Fotoğrafçılık Forumları
Yıkıcı Eleştiri
Küçük bir zamanınızı alacağım,
sanırım 2.5-3 yıldır sitedeyim, ilk kez bir site üyesi yıkıcı eleştiri yaptığımı iddia etti, eleştirinin ne olduğu ve bunu söyleyenin kim olduğunu tartışmak değil amacım,
çok samimi ve ciddi olarak öğrenme merakı hissettim bu eleştiriden sonra,
ben genellikle, çok güzel olmuş tebrikler şeklindeki eleştiri yapmıyorum, hakikaten elimden geldiği kadar, fotoğrafların eleştirilecek yanlarını bulmaya ve ifade etmeye çalışıyorum.
Bu bağlamda, bu forum başlığını bir şekilde okuyan arkadaşlar, gerçekten yıkıcı eleştiri yaptığımı düşünüyor musunuz? Ya da sizlere yıkıcı eleştiri yaptım mı? Ya da, eleştiri yapıp da öneri getirmeden geçtiğim eleştirim oldu mu?
Eğer ağırlıkta yıkıcı eleştiriler yaptığım şeklinde görüş belirtilirse, ben de bundan böyle, bu sitede, "çok güzel olmuş, tebrikler" den başka eleştiri yapmayacağım, ya da hiç eleştiri yapmayacağım.
Ciddi şekilde fikirlerinizi sulandırmadan belirtebilirseniz, müteşekkir olurum. Bu benim için önemli.
Saygılarımla.
Yazınızdaki özen fotoğraflarınız kadar güzel.
Aksini söylesek de genelde eleştiriye tahammülü olmayan bir toplumuz.
Bence bildiğiniz tarzdan vazgeçmeyiniz.
Hakaret ve alay olmayan eleştiri yazısına tahammülsüzlük gösterenin kendini bir daha sorgulaması gerekir.
inanın ki bundan bir hafta öncesine kadar bende sizin gibi yorum yapmaya çalışıyordum ve aynı sizin gibi tepki görüyordum. hatta bir çoğu özel emsaj atarak hakaret ediyordu. bu yüzden yorum yapmama kararı aldım. insanlar hatalarını görmek istemiyorsa elden bir şey gelmez.
Bende fotolarımı silmeden önce aynen sizin gibi sadece eleştirel yorumlar yapıyordum öyle sadece tebrikler tarzı yorumlardan mümkün olduğunca kaçınıyordum ama anlayan kim bende vazgeçtim artık [>
Sevgili ağamın eleştirlerinden bir kaçı..
"E bu güzel olmuş bence.
Elinize sağlık"
................................
"LAzut usta
S2 ye iyice alışmışsın belli ki, amiyane tabirle öttürmeye başlamışsınız )
çok güzel olmuş fotoğraf
güzel çekim güzel kadraj
netlik de hoş
tebrikler"
............................
Lazut çok net çok güzel ellerine sağlık
bir tek kuyruğu dışarda kalmamalıydı
tebrik ederim
................................
Şirin bir serçe
gözleri de görebilsek süper olurdu
elinize sağlık
..............................
Derinliği ve yeşili çok güzel
manzara harika
gökyüzü biraz daha olsa diyeceğim ama beyaz kalırdı gibi görünüyor
bu hali daha iyi
tebrikler
......................
Bu mütevazi kelimelerin arasından sızan minnacık eleştiriler bnim ilk fotoğraflarıma yapılan eleştirilerdir..
ve ben bu bir kaç satırlık eleştiriler ile şevk buldum..heyecanlandım.Ve fotoğrafa daha bir merak ile sarıldım..
Sitede fotoğrafı sevmemi sağlayan çok değerli arkdaşlardan birisi ağamdır..
Ve hiç bir zaman ondan gelecek en ağır eleştiriye bile gıkımı çıkarmam..Çünkü bilirim ki onun bir bildiği vardır..
Sevgi ağam eminim ki o arkadaş sizi henüz tanıyamamış ve bazı yetenekleri gelişememiş bir kişidir..
Bu zamana kadar bana yaptığınız hiç bir yorumdan rahatsız olmadım.Ve zevk aldım..
