husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Yıkıcı Eleştiri

Küçük bir zamanınızı alacağım,
sanırım 2.5-3 yıldır sitedeyim, ilk kez bir site üyesi yıkıcı eleştiri yaptığımı iddia etti, eleştirinin ne olduğu ve bunu söyleyenin kim olduğunu tartışmak değil amacım,
çok samimi ve ciddi olarak öğrenme merakı hissettim bu eleştiriden sonra,
ben genellikle, çok güzel olmuş tebrikler şeklindeki eleştiri yapmıyorum, hakikaten elimden geldiği kadar, fotoğrafların eleştirilecek yanlarını bulmaya ve ifade etmeye çalışıyorum.

Bu bağlamda, bu forum başlığını bir şekilde okuyan arkadaşlar, gerçekten yıkıcı eleştiri yaptığımı düşünüyor musunuz? Ya da sizlere yıkıcı eleştiri yaptım mı? Ya da, eleştiri yapıp da öneri getirmeden geçtiğim eleştirim oldu mu?

Eğer ağırlıkta yıkıcı eleştiriler yaptığım şeklinde görüş belirtilirse, ben de bundan böyle, bu sitede, "çok güzel olmuş, tebrikler" den başka eleştiri yapmayacağım, ya da hiç eleştiri yapmayacağım.

Ciddi şekilde fikirlerinizi sulandırmadan belirtebilirseniz, müteşekkir olurum. Bu benim için önemli.

Saygılarımla.

Tarih: 14 Nisan 2008, 11:27 - İp: 212.***.**1.146
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

Hüsmen ağayı şahsende tanırım...nasıl biri olduğunu bilirim,

50mm 1.8 lik lensini bir haftasonu denemek için istediğimde tereddüt bile etmeden

"ne demek erdemciğim demişti"

konu fotoğraf olunca çevresindekilere nasıl yardım ettiğini yardım edebilmek için neler yaptığınıda bilirim....

ve benim bildiğim hüsmenaga bunu yapmaz...

ama sorun burda hüsmenaga veya yaptığı eleştiri değil...

bin kere söyledim sitede fotoğraf eleştirileri çok anlamsızlaşmaya başladı...

"ay ne şiriiiin bebekkkk" diye fotoğraf yorumu oluyor

"kadraj yaparken keşke sağdaki binayı almasaymışsınız" tarzı bir eleştiriye insanlar tahammül edemiyorlar...

Tarih: 16 Nisan 2008, 12:03 - İp: 88.***.**9.44
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

yorum vardır, güler geçersiniz ....

yorum vardır,önemsemezsiniz ...

yorum vardır, az biraz haklılık bulursunuz ...

yorum vardır, hakkatende öyleymiş dersiniz...

Üç yıldır bu sitenin üyesiyim...

yola uyduruk makinalarla çok çok acemice "görüntülerle" başladık...

sitede birkaç istisna isim var ki biriside Süleyman Bey'dir onların eleştirleri,yorumları ve övgüleriyle bugün çektiğim fotoğraflar az buçuk yüzüne bakılır hale gelmiştir.

Geçen üç yıl içinde yine sitenin istisna üstadlarının fotoğraflarını ve yorumlarını dikkatle takip edip kazanımlar çıkarmaya çalıştım-ki - bu süre zarfında ağır,yıkıcı,moral bozucu ne bir cümle ne de bir kelime okudum.

Hele ki "hüsmenaga" beyefendi kişiliğiyle her zaman herşekilde bildiklerini çevresine yaymış ve çok faydalı kaynak kişi pozisyonuna girmiştir.

Ben şahsım adına fikirlerimi böyle belirtmek istiyorum.

En azından eklemiş olduğum her fotoğrafta onun yapıcı eleştirilerini görmek kadar keyifli bişey yok benim için.

