kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Nikon D80 :ilk İzlenimlerim

Makinayı sadece body olarak aldım. Sonrasında ise 50 mm 1.8 objektif aldım. Hali hazırda bulunan 18-70 objektifle bir sure daha devam etmeyi dusunuyorum.

en cok hosuma gidenler.
1-Lcd buyuklugu ve lcd goruntu kalitesi
2-Kolay kullanım
3-Extra menuler
4- Garip gelecek ama ben bu sd kart olayını sevdim. ayrıca bazı durumlar için pratikliği var. Kucuk card reader larda alıp direk usb ye takarak zahmetsiz aktarım yapılabilir bize ait olmayan pc lerde daha cok onem kazanıyor
5-Yine retocuh menusunda fotograf boyutu değiştirme ve kırpma gibi işlevselillikler internetten foto transfr yapacaklar icin extra yazılıma gerek bırakmıyor. Bir cafeden aktarmak durumunda kaldıgınızda oldukca işlevsel
6- Bataryanın ne kadar kaldıgını yuzde hesabı olarak gorebilme.
7- Hızlı şarj. 2 saat 15 dakika sarj olma suresi ve 2700 adete kadar cekim ikmanı. Ben 700 den fazla cekemedim halen
8-Aydınlık ve geniş vizör
9-Yüksek iso başarısı
10- 10.2 mp goruntunun psde rahatca bozulmadan işlenmesi

#kontrast' tarafından 04.10.2006 11:16:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Eylül 2006, 15:09 - İp: 88.***.**5.123
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Tarih: 26 Eylül 2006, 20:58 - İp: 88.***.**4.74
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Sigma nın ilk os li lensi değil galiba. Bildiğim kadarıyla sigmanın eski uzun menzilli bir ya da birkaç tane os li lensi olması lazım.

sigma lens iyi de 200 mm de diyaframın 6,3 olması biraz kötü. İlla bir kulp takacağız yani. Benim gönlüm nikondan yana. Ama fiyatı ve neticeyi görmek lazım yine de. Sigma bazen ucuz fiyata çok güzel lensler çıkartıyor ortaya, hatta duyduğuma göre nikon un bazı lenslerini fason olarak sigma üretiyormuş.

Tarih: 26 Eylül 2006, 20:59 - İp: 85.***.**6.112
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:03 - İp: 88.***.**4.74
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

Sigmanın bu duyurusundan sonra en azından sigmadan cıkacak sonucları gorup beklemek gerekir. Sigmanın şu aşamada ben kötü lens yapıcagını zannetmiyorum.

Özellikle kendisi de bilecekki yapacagı bu lens direk nikonun rakibi olacaktır. Bu yuzden kaliteden ödün vermeden fiyat kırma politikasına devam edecektir.

Okyanus bu arada bugun cektigim iç çekim çalışmları yanı şu son gonderdigim fotograflar hepsi 400 isoda elde cekildi.

Ben özellikle renklerin kendi renginde oluşuna hayran kaldım. Üstelik auto white balance..

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:08 - İp: 88.***.**4.74
okyanus.
okyanus. (üye)

Kontrast bu arada fotoğraflar mükemmel. Bir R1 in fotolarını çok beğenmiştim, şimdi de D80 fotoğrafları bence mükemmel. Tabi 50 mm nin de hakkını yememek lazım.

İki şey merak ediyorum :

D80 eski manuel lenslerle çalışırmı, mesela eski 20 mm veya 24 mm prime lenslerden alsak ( bu lensler ucuza bulunabilir ) bu makinede kulalanabilirmiyiz ? Kullanabilirsek makinenin hangi özelliklerinden yararlanamayız ( mesela 3d matriksten kesin yararlanayız herhalde ama başka hangi fonksiyonları kullanamayız. )
50 mm sonuçlarını gördükçe, eskilerden ucuz bir geniş açı lens prime lens alıp d80 üzerinde genel amaçlı kullanmayı düşünüyorum.

