Fotoğrafçılık Forumları
Yıkıcı Eleştiri
Küçük bir zamanınızı alacağım,
sanırım 2.5-3 yıldır sitedeyim, ilk kez bir site üyesi yıkıcı eleştiri yaptığımı iddia etti, eleştirinin ne olduğu ve bunu söyleyenin kim olduğunu tartışmak değil amacım,
çok samimi ve ciddi olarak öğrenme merakı hissettim bu eleştiriden sonra,
ben genellikle, çok güzel olmuş tebrikler şeklindeki eleştiri yapmıyorum, hakikaten elimden geldiği kadar, fotoğrafların eleştirilecek yanlarını bulmaya ve ifade etmeye çalışıyorum.
Bu bağlamda, bu forum başlığını bir şekilde okuyan arkadaşlar, gerçekten yıkıcı eleştiri yaptığımı düşünüyor musunuz? Ya da sizlere yıkıcı eleştiri yaptım mı? Ya da, eleştiri yapıp da öneri getirmeden geçtiğim eleştirim oldu mu?
Eğer ağırlıkta yıkıcı eleştiriler yaptığım şeklinde görüş belirtilirse, ben de bundan böyle, bu sitede, "çok güzel olmuş, tebrikler" den başka eleştiri yapmayacağım, ya da hiç eleştiri yapmayacağım.
Ciddi şekilde fikirlerinizi sulandırmadan belirtebilirseniz, müteşekkir olurum. Bu benim için önemli.
Saygılarımla.
Merhabalar, uzun zamandır girmiyorum yazmıyorum,foto yüklemiyorum.Nedenmi?Sevilmiyorum.Sebepse kendimce inandıklarımı ifade ettim.Evet ilerlemenin ilk yolu eleştiriye açık olmak. Ama burda başka birşey hakim.Adı sırt sıvazlamak ve amaç dışı kullanıma merak sarmış toplulukların hakimiyeti. Eee böyle olunca doğruları söylemek yıkıcı kabul ediliyor.
Ağam siz gerçek anlamda site içinde yeri doldurulamayacak bir zenginliksiniz. Bu konuda kendinizi sorgulamanız bile site için bir kayıp olur.Selamlar.
Ben bu siteye başladığımda üç kişiye özel mesaj göndererek fotoğraflarımı eleştirerk bana yol göstermelerini rica etmiştim.bunlardan biriside Hüsmenaga mızdı.Bugün hala ondan fotoğraflarımı eleştirmesini isterim ve sağolsun yolumu aydınlatan ışığını hiç eksik etmedi.samimi insanlar alkıştan çok eleştiriden hoşlanmalıdır.hep alkış isteyenlere karışmamak lazım diyorum.kendi dünyalarında yerinde say...yerinde say şak...şak..şakkk...devam etsinlerustam;sen beni acımadan eleştirmeye devam et lütfen.saygılrımı sunuyorum.
Yapici ve yakici elestiri almaliyiz ve yapmaliyiz ki ilerleyelim yoksa ne anlami kalir..
Bunu söyleyen arkadaş mutlaka pohpohlanmayı seviyor ve istiyordur.
....
Ustam, benim fotoğraflarıma da bazen yaptığın eleştiriler oluyor. Ama ben vallahi çooook memnunum!
Sende bir sorun yok! Lütfen eleştir.. her daim eleştir!
Hep böyle ol..
Yarası olan gocunur.
....
BU sitede sen gibi çok az üye var. keşke bir 10 kişi daha gelse böyle.. belki diğer arkadaşlar da feyz alır, değişmeye çalışır.
Galeri bölümünde, "fotoğrafıma yorum yapılmasın" şeklinde detay eklemiştim. Daha sonra, "fotoğrafım üst bantda olmasın" şeklinde istek geldi. Manuelde olsa onuda hallettik. Acaba bu kriterleri daha da arttırsak mı?
1 - Fotoğrafıma eleştiri-görüş-fikir yazılmasın.
2 - Fotoğrafıma görüş belirtebilirsiniz ama... Acemiyim, ürkerim biraz insaflı olun.
3- Fotoğrafıma teknik yorum yapmayın... Anlamam... Sadece "tebrikler", "elinize sağlık" şeklindeki yorumlar! benim için yeterlidir.
4- Sadece tebrikler/elinize sağlık şeklindeki yorumlar benim için yeterli değil. Biraz pohpohlanmam lazım. "Kim tutar seni", "Vay... vay... vayyy ne süper resim!? bu böyle", "çimde tek geçerim seni" gibi görüşler tercihimdir.
5- Fotoğrafımda ne gördüğünüzü yazın. Teknik görüşler tercih edilir.
Yukarda yazdıklarım biraz sulandırılmış olsada, sadeleştirilip uygulanabilir. Bu uygulamada, teknik yorum bekleyen arkadaşa "tebrikler" şeklinde sadeleştirilmiş görüş gitme olasılığı var ama "beni tebrik edin yeterli" diyen arkadaşa teknik yorum yazılmayacağını düşünüyorum.
fotoğrafı öğrenmeye çalışan birisinin söylememesi gerek bir söz, ben fotoğrafı bu sitede öğrenmeye çalışıyorum üye olalı 1,5 yıl olmasına rağmen 20 bin kareden fazla fotoğraf çekmeme rağmen hala daha fotoğrafın f'sini öğrendiğimi sanmıyorum teknik eleştiri yapılmazsa kimse kendini geliştiremez, Süleyman ustam sen bildiğin gibi devam et ve bildiklerini bizimle paylaş çünki bildiklerini bizimle paylaşmayan çok usta var, eğer sizlerde paylaşmayacaksanız biz fotoğrafı kimden ve nasıl öğreneceğiz, lütfen benim fotoğraflarımdaki eksiklikleri arada birde olsa bana söylerseniz ve yol gösterirseniz çok memnun olurum, kolay gelsin ustam, selamlar....
