custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Vitrinlik Fotograf Ve Kandırmaca...

Forum'un neredeyse her yerinde meslektaşlarımız hazır vitrinlik fotoğraf ihtiyaçlarını dile getiriyorlar, yardım istiyorlar.

Merak ediyorum, biz ne iş yapıyoruz ?
Vitrinine başkasının çektiği fotoğrafı koymak nasıl bir şeydir. Kendinin olmayan bir fotoğrafı kendi çekmiş gibi müşterilere yutturmak nasıl bir hokkabazlıktır ? Gerçekten anlamıyorum. Bir fotoğrafçıo kendi çektiği fotoğrafı vitrinine koymak istemiyorsa müşterisi o fotoğraf için ona neden para ödesin ?

Ayrıca yapılan bu iş yasalarda sahtekarlık ve yanıltıcı reklam olarak cezası olan bir eylemdir. Haberi olmayan öğrensin.

Kendimizi kandırıyoruz da hiç değilse müşteriyi kandırmayalım arkadaşlar. Bu mesleği böyle öldürüyoruz işte... Kendimize gelelim.





#custo' tarafından 24.11.2006 12:49:39 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 24 Kasım 2006, 12:48 - İp: 85.***.**7.193
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

arkadaşım.. fildişi kulede yaşıyorsunuz anlaşılan..

Vitrinlik fotoğraf talep eden fotoğrafçıların müşterileri, fotoğraflarının vitrine asılmasına kesinlikle razı olmaz...

kendinizi reklam fotoğrafçısı olarak tanıtıyorsunuz.. "küçük esnafın işine burnunu sokma" derim.. (alınmamanızı dilerim)

şu sözünüzü; "Ayrıca yapılan bu iş yasalarda sahtekarlık ve yanıltıcı reklam olarak cezası olan bir eylemdir. Haberi olmayan öğrensin."

yazmadan önce iyice düşünseydiniz keşke.. portfolyonuzu incelemek istedim, galeride fotoğrafınız yok.. kendi sitenizide belirtmemişsiniz..

kendinizi iyi tanıtmaksızın böyle bir konu açmanızı yadırgıyorum...

ikinci paragrafınıza tekrar dikkat çekelim: fotoğrafçı , vitrinine müşterisine çektiği fotoğrafı koymak istemiyormu... Yoksa, müşterisi buna karşımı...

sizden ricam; fotoğrafçı esnafını tanımaksızın böyle şeyler yazmayın... vitrine konulan fotoğraf sebebiyle tehdit edilen meslekdaşlarımız vardır...

portfolyomu incelerseniz, stüdyo fotoğrafçısı olmadığımı dahi düşünürsünüz.. avatar altındaki linke bakınız, firmamın sitesini görürsünüz...

mesleği öldüren kendimiz olabiliriz... ancak, bu sebeple değil..

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 13:13 - İp: 85.***.**7.184
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Keşke fildişi kulede yaşasaydım. Yasaların, ahlakın, meslek etiğinin olduğu; barış içinde yaşayan insanların sahtekarlık yapmadığı bir dünyayı küçüklüğümden beri hayal etmişimdir. Benim fildişi kulem bu... Sizin fildişi kule hayalinizin nasıl olduğunu bilmek isterim.

Evet yaklaşık 15 yıldır reklam fotoğrafçılığı ve birlikte portre fotoğrafçılığı yaparım. Hatırlarmısınız ? ya da bilirmisiniz ? bilmiyorum ama; vesikalık fotoğrafın ilk üretildiği alemünit makinelerde çalışmış, karanlıkodalarda plaka filmlerin elle banyo edildiği zamanlarda çıraklığını geçirmiş ve günümüzde, sizin gibi meslektaşların kafa yormadığı; fotoğrafçılıkla ilgili konularda yaklaşık 30 yıldır kafa patlatan ve her platformda dile getiren bir fotoğrafçıyım.

