the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Neyi Ne Kadar Paylaşıyoruz !!!

Merhabalar…

Sitede söz konusu olan bir sıkıntıdan söz etmek ve akabinde siz değerli özellikle bu sıkıntıları dile getiren değerli NF üyelerinden belki yorum belki de açıklama alma amacı ile bu forum başlığını açtım…

1- Fotoğraflara yorum yapılırken kullanıcı isimlerinin belirtilmesi fotoğrafın değerlendirilmesinde samimiyet kıyağı ile yorumlanıyor ve bu da yeni yani siteye yeni üye olmuş arkadaşların şevkini azaltıyor. Benim bu yazışmalardan özel msj olarak gönderilen telkinlerden anladığım bu…
2- Fotoğraflara yorum yazılırken eleştirisel ve fotoğraf sahibi kullanıcıya artı değer katacak ya da katabileceğini düşündüğünüz alt yapıda cümleler seçilmeli.
3- Kırılmadınız umarım, amman yanlış anlamayın, abi nasıl orada havalar, görüşelim bir ara, hal hatır, yav bu bizim kanki değimli v.s v.s gibi üsluplardan kaynaklanan sıkıntılar.

Ben bu sıkıntıları kısaca özetlemeye çalıştım ve naçizane yorumlamaya çalışacağım.

Paylaşmanın sınırlarının belirlenmesi kar amaçlı bir şirketin vizyonlarındandır net fotoğraf sitemizin değil. Sınırların oluşturulması bireysel ya da bireylerin hedeflediği toplumsal kazanımlar içindir. Sınırlar çizilmez, çizilmemeli. Sahiplenmemek özgürlüktür, paylaşmak ise bu bağlamda yürünmesi görüyorum ki artık koşulması gereken bir yol. Önemli olan üsluptur diye düşünmekteyim. Bir insana ismi ile hitap etmek nezakettir, inceliktir… Ayrıca kullanıcı profilinde herkesin ismi mevcut. Paylaşılmış bir şeyin paylaşılmaması gerekliliği düşündürücü. Gerçi burası çılgın bir Türkiye….

Samimiyet kıyağı hususunda söyleyeceğim pek bir şey yok. Bu bireysel bir problemdir siteye yansıtılmasının yorumu bireyin özgür iradesindedir, kullanıcıların değil. Kullanıcının karakterini ona uygun sitelerde değerlendirelim, burada sadece bahsi geçen fotoğraflar ve bize anlattıkları olsun.

Beğendiğiniz ve size başka duygular hissettiren bir karenin altına bu bağlamda yorum yapmanın ne sakıncası olabilir. Mükemmel, beni aldı götürdü v.s gibi yorumların da fotoğraf sahibinin komposizyon çalışmalarında vereceği hissiyatı değerlendirmesinde yardımı olacaktır. Beğenilmekte, beğendiğini belirtmekte bir yorumdur. Tabii ki teknik anlamda destek de olsun ama olmazsa olmazımız değil. Kullanıcının fotoğrafına yapılan eleştirisel yorumlara cevap vermesi de nezakettir. ( evet haklısınız, ama ben şu noktada buna dikkat ettim v.s ) Sitemizde bu hususta daha dikkatli olmalıyız. Dediğimiz gibi karakterlerin fotoğraflara yansıttığı önemlidir bana yada bize değil…

Kullanıcının beğenilerinde sınıflandırma yapması ( doğa, kuş, sb, soyut, manüpilasyon, dijital kurgu v.s ) , bir tercihtir, önyargı değil. Bu önyargı ile değerlendirilen kullanıcılar ( bu kullanıcı şunu sever, bunu sever v.s ) değerlendiren kullanıcının inisiyatifinde değildir. Örneğin; biri çıkar doğa fotoğrafı ya da makro sevmez diye sınıflandırmak yanlış, bu bir önyargıdır, tercihlere karşı içgüdüsel hiyerarşi arayışı.

Yapılan seviyeli ve elbette üslupta nezaket sınırları içerisinde bulunan yorumları kullanıcıların tercihlerini de ön planda tutarak değerlendirelim.
Bırakın herkes birbirini tanımaya çalışsın…

Yeni üyelerimizde…

Saygılarımla…

Ahmet YILMAZ. ( the_wall )

Tarih: 2 Ocak 2009, 11:55 - İp: 212.***.**9.16
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör




http://i.imagehost.org/0705/Netfotograf_Mesaj_Servisi_1266486435770.png

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 11:48 - İp: 88.***.**9.238
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Ben fotoğraftan bir ..k anlamıyorum.
Ama siz de önceden bazı fotoğraflarıma gelip beğeni dolu şeyler yazmıştınız.
Yani beğenmediğiniz halde "beğendim" dediğiniz için, bu "ajitasyon" olmuş oldu. Ve sahtecilik..
Yani yine bu forum başlığında yazdıklarınızla çeliştiniz. Sırf kendinize taraftar toplamak için beğenmediğiniz çalışmalara gidip te "tebrikler" yazan üyelerden oldunuz.

Bu konu başlığını modifiye edin bence.. Deyin ki "beğenmesem de gidip tebrikler yazarım. size de tavsiye ederim"

İç dünyanızda ve perdenin arkasında ne olduğunuzu gördük ahmet yılmaz..
takke düştü kel göründü.

ANNE BAK, KRAL ÇIPLAK!!

edit: "sen - siz" editlemesi..




#panctom' tarafından 18.02.2010 12:21:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 11:53 - İp: 88.***.**9.108
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Artı:
ayrıca amman olaki hadi bana teğet sıfatlarda esip savurdunuz, sakın ola dostlara vurmasın yeliniz belirteyim. bıraktığım ceketi gelir alırım...
demişsiniz.