Tarih: 17 Nisan 2008, 00:36 - İp: 88.***.**8.61
sahin70
sahin70 (üye)
İçel / Meraklı

Süleyman Bey fotoğraf hakkında bilgi ve birikimine inandığım bir kişidir..Hatta bir konu hakkında özelden birşey danıştığımda olmuştur..Sağolsun uzun uzunda yazarak beni bilgilendirmiştir..Ben yaklaşık 3,5 aydır fotoğrafla ilgileniyorum..Şimdi galerimde olmayan gönderdiğim ilk fotoğrafada çok iyi hatırlıyorum ''aslında güzel fotoğraf ama birşeyler yazmadanda olmaz'' diye başlayarak fotoğrafımdaki hatalarımı çok güzel bir teknik eleştiriyle yorum yazmıştı..Bende kendisine yapıcı eleştirisi için teşekkür etmiştim..Süleyman Bey'in profil sayfasındaki şu sözlerini herkesin okumasını tavsiye ederim.''Sonuç olarak ben bir fotoğraf amatörüyüm ve fotoğraf işinde kendi keyfimin emekçisi ve işçisiyim.Fotoğraf benim hobim,zevk için fotoğraf çekiyorum,çektiklerimi paylaşmaktan,diğer arkadaşların güzel işlerini izlemekten keyif alıyorum.Bilmediklerimi öğreniyorum,bildiklerimi de yine zevkle paylaşıyorum.Bütün herşeyin değersizleştiği günümüzde,en değerli şeyin ''insan'' olmak olduğuna inanıyorum.''

Tarih: 17 Nisan 2008, 01:30 - İp: 85.***.**3.225
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

"TAKMA KAFANA" .....sadece bu iki kelimeyi yazacaktım..ilk defa büyük harfle yazdım..daha önce duymuştum bu olayı..tevafuk oldu..yazıların her birini harf be harf okudum..çok faydaladım..diker bey masaya yumruğu çok ağır bir şekilde vurmuş..sonuçta toplumumuzun bir bileşksi var burada.."pireye kızıp yorgan yakılmaz."..bunu,size eleştiri yapan kişiyi baz alarak söylemiyorum-söylememde..olabilir insanlık hali derim,empati dedikleri şeyi yapmaya çalışırım...ağa-bey kardeşim benim,takma kafana...

Tarih: 17 Nisan 2008, 10:19 - İp: 78.***.**5.176
bila
bila (üye)
Ankara / Meraklı

Süleyman Ustam bu sitede hem fotoğraf bilgisine, hem fotoğraf birikimine, hem yorumlarına, hem kişiliğine ve hem de beyefendiliğine saygı duyduğum ender kişilerdensiniz. Eğer benim görüşümün bir önemi varsa sadece gülün geçin derim. Herkes kimin ne olduğunu (veya olamadığını) görüyor. Saygılarımla.

Tarih: 17 Nisan 2008, 11:02 - İp: 88.***.**8.27
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Süleyman,
fırsat bilerek neden çok az yorum yazdığımı açıklayayım. Konu ile ilgisi var.
Beğenmediğim, ama emek ve düşünce harcandığını gördüğüm fotograflara yorum yazardım. Arık yazmıyorum, çok kişi moral almaya ve vermeye geliyor düşüncesindeyim artık.
Çok kişinin neredeyse her fotografa eline sağlık, güzel, çok çok güzel dediği bir ortamda, bu yorumları alan bir çok tecrübesiz kişi, fotograflarını iyi, kendisini usta zannediyor ve en ufak bir olumsuz eleştiriden açıkçası rahatsız oluyor. Amacı moral almak olan insanların moralini bozmanın alemi varmı şimdi ?

"Sanki sen çok ustasında, kalkıp negatif şeyler söylüyorsun, sana ne kardeşim herkes beğeniyor, ne alemi var şimdi yok binanın yerle teması eksikmiş, yok renkler ölüymüş, tabii değilmiş, şuymuş buymuş. Bırak kardeşim şurda ne güzel geç,nip gidiyoruz, herkes usta diyor, büyüksün diyor..." şeklinde düşündüklerini hissediyorum. Eleştirmek bir emektir, bunu hakkediyorlarmı ?

Süleyman, Ne kadar kibar bir lisan kullandığın önemli değil, onları zedeleyen senin lisanın, kibar tarzın olamaz elbette.
Eleştiriyi olmayan ustalıklarına bir saldırı olarak görenler nasıl yararlanabilirler senin düşünüp tartıp yazdıklarından.

Eleştirinin bu şartlarda ne faydası var ? Herkes Usta, hatta Grand Master.
Ben fotograflarımı eleştirenlere, veya soru soranlara ciddiyetle yanıt veririm. Kaç eleştirine yanıt aldın ?