İncelemek isterseniz İstanbul'a yakınsınız; sizi stüdyoma davet etmek isterim. Portfolyomu görmek için gelirseniz, biraz ufkunuzu genişletebilirim belki...

Sizin de yazmadan önce iyice düşünmenizi isterdim...
Ticari kaygıların meslek etiğinin önüne geçmemesi gerektiğini; yasaların herşeyin düzenleyicisi olduğunu benden değil, internette dahi ticari işlerimizi düzenleyen sayfa sayfa yasal dökümandan okuyup öğrenmiş olmanızı dilerdim.

Gelelim vitrinine müşterisinin fotografını koyamayanlara...
Yeter ki niyet doğru olsun.
Her memlekette - ki Arabistan'da yaşamıyoruz - bir kaç hediye fotoğraf karşılığı kendi fotoğrafının, fotoğrafçısının vitrinine koymasına izin verecek bir sürü insan vardır.
Olmadığını varsayalım, hiç bir şey yapamıyorsanız bir veya birkaç modele para ödersiniz, onların fotoğrafını koyarsınız vitrine. Bunu yapan onlarca fotoğrafçı tanıyorum. İşin kolayına ve ucuzuna kaçıp laboratuvarınızdan vitrinlik baskı istemezsiniz.

Bir kere daha yazıyorum...İşte tam da bu ve benzeri nedenlerle fotoğrafçılığı öldürüyoruz.

Lütfen kendimize gelelim.

Saygılar...

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 13:56 - İp: 85.***.**7.193
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Bu arada ilgili yasa maddelerini eklemeyi unutmuşum.
Bilmeyenler için ilgili yasalar burada...

Kanun No: 3984
Kabul Tarihi: 13.4.1994
Resmi Gazete: 20.4.1994 - 21911
Madde 19- Bütün reklamlar adil ve dürüst olacak, yanıltıcı ve tüketicinin çıkarlarına zarar verecek nitelikte olmayacak, çocuklara yönelik veya içinde çocukların kullanıldığı reklamlarda, onların yararlarına zarar verecek unsurlar bulunmayacak, çocukların özel duyguları göz önünde tutulacaktır.

4822 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 4077 SAYILI
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

Madde 16- Ticari reklam ve ilânların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.
Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapılamaz.
Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal ve hizmetlerin karşılaştırmalı reklamları yapılabilir.
Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddiaları ispatla yükümlüdür.

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 13:57 - İp: 85.***.**7.193
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Sevgili custo,

Kafani bu kadar takmana degmez,emek her zaman hakkini alacaktir,bir emegi sunmak icinde bilgi gerekli.

Birak insanlar ne yaparsa yapsin (kanunlari cignemeden)ama bir gun musteri seciminikaliteden yana kullanacak.Bugun photoshop ogrenen kendini fotografci ilan etti,bir kac fotografi inanilmaz fiyatlarla basiyorlar ama bir sene sonra fotograf solmaya basladigi zaman bir daha musteri bulamiyorlar.

Cok degil iki uc sene icinde aglasmaya basliyan,vergisini odeyemeyen photoshop meraklilarina cok rastlayacaksin ve hepsi dukkanlarini bakkal,market yapacaklar.

Sen 15 senedir ,mete, tam bilmiyorum ama yillardir,ben 10 senedir bu meslekten karnimizi doyuruyor ve doyurmaya devam edecegiz.Cunku biz Fotografciyiz.

Basarilar

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 14:31 - İp: 195.***.**2.2
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Cancaner,

Şunu düzeltmeliyim... Benim karnım doğumumdan itibaren fotoğrafçılıkla doyuyor. Mesleği sahiplenişim de bu yüzden.

Keşke yazdığın gibi; "naylon fotoğrafçılar" - ben öyle diyorum- bir süre sonra ortalıktan kalkacak olsa... Ama böyle bir şey olmayacak.