Fedailik yapmanın gereği yok.. Sizin dostlarınıza esecek olan da yok çünkü..
Zaten onların çoğu benim de dostum veya ağabeyimdir.

 

Tarih: 18 Şubat 2010, 12:41 - İp: 88.***.**9.108
keremtapani
keremtapani (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ben herseyin bir dozu oldugunu dusunurum. Desteginde, elestirinin de bir dozu olmali. Zaten insan o dozu kacirdi mi burada yazilan mesajlarda oldugu gibi kedi kopek kavgasina doner, insan saygisini da, sayginligini da, dogrulugunu da yitirir.Hakliysa bile haksiz olur.
Netfotograf kuruculari sayfaya belirli kurallar ve o kurallar icinde kullanicilara yardimci olmak icin bazi ozellikler yerlestirmis. Ornek olarak; fotograf yuklerken elestiriye acik olmayan insanlarin secebilecegi secenek gibi. Demek istedigim bu sayfayi yapan kisiler ana hatlari belirlemis. Geriye kalan kisimlari insanlarin DUZEYLI bir sekilde kendilerinin yapilandirmasina izin vermisler. Ornek vermem gerekirse; bir fotografa yorum yapilirken o kisiyi kirmadan, rencide etmeden ona hem hatalarini gosterip, hem de onu yeniden daha iyi fotograf cekmeye tesvik etmeye calisilmalidir. Bunu hemen hemen butun uyelerimiz yapiyor zaten. Bunu yapamayacak kisilerde yorum yapmasinlar. Unutmayalim burasi bir paylasim sitesi oldugu kadar fotograf hakkinda bilmedigimiz seyleri ogrenebildigimiz yerdir ve lutfen herseyden once saygi.
Saygilarimla

 

Tarih: 24 Şubat 2010, 15:14 - İp: 87.***.**0.222
gaudi
gaudi (üye)
Tokat / Amatör

Bu siteyi ilk bulduğumda çok sevdim.Ama içine girdikçe baktımki insanlar fotoğraf çekimlerinin kalitesinde önce dostlar,ahbaplar birbirlerine yorum yapıyorlar.Sanat değeri olmayan nice fotoğrafa ooooo çok güzel ooooo tebikler.iyi olan bi fotoğrafada tanınmadığı için hiç yorum yapan yok.Bu bence kaliteyi düşürüyor.Alel ade basit resimler hem siteye koyuluyor hem çok yorum alıyor.Gerçekten çok kaliteli fotoğrafçılarda olduğu aişkar...

 

Tarih: 28 Nisan 2011, 13:17 - İp: 78.***.**7.24
anordinaryman
anordinaryman (üye)
İstanbul / Amatör

size bir yeni üye olarak tamamen katılıyorum. çok doğru tespitler yapmışsınız. yeni olanları biraz dışlıyolar galiba.. böyle bbir his oluştu bende. ama benim için çokta önemli değil buradakileri daha önce tanımıyodum bundan sonra bir kısmı veya hiçbiri ile tanışmasam veya burada arkadaş olmasam benim için bişey değişmez. ben fotoğrafları seviyorum çekmeyi seviyorum bu hoş.. çok iyi fotoğraflar çekemesemde bundan sonra fotoğraf çekmeye devam edeceğim. saygılar.

 

Tarih: 12 Ağustos 2011, 14:20 - İp: 88.***.**1.239
goksungokhan
goksungokhan (üye)
İçel / Amatör



#goksungokhan' tarafından 12.08.2011 17:54:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Ağustos 2011, 17:40 - İp: 41.***.**0.34
kamil5554
kamil5554 (üye)
Samsun / Amatör

Sayın Ahmet Yılmaz Bey'in "Neyi Ne Kadar Paylaşıyoruz !! başlıklı yazısını olumlu buluyorum.
Yazılan cevaplarla birlikte bir bütünü tamamlıyoruz sanki..
17 Temmuz 2009 günlü sayın "skalayci" nın, sunumun, fotoğrafın önüne geçtiği anlamı çıkan yazısına katılmadığımı, ender rastlanan bazı sunumların kültürel yapımıza fotoğrafla birlikte katkıda bulunuluyor, pırıltılar, zenginlikler, artı değerler katılmış, verilmiş, görsel sanata, sözel sanat birlikteliği ile ufkumuzun daha enginlere taşındığını düşündüğümü belirtmek istiyorum..
Saygı ve sevgiler..






 

Tarih: 11 Aralık 2011, 01:14 - İp: 46.***.**2.33
onderxtc
onderxtc (üye)
Kırklareli / Amatör

Sevgili fotoğraf sevdalıları. Çektiğim bir kaç kare fotoğraf var. Sizin gibi hevesli, meraklı ve bilgili arkadaşların çekimleri ile kıyaslanınca bir kare demek uygun düşüyor. Bir kaç gün önce bir mail aldım. Mailde bir bağlantı var. Fotoğraf ajanslarına çekimlerimizi yükleyip, satılan fotoğraf başına para kazanıyormuşuz. Böyle bir şeyden daha önce haberdar olan var mı? Yada daha açık sorayım. Fotoğraflarınızı bir siteye yükleyip, bunlar satılınca hiç para kazandınız mı? Ben de bunu paylaşıp fikirlerinizi almak istedim.

http://goo.gl/BeVGwhttp://goo.gl/BeVGw

 

Tarih: 15 Aralık 2011, 20:39 - İp: 78.***.**4.77
betulsmsk
betulsmsk (üye)
İstanbul / Meraklı

çok güzel bi konuya değinmişiniz

 

Tarih: 7 Nisan 2012, 20:47 - İp: 93.***.**2.87