the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Neyi Ne Kadar Paylaşıyoruz !!!

Merhabalar…

Sitede söz konusu olan bir sıkıntıdan söz etmek ve akabinde siz değerli özellikle bu sıkıntıları dile getiren değerli NF üyelerinden belki yorum belki de açıklama alma amacı ile bu forum başlığını açtım…

1- Fotoğraflara yorum yapılırken kullanıcı isimlerinin belirtilmesi fotoğrafın değerlendirilmesinde samimiyet kıyağı ile yorumlanıyor ve bu da yeni yani siteye yeni üye olmuş arkadaşların şevkini azaltıyor. Benim bu yazışmalardan özel msj olarak gönderilen telkinlerden anladığım bu…
2- Fotoğraflara yorum yazılırken eleştirisel ve fotoğraf sahibi kullanıcıya artı değer katacak ya da katabileceğini düşündüğünüz alt yapıda cümleler seçilmeli.
3- Kırılmadınız umarım, amman yanlış anlamayın, abi nasıl orada havalar, görüşelim bir ara, hal hatır, yav bu bizim kanki değimli v.s v.s gibi üsluplardan kaynaklanan sıkıntılar.

Ben bu sıkıntıları kısaca özetlemeye çalıştım ve naçizane yorumlamaya çalışacağım.

Paylaşmanın sınırlarının belirlenmesi kar amaçlı bir şirketin vizyonlarındandır net fotoğraf sitemizin değil. Sınırların oluşturulması bireysel ya da bireylerin hedeflediği toplumsal kazanımlar içindir. Sınırlar çizilmez, çizilmemeli. Sahiplenmemek özgürlüktür, paylaşmak ise bu bağlamda yürünmesi görüyorum ki artık koşulması gereken bir yol. Önemli olan üsluptur diye düşünmekteyim. Bir insana ismi ile hitap etmek nezakettir, inceliktir… Ayrıca kullanıcı profilinde herkesin ismi mevcut. Paylaşılmış bir şeyin paylaşılmaması gerekliliği düşündürücü. Gerçi burası çılgın bir Türkiye….

Samimiyet kıyağı hususunda söyleyeceğim pek bir şey yok. Bu bireysel bir problemdir siteye yansıtılmasının yorumu bireyin özgür iradesindedir, kullanıcıların değil. Kullanıcının karakterini ona uygun sitelerde değerlendirelim, burada sadece bahsi geçen fotoğraflar ve bize anlattıkları olsun.

Beğendiğiniz ve size başka duygular hissettiren bir karenin altına bu bağlamda yorum yapmanın ne sakıncası olabilir. Mükemmel, beni aldı götürdü v.s gibi yorumların da fotoğraf sahibinin komposizyon çalışmalarında vereceği hissiyatı değerlendirmesinde yardımı olacaktır. Beğenilmekte, beğendiğini belirtmekte bir yorumdur. Tabii ki teknik anlamda destek de olsun ama olmazsa olmazımız değil. Kullanıcının fotoğrafına yapılan eleştirisel yorumlara cevap vermesi de nezakettir. ( evet haklısınız, ama ben şu noktada buna dikkat ettim v.s ) Sitemizde bu hususta daha dikkatli olmalıyız. Dediğimiz gibi karakterlerin fotoğraflara yansıttığı önemlidir bana yada bize değil…

Kullanıcının beğenilerinde sınıflandırma yapması ( doğa, kuş, sb, soyut, manüpilasyon, dijital kurgu v.s ) , bir tercihtir, önyargı değil. Bu önyargı ile değerlendirilen kullanıcılar ( bu kullanıcı şunu sever, bunu sever v.s ) değerlendiren kullanıcının inisiyatifinde değildir. Örneğin; biri çıkar doğa fotoğrafı ya da makro sevmez diye sınıflandırmak yanlış, bu bir önyargıdır, tercihlere karşı içgüdüsel hiyerarşi arayışı.

Yapılan seviyeli ve elbette üslupta nezaket sınırları içerisinde bulunan yorumları kullanıcıların tercihlerini de ön planda tutarak değerlendirelim.
Bırakın herkes birbirini tanımaya çalışsın…

Yeni üyelerimizde…

Saygılarımla…

Ahmet YILMAZ. ( the_wall )

Tarih: 2 Ocak 2009, 11:55 - İp: 212.***.**9.16
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı

Özge Hn. sizin fotoğrafınızı yorumlarken Ahmet beyin aramızdan ayrıldığını öğrendim. Umarım kısa süreli bir ayrılık olur. Kendisini yeniden burada görmek isterim.

