pula
pula (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Yorumlar, Site Yönetimi Ve Bizler

Merhaba.

Herkes gibi bende netfotoğraf.com'u keyifle bir birinden güzel seçkin fotoğrafları izlemek, çekim tekniklerini geliştirmek ve zaman zaman da kendi çektiğim fototoğrafları yüklemek için ziyaret ediyorum. Bu ziyaretler esnasında gerçekten beğendiğim ve eser sahiplerine hayranlıklarımı iletmek istediğim fotoğraflara da sıklıkla rastlıyorum. Akabinde tam olarak içimden geldiği gibi yorum yazmak için ilgili alana tıkladığımda ise netfotograf.com'un şu hatırlatma yazısı ile karşılaşıyorum.

"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz.
•Yorumunuzun kime ait olduğu 24 saat süreyle gizli tutulacaktır. Üye bilgilerinizi anımsatıcı ibareler kullanmayın
•Aksi durumlarda yorumunuz silinebileceği gibi site dışında da kalabilirsiniz..."

Bu uyarı yazısını okuduğumda ise kendi cümlelerimle içimden geldiği gibi yorumlayacağım fotoğrafı daha farklı cümlelerle hatta bana ait olmayan belirli kalıplarda yazılmış klişe sözcükleri söylerken buluyorum. Ve gerçekten yazılan yorumlara genel olarak bakıldığında büyük çoğunluğunun birbirinin kopyası olduğu da görülmektedir. Uyarı yazısında bahsedilen şu cümle ile;

"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz."

Yönetim sitedeki tüm üyelere birbirlerine teknik anlamda destek vermeleri gerektiğini, üretenin ufkunu geliştirmesine yardımcı olmasını salık vermektedir. Oysa ki sitede fotoğraf sanatına henüz ilgi duymaya başlamış teknik ve sanatsal anlamda henüz kendisini yetkin görmeyen kişiler de bulunmaktadır. Site yönetimi böyle bir önermeyle yeni üyelerden; aslında geliştirici bilgi veremeyecek birinden bu bilgiyi vermesini istemektedir. Çok tecrübeli ve deneyimli üyeleri de daha önce belki 1000 kez duyduğu eleştirileri tekrar tekrar duymaya mecbur bırakmaktadır. Benim görüşüme göre de, durum böyle olunca; insanlar yorum yaparken kendilerini bir baskı altında hissediyor ve belki de içinden geçenleri değil, daha mantıklı daha teknik içerikli bir şeyleri yazmaya çalışıyorlar. Bu durum da ortaya sıkıcı, bir birinin aynı yorumları çıkarıyor.

Önerim : O uyarı yazısından;
"•Yazdığınız yorumlar üretenin yolunu aydınlatacak, ona yeni açılımlar kazandıracak cümlelerden oluşsun. Kırıcı, rencide eden ifade ve sadece ikonlardan oluşan yorumlar yerine teknik anlamda fayda sağlayacak sözcükleri tercih ediniz."

cümlesi çıkarılmalıdır.


Sonuç olarak :
Üyelerin şu şekilde bu şekilde yorum yapın diyerek uyarılması anlamsızdır. Teknik bir eksiklik gören ve doğru tespiti yapabilecek durumda olan üye zaten yorumunu o yönde yapacaktır. Teknik bilgisi olmayan da hayranlığını kendi bildiği şekilde ifade ederek, İfade özgürlüğünü kalıplaştırmadan yorumunu yapabilecektir.

Dedim.

Tarih: 20 Mart 2009, 21:08 - İp: 86.***.**6.127
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

-makara kolay gelsin..

-taytaytr haklıdır..

 

Tarih: 25 Mart 2009, 13:54 - İp: 88.***.**1.225
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

taytay bende ilk geldiğim zaman aynı senin gibi diyodum
zamanla sende alışırsın

 

Tarih: 27 Mart 2009, 07:33 - İp: 85.***.**5.152