the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Neyi Ne Kadar Paylaşıyoruz !!!

Merhabalar…

Sitede söz konusu olan bir sıkıntıdan söz etmek ve akabinde siz değerli özellikle bu sıkıntıları dile getiren değerli NF üyelerinden belki yorum belki de açıklama alma amacı ile bu forum başlığını açtım…

1- Fotoğraflara yorum yapılırken kullanıcı isimlerinin belirtilmesi fotoğrafın değerlendirilmesinde samimiyet kıyağı ile yorumlanıyor ve bu da yeni yani siteye yeni üye olmuş arkadaşların şevkini azaltıyor. Benim bu yazışmalardan özel msj olarak gönderilen telkinlerden anladığım bu…
2- Fotoğraflara yorum yazılırken eleştirisel ve fotoğraf sahibi kullanıcıya artı değer katacak ya da katabileceğini düşündüğünüz alt yapıda cümleler seçilmeli.
3- Kırılmadınız umarım, amman yanlış anlamayın, abi nasıl orada havalar, görüşelim bir ara, hal hatır, yav bu bizim kanki değimli v.s v.s gibi üsluplardan kaynaklanan sıkıntılar.

Ben bu sıkıntıları kısaca özetlemeye çalıştım ve naçizane yorumlamaya çalışacağım.

Paylaşmanın sınırlarının belirlenmesi kar amaçlı bir şirketin vizyonlarındandır net fotoğraf sitemizin değil. Sınırların oluşturulması bireysel ya da bireylerin hedeflediği toplumsal kazanımlar içindir. Sınırlar çizilmez, çizilmemeli. Sahiplenmemek özgürlüktür, paylaşmak ise bu bağlamda yürünmesi görüyorum ki artık koşulması gereken bir yol. Önemli olan üsluptur diye düşünmekteyim. Bir insana ismi ile hitap etmek nezakettir, inceliktir… Ayrıca kullanıcı profilinde herkesin ismi mevcut. Paylaşılmış bir şeyin paylaşılmaması gerekliliği düşündürücü. Gerçi burası çılgın bir Türkiye….

Samimiyet kıyağı hususunda söyleyeceğim pek bir şey yok. Bu bireysel bir problemdir siteye yansıtılmasının yorumu bireyin özgür iradesindedir, kullanıcıların değil. Kullanıcının karakterini ona uygun sitelerde değerlendirelim, burada sadece bahsi geçen fotoğraflar ve bize anlattıkları olsun.

Beğendiğiniz ve size başka duygular hissettiren bir karenin altına bu bağlamda yorum yapmanın ne sakıncası olabilir. Mükemmel, beni aldı götürdü v.s gibi yorumların da fotoğraf sahibinin komposizyon çalışmalarında vereceği hissiyatı değerlendirmesinde yardımı olacaktır. Beğenilmekte, beğendiğini belirtmekte bir yorumdur. Tabii ki teknik anlamda destek de olsun ama olmazsa olmazımız değil. Kullanıcının fotoğrafına yapılan eleştirisel yorumlara cevap vermesi de nezakettir. ( evet haklısınız, ama ben şu noktada buna dikkat ettim v.s ) Sitemizde bu hususta daha dikkatli olmalıyız. Dediğimiz gibi karakterlerin fotoğraflara yansıttığı önemlidir bana yada bize değil…

Kullanıcının beğenilerinde sınıflandırma yapması ( doğa, kuş, sb, soyut, manüpilasyon, dijital kurgu v.s ) , bir tercihtir, önyargı değil. Bu önyargı ile değerlendirilen kullanıcılar ( bu kullanıcı şunu sever, bunu sever v.s ) değerlendiren kullanıcının inisiyatifinde değildir. Örneğin; biri çıkar doğa fotoğrafı ya da makro sevmez diye sınıflandırmak yanlış, bu bir önyargıdır, tercihlere karşı içgüdüsel hiyerarşi arayışı.

Yapılan seviyeli ve elbette üslupta nezaket sınırları içerisinde bulunan yorumları kullanıcıların tercihlerini de ön planda tutarak değerlendirelim.
Bırakın herkes birbirini tanımaya çalışsın…

Yeni üyelerimizde…

Saygılarımla…

Ahmet YILMAZ. ( the_wall )

Tarih: 2 Ocak 2009, 11:55 - İp: 212.***.**9.16
ahfmm
ahfmm (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

1- Fotoğraflara yorum yapılırken kullanıcı isimlerinin belirtilmesi fotoğrafın değerlendirilmesinde samimiyet kıyağı ile yorumlanıyor ve bu da yeni yani siteye yeni üye olmuş arkadaşların şevkini azaltıyor.