 

Tarih: 17 Temmuz 2009, 15:42 - İp: 78.***.**1.66
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

az önce özge71 arkadaşımın fotoğrafı altına yazdıklarımı aynen buraya taşımak istiyorum. gerek ahmet yılmaz, gerek polat ulusoy.. Ve daha önce fotoğraflarını silenlere:

biz buraya çiçeklerimizi ekiyoruz. Ve dostlarımızla paylaşıyoruz. Bu çiçekler su ile değil, paylaştıkça büyüyor. Bazen tavsiyeler alıyoruz, nasıl yaparsak daha güzel olurlar diye..
Bazen öyle büyüyor ve güzelleşiyorlar ki.. Portfolyomuzda renk renk..

Fotoğraflar bizim çiçeklerimiz, evlatlarımız gibi.. onlarda göz nuru var, emek var. Ve en önemlisi dostların HATIRALARI VAR!

Ben çiçeklerini koparanları, evlatlarını öldürenleri ASLA hoş göremiyorum! Onlarla beraber, hatıraları ve dostları da öldürüyorsunuz!
Sebebi ne olursa olsun. İnsan gidecekse bile, onları ardında bırakarak gitmeli.. Dostlarına bir yadigar misali..
Kızdıysanız gidin, ama onlardan ne istiyorsunuz?

BEN FOTOĞRAFLARINI SİLENLERİ HOŞ GÖREMİYORUM!

Özellikle bu 2 dostumuz.. Her ikisi de kültürlü, medeni ve zeki insanlar.. Bu yüzden bunu yapmalarına şaşkınım!

Kim için?
Ne için?
Hangi sebep için?

Ya anlayamıyorum!

Mehmet'e sinirlen, git emeklerini, çiçeklerini doğra..
Hüseyine'e öfkelen, git dostlarını, hatıralarını doğra!
Şimdi sildiniz hepsini, kızdığınız kişiler mahvoldu öyle mi??

Bu 2 arkadaşım, sadece eserlerini değil, bizleri de doğradılar!!!

DEĞDİ Mİ?

Kime kızdıysanız, kızdığınız kişilerin çok mu canı acıdı? Onları yaraladınız mı?
HAYIR..
Onların umrunda bile değildir inanın..

Ya bir aklınızı başınıza alın, koskoca eğitimli insanlarsınız!

Kime yaptınız??

kızdığınız kişilere mi?

Yoksa kendinize ve dostlarınıza mı??

Ne bir çiçeğiniz kaldı, ne evladınız!

Rahat mı ettiniz şimdi??
.



NOT : İlerde benim hazmedemeyeceğim durumlar olup ta ayrılmaya karar verirsem bile, bütün eserlerim, hatıralarım ardımda kalacaktır.

AHA SÖZ VERİYORUM!

2 hafta önce en eski fotoğrafımdan itibaren tüm yorumlarımı okudum. Duygulandım.. Ne hatıralar doluymuş, ne güzel günlermiş.

Bu site var olduğu sürece, onlar orada yadigardır.



#panctom' tarafından 18.07.2009 03:38:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Temmuz 2009, 03:13 - İp: 88.***.**6.207
the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

MErhaba...
Sinirlenmek ve bu bazda eyilimler göstermek zayıflıktır.
Ancak;
benim fotograflarımın eser niteliği Atatürk gibi bir önderin bıraktığı sizinde tabiriniz ile çiçek,evlat gibi kocaman bir Türkiye eserinin yanında koca bir hiçtir Mustafa Bey.
Şahsım adına sineye çekemeyeceğim ve gerekirse bu hususta bırakın fotografı hayatıma dair çok şeyi silebileceğimi bilmenizi isterim.

Bu bağlamda Ata'ma kadeh kaldırana değil kaldırtanadır çapımda lafım.

Saygılarımı sunarım.

Ahmet YILMAZ.






 

Tarih: 18 Temmuz 2009, 09:59 - İp: 212.***.**9.16
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

sevgili ahmet yılmaz..

daha önce bir üyenin tutumundan rahatsızlık duymuş ve bana yazmıştınız. biliyorsunuz, ben de gereğini yapmıştım.