İkincisi D80 in flaşlı çekimleri nasıl ? D70s de benim kanaatimce makine flaşlı çekimlerde bazen fazla pozlama eğilimindeydi. Çoğu zaman flaşı -,07 falan yapıyordum. Belki de çok aydınlık fotoğraflardan hoşlanmadığım içindir. Kendi üzerindeki flaşla makinenin pozlamasına ve flaş gücüne hiç müdahale etmeden çektiğin fotoğraflar var mı?

Üçüncü bir soru daha; makinenin WB ayarlarında, kaç tane beyaz ayarını makine hafızasına alabiliyoruz ? Yani preset fonksiyonunda manuel beyaz ayarı yapınca, bunlardan kaç tanesini hafızada saklayıp da bize tekrar beyaz ayarı yapmadan direk ordan seçme şansı tanıyor ?

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:10 - İp: 85.***.**6.112
okyanus.
okyanus. (üye)

Vallahi kontrast gerçekten mükemmel diyorum fotoğraflara. Bugüne kadar bu kadar beğendiğim bir makine olmamıştı. otomatik beyaz ayarı da demekki çok güzel ve isabetli çalışıyor. Bunun yanında direk kelvin ayarının bulunması da çok çok güzel.

D70s i alırken içimden diyordum nikon d80 adında bir makine çıkartır diye ( analog f80 den dolayı düşünmüştüm ).Ancak bu kadar yetenekli bir makine beklemiyordum doğrusu. Özellikle sensör demekki çok iyi bir sensör. Kusura bakma ama çektiğin fotoğrafların eksifine baktım acaba yanlışmı yazdın falan diye. 800 iso lar bile mükemmel bence. Ben bugüne kadar 200 iso dan fazlasını sadece aile hatıra fotoğrafları çekerken kullanmıştım. Normal çekimlerimde 200 iso yu hiçbir zaman geçmemiştim ama bu makine vallahi banamısın demiyor 800 isolar bile çok çok iyi. benim şahsi fikrim bu makinenin d200 den bile daha iyi bir makine olduğu. Bunu söylerken kendi tercih önceliklerimi dikkate alarak söylüyorum yanlış anlaşılmasın.

Kontrast çok doğru bir karar vermişsin d80 almakla. Nikon gerçekten fotoğrafçının dilinden anlayan ve beklentilerini iyi bilen bir firma. Canon bu açıdan bence eksiklik taşıyor ve daha ticari düşünen bir firma gibi geliyor. Zaten nikonlardaki keskinliğin yanında canondaki softluğu da oldum olası sevmemişimdir, insanların çoğu hayal kırıklığına uğramıştı canon dslr alınca.

unutmadan birde şunu sorayım, daha önce d70 kullandınmı, kullandıysan vizör görüntülerini kıyaslayabilirmisin ?

İsabetli kararından dolayı tebrik ediyorum tekrar. Ben kesinlikle d80 alıyorum artık.

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:21 - İp: 85.***.**6.112
okyanus.
okyanus. (üye)

Bu arada view exif programını kullanıyormusun ? Fotoğrafları bilgiyarına indirmeden web sayfası üzerinde fotoğrafa sağ tıklayarak exif bilgilerini görmeni sağlıyor.

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:22 - İp: 85.***.**6.112
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

tugay bey. Kendim cektim diye soylemiyorum gercektende d80 harika sonuclar veriyor. 50 mm takınca fotografcılık duygularım kabarıyor. Kucuk hallerinde bile lens farklılığı aşikar.

Hatta birazdan bir foto yuklicem . kısmen manzara sayılır. Daha once 18-70 le cektigim bi yerden. Onun buyuk boyunu yuklicem sizde baka ve fikirlerinizi sunarsınız.