Sen yurtdışında yaşıyorsun, oralarda her şey kuralına göre yapılıyor, en azından yasalar nezdinde. İş yeri açacağın zaman eğitimin ve diplomanın, yeterliliğinin olup olmadığı kontrol ediliyor. Ama Türkiye'de fotoğrafçılığı düzenleyen hiç bir yasa yok. Ve 2 ay çıraklık yapmış adam 3 ay sonra dükkan açıyor. Meslek odaları da üç otuz paralık aidatlarını alınca adamın ehil olup olmadığına bile bakmıyor. Devlette vergi alırım diye ellerini oğuşturuyor. Sonra ne oluyor, her yıl 75.000 dükkan açılıyor; 95,000 tanesi kapanıyor. Esnaflığın, sanatkarlığın ve ticaretin bu kadar devinik olduğu başka bir ülke varmıdır merak ediyorum.

Böyle olmaya da devam edecek.

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 14:57 - İp: 85.***.**7.193
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Custo,

Tamam bunda hakli olabilirsin,Avrupada belgen olmadan isyeri acamassin.Fakat fotografci olarak calismak istersen ve elinde bir cok diplomayla bir kapiya gidersen bu adamlarin umurunda bile degil.

Senin elindeki diplomalara bakmiyor bile, tek soyledigi cek bakalim fotograf , ben goreyim.Cunku gercekten bu meslekte yetismissen belgeyi burada da uc ayda alirsin.Ama uc ayda fotograf cekmeyi ogrenemezsin.

Ilk zamanlar ben is ararken, turkiyeden aldigim ustalik belgemi birde CV mi ekleyip kapi kapi dolasiyordum.
Sonucta soylenen,tamam kagit uzerinde fotografcisin ama cek bize iki,uc makara film ondan sonra konusalim. Soyledigim bu ulke vatandaslari icinde gecerli.

Kisaca demek istedigim,burada diploma veya photoshop para etmiyor,bilgi istiyor adamlar bilgi.Peki neden? nedeni cok basit,burada musteri fotografa para oder photoshop'a veya diplomaya degil,zaten photoshopla bezenmis bir fotografi satmana imkan yok.Benim gorusumde bir gun bu musteri kalitesininde Turkiyede kendi kendine olusacagi.Iste o zaman fotograf ceken bu meslekten ekmek yer.

 

Tarih: 24 Kasım 2006, 15:39 - İp: 195.***.**2.2
studyofoto
studyofoto (üye)
Sinop / Meraklı

[>:D :D ] GERCEKTEN GUZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ ..

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 10:03 - İp: 85.***.**4.187
cevat
cevat (üye)
Sakarya / Firma

 

Tarih: 25 Kasım 2006, 11:46 - İp: 81.***.**5.177
red_bulls
red_bulls (üye)
Kocaeli / Amatör

selam ve saygıyla......

ben fotografcı değilim ben sadece meraklısıyım cok güzel bir konuya değinmişsiniz . iki tarafın yazdığı yazılara bakılırsa iki tarafında işini severek yaptığı ve bu işten gercekten anladığı ve işini ve aşını düşündüğü görüküyor. ama bu gibi fikirlerimizi icra ederken lütfen karsı taraftakilerin de insan olduğunu unutmayalım ve onu kırmaktan ve onu incitmekten korkarak fikrimizi beyan edelim derim niyetim sadece buradaki sürtüşmeleri biraz daha yadırgamak......

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 21:57 - İp: 88.***.**7.55
cemalim_07
cemalim_07 (üye)
Antalya / Firma

custo,
sinirlerine hakim ol..! çok güzel bir konu yakalamışsın,
kendini anlatma, konun; onun altınada kalıp unutulmasın.
nasıl bir fotoğrafçı olduğunu sen biliyorsun ya karnınıda bundan doyuruyorsun başkalarının bilmesi ne...boşver.
başkasının çektiği fotoğrafı vitrine koymak aynı fotoğrafı başkasının vitrinde görünce içine siniyorsa o STÜDYO fotoğrafçısının bırakın vitrinlesin
[>:D

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 22:46 - İp: 88.***.**0.150