\\ çok güzel bir konuya değinmişsiniz gerçekten.Bu sitede bende çok defa rastladım bu duruma.Kötüleme mahiyetinde değilde olağan bir fotografın altında 10larca yorum var ken kiminin çektiği ve benim harika dediğim fotograflara 1-2 yorum yapılması gerçekten hoş olunmuyor.Konu 2009 yılında açılmış bugun 2012 yılındayız ve yine sol tarafta fotografı gönderenin kimliği-profili yazmakta..

Benim nacizane fikrim sol tarafta profil-kimlik gözükmemesi sadece yorum yapan kullanıcıların görebilmeleridir.

Saygılar,İyi günler \\ ahfmm.

 

Tarih: 22 Ağustos 2012, 11:58 - İp: 46.***.**3.144
memi
memi (üye)
İzmir / Amatör

Ben Amator bir fotoğrafcıyım.Henüz yolun cok başındayım.Oğrenmek istediğim cok şey var.Sitede usta fotoğrafcılar var.onların yorumları cok onemli.bircok şeyi onlardan öğreniyorum.bence amator ve yeni başlayanların hevesi kırılmamalı ustalar yol göstermeli.zaman icersinde herkez birgün güzel bir kare yakalayacaktır.sitedeki herkeze saygı duyuyorum büyük kücük herkezin olumlu olumsuz yorumuna acığım bu beni daha iyi bir seviyeye taşıyacaktır.Herşey gönlunuzce olsun.Saygılar..

 

Tarih: 17 Eylül 2012, 22:38 - İp: 188.***.**3.112
nevdet
nevdet (üye)
İstanbul / Amatör

samimi düşünceleriniz için teşekürler herkes kendi tanıdıklarının fotolarını beğenirse yeni fotoğrafcılar çıkmaz ve fotboolcular gibi söner

 

Tarih: 12 Ocak 2013, 13:59 - İp: 88.***.**5.199
alfaci
alfaci (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Ben bu siteye ve fotoğrafçı üstatlara sonsuz saygı duyuyorum ama bana göre site amacı dışında.Sitede bilinen bir fotoğrafçı kirli tabak fotoğrafı dahi çekerse diğerleri -ooooo mükemmel,tebrikler,devamını bekliyoruz vs. vs. yorumlar yapıyor.Yani bir gruplaşma söz konusu.Geçen gün bir abimizin albümüne girdim ve şaşırdım.Çünkü nasıl olur da bu kadar güzel fotoğraf çeken birisi hiç beğeni yorumu almaz ve taktir edilmez???Benim gibi amatör fotoğrafçılar da birşeler umarak siteye üye oluyor.Ama hiç eleştirel yorum yok.1 fotoğrafım hariç hepsinde 1-2 yorum var.Ama ben bunların eleştirsel olmasını tercih ederdim.Şurasını bir daha şöyle yap vs.BİZE HİÇ YARDIMCI OLMUYORSUNUZ...Eğer yorumu görüp heyecanlanmasın deniliyorsa mesaj atılsın...

 

Tarih: 12 Mart 2013, 22:28 - İp: 212.***.**0.119
buson
buson (üye)
Yurtdışı / Haber Fotoğrafçısı

Belki bu sitenin çok eski üyelerinden biriyim lakin güzel bir konuya değinmişsiniz, hemen üzerine ekleyim 2008-2009 yıllarında bu siteye ana üye olan herkes bırakıp gitti. nedenmi.? hep bu pofpof lu üye kalkındırmadan niteliksiz göze zevk vermeyen karelerin altında ooo harika muhteşem gibi abartılı yorumların ilişkilendirilmesi gerçekten bu işin duayeni olan kişilere resmen hakaret oldu, isimlerinide vereceğim merak etmeyin "Memduh Ekici" "Ali Yıldırım" "Hüseyin Avni Afşar" "Serpil Oymakçı" "Zeynep Uzun" ve daha nice fotoğrafçı dost. bir aralarında ben kaldım can sıkntısından dolaşıyorum öyle yakındır bu siteyi terki diyar etmem. benim fotoğraflarımı yorumlasalar ne olur ben studyo fotoğrafçısıyım ama hiçbir gün studyoda çekilmiş bir fotoğraf yüklemedim buraya çünkü fotoğrafçılığı öğrenmek isteyen kişiler sokakta ellerinde birbirinden değerli paha biçilmez makinalar ile meydan okuyorlar. onlara tek bir özlü cümle ile ara güler hoca cvp vermiş onu tekrar ederek konuyu kapatıyorum.