Tarih: 17 Nisan 2008, 11:02 - İp: 88.***.**7.141
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

fatih usta
soylemek istediklerimi birebir soylemiş

Tarih: 17 Nisan 2008, 11:37 - İp: 78.***.**9.94
fatos k
fatos k (üye)
Yurtdışı / Amatör

bence o yikici elestiri yaptiginizi iddia eden kisi elestiriden anlamayan biri.
yalnislarini gösterdiginiz icin tesekkür edecegine, sizi kirici yorum yapmakla suclamasi cok sacma bence. iyi yorum yapilinca cok tesekkür edip motive olupda, negativ bir elestiriyle yikilan biri zaten güclü biri degildir.

ben fotograflarima yapilan bütün yorumlari, elstirileri cok ciddiye alip, elimden geldigince kendimi gelistirmeye calisiyorum ve bunun icinde cok tesekkür ederim hep beni elestirenlere. bunun üzerine kurulmamismi zaten bu site.
kisiye yalnislarini göstermek yerine bravo demek cokmu faydali? aksine o kisinin hep ayni yerde sayiklamasina neden olur.

ki siz zaten sitede ki en yardimsever ve en iyi yorumlari yazan nadir insanlardansiniz.

bana verdiginiz fotograf kurslari hakkindaki adreslerden biliyorum, bir ara size biraz sorunlarim var demistim ve yasadigim sehirde fotografcilik kursu olmadigini söylemistim ve hemen bana bir kac link ve adres göndermistiniz.

bence hic takmayin siz bunu kafaniza. sevgiyle kalin süleyman beycim.

Tarih: 17 Nisan 2008, 16:31 - İp: 84.***.**5.187
erbay037
erbay037 (üye)
İstanbul / Meraklı

Süleyman Bey,
Yoğun işlerimden fırsat bulup siteye girdiğimde hemen fotoğraflarına baktığım dört kişiden birisi sizsiniz. Sadece fotoğraflarınıza da bakmıyorum. Yorumladığınız fotoğraflarada bakıyor ve oradaki yorumlarınızı da okuyorum. Bunu kısıtlı şartlarda fotoğrafçılığımı geliştirmemin bir yolu olarak görüyorum. Üslubunuz ve bilginizle şahsen tanışmasakta gönlümüzde yer etmiş bir insansınız. Lütfen doğru bildiyiniz yolda devam ediniz.
Ben, işin henüz çok başında olan biri olarak, teknik detaylara fazla giremiyorum. Onun içinde eleştiriden ziyade yürklendirici "güzel olmuş, tebrikler" şeklinde yorumlarım oluyor. Yorumlarınızı bekliyorum. Saygı ve selamlarımla.

Tarih: 18 Nisan 2008, 23:19 - İp: 78.***.**0.244
husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Değerli arkadaşlar, sevgili büyüklerim, kıymetli küçüklerim,
çok güzel ve onore edici sözlerinizi okudum, maksadım bunları duymak değildi, kızardık bozardık biraz, ama aralarda gerçekten de görüşleri almış ve hissetmiş oldum ...

Ben kimseye kırıcı eleştiri yaptığımı sanmıyorum ama yapmışsam belki söyleyen olur , ben de kendimi düzeltirim neresi kırıcı olmuş farketmemişim diye düşünmüştüm ...

Fotoğrafla zaman geçirdiğini gördüğüm, amatör de olsa yaptığımız hobiyi asgari ciddiyet içinde ele alan, emek verdiğini hissettiğim ve sürekliliğini farketttiğim arkadaşlara yorum yazıyorum, beğenmişsem uzatmıyorum , ama dokunulacak kıyısı köşesi varsa dokunmaktan çekinmiyorum, çünkü bundan hepimiz faydalanıyoruz.

Tabii ki, ancak aklımızın erdiği , anlayabildiğimiz, çözebildiğimiz kadarı ile, yani kendi sınırlarımıza kadar ... bilmediğimiz ve anlamadığımız hakkında yanlış yorumlar ise yine mümkündür, anlamamışızdır, ama o dahi kendi penceremizden gördüğümüze göre bir yorumdur.

Destek veren ve bu vesile ile güzel görüşler beyan eden herkese teşekkür ederim. Fatih abi de hakkaten son noktayı koymuş, işte ustanın yaklaşımı öyle oluyor ...

Selam ve saygılarımla.

Tarih: 21 Nisan 2008, 14:05 - İp: 212.***.**1.146