Peki şimdi bu konuyla ilgili neden benim cevabımı beklemediniz? Bahsi edilen fotoğraf siteye nasıl girdi bilmiyorum, benim haberim yok..
Onay yapan diğer arkadaşların gözünden kaçmış olabilir.
Ya da onay bekleyen fotoraf kalabalığı arasından girmiş olabilir.
Ya da son saniye eklemesi olabilir. yani şöyle; mesela onay bekleyenlere tek tek bakıyoruz. uygun olmayanları sildikten sonra, diğerlerini yollamak için "gönder" tuşuna basıyoruz. İşte o anda 5-10 saniyelik bir boşluk oluyor. Bu sırada eklenen bir fotoğraf olursa, sistem onu gönderiyor.
yani nadir olabilen ama olan birşey bu..

Veya o fotoğrafı ekleyen kişi, onaysız direkt yüklüyordur. biz de her an her saniye kontrol edemiyoruz ki..

Bu şikayeti bana yazdınız, neden cevap beklemediniz?
o fotoğrafın linkini verseydiniz, bakardım, gereği ne ise yapardım. yapardık..

Bir üye o tür bir fotoğraf eklediyse ve gerçekten olmaması gereken bir fotoğraf ise, bunu bildirdiğinizde, biz de gerekli yaptırımı uygularız.
o fotoğrafı bulamadım, sanırım silinmiş.
ama tahminim, onaysız, direkt yükleyen bir üye olabilir, bunu siteye koyan kişi..

bence çok tez canlı davrandınız!

gerekçenizi, bir üye olarak veya bir fotoğraf dostunuz olarak asla gecerli bulmadım.
hoş göremedim affedin..

Veya Atatürkçü bir türk vatandaşı olarak o kişiyle veya düşünceyle mücadele etmeyi, "dur" demeyi seçmeliydiniz.
Veya yönetimi sorumlu gördüyseniz, gerçekten de aykırı bir fotoğraf ise, yönetimi eleştirmeli, gerekrse hesap sormalıydınız.

bu şekilde davranmak bence doğru olmadı.

saygıyla..

 

Tarih: 18 Temmuz 2009, 17:43 - İp: 88.***.**6.207
umut1993
umut1993 (Objektif)
Bursa / Amatör

" " bu işaret fotoğraf galerisinde olsaydı yemin ederim o fotoğrafın altına sadece işaretini koyacaktım.o fotoğrafı gören nadir kişilerdenim sanırım . altındaki yorumları görmek de üzdü beni zaten.

 

Tarih: 18 Temmuz 2009, 18:17 - İp: 81.***.**9.114
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

aynen Umut.. daha düşüncemi yazamadan silinmişti, ama o kısacık aralıkta okuduğum cevaben yazı çok kabaydı, sonuçları da çok üzücü..

 

Tarih: 18 Temmuz 2009, 18:58 - İp: 78.***.**5.96
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı

çok şey söylenebilir...
hatalı tek kişi değil iki tarafda fevri davranmıştır. Hatalar zinciri oluşmuştur

 

Tarih: 19 Temmuz 2009, 23:03 - İp: 81.***.**0.35
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

 

Tarih: 21 Temmuz 2009, 03:11 - İp: 88.***.**3.62
shakespear
shakespear (üye)
Kocaeli / Amatör

Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum Ahmet bey,yazınız için teşekkürler.
Saygılar.

 

Tarih: 28 Temmuz 2009, 00:21 - İp: 88.***.**9.35
r.oncul
r.oncul (üye)
Nevşehir / Amatör

bencede doğru...
1-önceden fotoğraf gönderenlerin ismi ve yorum yapanların ismi gizli kalıyordu bir müddet.güzel bir uygulama olmasına rağmen yorumcular fotoğrafın kime ait olduğunu biliyorlar hatta isimleriyle hitab edip yazıyorlardı..

2-yorum yazarken kişinin donanımına ve profesyonel olup olmadığına bakılarak da yorum yapılıyor. "hıımm bu foto en iyi makineyle çekilmiş güzel olmalı"diye yorum yazılıyo.(bence) birgün baktığım fotoğrafın biri oldukça başarısızdı ama üyelerimiz olumlu yorum yapmaktan kaçınmamışlar...

 

Tarih: 6 Eylül 2009, 14:30 - İp: 94.***.**4.39