En iyi makina en iyi fotografı çekseydi en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı.

 

Tarih: 15 Ekim 2014, 02:14 - İp: 207.***.**7.14
mario98
mario98 (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu site herkesin kendini kanıtlama yeri, gördüğüm bu

 

Tarih: 18 Ekim 2014, 13:58 - İp: 78.***.**2.20
celky
celky (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bana göre bazı sıkıntılar yetişme yapımızla ilgili..
Benim izlenimim şudur..Biz daha bir konuda bilgi sahibi olmadan otorite olmaya çalışırız..10 yetişkini futbol alanına götürün ilk yaptığı iş pas değil, gol atma yarışıdır..
Ustaların fotoğrafına benzeyen bir fotoğraf çekince herkes bizim fotoğrafımıza hayran olacak, herkes beğenecek sanıyoruz..Oysa her iş te olduğu gibi fotoğraf bitmeyen bir yolculuk ve görsel anlayış..
Bana göre bu grubun içinde bir parça olabilmek birikimlerimiz az da olsa paylaşabilmek olmalı ama maalesef amaç beğenilmek ve güzel yorum almak olunca beklenti farklı olunca sıkıntılar olabiliyor..
Siteyi beğenmeyen arkadaşlar ayrılıp kendine bir site hazırlayıp bir sitenin nasıl yaşatıldığını görsün..
Sitedeki arkadaşlar olumlu yorum olmayınca yorum yapmaktan bile kaçınıyor,almamız gereken düzeltici eleştirileri alamıyoruz..
Ben kendi adıma olumsuz eleştirilerin beni daha iyiye götüreceğini düşünen birisiyim.
Saygıyla.

 

Tarih: 16 Ekim 2016, 13:50 - İp: 78.***.**2.55
esayphotoart
esayphotoart (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Öncelikle Güzel bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.

Biraz çık sözlü olmak istiyorum.
fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlarımıza öncelikle güzel yorumlar yapılmalı. Örnek; Kadrajını böyle ayarla, İso yüksek olmuş, estantene düşük, bu tarz fotoğrafları çeken arkadaşlarımızdan örnek al. vs. vs.
Keza bende dahil olmak üzere herkesin iyi bildiğim dediği tezleri bozan insanlar çıkıyor
fotoğraf gezilerine gidildiğinde burnundan kıl aldırmayan yeni başlayan arkadaşların şevkini kıran ÇOKKK insan gördüm. Bırakın yardımcı olmayı cevap verme tenezzülünde bile bulunmuyor.
Elinde Bilmem kaç bin liralık Makine ile Lensiyle gezinen ama güzel fotoğraf çekemeyen insanlarda yok değil. Sen hangi güzelliği o kadrajda hayal ediyorsan onu çekersin maksat sadece deklanşöre basmak olmamalı.
Yeni fotoğrafa başlayan arkadaşlara bir kaç tavsiyem olacak.
Video sitelerinde aldığınız makinenin özelliklerini gösteren videolar var "TÜRK" hastalığı kullanma kılavuzunu okumamak, Bunu asla yapmayın mutlaka göz gezdirin. Çok pahalı Makine yerine Elinizdeki mevcut makineye kaliteli lens almaya çalışın.

Saygılarımla
Salih AYKUT

 

Tarih: 16 Kasım 2016, 11:58 - İp: 88.***.**7.239
celky
celky (üye)
Yurtdışı / Meraklı

SELAMLAR.Mümkünse ustalar klişe sözler yerine yol gösteren farklı bakış sunan gerçek eleştiri yaparsa daha iyi olur.Eleştiri istemeyen zaten bellidir.Kolay gelsin .

 

Tarih: 10 Nisan 2020, 15:07 - İp: 81.***.**4.161
ertugrulkoca
ertugrulkoca (üye)
Yurtdışı / Amatör

ismi bile türkce olmayan bir görüsü bas taci yapip sitenin ön duvarlarinda paylasiyorsunuz.Bu yanlis.
Türkce isimle sayfaniza desdek veren cok kisi vardi hicbirisini dikkate almadiniz yoksa sizin kendi aranizda gizli bir sifrelemi var o da baska bir mesele....

 

Tarih: 28 Ağustos 2021, 01:46 - İp: 88.***.**8.22