Yapılan eleştiriler ile ilgili benimde bir şikayetim var.
Eleştirilerin büyük kısmı tebrik teşekkür vs.
Kendi açımdan ele alacak olursam,
ben fotoğrafçılığa yeni yeni vakit ayırmaya çalışan
bir amatörüm.
DSLRmi alalı daha bir iki ay olmadı ve işlerimin yoğunluğundan
fazla vakitte ayıramıyorum.
Çektiğim ve yüklediğim bir kaç kareyi eleştirenlere ve
eleştireceklere özellikle teşekkür ederim.
Gerçekten fotoğrafların iyi olduğunu düşünen arkadaşlara
müteşekkirim ancak kendimi geliştirmem için benim
fotoğraflarımı inceleyerek eleştirecek arkadaşlara ihtiyacım var.
Ben bırakın kızmayı bir de teşekkür mesajı atarım.
Süleyman abi gibi birine bile bunları yazdırmış ya....
Şu sitede bana yol gösteren yegane bir kaç kişiden biri olan Sayın hüsmenağam benim fotoğrafıma yorum yazsın diye dört gözle beklerim,niyemi çünki fotoğrafımı eleştirirse bende ilerlerim gelişirim iyi olmak yada doğruyu yapabilmek adına çalışırım...
Ben uzun zamandır beğenmediğim fotoğraflara yorum yazmıyorum sebebide Süleylam abinin başına gelenler gibi
Benimde başıma geldi, hakaret mesajları bile aldım...
Beğendiklerimede elimden geldiğince,aklımın yettiğince yorumlar yazmaya çalışıyorum...
Açıkçası kimmiş bu site üyesi merakta etmedim değil...
Görüşlerini belirten herkese çok teşekkür ederim,
hepiniz biliniz ki ve eminim biliyorsunuzdur, bu başlığı, ben ustayım da, uzmanım da, uçarım da kaçarım da, bakın bulunmaz yorumlarımın nimetinden faydalanmak istemeyenler var gibi bir düşünce ile elbet açmadım.
Belki eski üyelerden sayılan biri olarak, birileri rahatsız oluyordur , orası eksik burası kompozisyona uymamış, ayan beyan net değil abicim bu fotoğraf gibi yazmalarımdan da, söylemiyordur belki diye ciddi ciddi endişelendim.
Ben dilim döndüğünce eleştiri yapıyorum, elbette kapasitem kadar, yoksa bu işin seneler ve senelerdir içinde olan, bu konuda eserler veren, uzun eğitimler alan gerçek uzmanlarının yanında, @evrin'in dediği gibi daha fotoğrafın f'sinde olduğumuz yüzde yüz kesin. Alçakgönüllülük olsun diye de söylemiyorum, ama eleştirilerimiz elbette kendi estetik anlayışımızın penceresinden ve bildiğimiz kadar teknik zaviyeden olacaktır, yoksa fotoğrafı çekenin varsaydığı şey bambaşka olabilir, ama madem ki ortaya konulmuş, herkes bir köşesinden evirip çevirip eleştirebilir.
Ben de çok eleştirilecek yanı olmayan (bana göre tabii) fotoğraflara kısa yorumlar yapıyorum elbet, ama bazen yorumum geliyor, ya da altta fazla sayıda çok güzel olmuş yorumlarının o fotoğrafı çekeni yanlış yönlendireceğini düşünüp, kendimce doğruları ifade etmeye çalışıyorum. Bundan elbette gocunmamak lazım, şahsi bir şey değil çünkü, karşımızdaki kareyi kendi penceremizden yorumlamak yaptığımız. Herkesin beğenisi de elbette farklı, kimselere de niye kısa yorum yaptın, niye maşallah, inşallah dedin diye bugüne kadar eleştiri de yapmadım.
Neyse, hülasa, Fikret Hoca'nın dediği gibi, fotoğrafların altına bir kaç rumuz sanırım iyi olacak, ben sadece iyi eleştiri isterim, beğenmeyen dinlemesin gibi seçenekler enteresan olabilir
Saygılarımla.
#husmenaga' tarafından 15.04.2008 16:05:45 tarihinde düzenlendi.
Selamlar Husemaga....
Ben sadace fotoğraflarınız değil eleştirilerinizde takip etmeye çalışırım bir şeyler öğrenmek adına....
Bence öğrenmek adına eleştirileriniz önemli....
Ve tüm eleştirileriniz okumuşumdur, hiç birinde kırıcı olduğunuzu görmedim ....
#loresim@' tarafından 15.04.2008 16:17:06 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Gölge Fanzin’den Bir İlk: Sanat Eleştirisinde Yz
07 Nis. 2025, 16:08 miratcenk
023607 Nis. 2025, 16:09
miratcenk -
Eleştiri: Orangentalist Bir Ağıtsal Fotoroman
12 Oca. 2021, 18:16 miratcenk
0133112 Oca. 2021, 18:17
miratcenk -
Podcast: Fotoğraf Ve Eleştiri Geleneği
08 May. 2019, 14:07 miratcenk