pozlama ölçümü yapıldığını belirttim

Oysa ilk açtığın konu başlığında 7D de bu özellik yok demişsin, orada bir hata var.

Anlaşılan o ki, 7D de makina spot ölçüme alındığında, spot pozlama ölçümü için EVALUATIVE ( matrix diyelim ) de olması gerekiyor.

Az önce hem MarkII hemde 7D si olan bir arkadaşımla konuştum. O da MarkII ile spot AF yapabilirken, Spot ölçümü sadece merkezden yapabildiğini, 7D de ise metrajlamayı spot a aldığında merkezden, EVALUATIVE ta aldığında seçilen AF noktasından (19 AF noktasından) yapabildiğini söyledi.

Bu ifade de bizim yazdıklarımızı doğruluyor.

Yazdıklarım Canon kullanıcısı olmadığım için hatalı ölçüm isimleri içerebilir. Kusura bakmayın.






#turk' tarafından 05.03.2012 12:45:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2012, 12:38 - İp: 78.***.**5.105
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

paperman;

Araştırırken 60D içinde şöyle bir ifade buldum.

The Canon 60D's Exposure Compensation setting allows the user to increase or decrease the metered exposure by up to five stops positively or negatively, in one-third or one-half EV increments -- a much more useful range than the two stops either side of nominal exposure offered in the previous 50D model. Although Evaluative metering is linked to the active AF point (whether automatically or manually selected), Spot metering is fixed to the center of the viewfinder


Hocam sanırım bizim yanlış bildiğimiz birşeyler var. 60D de seçilen AF noktasından pozlama ölçümü alabiliyor.
Herhalde 7D nin extra olarak o noktadan renkleri dalga boyuna göre okuma özellliğide var.

Canon ve Nikonlar bunu yapabiliyorlar ama çalışma mantıkları farklı olduğu için kavram karmaşası oluşuyor.

Sonuçta makinayı kullanan seçtiği AF noktasından pozlama ölçümünü yapıyorsa bunun adı spot olmuş, başka bir şey olmuş bir önemi yok.




 

Tarih: 5 Mart 2012, 16:51 - İp: 78.***.**5.105
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

turk,

Verdiğin teknik bilgiler doğru olmakla beraber, analizini yaparken farklı şeyler ifade ediyorsun - demek zorundayım

En başından beri 7D'de , AF noktalarına bağlı bir EVALUATIVE ölçüm modu olduğunu söylüyorum . Bu SPOT ölçüm ile aynı şey değil . Spot ölçüm - adı üstünde - TEK bir noktadan yapılıyor .

Evaluatifin anlamı ise matrix ölçüm gibi , bir alanda bir çok noktadan alınan ölçümlerin değerlendirmesi - averajı denebilir.

EVALUATIVE ölçümde , seçilen AF noktasının YAKINLARINDAN - diyelim 10 noktadan - ölçüm alınıp bir değer sunuluyor . Bu noktaların olduğu alan kadrajın 1/4'une de denk gelebilir , 1/10'una veya 1/20'sine de ... Kaç nokta veya ne büyüklükte bir alandan alındığını bilmiyoruz . Bilinen tek şey , bu NOKTA ÖLÇÜM DEĞİL . Belki de biraz abartılıp, allanıp pullanarak sunulan basit bölgesel bir matrix ölçüm - kadrajın o kısmından.

Aşağıdaki CANON USA sitesinden - 2 makinanın spekleri :



1Ds'niki AF noktasına bağlı SPOT ölçüm - her Nikon'da olan.

7D'de o özellik yok, evaluative veya matrix diyebileceğimiz ölçüm var - AF noktasına bağlı. Spot ölçüm ile aynı olsa , 1D'de ayrı şekilde belirtilmezdi . Canoncular da yazıp durduklarına göre aynı işi görmüyor olmalı 7D'deki evaluative metreleme .

7D kullanmadığım için bilmiyorum açıkçası . Elimde olsa denemeler yapar , spot metrelemeyle kıyaslar ,bir şeyler söylerdim ...


edit :Önceki post'unda dediğin ile ilgili :

" Oysa ilk açtığın konu başlığında 7D de bu özellik yok demişsin, orada bir hata var."

Bir hata yok - 7D'de , AF noktasına bağlı spot metreleme yok demişim . Doğrusu da , sayfalardır anlattığım da o .

#paperman' tarafından 05.03.2012 19:34:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Mart 2012, 18:58 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Her markanin eksikleri var. Eger o eksik sizin calisma biciminize uymuyorsa baska marka kullanirsiniz zaten. Ornegin Nikon D700'de 70-200mm f2.8 veya benzeri agir bir lensle elde cekerken ISO degistirmeyi denediniz mi? Sol isaret parmagiyla ISO dugmesine basmaya calisirken agir lensin makineyi ve dolayisiyla sizi one dogru cekmesi ve butun kadraji kacirdiginiz zaman olmadi mi? Ya da hangi Nikon makinede adam gibi ayna kilitleme sistemi var? Illa "Exposure Delay Mode" denen secenegi sececeksin de bilmemney de aman da aman... Halbuki Canon XXD ve 5Dler'de tum kritik kontroller sag el ile halledilebiliyor.
Dedigim gibi, her markada degisik eksikler var. Bu "vay Canon neymis, guvendigim daglara kar yagdi" anlamina gelmiyor

#ozturert' tarafından 06.03.2012 15:52:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Mart 2012, 15:51 - İp: 200.***.**8.194
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Nikon kullanıyor olmama rağmen, yazılanları keyifle okudum.Konu hakkında bilgi veren, yorum yapan herkese teşekkürler..Ancak canonun bu eksikliğinin ülkemizde bilinmiyor ya da biliniyor olunmasına rağmen tartışılmıyor olmasını şaşırtıcı bulmamak gerekir diye düşünüyorum.Çünkü nikonun d3100 ve d5100 gibi giriş seviyesi makinelerinde gövdede af motorunun buluınmadığı ve bunun büyük bir eksiklik olduğu ısrarla, yılmadan, kafalara kazınırken aynı eksikliğin canonlarda da olduğundan kimsenin bahsetmiyor oluşu gibi..Halen bir çok potansiyel makine alıcısı, sırf bu nedenle ("nikonlarda gövdede af motoru yokmuş, aaa ne ayıp ben en iyisi gidip bir canon alayım" söylemlerini sizler de pek çok kez işitmişsinizdir)
Yaratılan bu yanılsama için canonu tebrik etmek gerekir diye düşünüyorum..

 

Tarih: 14 Mart 2012, 08:33 - İp: 212.***.**9.58
bersar95
bersar95 (üye)
İzmir / Amatör

Bir saniye ye ben 1000d kullanıyorum onda AF noktası seçmek mümkün onun dışında bir nokta seçemiyoruz demek istediğiniz bu mu?Yani 1000d de 7 af noktası var bunlardan herhangi birini seçebiliyoruz.

 

Tarih: 2 Nisan 2012, 18:49 - İp: 195.***.**3.55
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Şimdi dönüp başa yazdıklarımı tekrar , YAVAŞÇA , satır satır okuyorsunuz Özellikle cevaplarda tekrar ettiğim yerler var - yanlış anlaşılmış diye - oralara dikkat ederek ...

 

Tarih: 2 Nisan 2012, 23:11 - İp: 96.***.**5.17