Oncelikler sordugun sorulara daha iyi cevap verecek arkadaşlar vardır.

benim bilfigim kadarıyla nikon lenslerinin hepsi kullanılabiliyor. ama dediğiniz matrix ölcüm modu filan devre dışımı kalıyor bilemiyorum. Ama neden devre dışı klasınki. Ölçüm modu sensorle alakalı bisey değil mi?

Ben flaşlı cekimleri hic sevmiyorum. Hele hele makina uzerindeki dahili flaşları hic sevmiyorum. O yuzden flaşlı denemelerim pek olmadı. Biraz bizim komşu cocugunu cektim ama hicde dikkat etmedim. Fırsat bulursam yuklerim.

Aam şunu soyleyebilirim flaşda aşırı pozlama sorunu yok. Yalnız ben cekimlerimde genelde dikkat ettiysen -0.3 kullanıyorum.

Fotograflar direk makinadan cıktıgı gibidir bu arada.

manuel wb icin preset secenegini henuz kullanmadım ama bir tanedir sanırım. Şimdi baktımda bir tane gibi duruyor. Ama emin olunca soylerim.

Kullanım kılavuzu olmadıgı icin maalesef kesin cumleler kurmak istemiyorum.

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:24 - İp: 88.***.**4.74
okyanus.
okyanus. (üye)

Ben makine alana kadar türkçe kullanım kılavuzunu bulamamış olursan, ben bulduğumda bir tane de sana gönderirim.

Sende ingilizce de olsa kullanım kılavuzu varsa, muhtemelen kılavuzun son sayfalarında hangi tür lenslerle çalıştığını ve hangi tür lensler de hangi özelliklerin devre dışı kaldığını gösteren bir çizelge olması lazım. Eski manuel lenslerle 3d matriks ölçümün çalışmayacağını tahmin ediyorum, çünkü 3d matriks ölçümünde makine objenin makineye olan uzaklığını da hesaba katıyor, eski lensler cpu suz olduğundan mesafe bilgisini makineye veremiyor ve 3d matriks özelliği devre dışı kalıyor olması lazım. Neyse zaten öğreniriz ilerde.

Bir de bir ara aynı yeri aynı değerlerle hem 18-70 ile hem de 50 mm ile çekip yükleyebilirmisin ?

#okyanus' tarafyndan 26.09.2006 21:28:36 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:26 - İp: 85.***.**6.112
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

teşekkür ederim tugay bey. Begenmene sevindim. Makinayı almadan once hakikaten cok dusundum. İnsternetteki sonuclarına filan baktım ve direk siparisimi verdim gozum arkada kalmicak sekilde.

d80 almadan once 2500 ytl ye garantili bri ay kullanılmış d200 bulmuştum ama yinede keskinliğinden ve renklerinden dolayı tercihimi d80den yaan kullandım.

Bizler studyo fotografcısı olarak herseyden önce "fotograflarını satacagımız" marka ve modellere yoneliriz. Bu yuzden tercihimde ikinci bri hata yapmadıgıma inanıyorum. Tek hatam 350d almak olmustu zamanında.

Ayrıca d80 cıktıları aldım bugun fotograf kagıdından sonuclar d70 den cok cok ustun. Ozellikle boy cekimlerinde insanların pikselden dolayı dağılmayan yüzlerini gormek sevindirici.

daha once d70 ve d70s kullandım yaklaşık iki yıldır. Halada kullanıyorum. Vizör karanlıgı ve buyuklugu benim forumlardan tanıştıgım cumleler oldu esasında.

Ömergin arkadaşımız var bu konularda forumları takip eden. O baktı ve vizorunun geniş oldugunu soyledi. Ben henuz birebir karşılatırma yapmadım. Ayrıca aydınlık bri vizore sahip.

Wiev eexif programını ilk defa senden duydum . Eger sizler adına faydalı olacaksa kullanayım.

Bu arada fotograf yukleyemiyorum. Habire linkler sorun veriyor. Adamakıllı bir link bulamadım velhasıl

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:36 - İp: 88.***.**4.74