Onun için kendinizi sorgulamayın bence..Sizden çok iyi olmuş tebrikler yorumu almaktansa hiç almamayı tercih ederim
sitede yapilan elestirileri/tavsiyeleri kaldiramayan insanlar var, yani problem sizin tarafinizda degil, lutfen siteye kusmeyin ve elestirilerinize devam edin
en acimasiz sekilde elestirenlere bile "hata sende" dememek gerek, kaldi ki siz gayet tatli dille soyluyorsunuz fikirlerinizi.
süleyman abinin galerisine baktım biraz önce. gerçekten çok kaliteli fotoğrafları var. bir kaç tanede yorumuna baktım, ne eksiği var ne de fazlası. bence husmenaga yı yorumları için eleştiren orda durmalı. husmenaga yı yorumları için eleştirenler, kendi kişiliklerini ve kendi sanatsal kimliklerini iyi incelemeleri lazım. gururları varsa hatalarını anlarlar, eğer yoksa...
#gurhan_87' tarafından 14.04.2008 13:05:14 tarihinde düzenlendi.
Dün fotolara bakarken PAZARHANIM dediki.
Sİz birbirinizi niye böyle övüp duruyorsunuz. Herkes birbirine güzel olmuş, harika fotoğraf gibilerinden yazıyor niye böyle dedi.
Sanırım haklı.
BEn övgü yazsam bile gördüğüm bir eksik varsa muhakak bunu eliştiri olarak yazıyorum.
Ağamın da aynı şekilde sevdiğim fotoğrafları olduğu gibi beğenmediklerimi de lank diye yazmışımdır.Demi ağam. Oda bana cevap yazmıştır şundan bondan diye. Oda aynı şekilde büyüğüm olduğu için beni fırçalamıştır.
TAbi fırçalayıp doğruyu göstercek. HEpimiz amatörüz.Gerçi ben pek amatör sayalmam ama.
Olsun ayarmayayım kendimi sizlerden.
BEnim herkesten öğrenecek birşeylerim var. Ama herkesten. Hiçbir iddiam yok. Eleştiri olmazsa gelişmede olmaz.
Ağam moralini bozma emi. [>:D
sevgili süleyman..
bence siz bildiğiniz yolda devam etmeye devam ediniz..çünkü takip ettiğiniz yol her yönü ile doğru bir yoldur..
Evet yıkıcı eleştiri konusunda benim de kulağıma laflar edildi, hatta bir sergide 2-3 kişinin(aralarında ben de varmışım) yıkıcı ,bölücü faaliyetlerde bulunduğu konuşulmuş :D
İki kişinin bildiği sır değilmiş derler ya , kulağıma fısıldadı birisi ,senin dedikodunu yaptılar diye
Bu güne kadar bu sitede teknik bir eleştiri almadım , maalesef bu böyle . Halbu ki ben severim gerçekten ciddi eleştirileri .
Ama neler gördüm ;
-Adama üşenmmeyip eleştiri yaptım, adam saat dolmadan benim 3 fotoğrafıma garip garip şeyler yazdı, aklı sıra Sabit Kalfagilcilik oynadı
-Üşenmeyip uzun uzun yazardım bir zamanlar, ''şurada bizbizeyiz, kırıcı olmaya gerek yok''diye forumlarda kinayeli laflar edildi.
Liste uzar gider.
Bazı insanlar teşekkür ediyor , samimi olarak teşekkür eden çok fazla ve bu kesim çoğunlukta .
Ama bazıları aşırı alınganlık gösteriyor .
Sonuçta çok fazla takılmaya gerek yok bence, ben kırıcı yorum diye bir şey kabul etmiyorum .
Sevgili Hüsmenağa ; bence siz bildiğiniz yolda devam edin . Benim samimi fikrim son derece nazik bir eleştiri tarzınız olduğudur . Sitede ''güzel olmuş'' diyecek onbinelerce üye var ama üşenmeyip yarım sayfa eleştiri yazacak çok ama çok az kişi var. O kişileri de kızıdırırsak işi zor sitenin .
Eleştiri iyidir.
ben bu sitede en çok sizin ve panctomun eleştirilerini çok severim..
ikinizde incitmeden doğrusunu gösterirsiniz..
hemen hemen her yaptığınız eleştiriyi ve fotoğraflarınızı
inceler faydalanmaya çalışırım..
bence sitilinizi hiç bozmayın..
saygılarımla.
İlgili olabilecek konular
-
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
023207 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
Eleştiri: Orangentalist Bir Ağıtsal Fotoroman
12 Oca. 2021, 18:16 miratcenk